شناسه خبر:3981
1397/10/3 09:50:39

سپهرغرب، گروه خبر: نبود تصفیه‎خانه فاضلاب در کوهدشت به یکی از چالش‌های جدی زیست‌محیطی تبدیل شده، به‌طوری ‌که احداث تصفیه‎خانه یکی از مطالبات جدی شهروندان کوهدشتی است.

این شهرستان با وجود جمعیت قابل توجه شهری، فاقد تصفیه‌خانه فاضلاب است و این نقیصه خود مشکلات و معضلات متعددی را ایجاد کرده که از عمده‌ترین آن‌ها می‌توان به رها شدن فاضلاب در اراضی کشاورزی اشاره کرد.

احداث تصفیه‌خانه‌های فاضلاب از دو بعد حائز اهمیت است؛ به‌طوری ‌که در کنار نقش آن در مباحث بهداشتی و زیست‌محیطی، بهره‌برداری از آب تصفیه‌شده فاضلاب‎ها آن‌هم در شرایطی که زنگ خطر کم‌آبی در بسیاری از نقاط کشور به صدا درآمده، بسیار مهم است.

احداث تصفیه‌خانه فاضلاب کوهدشت به‌عنوان یکی از مطالبات جدی شهروندان و فعالان محیط‌زیست در دستور کار شرکت آب و فاضلاب شهری استان قرار گرفته است.

با توجه به اهمیت تصفیه‌خانه‌های فاضلاب به نظر می‌رسد متولیان امر باید در راستای تکمیل هرچه سریع‌تر آن اهتمام بیشتری بورزند.

     ورود فاضلاب به سفره‌های زیرزمینی

یک کارشناس محیط‌زیست با بیان اینکه دفع سنتی فاضلاب در کوهدشت موجب آلودگی محیط و تهدید سلامت شهروندان می‌شود، گفت: با افزایش جمعیت در جوامع شهری با حجم انبوهی از تولید فاضلاب مواجه می‌شویم، درنتیجه موضوع جمع‌آوری، دفع یا تصفیه و بازیابی فاضلاب تولید‌شده باید مورد توجه قرار گیرد.

علی محمدی درخصوص نبود تصفیه‌خانه در کوهدشت عنوان کرد: نبود تصفیه‌خانه در یک شهر سبب می‌شود فاضلاب‌های شهری، صنعتی و کشاورزی بدون هیچ‌‌گونه تصفیه‌ای وارد منابع آبی سطحی به‌ویژه رودخانه‌ها شوند.

وی بیان کرد: ورود فاضلاب‌ها به منابع آبی موجب انتقال بیماری‌های عفونی و پوستی می‌شود و در درازمدت با تجمع آلاینده‌ها به افزایش بیماری‌های خطرناکی مانند سرطان می‌انجامد.

به گفته این کارشناس محیط‌زیست ترکیبات موجود در فاضلاب به‌ دلیل داشتن مقدار بالای مواد آلی به‌عنوان کود ارزان‌قیمت توسط کشاورزان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

محمدی ادامه داد: مصرف بی‌رویه این کودها موجب ابتلا به بیماری‌های پارکینسون، پوکی استخوان، بروز بیماری‌های ژنتیکی، تولد نوزادان کم‌وزن، افزایش سقط‌ جنین و اختلالات هورمونی می‌شود.

وی با بیان اینکه فاضلاب‌های شهری حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین و سمی بوده و آلودگی‌های بیولوژیکی و شیمیایی را منتقل می‌کند، افزود: با توجه به اهمیت حفظ سلامت شهروندان و برای جلوگیری از آبیاری مزارع با فاضلاب شهری، علاوه بر آموزش کشاورزان به مشارکت دستگاه‌های نظارتی نیاز است.

     نبود تصفیه‌خانه فاضلاب، تهدیدی برای سلامت مردم

یک فعال محیط‌زیست گفت: متأسفانه کشاورزان و سودجویانی که مزارع خود را با آب فاضلاب آبیاری می‌‌کنند، درحقیقت سلامت مردم را تهدید کرده‎اند.

علی جمشیدی عنوان کرد: هشدار تولید و عرضه برخی محصولات کشاورزی با استفاده از پساب‌ها در لرستان به‌عنوان فاجعه‌ای زیست‌محیطی مورد نظر فعالان محیط‌زیست و کارشناسان بوده، چراکه بحران فاضلاب سلامت مردم را نشانه گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: نبود تصفیه‌خانه فاضلاب موجب می‌شود فاضلاب وارد چاه‌های جذبی شده و آلودگی محصولات کشاورزی مانند صیفی‌جات، سبزیجات و سایر محصولات کشاورزی را رقم بزند.

این فعال محیط‌زیست تأکید کرد: بر همین اساس نیاز است اقدامات لازم درخصوص آگاه کردن کشاورزان مبنی بر پرهیز جدی از آبیاری مزارع با فاضلاب انجام شود، زیرا نباید به‌راحتی از کنار سلامت مردم عبور کرد.

جمشیدی بیان کرد: موضوع بسیار مهم دیگر اینکه ساخت و تکمیل تصفیه‎خانه فاضلاب کوهدشت باید به‌عنوان یک اولویت انکارناپذیر در دستور کار متولیان امر قرار گرفته و درخصوص این موضوع مهم اهمال و کم‌کاری نشود.

