شناسه خبر:4857
1397/10/24 10:00:14

سپهرغرب، گروه گردشگری: ایلام با وجود هزاران اثر طبیعی و تاریخی دارای استعدادها و ظرفیت‌های بی‌نظیری در بخش گردشگری است، اما به دلیل ناشناخته بودن و عدم امکانات، این ظرفیت همچنان مغفول مانده‌است.

ایلام در غرب ایران، استانی کوچک اما زیباست که از قدیم تاکنون با داشتن آثار زیبای طبیعی به‌عنوان عروس زاگرس لقب گرفته‌است.

با ورود به این استان می‌توان شاهد کوه‌های بزرگ، دشت‌ها، جنگل‌های بلوط، آبشار، رودخانه، بیابان، مرز، غارهای متعدد و بسیاری آثار زیبای دیگر بود، اما این استان که مملو از آثار خدادادی است به دلایل مختلف برای بیشتر مردم ایران ناشناخته مانده‌است.

در سال‌های اخیر هرچند این استان به‌واسطه مرز مهران و حضور میلیونی زائران اربعین برای بخشی از مردم شناخته شده، اما هنوز آثار گردشگری این استان نیازمند حضور گردشگران برای معرفی در سطح کشور و جهان است.

هر چقدر از ظرفیت گردشگری این استان تعریف و تمجید شود بازهم کم است، تنگه کافرین در شهرستان بدره، غار زینه‌گان در شهرستان مهران، 640 هزار هکتار جنگل بلوط، دریاچه دوقلوی سیاه گاو آبدانان به‌عنوان تنها دریاچه دوقلوی کشور، تپه 10 هزار ساله علی‌کش و تنها غار خفاش کشور در دهلران، تنگه بهرام چوبین، شهر تاریخی سیمره و پل گاومیشان در شهرستان دره‌شهر همگی از عمق ظرفیت گردشگری این استان حکایت دارد.

با وجود این همه آثار تاریخی و طبیعی، استان یلام از داشتن بسیاری از امکانات اولیه گردشگری نظیر راه دسترسی، امکانات رفاهی، هتل‌های چهار ستاره و دیگر امکانات زیرساختی حوزه گردشگری محروم است.

بخش گردشگری استان باوجود ظرفیت‌های بزرگ با مشکل عدم سرمایه‌گذاری نیز مواجه است هرچند طرح‌های بسیاری برای توسعه مناطق گردشگری استان تعریف شده، ما هنوز سرمایه‌گذاری پای کار نیامده یا اگر هم آمده به خوبی طرح‌ها اجرایی نشده‌است.

     ظرفیت‌های گردشگری ایلام برای سرمایه‌گذاری

رئیس گروه برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری اداره کل میراث فرهنگی ایلام اظهار کرد: در استان ایلام 14 منطقه نمونه گردشگری شناسایی شده، اما در عمل به دلیل برخی مشکلات تاکنون در برخی از مناطق مثل پشت سد کنگیر ایوان، غار زینه‌گان، چشمه‌های آبگرم دهلران، روستای گردشگری کلم و غیره, امکانات و بعضی از زیرساخت‌های گردشگری ایجاد شده‌است.

محمد نوراللهی گفت: مناطق گردشگری استان ایلام که مستعد سرمایه‌گذاری هستند طی سال جاری برای مردم اعلام عمومی شده‌اند.

وی تصریح کرد: ایلام با تمدن کهن، طبیعت چهار فصل و در اختیار داشتن صدها مؤلفه گردشگری، یکی از مناطق بدیع برای سرمایه‌گذاری حوزه گردشگری به‌شمار می‌آید.

رئیس گروه برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری اداره کل میراث فرهنگی ایلام با اشاره به اینکه فرصت‌های سرمایه‌گذاری در همه بخش‌های برای جوانان اعلام شده‌است، عنوان کرد: در صورت ورود بخش خصوصی، میراث فرهنگی با تسهیلات لازم از افراد حمایت می‌کند.

نوراللهی افزود: یکی از مهم‌ترین نیازهای گردشگری استان ایجاد خانه‌های بوم‌گردی است، این خانه‌ها در بیشتر مناطق روستایی استان امکان ایجاد شدن دارند و می‌توان از طریق ایجاد این مکان‌ها نسبت به توسعه گردشگری، ایجاد اشتغال و درآمد برای مردم روستا اقدام کرد.

وی اذعان کرد: در بخش اکوتوریسم، چشمه آبگرم و غار خفاش دهلران، جنگل تفریحی ارغوان، دریاچه سد بدره، دریاچه دوقلوی آبدانان و آبشارهای متعدد استان را می‌توان نام برد که مستعد سرمایه‌گذاری است.

     نبود هتل چهار ستاره در استان ایلام

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایلام نیز اظهار کرد: استان ایلام دارای 770 اثر ثبت شده ملی است که از این تعداد اثر، 733 اثر تاریخی، 6 اثر طبیعی، 24 اثر معنوی و هفت اثر مکان دفاع مقدس است.

عبدالمالک شنبه‌زاده ابراز کرد: قلعه کنجانچم شهرستان مهران برای تبدیل به واحد اقامتی پذیرایی بین راهی مهیاست و در صورت وجود متقاضی، آن را واگذار می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه هتل، مجتمع گردشگری ساحلی و هتل بیمارستان فرصت‌های مورد توجهی برای سرمایه‎گذاری در ایلام است، گفت: طرح‌های بی‎‌نام در حوزه گردشگری ایلام فرصت مناسبی برای سرمایه‎گذاران است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایلام با اشاره به فرصت‌های سرمایه‎گذاری در بخش گردشگری استان، اظهار کرد: ساخت مجتمع‌های تفریحی، سیاحتی، هتل، بیمارستان، ایجاد نمایندگی دفاتر خدمات مسافرتی، مراکز تفریحی- سرگرمی، مجتمع‌های خدماتی بین راهی، هتل چهار و پنج ستاره، هتل آپارتمان و نمایشگاه و بازار صنایع‎دستی و سوغات ایران در مرز از مهم‌ترین طرح‌های گردشگری در استان برای سرمایه‎گذاری است.

