کد خبر : 4333
تاریخ : 1397/10/11
گروه خبری : خانواده

حواستان به عوامل تخریب کانون خانواده باشد

سپهرغرب، گروه خانواده - طیبه انوری: از شما چه پنهان مدتی بود که مشکلی همچون خوره به جان زندگی‌ام افتاده بود و به‌هیچ‌عنوان توان مقابله با آن را نداشتم.

برای مبارزه با این مشکل ابتدا به عقل خود توسل جسته و بعد از ساعت‌ها فکر درباره راه‌های مختلف حل آن، متأسفانه راه خوبی پیدا نکردم و از آنجایی که قدیمی‌ها گفته‌اند عقل چندنفر بهتر از عقل یک نفر است، قدم بعدی را به سوی خانه خاله‌جانم برداشتم. در طول راه بارها و بارها زیرکی‌های خاله‌خانم را به‌یاد آورده و به خود اطمینان دادم که قطعاً دست پر و با لبی خندان به خانه برمی‌گردم؛ اما افسوس که خاله‌جان نه‌تنها کلید حل مسئله را نداشت، بلکه با راهنمایی‌های غلط گره مشکلم را کورتر کرد و درنهایت گفت: هرجور خودت صلاح میدانی، اما راه همین بود که گفتم!

بعد ناامیدی از عقل ناقص خود و تجربیات خاله‌جان، به سقف خانه چشم دوخته و در حالی که مشغول شمردن ترک‌های آن بودم، ناگهان فکری در مغزم جرقه زد! آری، قطعاً بهترین راه مراجعه به مشاور بود، اما با کدام بودجه؟ از آنجایی که هشت ما قشر آسیب‌پذیر همیشه گرو نهمان است، برای تأمین هزینه مشورت با مشاور به‌ناچار قلک سفالی زیبایم را که به نیت خرید لباسی لاکچری با خون دل پر کرده بودم، با عصبانیت بالای سر برده و به زمین کوبیدم.

خلاصه با دستی پر و دلی امیدوار به سراغ خانم مشاور رفته و بالاخره به مرحله کسل‌کننده اتاق انتظار رسیدم؛ یک ساعت نخست را به درودیوار خیره شده و عکس پروفایل کلیه مخاطبین تلگرامم را چک کردم، اما گویی عقربه‌های ساعت به خواب زمستانی فرورفته و نای حرکت کردن نداشتند... با توجه به شرایط تنها راه رهایی از انتظار را صحبت با خانم بغل‌دستی دانسته و همراه کشیدن نفسی عمیق، با لبخند سر صحبت را بازکردم.

ابتدا تمایلی به صحبت نداشت و با پاسخ‌های کوتاه مرا از سرخود بازمی‌کرد، اما آن‌قدر گفتم و گفتم که بالاخره خانم کمالی نیز به سخن درآمد: هیچ انگیزه‌ای برای مراجعه به مشاور نداشته و تنها راه خلاص شدن از این شرایط را جدایی می‌دانستم، اما نمی‌توانم اشک‌های دخترم را نادیده بگیرم.

وی با بیان اینکه ماجرا از دو سال پیش آغاز شده است، افزود: همسرم اصلاً اهل این حرفا نبود و سرش گرم زندگی و کار بود، اما به‌یک‌باره همه‌چیز تغییر کرد.

خانم کمالی ادامه داد: اولین‌بار خواهرم او را با فرد دیگری دیده و با ناباوری موضوع را برای من تعریف کرد.

وی با تأکید بر اینکه آن خبر بدترین خبر تمام زندگی‌اش بوده، تشریح کرد: همان روز با عصبانیت جریان را به همسرم گفته و از او توضیح خواستم، اما او موضوع را انکار کرده و با اندکی محبت مرا آرام کرد.

این بانوی مهربان اضافه کرد: روزها از پی هم می‌گذشت و من هرروز بیشتر از روز قبل به او مشکوک می‌شدم تا جایی که بدون اجازه به گوشی‌اش سرک کشیده و فهرست مخاطبینش را نگاه می‌کردم.

خانم کمالی ادامه داد: بی‌توجهی همسرم به حس بدبینی‌ام اضافه شده و شرایط را سخت‌تر از قبل کرد.

وی با بیان اینکه مدام استرس داشتم، گفت: شب‌ها تا صبح بیدار بوده و روزها بی‌خبر از زندگی و دخترم، در خواب به‌سر می‌بردم تا اینکه روزی شکم به یقین تبدیل شد.

