1397/6/7 00:47:26
مديرکل استاندارد استان همدان خبر داد

استانداردسازي صنايع دستي در دستور کار

سپهرغرب، گروه استانها - شکيبا کوليوند: مديرکل استاندارد استان همدان با تأکيد بر استانداردسازي محصولات بومي استان از تدوين استانداردهاي صنايعدستي خبر داد و افزود: اين طرح با همکاري دانشگاههاي استان و سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان همدان انجام ميگيرد.

محمد مددي روز گذشته در نشست مطبوعاتي به مناسبت هفته دولت که در سالن جلسات اداره کل استاندارد استان همدان برگزار شد، سازمان ملي استاندارد را در سطح کلان يک دستگاه نظارتي برشمرد و تکليف اين سازمان را با توجه به شعار امسال جدي و حياتي دانست.

وي با اشاره به اين موضوع تأکيد کرد: باوجود مسؤوليتهاي سازمان استاندارد، امسال بايستي به مباحث استانداردسازي بهطور ويژهاي توجه داشت تا بهنوعي اثربخشي اجراي حمايت از کالاي ايراني در سطح ملي تبلور کند.

اين مقام مسؤول ورود کالاهاي ايراني در سبد خريد مردم را از وظايف حاکميتي دانست و در سطح استاني اين مسؤوليت را در زمينه تدوين مناسب، تجديدنظر و بازنگري منوط به سازمان استاندارد دانست و افزود: بايستي در اين مسير مناسب قدم برداريم تا بهنوعي شاهد ارتقا و اثربخشي کالاهاي ايراني استاندارد در بازار داخلي و بازار خارجي باشيم.

مديرکل استاندارد استان همدان در ادامه ضمن تبريک هفته دولت به عملکرد اين اداره در سطح استان همدان از شهريورماه 96 تا اوايل شهريورماه 97 اشاره و در اين راستا بيان کرد: در اين بازه زماني استان همدان موفق به پيش بردن فرايندهاي 40 استاندارد ملي شدهاست که در اين راه برخي از استانداردهاي استان براي نخستين بار در سطح کشور مطرح شد.

کسب استاندارد ملي براي سيبزميني همدان

مددي در ادامه به استانداردهاي اجباري در سطح استان اشاره کرد و افزود: اين استانداردها بر اساس آخرين استانداردهاي ايزو از شهريورماه سال گذشته تاکنون تدوين شدهاست که استانداردهاي ايزو آخرين فناوريهاي بهروز جهان را به بخش توليد انتقال ميدهد.

اين مقام مسؤول با اشاره به اينکه براي نخستين بار است استاندارد ملي براي سيبزميني در همدان درنظر گرفته شده، عنوان کرد: تاکنون در سطح کشور 32 هزار استاندارد ملي (از بدو تشکيل سازمان استاندارد از سال 1304 هجري شمسي) تعريفشده و در استان همدان طي سالهاي گذشته نيز نزديک به 70 استاندارد کلي در سطح استان انجام شده که حال اين تعداد، موردبازنگري و بررسيهاي مجدد قرار گرفتهاست.

وي يکي از فرايندهاي حساس و مهم استانداردسازي را موضوع صدور و يا تمديد پروانههاي نشان استاندارد دانست و افزود: اين امر يکي ديگر از وظايف ماست که در اين راه نيز طي بازه يکساله تعداد 78 پروانه استاندارد براي 78 کالاي مشمول استاندارد اجباري در همدان صادر شده است.

اين مقام مسؤول با تأکيد بر استانداردسازي محصولات بومي استان، خاطرنشان کرد: در اين راه استانداردسازي صنايعدستي همدان در سال 95 انجام گرفت و امسال نيز حدود 50 برنامه در اين راستا تدوينشده که تاکنون تعداد 40 مورد آن موفق به کسب مصوبه اوليه در اين راه شدهاست.

وي در اين راستا از تدوين استانداردهاي صنايعدستي خبر داد و افزود: اين طرح با همکاري دانشگاههاي استان و سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان همدان انجام ميگيرد.

