کد خبر : 5810
تاریخ : 1397/11/18
گروه خبری : اقتصادی

رئیس اداره دامپزشکی اسدآباد هم‌زمان با دهه فجر مطرح کرد:

رونق فعالیت‌های بخش خصوصی دامپزشکی شهرستان با اشتغال‌زایی برای 32 نفر

نیروی انسانی متخصص در دامپزشکی اسدآباد

سپهرغرب، گروه خبــر: رئیس اداره دامپزشکی شهرستان اسدآباد بیان کرد: در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم، انقلابی که با وحدت کلمه همراهی ملت و رهبری امام‌گونه خمینی کبیر در بهمن‌ماه سال 1357 بزرگ‌ترین اتفاق قرن را رقم زد؛ با وجود سختی‌هایی همچون ترور شخصیت‌ها، قائله‌های قومی، هشت سال جنگ تحمیلی و تحریم‌های ظالمانه‌ای که در طول این چهل سال متوجه ملت ایران شد، اما این انقلاب پویا، سرزنده و با اقتدار چهلمین سال خود را پشت سر گذاشت.

عادل بصیری‌محمدپور افزود: بررسی اقدامات صورت‌گرفته در چهل سال اخیر و تطبیق آن با وضعیت پیش از انقلاب اسلامی در حوزه‌های مختلف، نشان می‌دهد که تحولات و پیشرفت‌ها بسیار برجسته و چشمگیر بوده، یکی از این حوزه‌ها که نقش بسیار مؤثری را در زندگی مردم ایفا کرده، بخش دامپزشکی و ایجاد امنیت غذایی برای مردم است.

بصیری‌محمدپور تصریح کرد: اداره دامپزشکی اسدآباد ازجمله دستگاه‌هایی است که از طریق تحقیقات گسترده علمی جهت پیشگیری از بیماری‌ها نقش مؤثری را در افزایش جمعیت دامی و متعاقب آن تأمین امنیت غذایی عهده‌دار بوده، بررسی وضعیت پیش و پس از انقلاب نمایانگر جهش بسیار چشمگیر در این دستگاه مهم است.

وی خاطرنشان کرد: چهل سال قبل در اوایل انقلاب فقط دامداران در روستاها با وظایف و فعالیت‌های دامپزشکی (آن‌هم فقط در بحث واکسن) آشنایی مختصری داشتند؛ اما امروزه تمام اقشار جامعه به نحوی از خدمات دامپزشکی برخوردار بوده و با فعالیت‌های آن به‌صورت نسبی آشنا هستند. علاوه بر آن تأثیرگذاری خدمات دامپزشکی در ارتقای بهداشت عمومی و سلامت جامعه به‌صورت کامل از سوی متولیان بهداشت و درمان به رسمیت شناخته شده است.

این مقام مسئول اذعان کرد: توسعه دامداری‌های صنعتی و فعالیت‌های آبزی‌پروری از یک‌سو و امر مهم نظارت بر بهداشت و سلامت مواد غذایی، ضرورت تضمین سلامت محصولات صادراتی توسط دامپزشکی و کنترل بیماری‌های مشترک بین انسان و دام از سوی دیگر، گسترش مأموریت‌های حاکمیتی نظارتی و بهداشتی دامپزشکی را ایجاب کرده و خوشبختانه به‌موازات توسعه بخش‌های مذکور، دامپزشکی نیز توسعه درخوری یافته است.

وی با یادآوری وظایف دامپزشکی خاطرنشان کرد: وظیفه دامپزشکی حفظ و حراست از سرمایه دامی، تأمین بهداشت دام، کنترل و پیشگیری بیماری‌های دام (همچنین بیماری‌های مشترک بین انسان و دام)، تأمین بهداشت فراورده‌های خام دامی و نهایتاً تأمین سلامت و امنیت غذایی جامعه است.

رئیس اداره دامپزشکی شهرستان اسدآباد عملکرد این اداره را با مقایسه پیش و پس از انقلاب تشریح کرد و گفت: دامپزشکی یکی از بخش‌های پویای اقتصادی شهرستان با ارزش‌افزوده قابل توجه است که نقش مهمی در اقتصاد و اشتغال‌زایی ایفا می‌کند.

