کد خبر : 5791
تاریخ : 1397/11/18
گروه خبری : سلامت

سپهرغرب با نگاهی به خدمات سازمان بسیج جامعه پزشکی برای انقلاب 40 ساله مطرح کرد:

پزشکان بسیجی، طلایه‌داران خدمت‌رسانی در مناطق محروم

مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان: سازمان دارای 18 کانون به‌عنوان بازوان اجرایی در حوزه سلامت است

سپهرغرب، گروه خبر - سمیرا گمار: نگاهی به شکل‌گیری سازمان بسیج جامعه پزشکی نشان از شکل دادن و نهادینه کردن هدف‌های جهادی جامعه پزشکی کشور دارد چنانکه با تلاش در جهت گسترش و ارتقای اخلاق پزشکی، ارائه الگوهای علمی و عملی در جامعه پزشکی، کمک به تحقق ارتش 20 میلیونی از طریق جذب و سازماندهی اعضای جامعه پزشکی و امداد و نجات در بلایای طبیعی، نقش مهمی در بخش بهداشت و درمان مردم ایفا می‌کند. درواقع ارائه خدمات بهداشتی، درمانی و آموزشی در قالب اعزام تیم‌های پزشکی به مناطق محروم از مهم‌ترین فعالیت این سازمان به‎شمار می‌رود، کما اینکه علاوه بر آن، توجه به آموزش پزشکی و پرستاری، امور فرهنگی و ورزشی، عقیدتی، حلقه‌های صالحین و اردوهای فرهنگی نیز از دیگر محورهای فعالیتی سازمان محسوب می‌شود.

با این مقدمه، آنچه می‌خوانید نگاهی به فعالیت‌های سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان در گفت‌وگوی خبرنگار سپهرغرب با دکتر حمید بهرامی، مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان است که در ادامه می‌آید:مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان با گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، عنوان کرد: پیشینه بسیج جامعه پزشکی به حضور حماسی و مخلصانه پزشکان و پرستاران فداکار در دوران دفاع مقدس برمی‌گردد که در قالب تیم‌های اضطراری با حضوری فعال و مستمر در خطوط مقدم در بیمارستان‌ها و درمانگاه‌های صحرایی در جهت مداوای مجروحان و آسیب‎دیدگان تلاش می‌کردند.

حمید بهرامی خاطرنشان کرد: آغاز ساماندهی فعالیت این نیروهای خدوم در جبهه‌ها از سوی امام خمینی (ره) مبنی بر حضور تیم‌های امدادی و پزشکی جهت کمک به مجروحان بود.

وی با تأکید بر اینکه در طول سال‌های دفاع مقدس بیش از 80 هزار پزشک و پیراپزشک از سراسر کشور در صحنه‌های نبرد حضور مستمر داشته و صدها شهید و جانباز به این واسطه تقدیم انقلاب اسلامی کردند، افزود: خدمات این قشر، تنها به سال‌های جنگ منتهی نشده و پس‌ازآن نیز بسیج در جامعه پزشکی و دانشگاهی کشور با ثبت و انتقال تجارب و مواریث گران‌بهای دفاع مقدس گرد هم آمده و در قالب‌های گوناگون، خدمت‌رسانی به مردم به‌ویژه محرومان را استمرار بخشیدند.

بهرامی با اشاره به شکل‌گیری سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان، تصریح کرد: این مجموعه در اوایل دهه 80 با اهداف‌ تعریف‌شده نظیر ارائه خدمات بهداشتی، آموزشی و درمانی در نقاط مختلف تشکیل شد.

وی ادامه داد: سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان دربردارنده شورای مرکزی (هیئت اندیشه‌ورز) متشکل از افراد صاحب‌نظر بسیجی از پزشکان، پرستاران و پیراپزشکان است و 18 کانون به‌عنوان بازوان اجرایی در حوزه سلامت به پیگیری برنامه‌های کلی این سازمان می‌پردازند.

مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان تبیین کرد: فعالیت‌های سازمان در چهار حوزه جذب و سازماندهی، فرهنگی، علمی و پژوهشی و امداد و درمان بوده که در حوزه امداد و درمان سه حوزه آموزش، بهداشت و درمان دنبال می‌شود.

