کد خبر : 394
تاریخ : 1397/6/18
گروه خبری : گردشگری

سپهرغرب مطرح کرد

خانه مسافرهای همدان، خیانت یا خدمت؟!

نخستین مجری ساماندهی خانه مسافرهای همدان: هیچ نظارتی بر عملکرد خانه‎مسافرها وجود ندارد

سپهرغرب، گروه گردشگری - شکیبا کولیوند: اسکان، نخستین لازمه گردشگران در مسافرت است و قدمی که در وهله نخست در برنامه‌ریزی‌های سفر برداشته می‌شود به محل اسکان و اقامت برمی‌گردد، بدین‌سان توجه به جایگاه هتل‌ها، هتل‌آپارتمان‌ها، سوئیت‌های اقامتی، خانه مسافرها و حتی محل نصب چادرهای مسافرتی در شهرهای مسافر پذیر بیش از هر چیز درخور توجه است.
ازآنجایی‌که امروزه شهر همدان دایه مسافر پذیری و شهر توریستی- گردشگری را در فصول مختلف دارد؛ بنابراین بایستی مسؤولان این شهر در موضوعات مربوط به گردشگری بیش از هر مقوله‎ای به مهیا کردن زیرساخت‌های سفر در آن توجه کنند.
آنچه امروز در خیابان‌های اصلی شهر همدان و از کارتن به دست‌ها در خیابان‌های منتهی به میدان باباطاهر تا کاغذهای به دیوار چسبانده مرکز شهر مشاهده می‎شود همگی دال بر وجود خانه‎مسافرها و سوئیت‌های بی‌شمار در این شهر است اما به‌راستی آیا این خانه‎مسافرها از خدمات مناسب بهره‌مند هستند و یا اصلاً مجوز دارند یا خیر؟
به‌راستی مسافر در بدو ورود به همدان در این آشفته‌بازار کارتن به دستان و دادزنان خانه‎مسافر می‌تواند تا چه حد با اطمینان خاطر شبی را در این مکان‌ها به صبح برساند؟
خانه‌های‎ مسافر علاوه بر موازی کاری با هتل‌ها، در ایجاد برخی چالش‌های اصلی‌تر چون عدم رعایت مباحث فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مواجه هستند و به سبب این موضوع می‌توان از آن‎ها با عنوان آفت‌های گردشگری یادکرد چراکه خاطراتی بد برای مسافران ایجاد کرده و آن‌ها تمایل به اسکان بیشتر و یا بازگشت مجدد به همدان را نخواهند داشت و از سویی به سبب رقم‌های نامتعارف در اجاره‌بهای آن‌ها، به‌نوعی تعادل بازار نیز به هم می‌ریزد و از سویی دیگر داد هتلداران بلند می‌شود و تمایل به سرمایه‌گذاری در این بخش نیز به حداقل ممکن می‌رسد.
     خانه مسافرها، معضلی که دامن‌گیر همدان شده‎است
با همه این تفاسیر آنچه دراین‌بین بیش‌ازپیش مدنظر است، یدک کشیدن نام پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی برای همدان در سال 2018 است بنابراین زیر ذره‌بین قرار دادن این موضوع در راستای حفظ وجهه این شهر و حتی استان در ایران و جهان، روزنامه سپهرغرب را بر این داشت تا برای بررسی این موضوع ابتدا گفت‌وگویی با رئیس جامعه هتلداران ایران انجام دهد که در ادامه می‎خوانید.
جمشید حمزه‎زاده با تأکید ویژه ‌بر وضعیت نامساعد خانه‌مسافرهای غیرمجاز همدان، بیان کرد: تعداد خانه‎مسافرهای غیرمجاز در شهر به حدی رسیده‎است که می‌توان از آن با عنوان یک معضل یادکرد.
وی با بیان این موضوع، ضریب اشغال هتل‌های استان همدان و البته شهرهای غربی کشور را بسیار پایین برشمرد و ادامه داد: میانگین سالانه در استان همدان در زمینه ضریب اشغال هتل، زیر 40 درصد است که این موضوع در کنار فصلی بودن گردشگری غرب کشور به خانه مسافرها نیز برمی‌گردد.
