شناسه خبر:4310
1397/10/11 08:48:35

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: مسئولان استانی و شهرستانی علیرغم ظرفیت‌های غیر قابل انکار روستای ترخین‌آباد کمتر به آن توجه کرده‌اند این در حالی است که با نگاهی عادلانه انتظار می‌رود ظرفیت‌های این روستا نیز دیده شده و بدین ترتیب از مهاجرت روستائیان جلوگیری کرد.

به گزارش سپهرغرب، ترخین‌آباد روستای بسیار زیبا که فاصله آن با شهر اسدآباد حدود سه کیلومتر است و در شمال‌شرقی شهر اسدآباد و غرب کوه آلموقلاغ یا آلماقلاغ که آن را آلمابولاغ هم می‌نامند واقع شده است این روستای زیبا دارای ییلاق‌های بسیار مصفایی است که از شمال به روستای ملهمدره و از غرب به روستای بیاج منتهی می‌شود.

پس ازگذر از کوچه‌های ترخین‌آباد، از هرجهت که دوست داشته‌باشی، می‌توانی وارد بهشت شوی چراکه این روستا بنا به اعلام مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان حدود600 هکتار باغ گردو، انگور، آلو، سیب درختی، بادام، زردآلودارد که 80 درصد آن توسط اهالی به صورت سنتی فرآوری می‌شود و به‌راستی دره ترخین‌آباد بهشت گم‌شده‌ای است که نیاز به شناسایی و معرفی بیشتر دارد تا همگان از موهبت‌الهی و زحمات باغبانان سخت‌کوش بهرمند شوند در توضیح بیشتر موهبت‌های این روستا باید گفت جز قسمت شمال ده که به جاده ملهمدره و کوه ختم می‌شود اطراف ترخین‌آباد را باغ‌های زیبایی تشکیل داده که بخش عمده آن در سمت شرق ده و تا نزدیک ده بالا دست (ملهمدره ) ادامه دارد. 

آب باغات ترخین‌آباد از چشمه‌های فراوان اطراف دره تأمین می‌گردد، از معروفترین چشمه‌هایی که باغ‌ها را آبیاری می‌نمایند، می‌توان به کهریز (که آب آشامیدنی ده را هم تأمین می‌نماید ) و لاواره، اشاره کرد در کنار چشمه لاواره، آبگیر نسبتاً بزرگی ساخته شده که در فصل تابستان برای جبران احتمالی کمبود آب، مورد استفاده قرار می‌گیرد، ناگفته نماند آب قسمتی از باغ‌های ترخین‌آباد نیز از ده ملهمدره معروف به «شه اُو»(شاه آب) تأمین می‌گردد. 

از دیگر دیدنی‌های ترخین‌آباد، آبشارهایی زیباست که در مسیر رودخانه قرار دارند، درخت گردو بسیار کهنسال و دیدنی نیز در انتهای شرقی ترخین‌آباد قرار دارد که جزء آثار طبیعی به ثبت رسیده، هرچندکه هنوز قدمتش مشخص نگردیده اما قطر و ظاهر آن گویای عمر بسیار طولانی آن است وجود خانه بوم‌گردی ترلان نیز از دیگر جاذبه‌های گردشگری این روستا محسوب می‌شود.

از حیوانات وحشی دره ترخین‌آباد می‌توان به شغال، روباه، خرگوش، گرگ، گاه گراز وحشی و آهو و پرندگان،کبک، قمری، عقاب، قرقی و پرندگان مهاجری مانند، سینه‌سرخ، مرغ مگس‌خوار، شباویز، سهره وغیره اشاره کرد.