بهرامی با بیان اینکه تقریباً 55 درصد از شاغلان حوزه سلامت استان عضو این سازمان هستند، عنوان کرد: این بسیجیان به اقتضای تحصیلات و تخصص در تیم‌های این مجموعه سازماندهی ‌شده‌اند.

وی افزود: اولویت نخست سازمان بسیج جامعه پزشکی، ارائه خدمت به مردم مناطق محروم و کمتر برخوردار، ارائه موضوعات آموزشی و ترجیح بیماریابی بر درمان است که با این هدف، اعضای بسیج جامعه پزشکی در مأموریت‌های خود برحسب نیاز در داخل و خارج از استان و یا مأموریت خارج کشور حضور پیدا می‌کنند.

مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان در ادامه با اشاره به نیازسنجی برای حضور در مناطق محروم و کم‎برخوردار جهت ارائه خدمات پزشکی، ابراز کرد: با راه‌اندازی طرح شهید رهنمون، اطلاع‌رسانی از طریق شبکه‌های مستقر در مناطق پیگیری شده و هر دو ماه یک‌بار در منطقه هدف حضور پیدا می‌کنند؛ این برنامه سه تا پنج سال در منطقه مذکور به‌صورت ثابت اجرا خواهد شد.

بهرامی اذعان کرد: درحالی‌که ابلاغ اعزام تیم‌های عمومی و تخصصی سالیانه 150 تا 170 تیم بوده، در استان همدان این تعداد به بیش از 200 تیم نیز می‌رسد، چراکه درخواست برای حضور پزشکان زیاد است.

وی با اشاره به عملکرد این سازمان در بخش معاینه عمومی شامل درمان و آموزش در مناطق محروم از ابتدای تأسیس سازمان، اظهار کرد: در این بخش، اعزام بیش از سه هزار تیم و معاینه بیش از 500 هزار نفر صورت گرفته که این تیم‌ها متشکل از پزشک‌ عمومی، پرستار، بهیار، ماما، روانشناس و مربی آموزش بهداشت بوده‎است.

مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان ادامه داد: توجه به این نکته نیز ضروری است که بیش از سه هزار نفر در این ویزیت‌ها برای مداوای تخصصی ارجاع داده‌شده‌اند.

بهرامی افزود: از زمان تشکیل سازمان، در بخش تخصصی 150 تیم با معاینه بیش از 35 هزار نفر در بخش‌های داخلی، اطفال، زنان، چشم و غیره به مناطق مختلف اعزام‌شده‌اند، کما اینکه خدمات دندانپزشکی، روانشناسی و آزمایشگاهی نیز در زمره خدمات ارائه‌شده بوده‎است.

وی به دیگر فعالیت‌های صورت گرفته در بخش تخصصی اشاره کرد و گفت: برپایی درمانگاه موقت تخصصی در شهرستان‌های قهاوند و تویسرکان با ارجاع به بیمارستان‌های فوق تخصصی و تخصصی مختلف کشور نظیر فارابی تهران نیز در این بخش تعریف می‌شود.

مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان در ادامه با تأکید بر اینکه برپایی بیمارستان صحرایی در مناطق مختلف استان همدان وارد پنج‌سالگی خود شده، تصریح کرد: روستای دستجرد (از توابع کبودراهنگ) و شهرستان نهاوند دو منطقه هدف برای اجرای این برنامه بوده که بیمارستان صحرایی دستجرد با اقدامات صورت گرفته در نوع خود بی‌نظیر بوده، به‌طوری‌که در این منطقه عمل جراحی نیز با بیهوشی کامل صورت گرفته‎است.

بهرامی در ادامه با بیان اینکه تردد و حضور زائران اربعین حسینی در استان همدان نیازمند ارائه خدمات بهداشتی، درمانی است، اذعان کرد: کادر درمانی این سازمان به اقتضای ماهیت کاری خود، داوطلبانه وارد این عرصه شده و سالیانه نزدیک به 300 نفر خدمت‌رسانی نوبتی و شبانه‌روزی ارائه می‏دهند.