خانم کمالی با چشمی گریان اضافه کرد: در تمام سال‌های زندگی مشترک مانند یک کلفت صبح تا شب مشغول پخت‌وپز بودم و از تمام خوشی‌های زندگی گذشتم.

این بانوی مهربان با تأکید بر اینکه هیچ‌وقت پرتوقع نبوده و خیلی کم برای خودم چیزی می‌خریدم، اظهار کرد: همسرم با بی‌انصافی تمام در چشمانم خیره شده و گفت که از بوی قورمه‌سبزی لباس‌های من به ستوه آمده است.

وی با اشاره به اینکه کارهای خانه وقتی برای مطالعه باقی نمی‌گذاشت، ادامه می‌دهد: او مرا فردی عقب‌افتاده و بی‌سواد دانسته و بودن کنار مرا در شأن خود نمی‌دانست!

یادآوری این خاطرات خانم کمالی را به‌شدت متأثر کرده بود، بنابراین خانم منشی سریع او را به اتاق مشاور هدایت کرد.

بعد از رفتن خانم کمالی دیگر به‌هیچ‌وجه زمان کند نمی‌گذشت، زیرا هریک از حاضرین ضمن ابراز تأسف به اظهارنظر پرداخته و دلیلی برای بروز این مشکل ارائه می‌کردند؛ دراین‌بین الهه خانم 31 ساله و دبیر گفت: به‌هیچ‌وجه نباید یک‌طرفه به قاضی برویم، زیرا همسر این خانم نیز احتمالاً دلایلی برای کارش داشته است.

وی با تصریح بر اینکه خیانت به‌هیچ‌وجه قابل تأیید نیست، ادامه داد: خانم کمالی به نیازهای همسر توجه نداشته و تمام وقت خود را صرف امور منزل می‌کرده، بنابراین از اصل و اساس زندگی غافل بوده است.

در ادامه از بیان نظرات سایر عزیزان چشم‌پوشی کرده و برای آشنایی با رویکرد دین مبین اسلام در مورد این مسئله، با حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیداسماعیل حاتمی به گفت‌وگو نشستیم:

در دین اسلام بر صفاتی که استحکام‌بخش کانون خانواده بوده بسیار سفارش شده است، این را حجت‌الاسلام حاتمی می‌گوید و می‌افزاید: صفات پسندیده‌ای مانند عفت و وفاداری در دین ما بسیار مورد تأکید قرار گرفته است.

وی با تصریح بر اهمیت پاکدامنی، عنوان می‌کند: اهمیت این موضوع از سفارش پیامبر (ص) به مسلمانان مبنی بر اینکه نگذارید بانوان سوره یوسف را بخوانند، مشخص می‌شود.

حجت‌الاسلام حاتمی با اشاره به اینکه اسلام حتی زمینه‌های آلودگی ذهنی زنان را نفی کرده، اذعان می‌کند: دلیل این منع کردن احتمال آشنایی و الگوپذیری خانم‌ها از شخصیت بانو زلیخا بوده است.

     تحریک‌ها را به حداقل برسانید

این کارشناس مذهبی با تأکید بر اینکه اصل دستورات اسلام در این زمینه حداقل کردن تحریکات است، تشریح می‌کند: با کم شدن تحریک‌ها امکان گرفتاری انسان‌ها نیز اندک می‌شود.

وی با بیان اینکه متأسفانه اکنون نسبت به قبل روابط و تعاملات افراد بسیار بازتر و بی‌پرواتر شکل می‌گیرد، ابراز کرد: حضرت علی (ع) در نهج‌البلاغه به فرزند خود سفارش کرده که تا می‌توانی از رفت‌وآمد نامحرم به حریم خانه‌ات جلوگیری کن.

حجت‌الاسلام حاتمی خاطرنشان می‌کند: متأسفانه همین رفت‌وآمدهای نامتعارف و روابط بدون مرز با افزایش میزان تحریک‌ها کانون خانواده را متزلزل کرده است.

     فعالیت زنان در شغل‌های نامناسب، عامل تحریک و افزایش خیانت

این کارشناس مذهبی فعالیت بانوان در شغل‌های نامناسب را یکی از علل افزایش این معضل اجتماعی می‌داند و می‌گوید: برخی از شغل‌ها مانند معلمی، پزشکی و غیره شایسته و بایسته خانم‌ها بوده و اسلام نه‌تنها حضور آن‌ها را نفی نکرده، بلکه در مواردی فعالیت در آن عرصه‌ها را واجب دانسته است.