     تصفیه‌خانه؛ ضرورتی واجب برای کوهدشتی‌ها

در ادامه رئیس اداره محیط‌زیست کوهدشت گفت: به دلیل نبود تصفیه‎خانه فاضلاب، پساب‎های کوهدشت در جنوب شهر و منطقه زانوگه رها هستند.

حمید طولابی اظهار کرد: از طرفی متأسفانه دیده می‎شود که از این فاضلاب‎ها برای آبیاری مزارع استفاده می‌شود، حال آنکه این برخلاف ضوابط بوده و غیر بهداشتی است و چالش‌های زیست‌محیطی و بهداشتی را به دنبال دارد.

وی عنوان کرد: با وجود اخطارهای زیست‌محیطی به کشاورزان درخصوص عدم استفاده از فاضلاب برای مصارف کشاورزی و همچنین آگاه کردن آن‎ها از تهدیدهای ناشی از فاضلاب، اما این رویه همچنان ادامه دارد.

رئیس اداره محیط‌زیست کوهدشت ادامه داد: نکته دیگر اینکه رها شدن فاضلاب خود عاملی برای بروز انواع بیماری‎ها است و نفوذ فاضلاب به سفره‌های زیرزمینی چالش دیگری است که نبود تصفیه‎خانه فاضلاب به دنبال دارد.

طولابی تأکید کرد: نکته مهمی که باید مورد توجه مسئولان و حتی کارشناسان قرار بگیرد، این است که مشکل آبیاری مزارع با فاضلاب تنها مربوط به کوهدشت نیست و در بسیاری از نقاط استان شاهد این تهدید بزرگ هستیم.

     استفاده از فاضلاب تصفیه‌شده

وی بیان کرد: در حالی که درصورت بهره‌برداری از تصفیه‌خانه فاضلاب کوهدشت با توجه به بحران آب در این شهرستان، می‌‌توان از فاضلاب‎های تصفیه‌شده در موارد غیر آشامیدنی ازجمله آبیاری فضای سبز شهری استفاده کرد.

رئیس اداره محیط‌زیست کوهدشت در پایان ابراز امیدواری کرد: پروژه در حال اجرای احداث تصفیه‌خانه این شهرستان به‌عنوان ضرورتی واجب و مطالبه جدی شهروندان در سریع‌ترین زمان ممکن تکمیل شده و به بهر‎ه‌برداری برسد.

     پیشرفت 45 درصدی تصفیه‌خانه

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان با اشاره به اهمیت پروژه‌های تصفیه‌خانه‌‌ای، گفت: بر همین اساس ساخت تصفیه‎خانه در شهرستان‌های مختلف استان در دستور کار قرار گرفته است.

حمیدرضا کرموند عنوان کرد: عملیات اجرایی بخش ساختمانی پروژه تصفیه‌خانه فاضلاب کوهدشت سال 96 آغاز شده و در حال حاضر پیشرفت فیزیکی 45 درصدی دارد.

وی اعتبار لازم برای ساخت تصفیه‎خانه فاضلاب را 40 میلیارد تومان برآورد و بیان کرد: درصورتی که اعتبار مورد نیاز به‌موقع تخصیص یابد، ساختمان تصفیه‎خانه در پایان سال 97 تکمیل و نصب ماشین‎آلات الکترومکانیکال آغاز می‎شود.

مدیرعامل شرکت آبفار لرستان تأکید کرد: درصورتی‌ که روال تخصیص اعتبار و انجام کار بر این اساس پیش رود، طبق برنامه‎ریزی‌های صورت‌گرفته تصفیه‎خانه در سال 98 به بهره‌برداری می‌رسد.

کرموند با اشاره به اینکه تصفیه‌خانه کوهدشت در مساحت 13 هکتاری در حال ساخت است، افزود: اعتبار مورد نیاز برای ساخت آن از محل اعتبارات استانی تأمین می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در روند عملیات اجرایی پروژه مشکل خاصی وجود ندارد، گفت: از پیمانکار تا دیگر عوامل همه پای کار هستند و تنها نگرانی ما تخصیص اعتبار به‌موقع است که امیدواریم در جدول زمان‎بندی اعتبار به‌موقع تخصیص داده شود.

مدیرعامل شرکت آبفار لرستان در بخش دیگری از سخنان خود به نقش و تأثیر جدی ساخت تصفیه‎خانه در حوزه زیست‌محیطی و بهداشتی اشاره و خاطرنشان کرد: جلوگیری از هدررفت آب آشامیدنی و استفاده از فاضلاب صنعتی برای محصولات کشاورزی، از مزایای تکمیل تصفیه‌خانه فاضلاب کوهدشت است.

کرموند ادامه داد: بنابراین با توجه به اینکه بهره‌برداری از تصفیه‌خانه فاضلاب درنهایت موجب ارتقای شاخص‌های زیست‌محیطی و بهداشتی می‌شود، همه توان خود را برای تکمیل آن در موعد مقرر به‌کار می‌بندیم.

شناسه خبر 3981