شناسه خبر:2061
1397/8/11 19:32:10
در کارگروه پسماند قروه مطرح شد؛

وضعیت نامشخص زباله‌های قروه

سپهرغرب، گروه خبر: پس از گذشت یک سال، وضعیت جایگاه زباله‌های قروه همچنان بلاتکلیف مانده و این در حالی است که مسؤولان بهداشتی بارها نسبت به خطر نفوذ شیرابه به آب‌های زیرزمینی هشدار داده‌اند.

آبان ماه سال گذشته بود که جریان جایگاه زباله‌های شهرستان قروه خبرساز شد و در پی اعتراضات صورت گرفته توسط فعالان محیط‎زیست و تعدادی از مردم، جلساتی در راستای تغییر این مکان برگزار شد.

جلساتی که درنهایت خروجی آن‌ها به این مسئله رسید که مطالعه مکان‎یابی در دست کار است و این مسئله زمان‎بر خواهد بود. این مکان‌یابی و مطالعه آن در حالی مدام بر زبان متولیان امر می‌چرخید که بارها از سوی مسؤولان بهداشتی نسبت به وضعیت نامناسب حوضه آبخیز «جِنیان» و احتمال آلوده شدن آب‌های زیرزمینی هشدار داده می‌شد.

درواقع روزانه 75 تن زباله در حوالی کارخانه آسفالت شهرداری قروه انباشته می‌شود که این کارخانه در کنار رودخانه فصلی «جِنیان» یکی از مهم‌ترین منابع آب زیرزمینی قروه قرار دارد. محلی که آبخیزداری در آنجا اقدام به ایجاد آب‌بندهایی جهت کنترل و نفوذ رواناب در بستر رودخانه کرده و در فاصله تقریباً هشت کیلومتری کارخانه آسفالت مجتمع آب‌رسانی ایجادشده که آب شرب بیش از 20 روستا را تأمین می‌کند و حال با توجه به هشدار نفوذ شیرابه زباله‌ها به آب‌های زیرزمینی و خطر آلودگی آب، این روستاها را تهدید می‌کند.

تهدیدی که همچنان ادامه دارد و گویا مطالعات مسؤولان طولانی‌تر از انتظار شده چراکه هنوز برنامه مشخصی برای این معضل بهداشتی مدنظر ندارند. 

 

     واماندگی در کار

تمامی این موارد در حالی است که سال گذشته شهرداری پس از انتشار گزارش‌های پیگیرانه خبرگزاری مهر مدعی توقف انباشت زباله در این مکان شد، اما پس از مدتی مشخص گردید که این توقف امکان‌پذیر نبوده زیرا مکانی دیگر برای انباشت یا دفن بهداشتی زباله‌ها تعیین نشده بود.

با این وصف تنها کلام همیشگی مسؤولان محیط‌زیست، سازمان بازیافت، شورا و شهرداری گزینه مطالعاتی بود که آن هم بعد از گذشت یک‌سال با برگزاری نخستین نشست کارگروه پسماند در سال جاری مشخص شد هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده‌‍است.

این کارگروه شامگاه چهارشنبه برای نخستین‌بار به‌صورت علنی و با حضور خبرنگاران به دستور فرماندار شهرستان در حالی برگزار شد که متولیان هیچ پاسخی در برابر سخنان انتقادی فرماندار مبنی بر غیراصولی بودن تصمیم انتقال جایگاه زباله نداشتند.

از طرفی دیگر، شهردار قروه و نایب‎رئیس شورای شهر نیز به‎جای اینکه به‎صورت منطقی با این معضل برخورد کنند تنها به مشاجره پرداختند.

 تصمیم اشتباه 

32 ماه از انتقال جایگاه تخلیه زباله‌های قروه از «شیخ جعفر» به دشت «جِنیان» می‌گذرد و معلوم نیست این تصمیم اشتباه بر چه مبنایی صورت گرفته‎است. فرماندار قروه ضمن بیان این مطلب از تأخیر در برگزاری کارگروه پسماند و بررسی تعیین جایگاه مناسب زباله انتقاد کرد.

به گفته «موحد امان‎اللهی» بر اساس پهنه‌های مطالعه‎شده، ازلحاظ شاخص‌های زیست‎محیطی توسط سازمان بازیافت همان محل قبلی یعنی اطراف روستای «شیخ جعفر» تعیین و به شهرداری فرصت داده شده تا جایگاه مدنظر را ساماندهی و به رفع معارضان محلی بپردازد.

گرچه این فرصت تا تاریخ اول مهرماه سال جاری اعلام شده بود اما جای تعجب دارد که با گذشت بیش از یک ماه از مهلت تعیین شده هنوز آن‌طور که باید نتیجه مطلوب حاصل نشده‌است.

