شناسه خبر:3385
1397/9/19 09:40:20

سپهرغرب، گروه خبر: با وجود برخورداری روستاهای شهرستان ملکشاهی از مزیت‌های برجسته در بخش کشاورزی، اما فقدان تشکل‌های تعاونی و مشارکتی موجب بهره‌وری نامناسب از منابع آب‌وخاک و درنتیجه شیوع بیکاری و فقر درآمدی خانوارهای بهره‌بردار شده است.

سه رودخانه اصلی گل‌گل، میان‌تنگ و خوشادول، چشمه‌های دائمی و رودخانه‌های فصلی متعددی در مسیر روستاهای این شهرستان جریان دارند که استفاده بهینه از این آب‌ها در کنار اراضی مستعد می‌تواند روستاهای مذکور را قطب تولید کشاورزی به‌ویژه محصولات باغی کند.

به‌رغم اینکه همه عناصر لازم کشت و توسعه باغات در سطح روستاهای این شهرستان فراهم است، اما به دلیل کوچک بودن اراضی و عدم وجود تعاونی جهت هم‌گرایی و یکپارچه‌سازی اراضی، عملاً تولید در این روستاها جنبه اقتصادی و مقرون‌به‌صرفه نداشته و از این ظرفیت‌ها در جهت تولید و اشتغال فراگیر استفاده بهینه نشده است.

کارشناس امور تعاونی در این خصوص می‌گوید: تا زمانی که جامعه کشاورزی و روستایی مولد ما با تولید و به‌ویژه بی‌نظمی در مدیریت تولید به علت تک‌بعدی بودن و کوچک بودن اراضی روبروست، عملاً نخواهد توانست بهره‌وری لازم را در تولید داشته باشد.

کاظم محمدی هدف از ایجاد تشکل‌ها و تعاونی‌ها را افزایش تولید، اقتصادی کردن فعالیت‌ها، بهینه کردن مصرف نهاده‌ها، کاهش هزینه تولید، افزایش عرضه و فروش و به‌کارگیری روش‌های علمی عنوان کرد.

کارشناس امور باغی جهاد کشاورزی نیز در این خصوص می‌گوید: بسترهای تولید و افزایش کمی و کیفی محصولات باغی در این شهرستان با توجه به منابع آبی فراوان، خاک غنی و هوای معتدل فراهم بوده و لازم است جهت توسعه باغات اقدامات اساسی در دستور کار مسئولان جهاد کشاورزی قرار گیرد.

محمد سلطانی افزود: ایجاد تعاونی‌های روستایی که در آن همه اهالی روستا با همدیگر به‌صورت مشارکتی طی یکنواخت‌سازی اراضی و باغات زمینه افزایش بهره‌وری کمی و کیفی را فراهم کنند، لازم و ضروری است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملکشاهی با اشاره به اینکه واگذاری طرح‌های کشاورزی در قالب طرح تعاونی یکی از برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی است، گفت: طی سال جاری و در قالب تعاونی‌های روستایی چهار طرح بزرگ کشاورزی که عمدتاً به باغات اختصاص یافته در 500 هکتار از اراضی روستاهای شهرستان ملکشاهی اجرایی می‌شود.

کاظم رستم‌نژاد اظهار کرد: طرح ایستگاه و شبکه آبیاری پمپاژ خوشادول شوهان با 176 هکتار و با مشارکت 200 خانوار مجموعه روستاهای دول کبود، توت و گراب یکی از طرح‌های در قالب تعاونی بوده که اعتبار کلی آن بیش از 100 میلیارد ریال است.

وی افزود: از دیگر طرح‌های مشارکتی در قالب تعاونی احداث ایستگاه پمپاژ و شبکه آبیاری روستای گنبد پیرمحمد با اعتبار کلی 100 میلیارد ریال است که با مشارکت 150 خانوار این روستا در سطح 156 هکتار از اراضی اجرایی می‌شود.

این مقام مسئول همچنین به طرح‌های در دست اقدام احداث باغات روستای پل شکسته و منطقه پیره در قالب طرح‌های تعاونی با اعتباری بیش از 120 میلیارد ریال اشاره کرد و گفت: این طرح‌ها با مشارکت 170 خانوار روستاهای پاریاب، پل شکسته، پیره و ملک‌آباد در دست اقدام است.

شهرستان 22 هزار نفری ملکشاهی دارای دو بخش گچی و چمزی و 29 روستا است که عمده تولیدات بخش کشاورزی آن در حوزه محصولات باغی بوده و هرساله بیش از سه هزار تن انواع میوه در مناطق مختلف این شهرستان تولید و روانه بازار مصرف استان می‌شود.

شناسه خبر 3385