وی اضافه کرد: برپایی موکب درمانی در مسیر تردد زائران اربعین حسینی به‌صورت شبانه‌روزی به مدت یک هفته، سالیانه با خدمت‌رسانی به پنج هزار نفر صورت می‌گیرد.

مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان با اشاره به بخش دوم فعالیت سازمان در ایام اربعین حسینی، تشریح کرد: حضور کادر درمانی بسیجی این سازمان در کربلای معلا که سابقه چهارساله دارد، با ارائه خدمات مختلف بهداشتی و درمانی به مدت 10 شبانه‌روز به بیش از چهار هزار و 500 زائر از دیگر اقداماتی است که به همت سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان صورت می‌گیرد.

بهرامی با اشاره به اقدامات در بخش بهداشت و درمان، ادامه داد: برپایی چادر سلامت در مجامع و مراسم به مناسبت‌های مختلف نظیر راهپیمایی 22 بهمن، روز قدس، نماز جمعه و ویزیت دانش‌آموزان به‌صورت متوالی در مدارس مناطق محروم استان از دیگر اقداماتی است که توسط بسیجیان عضو سازمان بسیج جامعه پزشکی انجام‌شده و در صورت نیاز به مراکز تخصصی ارجاع داده می‌شوند.

وی تأکید کرد: برنامه‌های آموزش بهداشت با مؤلفه‌های مختلف نظیر بهداشت عمومی و خانواده از دیگر برنامه‌های صورت‎گرفته است، ضمن اینکه تلاش در حوزه تبیین سبک زندگی سالم نیز از دیگر فعالیت‌ها و اقدامات سازمان بسیج جامعه پزشکی در استان است.

مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان یادآوری کرد: در بخش امداد و درمان نیز شاهد حضور تیم‌های بهداشتی- درمانی این سازمان در مناطق بحران‌زده نظیر زلزله غرب کشور بوده‌ایم که با ارائه خدمات مختلف درمانی همراه بوده‎است.

بهرامی به برنامه‌های فرهنگی این سازمان نیز اشاره کرد و گفت: برگزاری نشست‌های فرهنگی بصیرتی به‌صورت مداوم و مستمر توسط کانون‌های این سازمان در حوزه سلامت، برگزاری اردوهای راهیان نور جنوب و غرب کشور، مشهد مقدس، قم و جمکران، بازدید از باغ‌موزه دفاع مقدس همدان، دیدار با خانواده معظم شهدا و برپایی مسابقات ورزشی برای کارکنان حوزه سلامت از دیگر اقدامات صورت‎گرفته است.

مسؤول سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان در ادامه با بیان اینکه همدان در طول سال‌های دفاع مقدس و پس‌ازآن، بیش از 100 شهید از شاغلان حوزه سلامت را تقدیم انقلاب اسلامی کرده، ابراز کرد: با توجه به این مسئله و لزوم پاسداشت مقام این شهیدان، سازمان بسیج جامعه پزشکی در سال‌های اخیر اقدام به برگزاری یادواره شهدا کرده که با استقبال چشمگیر شاغلان حوزه سلامت روبه‎رو شده‎است.

بهرامی در ادامه اقدامات علمی- پژوهشی این سازمان را برشمرد و بیان کرد: برگزاری کلاس‌ها، کارگاه‌ها، همایش‌های آموزشی، اجرای مانورها و گرامیداشت مناسبت‌های صنفی مانند روز پزشک و پرستار، با اولویت موضوع اخلاق صنفی، بهداشت، درمان و مدیریت بحران در حوادث و بلایا، پدافند غیرعامل، سبک زندگی سالم و افزایش جمعیت و تهیه و توزیع بروشور آموزشی با موضوعات مختلف از سایر اقداماتی است که به اهتمام سازمان بسیج جامعه پزشکی استان همدان صورت گرفته و همچنان ادامه دارد.

وی در پایان با قدردانی از مساعدت مسؤولان در اجرای مأموریت‌های سازمان بسیج جامعه پزشکی استان، تأکید کرد: بی‌شک بدون حمایت رؤسای قبلی و فعلی دانشگاه علوم پزشکی همدان، معاونان و مدیران حوزه سلامت، مسؤولان جمعیت هلال‌احمر، سازمان تأمین اجتماعی، بهزیستی بهداشت و درمان نیروهای مسلح به‌خصوص بسیجیان عضو، فعالیت‌های ما محقق نمی‌شد.

