شناسه خبر:4945
1397/10/26 10:34:38
گرد محرومیت بر پیکر روستایی در همسایگی خرم‌آباد:

«زرین‌چغا»؛ خیلی نزدیک، خیلی دور

سپهرغرب، گروه خبر: «زرین‌چغا» به‌قدری محروم است که گمان می‌بری به‌جای پنج کیلومتری خرم‌آباد، در روستایی دورافتاده قرار گرفته‌ای که توسعه و آبادانی سال‌ها نشانی از آنجا نگرفته و اهالی را به امان خدا سپرده است.

پنج کیلومتر که از مرکز شهر گذشته و به سمت شهر سلسله حرکت کنید، تابلوی روستای «زرین‌چغا» نمایان می‌شود، روستایی خوش آب‌و‌هوا و سرسبز که در بهاران و تابستان تفرجگاه مردم شهرهای مجاور است؛ اهالی این روستا که بیخ گوش مرکز شهر قرار گرفته‌اند، شاید روزگاری گمان می‌کردند که نزدیکی‌شان به خرم‌آباد آن‌ها را از نعمت‌ها و مواهب برخوردار می‌کند، اما طی سال‌های اخیر شاهد مهاجرت اهالی روستا به شهرهای اطراف هستند، چراکه کمبود امکانات اولیه زندگی را برای روستائیان سخت و طاقت‌فرسا کرده است.

«زرین‌چغا» به‌قدری محروم است که گمان می‌بری به‌جای پنج کیلومتری خرم‌آباد، در روستایی دورافتاده قرار گرفته‌ای که توسعه و آبادانی سال‌ها نشانی از آنجا نگرفته و اهالی را به امان خدا سپرده، گلایه روستاییان بسیار است، از وعده‌هایی که سال‌ها توسط مسئولان و نمایندگان در مجلس داده و عملی نشده تا مشکلاتی که روزبه‌روز به‌جای کاسته شدن، بر تعدادشان افزوده می‌شود.

     از آب آشامیدنی سالم محرومیم

یکی از اهالی روستا گفت: متأسفانه لوله‌کشی روستا بسیار فرسوده و مربوط به دهه 60 است، در بسیاری از نقاط لوله ترکیده و قابل استفاده نیست.

احمد مرادی بیان کرد: 12 سال پیش یکی از نمایندگان شهرستان خرم‌آباد که هم‌اکنون نیز در مجلس حضور دارد، به روستا آمده و وعده رفع مشکل بی‌آبی را به ما داد؛ اما وضعیت نه‌تنها بهبود نیافته، بلکه نگران‌کننده‌تر نیز شده است. طوری که به‌جای آب لوله‌کشی، آب غیر بهداشتی با تانکر بین روستائیان توزیع می‌شود.

وی ادامه داد: در زمان بارندگی و جمع‌ شدن آب در تانکر، خانه‌های پائین‌دست از آن بهره‌مند می‌شوند، اما اهالی بالادست روستا بدون آب مانده و بایستی با سطل به روستاهای مجاور رفته و آب از آن‌ها طلب کنند.

این شهروند روستایی به اخذ امتیاز آب و نصب کنتور در سال 92 توسط اهالی «زرین‌چغا» اشاره و بیان کرد: با اینکه مجوز نصب کنتور را گرفته‌ایم، اما هیچ‌گونه خدماتی از سوی آبفای روستایی ارائه نمی‌شود.

مرادی با اشاره به اینکه اغلب مردم روستا دام‌پرور و کشاورز هستند، افزود: با این وضعیت کم‌آبی دیگر کشاورزی سودی ندارد، ضمن اینکه آب مورد نیاز دام‌ها را از پشت‌بام‌ها و چاله‌های روستا تأمین می‌کنیم که خود مشکلات بهداشتی فراوانی داشته و احشام را با امراض خطرناکی مواجه می‌کند.