وی با تصریح بر اینکه زن نظام‌بخش، آرامش‌بخش و گرمابخش کانون خانواده است، ادامه می‌دهد: اولویت اصلی بانوان مدیریت امور منزل بوده و نباید کلیه وقت و توان خود را صرف کارهای خارج از منزل کنند.

حجت‌الاسلام حاتمی در پایان سخنان خود سریال‌های ترکیه‌ای را یکی دیگر از عوامل این موضوع دانست و مطرح کرد: متأسفانه سریال‌های مذکور غیر مستقیم به ترویج روابط غیر مشروع پرداخته و زشتی این اعمال را درنظر بینندگان با نهایت خوبی و زیبایی به نمایش می‌گذارند.

در ادامه برای پاسخگویی به سؤالات زیر با مجید ابهری، آسیب‌شناس و رفتارشناس اجتماعی گفت‌وگویی ترتیب دادیم که در ادامه می‌خوانید:

در جامعه کنونی علت گرایش زوجین به خیانت چیست؟

چه راهکارهایی برای تحکیم بنیان خانواده وجود دارد؟

درصورت بروز خیانت از سوی یکی از زوجین، عکس‌العمل طرف مقابل چگونه باشد؟

ابهری با بیان اینکه صداقت و وفاداری دو رکن اساسی در روابط زناشویی است، می‌گوید: این دو عامل به همراه عفت و پاکدامنی باعث دوام روابط زناشویی می‌شوند.

     شبکه‌های ماهواره‌ای و فضای مجازی عوامل گرایش به خیانت

این رفتارشناس اضافه می‌کند: متأسفانه پس از گسترش شبکه‌های ماهواره‌ای و فضای مجازی، روابط فرازناشویی گسترش شگفت‌انگیزی یافته و با بالا رفتن آمار روابط یادشده، شاهد افزایش خیانت در روابط زناشویی هستیم.

وی با تصریح بر اینکه خیانت تنها به داشتن روابط جنسی ختم نمی‌شود، اذعان می‌کند: نگاه شهوت‌آلود، چشم‌چرانی و هوس‌بازی نیز نوعی خیانت ذهنی و روانی محسوب می‌شود.

این رفتارشناس اجتماعی با اشاره به اینکه برخی از افراد با مشاهده فیلم‌های ماهواره‌ای به مسیری کشیده می‌شوند که عفت آن‌ها دستخوش هجوم شیطان می‌شود، افزود: زشتی‌شکنی و قبح‌زدایی از روابط نامشروع و خیانت، با مشاهده این سریال‌ها آغاز می‌شود.

وی با اشاره به اینکه کلیه ارتباطات در فضای مجازی نخست با یک چت ساده آغاز می‌شود، توصیه کرد: از آنجایی که این تعاملات با گفت‌وگویی ساده آغاز شده و به‌تدریج عمیق‌تر می‌شود، بنابراین افراد برای جلوگیری از هرگونه ارتباط جنسی و جسمی، باید از چت‌های بیهوده با جنس مخالف خودداری کنند.

     اختلافات زناشویی

ابهری با بیان اینکه گاهی اختلافات زناشویی و عدم تفاهم منجر به خیانت می‌شود، اظهار می‌کند: گاهی نیز افراد با لجبازی و پافشاری بر مواضع خود، زمینه‌های بروز این معضل ویران‌کننده را فراهم می‌کنند.

این آسیب‌شناس با تأکید بر اهمیت گفت‌وگو در خانواده، خاطرنشان می‌کند: زوجین هنگام بروز اختلاف باید با آمادگی کامل در شرایطی مناسب به گفت‌وگو نشسته و مواضع خود را همراه با دلایل منطقی ارائه کنند.

     ناتوانی‌های جنسی

وی ناتوانی‌های جنسی را یکی دیگر از عوامل بروز خیانت می‌داند و تشریح می‌کند: رفع این ناتوانی مانند سایر بیماری‌ها نیازمند مراجعه به دکتر است، بنابراین افراد باید بدون خجالت و پنهان‌کاری آن را با پزشک متخصص در میان بگذارند.