     توفیق در اجرای طرح ترک اعتیاد در شهرستان ملایر

مسؤول بهداشت و درمان سپاه انصارالحسین (ع) نیز در ادامه با بیان اینکه تشکیل معاونت بهداشت و درمان به شکل‌گیری سپاه پاسداران برمی‌گردد و هدف اصلی آن خدمت به مردم مناطق محروم بود، اظهار کرد: این مجموعه پس از جنگ تحمیلی گسترش پیداکرده و به احداث بیمارستان و درمانگاه در مناطق مرزی و شهرستان پرداخته‎است.

سرهنگ پاسدار محمدعلی زارعی افزود: بر اساس هدف و ماهیت معاونت بهداشت و درمان، اعزام تیم‌های پزشکی به مناطق محروم قوت گرفت چنانکه در حال حاضر به بیشتر شهرستان‌ها از طریق درمانگاه‌های موجود با تعرفه‌های دولتی از تهیه داروهای کمیاب گرفته تا سایر موارد به عموم مردم خدمت‌رسانی می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه نیروهای بخش بهداشت و درمان سپاه در بروز حوادث غیرمترقبه در زمره نخستین گروه‌هایی است که در محل حادثه حاضر می‌شوند، گفت: در زلزله‌ای که آبان ماه سال گذشته در مناطقی از کرمانشاه به وقوع پیوست بیش از پنج تیم از بخش بهداشت و درمان سپاه انصارالحسین (ع) همدان به این مناطق اعزام‌شده و برخلاف منابع اندکی که داشتیم قریب به 50 میلیون تومان هزینه، صرف توزیع دارو شد.

مسؤول بهداشت و درمان سپاه انصارالحسین (ع) در بخش دیگری از سخنان خود با ابراز خرسندی از استقبال مردم از درمانگاه‌های سپاه، عنوان کرد: اعتماد مردم به این مجموعه و پیشگامی سپاه در طرح تفکیک پزشک زن و مرد برای درمان بانوان و آقایان دو دلیل عمده اقبال عمومی از این درمانگاه‌ها حسوب می‌شود.

سرهنگ پاسدار زارعی اظهار کرد: 20 درصد مراجعان درمانگاه‌های سپاه از مردم عادی بوده و از این تعداد 15 درصد افرادی هستند که زیر پوشش اداره کل کمیته امداد و بهزیستی بوده و سعی ما بر خدمت‌رسانی رایگان به این افراد است.

وی در ادامه به سرکشی از 30 درصد از بیماران صعب‌العلاج وابسته به سپاه که مشکل درمان دارند نیز اشاره کرد و افزود: در طول این بازدیدها طی سال 96 و 97 برای هر خانواده مبلغ 300 هزار تومان نیز به‌عنوان کمک‌هزینه درمان در نظر گرفته و به آن‎ها تقدیم شد.

مسؤول بهداشت و درمان سپاه انصارالحسین (ع) از اجرای طرح ترک اعتیاد با عنوان «طرح کرامت» در شهرستان ملایر خبر داد و تشریح کرد: این طرح از سال 95 آغازشده و هفت هزار نفر برای ترک اعتیاد مراجعه‌کننده داشته که قریب به 750 نفر از آن‌ها را به کمپ معرفی کرده‌ایم و از این تعداد 200 نفر به‌طور قطعی درمان شده‌اند.

زارعی در پایان با تأکید بر اینکه هدف از اجرای این طرح تبدیل جامعه به یک مکان پاک و عاری از اعتیاد است، اذعان کرد: برای هر یک از افرادی که برای ترک اعتیاد مراجعه می‌کنند، هزینه‌ای بالغ‌بر 650 هزار تومان صرف شده و ریالی از آنان دریافت نمی‌کنیم؛ با اجرای موفق این طرح درصددیم تا در سایر شهرستان‌ها نیز کار خود را آغاز کنیم.

  لینک
https://www.sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/5791