رئیس جامعه هتلداران ایران در پایان گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه سپهرغرب، خاطرنشان کرد: باید قبول کرد آنچه بیش از هر چیز مانعی بر سر راه هتل‌هاست، چیزی نیست جز خانه‎مسافرهای بدون مجوز که این مشکل در استان‌های غربی، بیش از همه دامن‌گیر همدان است و بایستی مسؤولان مربوطه فکری به حال این معضل کنند.
      تاکنون هیچ مشکلی از خانه‎مسافرهای همدان به ما ارجاع داده نشده‎است
در ادامه، گفت‌وگویی با معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان همدان در خصوص نحوه نظارت‌ها بر خانه مسافرهای همدان انجام پذیرفت که می‌خوانید:
علی خاکسار گفت: نظارت‌های دوره‎ای و موردی بر خانه مسافرهای همدان مانند سایر مکان‌های اقامتی به‌صورت ماهانه انجام می‌گیرد.
وی با بیان اینکه می‎بایست قبول کرد که این امکان‌پذیر نیست که تک‌تک خانه‎مسافرها را با یک مأمور زیر نظر داشت، تصریح کرد: اما هرگونه شکایتی که از این خانه‌ها در همدان وجود داشته باشد و به سازمان میراث فرهنگی ارجاع داده شود بررسی و پیگیری کرده و به‌شدت نیز با آن‌ها برخورد خواهیم کرد.
خاکسار اظهار کرد: تاکنون شکایتی از خانه‎مسافرهای همدان از سوی مسافران و یا حتی مؤسسه مهر ماندگار به دست ما نرسیده و یا اگر مشکلی هم از سوی این مؤسسه به ما ارجاع داده شده‎است از سوی همکاری دیگر سازمان‌ها بوده و نه خانه‎مسافرها.
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان همدان در پایان گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه سپهرغرب، تأکید کرد: تاکنون هیچ مشکلی از خانه‎مسافرهای همدان به ما ارجاع داده نشده و گزارشی دریافت نکرده‌ایم.
      مسؤولان در مقابله با خانه‎مسافرهای همدان کوتاهی می‌کنند
مؤسسه گردشگری «مهر ماندگار» نخستین مجری ساماندهی خانه‌مسافرهای همدان است که زیر نظارت سازمان میراث فرهنگی کار خود را آغاز کرده‎است؛ در ادامه گفت‌وگویی با مدیرعامل این مؤسسه در خصوص وضعیت خانه‎مسافرهای مجاز و غیرمجاز همدان انجام گرفت که می‌خوانید:
سجاد آروانه در ابتدا تعداد خانه‌مسافرهای مجاز همدان را نزدیک به 50 مورد عنوان کرد و گفت: متأسفانه در کنار خانه‎مسافرهای مجاز، تعداد خانه‎مسافرهای غیرمجاز نیز در همدان رو به فزونی است.
وی با اشاره به این موضوع تصریح کرد: برای مقابله با خانه‌مسافرهای فاقد مجوز همدان تاکنون اقدامات زیادی صورت گرفته اما اقدام اصلی و مقابله با آن‌ها در دست ما نیست چراکه بررسی موضوع برعهده مقام قضایی، دادستانی و فرمانده انتظامی است.
مدیرعامل مؤسسه مهر ماندگار اظهار کرد: قانون مقابله با خانه‎مسافرهای فاقد مجوز وجود دارد اما دراین‌بین به‌شدت از جانب مسؤولان کوتاهی می‎شود که معضل اصلی در این راه نیز همین است.
      نظارت بر عملکرد خانه‎مسافرهای همدان صفر است
وی در ادامه عنوان کرد: مسافران بایستی برای ثبت اقامت و البته اسکان، به سامانه خانه‌مسافر مراجعه کنند تا از این طریق از ورود به خانه‎مسافرهای فاقد مجوز جلوگیری ‌شود اما باید دانست که خانه‎مسافرهای مجوز دار نیز فاقد معضل نیستند چنانکه برخی از این خانه‌ها نیز رقمی را از مسافران طلب می‌کنند که به‌راستی با هتل برابری می‌کند و این مسئله نبود نظارت‌ها را مشخص می‌کند.
