شناسه خبر:2636
1397/8/29 09:14:33
اکبر رنجبرزاده در گفتگوی اختصاصی با سپهرغرب مطرح کرد:

هدف منطقه ویژه اقتصادی اسدآباد، استقرار صنایع غذایی و داروئی

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: تأسیس مناطق ویژه یکی از راهکارهای توسعه کشورها با استفاده از استراتژی‌های برون‌نگر و بهره‌گیری از فرصت‌های موجود در نظام اقتصاد جهانی است؛ این مناطق دارای مقررات اقتصادی متفاوتی با دیگر نقاط سرزمین اصلی هستند تا این تفاوت‌ها بتواند زمینه جذب سرمایه، رونق تجاری و رشد اقتصادی را فراهم آورد.

مناطق ویژه اقتصادی به‌منظور پشتیبانی از فعالیت‌های اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بین‌المللی و تحرک در اقتصاد منطقه‌ای تأسیس می‌شوند.

این مناطق به محدوده جغرافیایی مشخص از سرزمین کشورها اطلاق می‌شود که قوانین تجاری حاکم بر آن در قیاس با دیگر مناطق آن کشور شدت و محدودیت کمتری دارد؛ هدف از تشکیل این مناطق پشتیبانی از فعالیت‌های اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بین‌المللی و تحرک در اقتصاد منطقه‌ای و تولید و پردازش کالا، انتقال فناوری، صادرات غیر نفتی، ایجاد اشتغال مولد، جلب و تشویق سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، صادرات مجدد، عبور خارجی (ترانزیت) و انتقال کالا (ترانشیب) است.

مناطق ویژه اقتصادی در دنیا عمدتأ برای آماده‌سازی اقتصاد ملی برای پیوستن به اقتصاد جهانی تشکیل شده‌اند؛ بنابراین در این راستا اصلی‌ترین مأموریت مناطق ویژه اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاران است. مناطق ویژه اقتصادی تابع قوانین خاص خود بوده و برای تحقق چند هدف مهم تشکیل شده‌اند که انجام امور زیر بنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه‌گذاری و افزایش درآمد عمومی و ایجاد اشتغال سالم، ازجمله این اهداف هستند.

قوانین حاکم در مناطق ویژه اقتصادی معافیت از عوارض معمول داخل کشور، صدور مجوز کلیه فعالیت‌ها در منطقه، مستثنا بودن مبادلات بازرگانی با خارج کشور از مقررات صادرات و واردات و محاسبه ارزش‌افزوده کالاهای تولیدشده در منطقه برای ورود به سایر نقاط کشور، ازجمله مشخصه‌های فعالیت در این مناطق هستند که امکان جذب و رشد را برای سرمایه‌گذاری فراهم می‌کنند. در نگاه نخست این مناطق بیشتر اهداف منطقه‌ای را مدنظر دارند، اما در نگاهی وسیع‌تر می‌توانند به‌منزله مسیری باشند که کشور را در جهت توسعه کلان اقتصادی سوق می‌دهد. با ایجاد منطقه ویژه اقتصادی، شرایط رقابت برای رشد و توسعه صنایع داخلی ایجاد می‌شود که به افزایش کیفیت کالاهای تولیدشده و توسعه بازارهای رقابتی در زمینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری منجر می‌شود، ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در کشورهای مختلف در اشتغال‌زایی و افزایش نیروی انسانی متخصص نقش مهمی دارد.

تنظیم بازار کالا و ارائه خدمات عمومی و هم‌چنین تسریع در انجام امور زیربنایی مرتبط با رشد و توسعه اقتصادی، از دیگر اهداف شکل‌گیری منطقه ویژه اقتصادی در کشورها است، مناطق ویژه اقتصادی به‌طور مستقیم و غیر مستقیم دارای قابلیت‌های زیادی هستند که می‌توانند در ایجاد اشتغال پایدار بسیار مؤثر باشند؛ در این راستا معضل بیکاری کشور می‌تواند با ایجاد اشتغال پایدار و توسعه مناطق ویژه اقتصادی رفع شده و زمینه‌های شکوفایی اقتصادی فراهم شود. در این خصوص استان‌های مرزی با توجه به قابلیت‌هایی که دارند، می‌توانند در قالب مناطق ویژه اقتصادی صاحب پایگاه‌های اقتصادی شوند تا در توسعه اقتصادی کشور سهیم باشند.