ابهری با تأکید بر اینکه در شرایط کنونی بانوان باید به ظاهر خود بسیار توجه کنند، می‌گوید: بانوان باید در منزل از پوشش‌ها و زینت‌های مورد علاقه همسر خود استفاده کنند.

     فقر عامل خیانت نیست

این رفتارشناس اجتماعی با تصریح بر اینکه فقر به‌هیچ‌وجه عامل بروز خیانت نیست، عنوان می‌کند: مدگرایی، اشرافی‌گرایی و چشم‌وهم‌چشمی قطعاً از عوامل گرایش افراد به این بلای خانمان‌سوز هستند.

     ریشه و علت خیانت را بیابید

ابهری با تأکید بر اینکه نحوه برخورد با فرد خیانتکار بستگی به نوع و عمق رابطه دارد، تشریح می‌کند: اگر ارتباط در حد گفت‌وگویی ساده بوده، بنابراین به‌طور حتم قابل جبران و بخشش است.

وی با بیان اینکه یافتن ریشه و علت ارتکاب به خیانت مهم است، ادامه می‌دهد: چنانچه ارتباط فراتر از چت ساده بوده و به آلایش جسمانی رسیده، قطعاً مراجعه به مشاور و ریشه‌یابی مسئله الزامی است.

     سوختن و ساختن جایز نیست

ابهری در پایان با تصریح بر اینکه شاید نخستین خیانت قابل چشم‌پوشی باشد، یادآور می‌شود: درصورت عمیق بودن رابطه و یا بروز خیانت‌های مکرر، ادامه زندگی و به‌اصطلاح سوختن و ساختن را به‌هیچ‌وجه جایز نمی‌دانم.

در ادامه تقی ابوطالبی‌احمدی، روانشناس و استاد دانشگاه فرهنگیان با اشاره به تأکید خداوند مهربان بر روی ازدواج، تصریح می‌کند: در سیره پیامبران و ائمه اطهار (ع) نیز درباره این مسئله بسیار سفارش شده است.

     ازدواج پله پرواز به سوی تکامل و تعالی

وی ازدواج را پیمان دو فرد برای کنار یکدیگر بودن می‌داند و می‌افزاید: علت بستن پیمان زناشویی به‌طور حتم رسیدن به تکامل و تعالی هر دو طرف است.

استاد دانشگاه سوره ایجاد مهر، صمیمیت، یکدلی، مشورت، نوع‌دوستی، عشق، تعلق و غیره را از کارکردهای مثبت ازدواج قلمداد می‌کند و می‌گوید: به‌طور کلی ازدواج و تشکیل خانواده پاسخگوی کلیه نیازهای جسمی و روانی افراد است.

ابوطالبی‌احمدی با بیان اینکه ازدواج موفق با یک انتخاب صحیح آغاز می‌شود، مطرح می‌کند: متأسفانه برخی از خانواده‌ها به دلیل انتخاب اشتباه و یا طی کردن زندگی از طریق شیوه‌های نادرست و غیر دینی، به بن‌بست خیانت می‌رسند.

وی با اشاره به اینکه مهرورزی زوجین اساس و اولویت یک زندگی بسامان است، ادامه می‌دهد: گاهی به دلیل برخی از مسائل بی‌علاقگی و دل‌زدگی در رابطه زوجین اتفاق افتاده است، درنتیجه آن‌ها به خیانت روی می‌آورند.

     درآمدها برای پیشرفت خانواده یک‌کاسه شوند

استاد دانشگاه فرهنگیان مباحث اقتصادی را یکی دیگر از عوامل می‌داند و تصریح می‌کند: در زندگی مشترک دو من به یک مای متحد تبدیل شده، بنابراین نباید دو نوع گردش مالی وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه هرچه هست باید یک‌کاسه شده و در جهت پیشرفت خانواده استفاده شود، خاطرنشان می‌کند: برخی از مسائل سیاسی، اخلاقی، علمی و اجتماعی نیز می‌توانند در بروز خیانت مؤثر باشند.

ابوطالبی‌احمدی فعالیت بانوان در عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی مناسب را بلامانع شمرده و بیان می‌کند: وظیفه و اولویت اصلی بانوان حراست، مدیریت و حفاظت از کانون خانواده بوده، اما متأسفانه با ورود به بازار کار این اولویت به‌شدت تحت شعاع قرار می‌گیرد.