مطابق اظهارات فرماندار قروه باید یکسری تسهیلات تشویقی برای روستای «شیخ جعفر» در نظر گرفته شود تا که بتوان سایت زباله را دوباره به جایگاه اولیه خود بازگرداند و این کار حتماً و باید در سریع‌ترین وقت خود انجام شود و درواقع نباید تأمین منابع آب شرب شهرستان را در معرض تهدید قرار داد.

 بازگشت به نقطه نخست

تمامی نقاط موردنظر برای جایگاه زباله شهرستان پایش شدند که در فاز مطالعاتی نخست سه نقطه تعیین و درنهایت دو نقطه تأیید شد که بر اساس تصمیم‌گیریها جایگاه اولیه یعنی محل روستای «شیخ جعفر» مشروط به رضایت مردم محلی در نظر گرفته شد.

این‌ها سخنان شهردار قروه است که معتقد بود بعد از گذشت این مدت دوباره به نقطه نخست بازگشتیم. «حسین پروندی» که تنها پاسخش به فرماندار در توجیه کردن مسائل بود به‎جای ارائه راهکاری عملی تنها به رو کردن یکسری مباحث قانونی پرداخت.

  مشاجره ای بی اساس

در ادامه، نایب‎رئیس شورای شهر قروه با اعتراض از اینکه تشکیل ندادن کارگروه توسط شهرداری صورت گرفته، خطاب به شهردار خواستار پاسخ‎گویی در خصوص قرارداد 62 میلیون تومانی برای طرح مطالعاتی مکان‎یابی شد. به گفته «مهدی ملکی» وقتی مبلغی برای این قرارداد پرداخت شده چرا کار و طرح اجرا نشده‎است.

دراین‌میان شهردار قروه پرداخت مبلغ را تکذیب کرد و چنین قراردادی را فسخ شده دانست. این در حالی است که سال گذشته بارها در خصوص واگذاری مبلغ فوق برای طرح مطالعاتی از جانب عوامل شهرداری خبر داده شده بود.

با این اوصاف «حسین پروندی» توپ کم‌کاری را به سوی شورا پرتاب و اظهار کرد که شورا برای این کار چه طرحی را داده‎است؟ و پاسخ «مهدی ملکی» نیز به این رسید که وقتی شهردار همکاری ندارد چگونه می‌توان کار کرد؟ این «اره بده تیشه بگیر» شهردار و نایب‎رئیس شورای شهر ادامه داشت تا اینکه با پادرمیانی فرماندار سکوت حاکم شد.

 تسریع در پاک‌سازی «جنیان»

در ادامه نشست کارگروه رئیس امور آب منطقه قروه «شیخ جعفر» را کم آسیب‌ترین مکان دانست. به گفته «عباد بشیری» این منطقه دارای تراکم منابع آبی کمتری است و پایین آن هم آب شور وجود دارد.

همچنین کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت قروه نیز نسبت به اینکه امکان آلوده شدن آب‌های زیرزمینی با نفوذ شیرابه قطعی است، هشدار داد. 

سخنان «صادق طالبی» به این معنی بود که آلوده شدن آب‌های زیرزمینی در سریع‎ترین زمان ممکن انجام می‌شود و این در حالی است که رفع این آلودگی چندصد سال به طول می‌انجامد پس تسریع در پاک‌سازی دشت «جنیان» ضروری است.

 حس مسؤولیت‎پذیری

هرچند کارگروه پسماند قروه با دستور فرماندار مبنی بر عزم جدی داشتن و رفع موانع موجود برای انتقال زباله‌ها به «شیخ جعفر» در اسرع‌وقت پایان یافت، اما نکته حائزاهمیت اینجا بود که همین نشست دوساعته نشان داد سلامت مردم برای متولیان امر همچون شهرداری و شورای شهر چقدر مورد توجه قرار دارد! مسئله‎ای که در چرخه اختلاف نظر و به‎قولی لج‌بازی مدیران حوزه شهری می‌چرخد و به نقطه توقف هم نمی‎رسد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در بودجه 97 شهرداری قروه مبلغ 500 میلیون تومان برای خرید دستگاه بیوکمپوست جهت حل معضل زباله‌های شهری در نظر گرفته شده که به گفته شورای شهر بعد از مکان‎یابی و تأیید نهایی، اقدام خواهد شد. 

حال با توجه به آنچه گفته شد باید منتظر ماند و دید چه زمانی فتیله وعده‌های مسؤولان امر پایین کشیده و سلامت مردم در سبد وعده‌ها جدی گرفته می‌شود.

شناسه خبر 2061