     نیروی انسانی متخصص دستاورد انقلاب اسلامی در دامپزشکی

وی با بیان اینکه اقدامات حوزه دامپزشکی در قبل و بعد از انقلاب با یکدیگر قابل مقایسه نیست، افزود: ابتدای تأسیس این سازمان (قبل از انقلاب) کارکنانی که ارائه خدمت می‌کردند، افرادی با مدرک کاردانی دامپزشکی و پایین‌تر به‌عنوان تکنسین و واکسیناتور بودند که واکسینه کردن و پوشش دام‌های بومی در برابر بیماری‌های واگیردار دامی و مشترک بین انسان و دام، جزء وظایفشان بود؛ اما هم‌اکنون با توجه به رشد روزافزون علوم مختلف، دامپزشکی نیز در کنار سایر علوم گستردگی و پیشرفت خود را داشته است، به‌گونه‌ای که دامپزشکی در بخش دولتی پنج دامپزشک و پنج لیسانس رشته‌های مختلف علوم آزمایشگاهی و بهداشت مواد غذایی دارد و دو نفر نیز با مدرک کاردانی دامپزشکی مشغول خدمات‌رسانی در بخش دولتی هستند.

     رونق فعالیت‌های بخش خصوصی دامپزشکی به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی

رئیس اداره دامپزشکی شهرستان اسدآباد در ادامه با بیان اینکه قبل از انقلاب به علت نبود دامپزشک صرفاً از روی ظاهر دام نسبت به درمان آن اقدام می‌کردند، افزود: قبل از انقلاب هیچ داروخانه و واحد درمانی و درمانگاهی در شهرستان وجود نداشت و تمامی این خدمات در داخل ادارات دولتی انجام می‌شد، اما هم‌اکنون در شهرستان پنج درمانگاه دامپزشکی، پنج واحد داروخانه و دو مرکز مایه‌کوبی وجود دارد و اشتغال‌زایی برای 32 نفر در قالب 13 دکتر دامپزشک، 10 کارشناس و کاردان دامپزشکی و غیره را موجب شده که در مکان‌های مختلف مثل درمانگاه، داروخانه و مراکز مایه‌کوبی در حال فعالیت هستند؛ این میزان در اوایل انقلاب و قبل از آن صفر بوده است.

     نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی

سایر اقدامات دوره مذکور را می‌توان به این صورت خلاصه کرد:

1-اجرایی کردن طرح پایش باقی‌مانده‌های آنتی‌بیوتیکی، فلزات سنگین و سموم در فرآورده‌های خام دامی

2-راه‌اندازی و انجام طرح ردیابی گوشت مرغ با کنترل از طریق سامانه پیامکی

3-صدور پروانه بهداشتی برای مراکز عرضه فرآورده‌های خام دامی

4-صدور پروانه تولید محصولات برای کارگاه‌های بسته‌بندی فرآورده‌های خام دامی

5-صدور پروانه ساخت محصولات برای کارخانجات خوراک دام و طیور

6-اجرایی شدن استقرار مسئول فنی بهداشتی دامپزشکی در ایستگاه‌های جمع‌آوری شیر با هدف نظارت بیشتر بر سلامت شیر خام ورودی به کارخانجات

7-راه‌اندازی سامانه GIS نظارت و ثبت اطلاعات کشتار دام و نظارت و بازرسی بهداشتی به‌صورت روزانه

8- ساماندهی کارخانجات خوراک دام و طیور با استقرار مسئول فنی بهداشتی نیز در دهه 90 اجرایی شد

     بهداشت و مبارزه با بیماری‌های دامی

عملیات مبارزه با بیماری‌ها طی چهل سال بعد از انقلاب دستخوش تحولات زیادی شده؛ شروع کار اداره دامپزشکی محدود به عملیات مبارزه با بیماری‌های دامی از طریق واکسیناسیون و بیماری‌یابی و درمان بوده که با اعتبارات و کارکنان بسیار کم انجام می‌شده است.

از اواخر دهه 70 واکسیناسیون طاعون گاوی متوقف و شهرستان وارد فاز سرومانیتورینگ و ریشه‌کنی بیماری شد. با پذیرش رسمی عاری بودن کشور از طاعون گاوی توسط سازمان جهانی بهداشت دام (OIE) در سال 1387 (2008)، برنامه ریشه‌کنی طاعون گاوی به شکل مراقبت فعال و غیر فعال بیماری ادامه یافت و درنهایت سه سال بعد یعنی در سال 2011، ریشه‌کنی طاعون گاوی به‌طور رسمی اعلام شد.