مددي توانمندسازي مديران کنترل کيفي را از ديگر وظائف اداره کل استاندارد عنوان و تصريح کرد: اين مديران راهبران اتاقهاي فکر ما هستند و ميبايست درراه آموزشهاي تخصصي آنها قدم برداشت که در اين مسير تاکنون 9 هزار و 400 نفر ساعت در اين بازه زماني مورد آموزش قرار گرفتند.

مديرکل استاندارد استان همدان با اشاره به نظارت بر واحدهاي توليدي در سطح استان، بيان کرد: بيش از يک هزار و 200 نظارت و بازرسي در سطح همدان روي واحدهايي که شامل استاندارد اجباري بودهاند، انجام پذيرفته و در اين راه واحدهايي که بهعنوان واحدهاي نمونه استاندارد ملي موفق به کسب امتياز بودهاند نيز موردحمايت قرارگرفتهاند.

واحدهاي موفق در کسب نشان استاندارد مشمول تسهيلات ميشوند

مددي در اين زمينه خاطرنشان کرد: بسته حمايتي دولت در پشتيباني از واحدهاي توليدي پيشبيني و در اين بسته تخفيف و تسهيلاتي براي واحدهاي موفق و نمونه استاندارد در نظر گرفتهشده بهنوعي که در اين راه هرساله در هفته استاندارد واحدهاي نمونه معرفي ميشوند و تسهيلاتي چون تقليل نمونهگيري از واحدهاي آنها برايشان در نظر گرفته ميشود چراکه هر نمونهگيري و بهنوعي استمرار کيفيت محصولات، بار مالي زيادي را براي توليدکننده خواهد داشت و بدينسان ميتوان کمک مؤثري در بار ماليها ايفا کرد.

وي با اشاره به مقوله نظارت بر شبکه توزيع، به طرح جامع استاندارد اشاره کرد و گفت: اين طرح بهمنظور توجه به حمايت از توليد داخلي و حمايت از مصرفکننده شکلگرفته و در جهت توجه به کالاهايي است که بهنوعي شبکه توزيع را ناايمن ميکنند.

مددي ادامه داد: در اين حوزه طي يک سال گذشته، نزديک به 10 هزار بازرسي، نظارت و 350 نمونهگيري باهدف حفظ حقوق مصرفکنندگان و کيفيتبخشي به کالاهاي توليد داخلي انجام پذيرفتهاست.

اين مقام مسؤول در ادامه به واحد اندازهشناسي، اوزان و مقياسهاي اداره کل استاندارد نيز اشاره و اظهار کرد: تمامي اوزان، مقياسها و وسايل سنجش مشمول استاندارد اجباري مورداستفاده در دادوستد عمومي با توجه به نوع وسيله سنجش، در فواصل زماني معين بهصورت دورهاي بر اساس روشهاي مندرج در استانداردهاي ملي مربوطه مورد آزمايش قرارگرفته و يا کاليبره کردن آنها توسط دفاتر قانوني اوزان و مقياس تأييد صلاحيت شده از طرف سازمان ملي استاندارد ايران انجام و صحت عملکرد آنها تأييد و صورتجلسه ميشود.

وي خاطرنشان کرد: خدمات استانداردسازي در اين راه شامل سه مؤلفه اصلي اوزان ثابت، اوزان سبک و پلمب گذاري وسايل توزين سبک است که در اين راستا بهمنظور اطمينان از صحت کار وسايل سنجش و جلوگيري از کمفروشي ناشي از عدم دقيق بودن عملکرد وسايل سنجش، اين وسايل کنترل و آزمون ميشوند و از سويي صحت باسکولهاي جادهاي نيز مورد بازبيني و نظارت قرار ميگيرد.

مددي با بيان اينکه طي يک سال گذشته تعداد يک هزار و 761 دستگاه توزين سبک پلمب گذاري شدهاست، گفت: از سويي تعداد 265 دستگاه توزين ثابت (باسکول جادهاي) و بيش از يک هزار و 500 وسايل توزين سبک چک و مورد کنترل قرارگرفتهاند تا از ورود دستگاههاي قاچاق به چرخه دادوستد بازار جلوگيري شود.