آروانه با تأکید بر عدم وجود قوای قهریه بر روی فعالیت خانه‌مسافرهای همدان‌، بیان کرد: مؤسسه ما دو سال پیش آغاز به کار کرد، در آن زمان هیچ‌یک از این خانه‌ مسافرها مجوز کشوری چاپ‌شده نداشتند اما در حال حاضر در همدان 50 خانه‌مسافر دارای این مجوز هستند.
وی در این راستا تشریح کرد: پیش‌ازاین دو سال، خانه‌مسافرهای فاقد مجوز از نظارت‌ها و کنترل‌های اداره اماکن ترس و واهمه داشتند اما در حال حاضر مجوزهای صادرشده برای این خانه مسافرها عملکردهای خاصی را به همراه داشته‌است.
آروانه صدور مجوز را نقابی برای این خانه‌مسافرها دانست که پشت آن پنهان شده‌اند و گفت: در سایه این نقاب، خانه‌مسافرها اقدامات خود را توجیه می‌کنند که در این راستا می‌توان به عدم رعایت نرخ‎نامه‌ها در این خانه‌ها اشاره کرد.
مدیرعامل مؤسسه مهر ماندگار علت این اتفاق را عدم نظارت‌های مناسب بر کار خانه‎مسافرهای همدان برشمرد و بیان کرد: بازرسی و نظارت بر عملکرد خانه‎مسافرهای همدان صفر است و به‌یقین نه نظارتی از سوی فرمانده انتظامی بر این خانه‌ها وجود دارد و نه از جانب اداره اماکن و هیچ جرمی در این راستا برای چنین خانه‎مسافرهایی تاکنون تعیین نشده‎است.
      مجوز دادن به خانه‌مسافرها، معضل این خانه‌ها را افزایش داده‎است
آروانه با اشاره به این چالش‌ها تأکید کرد: به‌راستی‌که اعطای مجوز به خانه‌مسافرها، معضل این خانه‌ها را افزایش داده‌است و درصورتی‌که از کلانتری محل، اماکن یا فردی شکایتی هم باشد، این مجوز به‌نوعی دیوار دفاعی قرار داده می‌شود و شکایت‌ها راه به‌جایی نمی‌برند درحالی‌که برخی از عملکردهای خانه‎مسافرهای مجوز دار نیز به‌نوعی خلاف قانون است.
وی در این راستا به رعایت نکردن نرخ‌نامه‌ها، عدم احداث یا تعبیه پارکینگ، عدم دریافت مشخصات هویتی از مسافران و دریافت نکردن مشخصات زوجیت از مسافران اشاره کرد و افزود: این تخلفات در خانه‎مسافرهای مجوز دار نیز مشاهده می‌شود.
مدیرعامل مؤسسه مهر ماندگار تأکید کرد: اینکه تا امروز ساماندهی خانه‎مسافرهای همدان به‌جایی نرسیده و عملکردهای مؤسسه ما نیز راه به‌جایی نبرده؛ همه و همه به سبب وجود کارتن به دست‌هاست.
وی به عدم همراهی خانه‌مسافرهای مجوز دار و رعایت قانون از سوی آن‌ها تأکید کرد و گفت: این خانه‎مسافرها باید از بهایی که در نرخ‌نامه آن‌ها آورده شده، پیروی کنند اما اتاق‌های خود را با رزوهای صوری پر نگه می‌دارند و مسافرانی را می‎پذیرند که با نرخ‌های بالاتر به آن‌ها مراجعه می‌کنند.
آروانه با تأکید بر این معضل به پای کار نبودن شهرداری همدان در این راه اشاره و اظهار کرد: شهرداری در قرارهای خود، خلف وعده کرده چراکه قرار بود در ورودی‌های شهر ساختمانی برای ارائه اطلاعات گردشگری راه‌ها بسازند و از سویی ساختمان و کیوسک اطلاع‌رسانی راهنمای مسافر ساخته شود اما این‌ها همه در حد صورت‌جلسه باقی‌مانده‌ و به‌نوعی شهرداری پایش را کنار کشیده‌است.
