کد خبر : 2939 تاریخ : 1397/9/8 گروه خبری : اقتصادی |
|
کشت چغندرقند بهصورت نشایی در قروه |
صنایع تبدیلی، نیاز اصلی |
سپهرغرب، گروه خبر: کشت نشایی چغندرقند در حالی برای نخستینبار با هدف مصرف بهینه آب در قروه صورت گرفت که کشاورزان به نبود صنایع تبدیلی، هزینه حملونقل و مشکل در فروش محصول معترضاند. توجه به الگوی کشت برای صرفهجویی در مصرف آب بخش کشاورزی در شهرستانی همانند قروه به دلیل اینکه ازنظر منابع آبی وضعیت مناسبی ندارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است. محصولات بسیاری همانند گندم، جو، ذرت، چغندر، سیبزمینی و... در قروه تولید میشوند که با توجه به کیفیت خاک این منطقه، در کشور مطرح هستند. در همین راستا یکی از محصولاتی که میتواند با شیوه کشت متفاوت صرفهجویی در مصرف آب را شامل شود، کشت نشایی چغندرقند است؛ محصولی که برای نخستینبار در شهرستان قروه به این صورت کشت شده و به برداشت رسید.
شیوهای برای کنترل مصرف آب حدود 54 هکتار از اراضی زراعی قروه در سال گذشته زیر کشت محصول چغندرقند بهصورت بذری رفت و امسال برای نخستینبار پنج هکتار از اراضی زراعی به کشت نشایی این محصول اختصاص یافت. به گفته مدیر جهاد کشاورزی قروه کشت نشایی محصولات زراعی یکی از روشهایی است که میتواند در کاهش مصرف آب برای آبیاری، سموم آفات نباتی و علفکشهای شیمیایی مؤثر باشد. خسرو کریمیپناه با بیان اینکه چغندرقند یکی از محصولات زراعی است که به میزان قابل توجهی آب نیاز دارد، اظهار کرد: با وجود آنکه این محصول در زمره گیاهان متحمل به شوری قرار دارد، اما شوری آبوخاک در مراحل جوانهزنی، سبز کردن بذر و بهویژه در مرحله استقرار گیاهچه، باعث وارد آمدن خسارت شدید به مزرعه میشود. وی تنها راهکار برای رفع این معضل را کشت نشایی چغندرقند دانست. «کشت نشایی چغندرقند یکی از روشهای مناسب و مؤثر برای کاهش مصرف آب، رفع مشکل شوری، کاهش قابل توجه مصرف انواع سموم شیمیایی و عناصر غذایی بهمنظور کاهش هزینههای تولید، حفظ محیطزیست و منابع آبهای زیرزمینی و همچنین تولید محصول سالم است.» کریمیپناه مزایای کشت نشایی را شامل صرفهجویی در مصرف سموم دفع آفات نباتی، صرفهجویی در مصرف کودهای شیمیایی بهویژه ازته، افزایش قدرت رقابت محصول با علف هرز و کمک به حفظ محیطزیست به دلیل کاهش مصرف سموم دانست. همچنین صرفهجویی در مصرف آب و علفکشها، حذف کامل عملیات پرهزینه تنک کردن، 65 درصد صرفهجویی در مصرف بذر و کاهش هزینههای کارگری تولید، از دیگر مزایای این نوع کشت است.
اهمیت کشت نشایی مدیر جهاد کشاورزی قروه با اشاره به اینکه چغندرقند یکی از محصولات زراعی است که با طول دوره رشدی حدود 180 تا 200 روز از زمان کاشت بذر تا برداشت محصول، به میزان قابل توجهی آب برای آبیاری نیاز دارد، گفت: همزمانی نیاز به آبیاری در اوایل دوره رشد چغندرقند با اواخر دوره رشد بعضی از غلات همانند گندم و جو در بسیاری از مناطق چغندرکاری کشور، اجتنابناپذیر است. به گفته کریمیپناه در روش کشت نشایی چغندرقند به دلیل اینکه بخشی از طول دوره رشد محصول در خزانه و در مساحت بسیار محدودتری نسبت به کشت مستقیم بذر در مزرعه سپری میشود و نیاز به آبیاری در این مدت بهطور قابل توجهی کاهش مییابد، مشکل همزمانی نیاز به آبیاری مزارع غلات و چغندرقند در اول فصل تا حدود زیادی حل و در مصرف آب بهطور قابل توجهی صرفهجویی میشود.
مشکل صنایع فرآوری هرچند مزایای کشت نشایی چغندرقند را نمیتوان نادیده گرفت، اما نباید از نبود صنایع فرآوری و تبدیلی در شهرستان و حتی استان برای این محصول بهسادگی گذشت. به گفته یکی از کشاورزان قروهای که برای نخستینبار سه هکتار از مزرعه خود را به کشت نشایی چغندرقند اختصاص داده است، این مشکل در فروش محصول تأثیر دارد. رضا خالدیان با اعلام رضایت از کشت این محصول که 160 تن در هکتار برداشت داشته، از نبود صنایع تبدیلی معترض است؛ «به دلیل اینکه صنایع تبدیلی و فرآوری در شهرستان و حتی در استان نیست، برای فروش محصول با مشکل مواجه هستیم، چراکه باید چغندرقند را بار زده و به اصفهان حمل کنیم و همین حملونقل برای کشاورز هزینهبر است.» این درست دغدغهای است که بارها از زبان کشاورزان در جلسات مختلف عنوان شده تا برای جلوگیری از خامفروشی محصولات کشاورزی اقدامی در راستای صنایع تبدیلی صورت گیرد؛ اما گویا این فریادها به گوش مسئولان امر چندان خوش نیامده است. در هر صورت انتظار میرود ایجاد صنایع تبدیلی برای جلوگیری از خامفروشی محصولات کشاورزی در راستای اشتغالزایی و حمایت از کالای ایرانی مورد توجه مسئولان قرار گیرد تا بتوان به رونق اقتصادی در شهرستان نه با حرف که عملاً دست یافت. |
لینک | |
https://www.sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/2939 |