شناسه خبر:2147
1397/8/14 10:15:16
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در گفت‌وگو با سپهرغرب مطرح کرد

پرورش 150 تن ماهی در قفس سد‌های زیویه و گلبلاغ

سپهرغرب، گروه خبر - سمیرا گمار: رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان با اشاره به اینکه پرورش ماهی در قفس در استان در دو سد زیویه کامیاران و گلبلاغ بیجار انجام می‌شود، گفت: این کار در استان حدود چهار سال پیش آغازشده و با ظرفیتی بالغ‌بر 150 تن ماهی قزل‌آلا در سال روند خوبی را دنبال می‌کند.

دنیای امروز بـا سه چالش عمـده یعنی فقدان آب شیرین، کمبود غذا و تخریب محیط‌زیست مواجه است. روزانه هزاران نفر در جهان به‌واسطه کمبود مواد غذایی می‌میرند و نـرخ مرگ‌ومیر ناشی از کمبود غذا بـا افزایش جمعیت شـدت می‌یابد، پس بـرای مقابلـه بـا ایـن چالـش بـزرگ، بشـر بایـد شـیوه‌های جدیـدی را به کار گیـرد تـا میـزان تولید مواد غذایی را افزایـش دهـد. 

درحالی‌که تولید گوشـت قرمـز و محصولات کشـاورزی بـا برخـی محدودیت‌ها روبـه‌رو اسـت، در عـوض دریاهـا کـه نزدیـک بـه 75 درصـد سـطح کـره زمیـن را اشـغال کرده‌اند، یکـی از ظرفیت‌های بالقـوه بـرای تولیـد مــواد غذایـی هستند کــه در دســترس بشر قــرار دارنــد. 

رونــد رشد فزاینده جمعیت، محدودیـت منابـع غذایـی و کاهـش صیـد برخـی از گونه‌های دریایـی در جهـان، اولویـت اسـتفاده از منابـع آب شـیرین بـرای شـرب و کشـاورزی، کشـورهای تولید‌کننـده آبزیـان را در ســال‌های اخیــر بــه ســمت آبزی‌پروری دریایــی، به‌ویژه پــرورش ماهیــان دریایــی سـوق داده‌اسـت. ظرفیـت تولیـد بـالا بـه علـت وسـعت دریـا، قـدرت خـود پالایـی بـالا در محیط‌های دریایـی، تهویـه خـوب آب در محیـط پـرورش، عـدم نیـاز بـه اکسـیژن دهی، کاهـش هزینه‌های اسـتهلاک، تعمیـر و نگهـداری و اسـتفاده از محیـط طبیعـی و شـرایط مناسـب پرورشـی بـرای تولیـد ماهیـان باارزش، ازجمله مزایایـی هسـتند کـه بسیاری از استان‌های واجد شرایط را در اسـتفاده از روش پـرورش ماهـی در قفس‌های دریایی ترغیب کرده‎است.

پـرورش ماهـی در قفـس طـی دو دهـه اخیـر به‌عنوان یکـی از ظرفیت‌های توسـعه آبزی‌پروری کشـور مطـرح بـوده و با توجـه به شـرایط عمومـی و اقلیمی کشـور، وجود برخی امکانات زیر بنایی طبیعی و انسان‌ساخت، همچنان به‌عنوان یکی از نقاط دست‌نخورده توسـعه مطـرح اسـت. اسـتقرار قفس‌های کوچک در محیط‌های آبی نظیر دریاچه پشـت سـدها، دریاچه‌ها و آب بندان‌ها گوشـه کوچکـی از ظرفیت‌های توسـعه پرورش ماهـی در قفـس را بـه نمایش می‌گذارد. کردستان یکی از استان‌هایی است که در چند سال اخیر در این عرصه حرف برای گفتن داشته و از شرایط موجود در این راستا بهره برده؛ برای آگاهی از وضعیت پرورش ماهی در قفس در این منطقه از غرب کشور گفت‎وگویی با رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان ترتیب داده‌ایم که در ادامه بخش‌هایی از آن را می‌خوانید:

خالد جعفری با بیان اینکه پرورش ماهی در چاه امکان‌پذیر نیست چراکه محیط آن فاقد اکسیژن است، تصریح کرد: پرورش ماهی با آب چاه را می‌توان با استفاده از آب چاه غیر ممنوعه دومنظوره دنبال کرد چنانکه با خارج کردن آب از چاه و رساندن به سطح زمین به‌وسیله دستگاه اکسیژن دهی انجام داد.