وی با تأکید بر این موضوع تصریح کرد: همه این چالش‌ها و عدم مهیاسازی زیرساخت‌ها در این راه وجود دارد و درصورتی‌که اصلی‌ترین وظیفه در زمینه تأمین تجهیزات برای مسافران بر عهده شهرداری است اما شهرداری همدان خود را کنار کشیده و بستر کار را فراهم نمی‌کند.
آروانه ادامه داد: فرمانده انتظامی ادله خوبی برای نظارت و بازرسی نداشتن‌های خود دارد، چراکه آن‌ها جهت انجام بازرسی‌ به حکم نیاز دارند و تا زمانی‎ که دادستانی و دادگستری حکمی به آن‌ها ندهد، راه به‌جایی نخواهیم برد و همچنان این افراد به‌عنوان مجرم شناخته نمی‌شوند.
وی با بیان اینکه تا وقتی این مشکلات وجود دارد، روزبه‌روز بر تعداد این خانه‌ها افزوده می‌شود، ابراز کرد: این در حالی‌ است که می‌گوییم همدان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی بوده و باید بر این موضوعات توجه ویژه داشت.
مدیرعامل مؤسسه مهر ماندگار در پایان تأکید کرد: تا زمانی که شهرداری خود را از این موضوع کنار بکشد و دادگستری این خانه‎مسافرها را مجرم نشناسد، این چالش و روال ادامه خواهد داشت و شاهد سوءاستفاده از مسافران در همدان خواهیم بود چنان‌که هم‌اکنون در فصل‌های سفر از حضور گردشگران سوءاستفاده می‌شود و بی‌شک مسافران، شهر همدان را با خاطره بدی ترک خواهند کرد؛ و این در حالی است که خود مسؤولان استان می‌دانند چه اتفاق بدی در حال وقوع است که امیدواریم قدمی برای مقابله با این معضل برداشته شود.
      خانه‌مسافرهای همدان، معضلی تمام‌نشدنی
در این وادی رقابت ناسالم هتلداران و صاحبان این خانه‎مسافرها، آنچه بیش از هر چیز مدنظر است بی‌توجهی به قانون‌مداری این خانه‌ها ازلحاظ داشتن مجوز و یا عدم مجوز است. به‌راستی باید دید که خانه‎مسافرهای همدان در حال خدمت به مسافران هستند یا خیانت به آن‌ها؟
اگر قدمی در مناطق پر رفت‌وآمد همدان بزنید، در این فصل سال شاهد افراد بی‌شماری خواهید بود که هریک ‌تکه‌ای کارتن به دست دارند و روی آن واژه ویلا یا سوئیت نوشته شده‎است و با تکان دادن کارتن، مسافران را به محل‌های اقامتی خود سوق می‌دهند. آنچه از گفت‌وگوهای به عمل‌آمده حاصل شد نامناسب بودن وضعیت خانه‎مسافرهای مجوز دار همدان بود چنانکه رشد قارچ‎گونه خانه‎مسافرهای فاقد مجوز را به حاشیه برد.
معضل خانه‌مسافرهای مجوز دار به حدی دردناک است که اگر مسؤولان ذره‌ای مسؤولیت‌پذیر باشند، این درد به استخوان‌های آن‌ها نیز نفوذ کرده و شاهد قدمی در این راه خواهیم بود، اما باید قبول کرد این امیدواری زمانی به‌یقین می‌رسد که مسؤولانی دلسوز و البته مسؤول پشت این ماجرا‌ها باشند و بدانند همدان 2018 با همین قدم‌هاست که می‌تواند شهر را در مسیر توسعه پایدار قرار دهد چراکه با خواب مسؤولان چیزی جز یک برچسب کوتاه‌مدت از همدان 2018 باقی نخواهد ماند.

  لینک
https://www.sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/394