شنبه‎زاده ادامه داد: هم‌اکنون 47 پروژه در حوزه گردشگری استان ایلام با سرمایه‌گذاری بیش از 900 میلیارد ریال در حال اجرایی شدن است که در آینده باعث تحول اساسی در زیرساخت‌های گردشگری استان می‌شود.

وی تصریح کرد: در سال جاری 2.4 میلیارد تومان برای زیرساخت‌های گردشگری تنگه کافرین در شهرستان بدره اختصاص یافته‎است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایلام با اشاره به نبود هتل چهار ستاره در ایلام، اذعان کرد: مهم‌ترین شاخص گردشگری استان طبیعت‎‌گردی است و این استان برای حضور گردشگران نیازمند هتل‌های چهار و پنج ستاره است.

     ظرفیت بزرگ صنایع‎دستی برای اشتغال در استان ایلام

شنبه‎زاده با اشاره به وجود 33 رشته صنایع‎دستی در استان ایلام، گفت: این استان از گذشته تاکنون مهد صنایع‎دستی بوده و هم‎اکنون بازارچه دائمی صنایع‎دستی برای نخستین‌بار در شهر ایلام طی سال جاری ایجاد شده‎است.

وی خاطرنشان کرد: هفت هزار و 600 صنعتگر ایلامی در بیش از 100 کارگاه فعال به‎صورت رسمی فعالیت می‌کنند که بیش از نیمی از آن‌ها در بخش تولید گلیم نقش برجسته فعال هستند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایلام با اشاره به حمایت‌های میراث فرهنگی استان از بخش صنایع‎دستی، عنوان کرد: در سال جاری پروژه‌های مختلفی در سطح استان برای اشتغال جوانان تعریف شده که بیشتر آن‌ها مربوط به صنایع‎دستی است.

شنبه‌زاده اظهار کرد: میراث فرهنگی، صنایع‎دستی و گردشگری استان در راستای تکمیل زنجیره تولید، احیا و راه‎اندازی رشته‌های جدید، رونق بازار فروش صنایع‎دستی با اعطای تسهیلات کم‎بهره روستایی و فراگیر در زمینه‌های مختلف رنگرزی سنتی، شور و پرداخت، طراحی سنتی، ریسندگی سنتی، دباغی، ایجاد و راه‎اندازی فروشگاه صنایع‎دستی، مواد اولیه، ایجاد بازارچه صنایع‎دستی در مرز مهران در راستای صادرات صنایع‎‏دستی و تولید و بسته‎بندی سوغات و شیرینی‌های بومی و محلی استان از افراد علاقه‌مند حمایت می‌کند.

وی تصریح کرد: بانوان ایلامی، تولیدکننده نیمی از محصولات صنایع‎دستی استان به‌خصوص گلیم نقش‌برجسته و فرش دست‌بافت هستند و این موقعیت و فرصت مناسبی است تا بتوانیم در حوزه اشتغال خانگی و صنایع‎دستی برنامه‎ریزی مناسب‎تری داشته باشیم.

شنبه‌زاده با اشاره به انتخاب ایلام به‎عنوان شهر ملی گلیم نقش‌برجسته، گفت: ایلام به‎عنوان استان ابداع‌کننده گلیم نقش برجسته ثبت شده و این محصول هولوگرام سوغات ملی دریافت کرده و به‌عنوان سوغات و برند اختصاصی این استان است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایلام اظهار کرد: دبیرخانه شهر ملی گلیم نقش برجسته استان در حال راه‎اندازی است.

     ظرفیت‌ها و جاذبه‌های گردشگری باید در سطح ملی معرفی شوند

کارشناس گردشگری در استان ایلام نیز عنوان کرد: بسیاری از جاذبه‌ها و سوغات استان در سطح ملی به خوبی معرفی نشده‌اند، مثلاً عسل ایلام یک برند شناخته شده در سطح کشور ندارد درحالی‎که باکیفیت‎ترین عسل‌های کشور را دارد.

علیرضا پوراحمد افزود: بژی برساق به‌عنوان دیگر سوغات استان هنوز در سطح کشور شناخته نشده‎است.

وی با اشاره به اینکه سوغات، عاملی مهم در توسعه گردشگری و ایجاد اشتغال است، ابراز کرد: بسیاری از جاذبه‌های ایلام مثل گلیم نقش برجسته، دریاچه دوقلوی سیاه گاو، غار خفاش، طبیعت منحصربه فرد، تنگه رازیانه، تنگه کافرین و دیگر آثار در گردشگری بی‎نظیر هستند که باید بیشتر در سطح ملی معرفی شوند.

کارشناس گردشگری در استان ایلام گفت: البته در سال‌های اخیر به‌تدریج ورود گردشگران به استان افزایش یافته‎است.

پوراحمد بیان کرد: باید ایلام در همه ابعاد در سطح ملی معرفی شود، ناشناخته بودن بیشتر جاذبه‌ها و ظرفیت‌های استان از دلایل عدم استقبال گردشگران و سرمایه‎گذاران در استان است.

به گزارش خبرگزاری مهر؛ بی‌شک بخش گردشگری، میراث فرهنگی، تاریخی و صنایع‎دستی از ظرفیت‌های بسیار بالایی در استان ایلام برخوردار بوده که نیازمند امکانات، سرمایه‌گذاری و معرفی است.

شناسه خبر 4857