از اواخر دهه 70 با شروع به کار مراکز مایه‌کوبی و درمانی بخش خصوصی، بخشی از عملیات مبارزه با بیماری‌ها توسط بخش خصوصی انجام می‌شد؛ با حذف بخشی از یارانه مربوط به واکسن و دارو، درمان و عرضه دارو از طریق داروخانه‌ها به بخش خصوصی واگذار شد که اداره دامپزشکی شهرستان بر این مراکز و همچنین داروخانه‌های دامپزشکی نظارت مستقیم دارد.

     قرنطینه و امنیت زیستی دام

بر اساس ماده 11 آیین‌نامه بهداشت محیط مصوب سال 1371 هیئت‌وزیران، صدور مجوز ورود و ترخیص و کنترل بهداشتی هر نوع دام و فراورده خام دامی برعهده سازمان دامپزشکی گذاشته شد.

به‌منظور امکان ردیابی محموله‌های دام و فراورده‌های دامی، با راه‌اندازی سیستم یکپارچه قرنطینه در سال 87، صدور گواهی‌های حمل و تأییدیه مقصد مبنی بر وصول محموله به‌صورت سیستمی انجام شد؛ پیش از راه‌اندازی این سامانه صدور گواهی‌های حمل به‌صورت دستی انجام می‌شد.

به‌تدریج امکانات جدیدی به این سامانه اضافه شد؛ ازجمله امکان آپلود مدارک توسط ارباب‌رجوع، پرداخت آنلاین (برخط) هزینه‌های گواهی صادرات و اتصال به سیستم راهداری که بارنامه به‌صورت آنلاین (برخط) پس از صدور گواهی توسط دامپزشکی صادر می‌شود.

     اقدامات آموزشی و ترویجی

از اقدامات شاخص آموزشی و ترویجی بعد از انقلاب در حوزه دامپزشکی می‌توان به فعالیت‌های گسترده کمیته‌های ترویج و آموزش جهاد سازندگی در سطح روستاها اشاره کرد؛ بعد از انقلاب و هم‌زمان با تعطیلی دانشگاه‌ها هنگام انقلاب فرهنگی و تا چند سال بعد از آن، بسیج دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دامپزشکی به مناطق دامداری محروم توسط جهاد سازندگی اعزام می‌شدند و در کنار اقدامات ترویجی و آموزشی به ارائه رایگان خدمات بهداشتی و درمانی می‌پرداختند که ازجمله اقدامات جهادی بسیار ارزشمند محسوب شده و نقش بسزایی در آشنایی دامداران با بیمارهای دامی و راه‌های پیشگیری و درمان آن‌ها داشته است.

بعد از ادغام وزارتخانه‌های جهاد سازندگی و کشاورزی با وجود مدیریت‌های آموزش و ترویج در سازمان‌های جهاد کشاورزی و عدم برخورداری ادارات دامپزشکی از اعتبارات آن، خوشبختانه اقدامات آموزشی و ترویجی در زمینه بیماری‌های دامی و بهداشت مواد خام دامی با وسعت و کیفیت خوبی دنبال شده و ده‌ها نوع جزوه آموزشی، بروشور، پمفلت و غیره تهیه و نیز کلاس‌های متعدد آموزشی لازم برای بهره‌برداران و مرتبطین بخش برگزار شده که نتایج بسیار ارزشمندی به همراه داشته است.

رئیس دامپزشکی اسدآباد در خاتمه از مدیرکل دامپزشکی استان همدان (محمودرضا رسولی)، نماینده اسدآباد در مجلس شورای اسلامی (اکبر رنجبرزاده)، فرماندار اسدآباد (کریم حمیدوند)، امام‌جمعه محترم اسدآباد، رئیس دادگستری و دادستان شهرستان، بخشداران مرکزی و پیرسلمان و نیروی انتظامی به‌خاطر همکاری و همراهی با مجموعه دامپزشکی اسدآباد تقدیر و تشکر کرد.

  لینک
https://www.sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/5810