     ضعف باورهای معنوی، عامل اصلی خیانت

استاد دانشگاه فرهنگیان مهم‌ترین عامل بروز خیانت را ضعف در باورهای دینی و ایمان به خالق بی‌همتا می‌داند و خاطرنشان می‌کند: زوجین درصورت تقید به باورهای معنوی و آموزه‌های اسلام، از محرکات روی برمی‌گردانند؛ درنتیجه به گناه خیانت آلوده نمی‌شوند.

وی در پایان با تأکید بر اهمیت و ضرورت آموزش، یادآور می‌شود: خانواده، آموزش‌وپرورش، دانشگاه و البته رسانه باید متوجه علل فروپاشی بنیان خانواده باشند و آموزش‌های لازم را به نسل جدید منتقل کنند.

     گفتنی است؛ ازدواج و تشکیل خانواده به دلیل کارکردهای مثبت فراوان، در کلام خداوند رحمان و همچنین سیره اولیا بسیار مورد تأکید و سفارش قرار گرفته است. به‌طور خلاصه می‌توان گفت که ازدواج صحیح و موفق می‌تواند پاسخگوی کلیه نیازهای جسمی و روحی زوجین باشد، اما ازدواج موفق چگونه ازدواجی است؟

واضح است که یک ازدواج موفق ابتدا با انتخابی درست شکل گرفته و در ادامه به شیوه‌ای مناسب مدیریت می‌شود؛ اما متأسفانه برخی از افراد به دلیل عدم آگاهی، نداشتن آشنایی کافی، تصمیم احساسی و غیره، پیمان ازدواج را جدی نگرفته و به‌راحتی و بدون درنظر گرفتن همه شرایط، خانواده تشکیل می‌دهند! بنابراین تعجبی ندارد اگر بعد از مدتی با مشکلات مختلفی مواجه شوند.

یکی از خروجی‌های این ازدواج‌های ناموفق بی‌وفایی و خیانت یک یا هردوی زوجین بوده که بنا به دلایلی مانند ضعف باورهای دینی، پرتوقعی، تنوع‌طلبی، گسترش شبکه‌های ماهواره، افزایش ارتباطات مجازی، اشتغال بانوان در محیط‌های نامناسب و غیره، اتفاق می‌افتد. با توجه به صحبت‌های کارشناسان به نظر می‌رسد که ضعف ایمان، شبکه‌های ماهواره‌ای، فضای مجازی و حضور بانوان در محیط‌های آلوده، مهم‌ترین دلایل بروز این مشکل است.

دین اسلام به‌هیچ‌وجه با اشتغال زنان و حضور آنان در عرصه‌های مختلف اجتماعی مخالف نبوده، اما فعالیت آن‌ها در برخی از مشاغل را نمی‌پذیرد؛ علاوه بر این وظیفه اصلی زنان را حفظ بنیان خانواده دانسته، بنابراین حضور آن‌ها در عرصه‌های مختلف نباید مانع از ایفای نقش اصلی آن‌ها در کانون خانواده باشد.

یکی از مسائلی که متأسفانه امروزه بیش‌ازپیش شاهد آن بوده و ناگریز از بیان آن هستیم، موضوع پوشش نامناسب بانوان در محیط‌های اجتماعی است که منجر به افزایش تحریکات می‌شود؛ ناگفته پیداست که افزایش تحریکات مقدمه‌ای برای تنوع‌طلبی، سردی روابط و فروپاشی کانون خانواده خواهد بود.

از طرفی این روزها بازار سریال‌های ماهواره‌ای به‌شدت داغ بوده و اغلب افراد به دلیل ناآگاهی از پیامدهای منفی مشاهده آن‌ها، ساعت‌ها مقابل قاب شیشه‌ای تلویزیون نشسته و به‌طور ناخودآگاه آموزش‌هایی را دریافت می‌کنند؛ این سریال‌ها زشتی روابط نامتعارف را به‌شدت درهم شکسته و آن‌ها را بسیار عادی و طبیعی جلوه می‌دهند، درنتیجه افراد راحت به این روابط تن داده و نظام خانواده را به انحطاط می‌کشانند.

در پایان بازهم به مسئله مهم آموزش رسیده و از والدین، آموزش‌وپرورش و مسئولین خواستاریم که متوجه آفات انحطاط خانواده‌های ایرانی باشند و برای آموزش صحیح افراد بیش‌ازپیش تلاش کنند.

  لینک
https://www.sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/4333