اين مقام مسؤول با اشاره به کنترل عيار فلزات گرانبها در حوزه توليد و توزيع آن در سطح استان همدان نيز به کارگاههايي در سطح همدان اشاره کرد که موفق به دريافت کد شناسايي براي چنين فعاليتي شدهاند و ادامه داد: بررسي عيار فلزات گرانبها و کنترل مستمر آنها در سطح توليد و عرضه، نظارت بر عملکرد واحدهاي توليد و توزيعکننده مصنوعات طلا از وظايف اين اداره کل بوده که در اين راستا طي يک سال اخير 62 مورد بازرسي فني از کارگاههاي توليد طلا در همدان انجام گرفتهاست.

وي با تأکيد بر نقش استانداردهاي ملي بر بهبود کيفيت کالا، تصريح کرد: علاوه بر اين ميتوان بهواسطه استانداردسازي شاهد تنوع توليد، افزايش رقابت و افزايش پاسخگويي به مصرفکنندگان باشيم.

مددي ادامه داد: 550 واحد در سطح استان همدان شامل استاندارد اجباري هستند و هر استاندارد ملي بعد از پنج سال که از تدوينش سپري ميشود بايستي بهروزرساني شود که اين استانداردها در همدان بعد از موعدهاي مقرر مورد بازبيني قرار خواهند گرفت.

وسايل بازي يک پارک در همدان استاندارد است

مديرکل استاندارد استان همدان در زمينه استانداردسازي تجهيزات شهربازي و زمينهاي بازي در سطح استان همدان نيز، اظهار کرد: 359 تجهيز تفريحي شهربازي در سطح استان تاکنون ثبت در سامانه شده که تجهيزات ناايمن شهربازيها بعد از سه بار بررسي و فرصت دهي پلمب خواهند شد.

وي از سويي تعداد زمينهاي بازي و پارکهاي محلهاي سطح استان همدان را 700 مورد اعلام کرد و در اين خصوص، افزود: متأسفانه تاکنون تنها يک پارک همدان مستقر در شهرک بهشتي وسايل ايمن دارد و باقي پارکها فاقد استاندارد در وسايل بازي چون الاکلنگ، تاب و سرسره هستند.

مددي در خصوص آزمون نازلها در جايگاههاي عرضه سوخت استان همدان، تأکيد کرد: نازلهاي موجود در جايگاههاي استان به لحاظ صحت عملکرد بهصورت دورهاي بر اساس روشهاي مندرج در استانداردهاي ملي، تأييد صلاحيت شده و با همکاري شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي موردبررسي فني و آزمون قرار ميگيرد که در اين راستا دو هزار و 358 نازل جايگاه سوخت در همدان بررسي و کنترل شدهاست.

فرايند استانداردسازي تلهکابين گنجنامه در دست اقدام

مديرکل استاندارد استان همدان در خصوص تلهکابين گنجنامه نيز گفت: فرايند استانداردسازي تلهکابين همدان، زمانبر بوده و بهواسطه اين امر و پيشرفت تلهکابين در عرصه استانداردسازي، سازمان ملي استاندارد تاکنون دومرتبه زمان براي استانداردسازي آن دادهاست.

مددي در ادامه آخرين بازه زماني مربوط به مهلت استانداردسازي تلهکابين همدان را مربوط به تيرماه 97 دانست.

مديرکل استاندارد استان همدان در پايان اظهار کرد: تلهکابين گنجنامه همدان از سال 93 مشمول استاندارد اجباري شده درحاليکه بهرهبرداري از اين مجموعه مربوط به دهه 80 است بنابراين بسياري از استانداردها نميتواند با زيرساختهاي تلهکابين همدان همخواني داشته باشد البتهسعي بر تعديل قوانين و استانداردهاي لازم در اين راه شدهاست تا بهنوعي در دستور کار شوراي عالي استاندارد مستثنا شدن تلهکابين گنجنامه در بخشي از روند استانداردسازي مطرح شود.