همچنین باید از فرصت‌ها به نحو احسن استفاده کرد، حتی اگر لازم باشد قوانین موجود برای تسریع امور باید اصلاح شوند؛ در این راستا هر منطقه ویژه اقتصادی دارای قابلیتی مانند قابلیت‌های صنعتی، نفت و انرژی، گردشگری و تجاری است. حال آنکه بر اساس مصوبه 11 شهریورماه سال جاری، 98 منطقه ویژه اقتصادی و هشت منطقه آزاد تجاری - صنعتی در کشور ایجاد می‌شود که خوشبختانه دراین بین نام شهرستان اسدآباد نیز به چشم می‌خورد؛ بنابراین از آنجایی که این امتیاز می‌تواند در راستای توسعه شهرستان و استان گامی مؤثر تلقی شود، بر آن شدیم تا دراین باره با اکبر رنجبرزاده، نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی گفتگوی را ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی همدان با اشاره به ظرفیت‌های شهرستان اسدآباد برای ایجاد منطقه اقتصادی، گفت: برجسته‌ترین شاخصه شهرستان به موقعیت استراتژیکی آن برمی‌گردد؛ چراکه این شهرستان محل تلاقی سه استان کرمانشاه، کردستان و همدان است.

 

     منطقه ویژه اقتصادی منجر به جذب سرمایه‌گذار می‌شود

اکبر رنجبرزاده با بیان اینکه داشتن راه‌های مواصلاتی و اتصال آن به راه‌آهن و بزرگراه، می‌تواند در کنار منطقه ویژه اقتصادی منجر به ایجاد جذابیت برای سرمایه‌گذاری باشد، تأکید کرد: مزیت‌های منطقه ویژه اقتصادی تنها مختص آن منطقه نیست، بلکه وجود پتانسیل‌های عنوان‌شده در بالا، می‌تواند بستری برای حضور سرمایه‌گذار از جای‌جای کشور باشد.

رنجبرزاده با اشاره به اینکه در حال حاضر منتظر نهایی شدن این مصوبه و ابلاغ آن از سوی دولت هستیم، خاطرنشان کرد: با ابلاغ این مصوبه، به دنبال ایجاد زیرساخت‌های لازم در منطقه برای جذب سرمایه‌گذار خواهیم بود.

وی با بیان اینکه هنوز اقدام عملیاتی خاصی در منطقه به اجرا درنیامده است، اذعان کرد: اما شرایط برای به اجرا درآمدن این اقدام ارزشمند مهیا است؛ امیدوارم توسعه اقتصادی شهرستان از این محل فراهم شود.

نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی درخصوص محدوده مشخص‌شده برای ایجاد منطقه اقتصادی گفت: محدوده آن از قبل مشخص و نقشه هانیز تهیه شده؛ اما اینکه امکان جابه‌جایی وجود دارد یا خیر؟ خود مسئله دیگری است.

رنجبرزاده با بیان اینکه بدین منظور حدود 200 هکتار از اراضی منابع طبیعی در نزدیکی منطقه ذوب آهن مدنظر است، عنوان کرد: حتی مذاکرات مربوط به مباحث زیست‌محیطی منطقه نیز انجام و پاسخ آن دریافت شده است.

رنجبر زاده افزود: خوشبختانه زیرساخت‌هایی همچون انشعابات آب و برق و گاز نیز در منطقه مهیا است.

وی با اشاره به اینکه دو نقطه دیگر یکی در دشت اسدآباد و دیگری در نقطه‌ای دیگر از شهرستان پیش‌بینی شده که درصورت نیاز به جابه‌جایی امکان لازم وجود داشته باشد، اذعان کرد: طبق ابلاغ دولت و مجلس، همان زمین 200 هکتاری تا به امروز محل اصلی ایجاد منطقه ویژه اقتصادی بوده است.

نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی همدان در پاسخ به این سؤال که زیرساخت‌های لازم برای ایجاد منطقه ویژه از محل منابع توسعه ملی خواهد بود یا منابع استانی؟ اذعان کرد: از هر دو مسیر امکان پیگیری وجود دارد.

رنجبرزاده با بیان اینکه بخشی از زیرساخت‌ها همچون ساختمان‌ها و غیره توسط بخش خصوصی که برای سرمایه‌گذاری در محل حاضر شده است ایجاد می‌شود، عنوان کرد: مهم‌ترین ظرفیت شهرستان در حوزه محلی و منطقه‌ای برای جذب سرمایه‌گذار به پتانسیل موجود در حوزه صنایع غذایی، داروئی، بهداشتی و تجهیزات پزشکی بازمی‌گردد.

وی با تأکید بر اینکه هدف‌گذاری ما جهت توسعه شهرستان در منطقه ویژه اقتصادی در حوزه صنایع غذایی و داروئی معنا پیدا می‌کند، گفت: در حوزه صنایع تبدیلی با توجه به محصولات استراتژیک شهرستان همچون سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی و چغندرقند، می‌توان در این زمینه برنامه‌ریزی کرد؛ از طرفی می‌توان به ایجاد کارخانه‌های داروسازی و نیز ساخت تجهیزات پزشکی به‌عنوان دیگر ظرفیت موجود در شهرستان به‌عنوان جاذب سرمایه‌گذار نگریست.

شناسه خبر 2636