از سوی دیگر وجود معدن سنگ‌آهن دراین روستا با ظرفیت بالا جهت استحصال و نیز خلوص موادمعدنی از دیگر پتانسیل‌های موجود دراین روستا که می‌تواند به ظرفیتی برای توسعه روستا بدل شود بنابراین با توجه به ظرفیت‌های موجود دراین روستا بر آن شدیم تا با احسانی دهیار روستای ترخین‌آباد و اکبر رنجبرزاده نماینده مردم شهرستان اسدآباد گفتگوی را ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

دهیار روستای ترخین‌آباد اسدآباد با اشاره به اینکه متاسفانه علیرغم ظرفیت گردشگری روستا بهسازی روستا انجام نشده و تعداد خانه‌های فرسوده روستای که امکان خطرآفرینی دارند بالاست گفت: بسیاری از خانه‌ها خالی از سکنه و متروکه هستند اما دهیاری نیز توان تخریب این خانه‌ها که ممکن است هر لحظه در کوچه‌های تنگ این روستا مشکل‌ساز شوند را ندارد. 

احسانی افزود: با این وجود چند خانه متروکه را از طریق اعتبار دهیاری تخریب کردیم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر دراین روستا 164 خانوار ساکن هستند اذعان کرد: علیرغم جمعیت بالای روستا تاکنون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هیچ اقدامی برای بهسازی روستا انجام نداده است.

     مشکل پوسیدگی شبکه آب شرب در روستا وجود دارد

دهیار روستای ترخین‌آباد با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اصلی ما ضرورت تعویض شبکه آب شرب روستا است خاطرنشان کرد: علیرغم وعده‌های نماینده شهرستان برای رفع این مشکل تاکنون هیچ اقدامی صورت نپذیرفته است.

وی در تشریح مشکل آب شرب روستا گفت: پوسیدگی شبکه و مخازن آب شرب که به صورت بتنی است هر لحظه به دلیل فرسودگی امکان ریزش دارد.

احسانی در پاسخ به این سوال که چرا روستاییان از تسهیلات مقاوم‌سازی برای خانه‌های‌شان استفاده نمی‌کنندگفت: از آنجایی‌که ترخین‌آباد هم همچون روستای ملهمدره پلکانی است پس منازل به صورت فشرده در کنار یکدیگر شکل گرفته‌اند از طرفی اهالی روستا از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردار نیستند حال آنکه در روستا بهسازی بر اساس طرح هادی نیازمند بازگشایی معابر و در نتیجه عقب‌نشینی خانه‌هاست پس در نتیجه به دلیل مساحت اندک خانه‌های روستا اغلب موافق با عقب‌نشینی نیستند.

وی با بیان اینکه چشم‌انداز طبیعی روستای ترخین‌آباد به مراتب چشم‌نوازتر از روستای ملهمدره است گفت: در واقعیت این روستا نیز همچون روستای ملهمدره قابلیت تبدیل شدن به پایلوت گردشگری را داراست.

دهیار روستا ترخین‌آباد با اشاره به نزدیکی روستا به مرکز شهر و نیز جمعیت بالای آن تصریح کرد: درحال حاضر محصولات کشاورزی این روستا متاسفانه به نام و کام ملهمدره به فروش می‌رسد چراکه محصولاتی همچون آلو و گردوی این روستا به مراتب به لحاظ کمی و کیفی نسبت به ملهمدره ارجحیت دارد.

وی درخصوص معدن آهن این روستا نیز گفت: خوشبختانه وجود این معدن آن هم با خلوص بالا به شرطی که از عواید حاصل از آن حق روستا پرداخت شود یک ظرفیت بکر جذب سرمایه‌گذاراست اما متاسفانه هرکس تاکنون دراین عرصه ورود کرده تنها نفع خود را در نظر می‌گیرد.

نماینده مردم اسدآباد نیز در خصوص معدن آهن این روستا گفت: بنده درجریان وجود چنینی معدنی در روستای ترخین آباد نیستم البته قرار بود نقشه هوایی موقعیت معادن استان تهیه شود که تاکنون انجام نشده است.

     بهره‌برداری از معدن از طریق مزایده انجام می‌شود

اکبر رنجبرزاده با اشاره به اینکه البته طبق مصوبه مجلس بهره‌برداری از معادن در هر نقطه باید براساس قانون انجام شود افزود: این مهم باید بر اساس اعلام رسمی در سطح ملی از سوی استانداری و وزارت صنعت، مهدن و تجارت و از طریق برگزاری مزایده انجام پذیرد.