وی خاطرنشان کرد: پرورش ماهی در قفس نوع دیگری از پرورش ماهی است که در آب‌های ساحلی مثل آب‌های دریای خزر یا در استان‌هایی نظیر کردستان و در سد‌هایی که آب آن‌ها صرفاً غیر شرب است، صورت می‌گیرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان با اشاره به اینکه پرورش ماهی در قفس در کردستان در دو سد زیویه کامیاران و گلبلاغ بیجار انجام می‌شود، گفت: این کار در استان حدود چهار سال پیش آغازشده و با ظرفیتی بالغ‌بر 150 تن ماهی قزل‌آلا در سال روند خوبی را دنبال می‌کند.

جعفری اذعان کرد: سد سنگ سیاه دهگلان نیز از دیگر سدهایی است که در سال جاری در همین راستا به بهره‌برداری خواهد رسید و پیش‌بینی ما این است که بتوانیم به پرورش 100 تن ماهی قزل‌آلا در این سد دست‌یابیم که به‌علاوه ظرفیت تولیدی دو سد قبلی، تولید قابل‌توجهی را در این بخش خواهیم داشت.

وی در ادامه تأکید کرد: بخشی از ماهی‌های پرورشی استان کردستان چه در قفس و چه در مجتمع‌هایی نظیر سیروان و پالنگان علاوه بر مصرف داخلی به استان‌های دیگر نیز صادر می‌شود که می‌توان گفت، بازار کرمانشاه به جهت مسافت نزدیک به استان کردستان از بازار‌های اصلی ما محسوب می‌شود، کما اینکه استان‌های تهران و تبریز نیز از مقاصد صادراتی ما هستند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در پایان با اشاره به اینکه پرورش ماهی در قفس کار جدیدی بوده و نیازمند تلاش بیشتری در این راستا برای پیشرفت کار هستیم، اظهار کرد: خوشبختانه علاوه بر صادرات به استان‌های دیگر یک واحد بسته‌بندی ماهی نیز در استان وجود دارد و صادرات ماهی به کشور روسیه از این طریق دنبال می‌شود که در سال گذشته نیز به‌عنوان واحد نمونه کشوری انتخاب شد.

در خاتمه باید گفت؛ صنعت شیلات یکی از ظرفیت‌های بالقوه و بالفعلی است که از دیرباز نقش مهمی در تأمین معاش خانواده‌ها و اقتصاد کشور داشته و در بین مردم ایران بیش از آنکه نگاه اقتصادی به این بخش وجود داشته باشد، ارزش غذایی آن حائز اهمیت است.

پرورش ماهی به طرق جدید در مناطقی که نیاز به آبی نظیر حجم مقادیر موجود در دریاها را ندارد، راه را برای دستیابی به ماهی، این محصول پرخاصیت هموارتر کرده‎است!

استان کردستان نیز در این میان سهمی را از آن خودکرده و با داشتن دو سد برای پرورش ماهی در قفس حرف برای گفتن دارد، سد سوم نیز به‌زودی به بهره‌برداری خواهد رسید تا تولید ماهی را در این بخش افزایش دهد؛ البته این را نیز نباید فراموش کرد که تأمین نیاز غذایی سالم و اهداف صادراتی با آینده روشن اقتصادی با فعالیت در بخش شیلات و آبزی‌پروری در این مناطق مستلزم سرمایه‌گذاری، بهره‌وری از نیروهای متخصص، بسترسازی‌های مناسب و استفاده از فن‌آوری‌های نوین و برنامه‌ریزی‌های اصولی است.

ازآنجایی‌که این صنعت هنوز هم پس از گذشت چند سال نوپا محسوب می‌شود، بدون تردید تدوین برنامه‌های راهبردی و فرهنگ‌سازی میان مردم و مسؤولان ازجمله مهم‌ترین اقداماتی است که باید در اولویت برنامه‌های متولیان امر باشد، کما اینکه ارزیابی اصولی از داشته‌های بومی و همچنین اهمیت دادن به دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و پیوند آن‌ها با محیط‌های اجرایی، از ضرورت‌های این بخش است.

پس باید بیش‌ازپیش با برنامه‌ریزی‌های بهتر در این زمینه و حمایت از سرمایه‌گذاران و نیروهای متخصص همت گماشت؛ آنچه می‌تواند ما را در این راه کمک کند، استفاده از داشته‌هایمان است که باید با استفاده از فناوری‌های روز، ظرفیت‌ها و داشته‌های موجود، آن‌ها را باهم ترکیب کرده و دستاوردهایی را به ارمغان آورد، کما اینکه توجه به بخش‌های خصوصی علاقه‌مند سرمایه‌گذاری در این بخش را نیز باید جدی گرفت.

شناسه خبر 2147