وی با بیان اینکه درخصوص عواید حاصل از بهره‌برداری از این معادن نیز گفت: طبق قانون از عواید حاصل درصدی به استان تعلق می‌گیرد نه فقط به روستا.

     عدم همکاری روستاییان 

در ادامه مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان اسدآباد نیز درخصوص عدم انجام پروژه بهسازی روستای ترخین‌آباد گفت: این روستا دارای یک معبر اصلی است که در آن ملزوماتی همچون جدول‌گذاری و زیرسازی و آسفالت انجام شده است.

معصومی با بیان اینکه متاسفانه اهالی از آنجایی که بهسازی دیگر معابر و مقاوم سازی خانه‌های روستایی منوط به عقب نشینی است همکاری لازم را با ما ندارند خاطر نشان کرد: البته دراین بین عدم تخصیص اعتبار نیز یک دیگر از دلایل عدم تکمیل بهسازی روستا است.

وی با اشاره به اینکه معابر روستا ترخین آباد به تنگ و حدود است تصریح کرد: درصورت همکاری روستاییان در موضوع عقب‌نشینی می‌توان با جذب اعتبار حدود 700 میلیون تومانی بهسازی روستا را تکمیل کرد.

وی درپاسخ به این سوال که روستائیان به دلیل کوچک شدن خانه‌هایشان موافق عقب نشینی نیستند آیا امکان واگذاری زمین به این قبیل افراد برای احداث خانه‌های جدیدی وجود ندارد گفت: متاسفانه محدوده روستا کوچک و کوهستانی است از یک سو به کوه و از سوی دیگر به باغات و درنهایت به روستای دیگر متصل شده پس زمینی برای واگذاری وجود ندارد.

مع‌الوصف این روستا به دلیل بافت بسیار با ارزش فرهنگی و سنتی و قرارگیری در منطقه کوهپایه‌ای و جنگلی، دارای جاذبه‌های طبیعی زیبا و چشم‌اندازهای دل‌انگیز است به همین دلیل طرح الگوسازی مسکن روستایی برای حفظ آداب و سنن تاریخی و افزایش جذب گردشگر در این منطقه یک ضرورت انکارناپذیر است و نمی‌توان به دلیل عدم همکاری روستائیان بهسازی فضای روستا را کان‌لم‌یکن رها کرد بلکه باید با ایده خلاقانه بتوان هم رضایت اهالی را جلب و هم با بهسازی درست فضا از این منطقه گردشگری بهره‌بردار درستی را داشت چراکه این مهم در روستاهای مشابه درسطح کشور همچون ماسوله، فارسیان و در سطح استان در روستای همچون ورکانه تجربه شده‌است از طرفی درخصوص بهره‌برداری از معدن آهن این روستا نیز قابل قبول نیست که نماینده یک شهرستان از ظرفیت روستای حوزه انتخابیه خود توسط خبرنگار مطلع شود بلکه از او انتظار می‌رود که با توجه به اهمیت توسعه شهرستان بالاخص با توجه به بافت روستایی شهرستان اسدآباد از ظرفیت‌های سرمایه‌پذیر روستایی این شهرستان طلاعات دقیق داشته باشد و با دید مطالبه‌گرانه به دنبال جذب سرمایه‌گذار در حوزه‌ها باشد از سوی دیگر عدم توجه میراث فرهنگی به داشته‌های غیر قابل انکار طبیعی، گردشگری و راهبردی این روستا نیز قابل تامل است چراکه نمی‌توان به بهانه انتخاب یک روستای هدف گردشگری در هر منطقه همچون ملهمدره از دیگر روستاها که هم به جهت فاصله از شهر و هم به دلایل جمعیتی و هم به دلیل فضای کشاورزی و باغات از ارجحیت بیشتر برخوردار بود غافل شد.

شناسه خبر 4310


1 # : کاظم مرادی

( 16:59:54 ) 1397/10/11


مقاله خوبی بود. همچنین تغییر قالب روزنامه تون زیبا شده