     روستا راه دسترسی مناسب ندارد

یکی دیگر از اهالی روستا با اشاره به نبود راه مناسب دسترسی و مسدود شدن آن در زمان بارش باران و برف، گفت: اهالی برای رفت‌وآمد در زمان‌های بارندگی، با مشکلات فراوانی مواجه‌اند.

علی مروتی عنوان کرد: 10 سال پیش کارشناسان بنیاد مسکن به روستا آمده و نقشه طرح هادی را تهیه کردند، اما اکنون و پس از گذشت زمانی طولانی، این طرح اجرایی نشده است.

وی ادامه داد: بارها شده که ماشین‌ها در گل‌وبرف گیر کرده و ساعت‌ها در یخبندان مانده‌ایم، تهیه علوفه در این زمان‌ها بسیار مشکل بوده و اگر کسی بیمار شود، وسیله نقلیه‌ای برای انتقال او به مراکز درمانی وجود ندارد.

این ساکن روستای «زرین‌چغا» با انتقاد از آموزش‌وپرورش بیان کرد: مدرسه روستا را به امید نوسازی تخریب کرده و کانکسی را جایگزین آن کرده‌اند، با این وضعیت کودکانمان در فصل سرد کنونی مجبورند برای تحصیل در کانکسی که فاقد هرگونه وسیله گرمایشی است، حاضر شده و رنج بیماری‌هایی همچون سرماخوردگی را به جان بخرند.

     روستایمان مسجد و حسینیه ندارد

یکی از بانوان سالمند روستا گفت: متأسفانه نه‌تنها در این روستا، بلکه در دو روستای مجاور مسجد و حسینیه‌ای برای عبادت و عزاداری وجود ندارد.

سیما حسنوند با بیان اینکه کوچک‌ترین کار فرهنگی در این روستاها صورت نمی‌گیرد، افزود: حتی یک روحانی در مناسبت‌ها به روستا نیامده و جوانان از حضور در فضاهای معنوی محروم هستند.

وی ادامه داد: چگونه است که در زمان انتخابات مسئولان و نمایندگان با صندوق‌های رأی در روستاهای صعب‌العبور حاضر شده و روستائیان را با وعده‌ووعید امیدوار می‌کنند، اما پس از آن دیگر ما را به‌خاطر نمی‌آورند؟

     اعتباری برای فعالیت‌های عمرانی به روستا نداده‌اند

بخشدار مرکزی خرم‌آباد، بنیاد مسکن لرستان را متولی روستاهای دارای دهیاری و نقشه طرح هادی دانست و گفت: اعتبارات این روستاها از سوی سازمان دهیاری‌های کشور توزیع می‌شود.

سیروس بیرانوند با بیان اینکه دهیاری «زرین‌چغا» به‌تازگی شکل گرفته، افزود: به همین دلیل طی سال‌های اخیر اعتباری به این روستا برای فعالیت‌های عمرانی تزریق نشده است.

وی ادامه داد: بخشداری متولی روستا و دستگاهی ناظر و نه اجرایی است، ما تنها می‌توانیم مشکلات را به نهادهای مربوطه اطلاع‌رسانی کرده و پیگیر رفع آن‌ها شویم.

بخشدار مرکزی خرم‌آباد با بیان اینکه بهسازی راه‌های داخل روستا برعهده بنیاد مسکن است، خاطرنشان کرد: شایسته است که این مجموعه حداقل زیرسازی اولیه‌ای در راه‌های روستا انجام دهد.

     اتکای بنیاد مسکن به منابع دولتی برای اجرای طرح‌های عمرانی

در ادامه معاون عمران روستایی بنیاد مسکن لرستان گفت: روستاهایی که طرح هادی در آن‌ها تهیه اما اجرایی نشده، بسیار هستند؛ به‌طوری که در استان بیش از یک‌هزار و 500 روستای بالای 20 خانوار و دارای قابلیت اجرای طرح وجود دارند.

هادی جعفری اظهار کرد: از زمان تأسیس بنیاد مسکن تاکنون طرح هادی در 600 روستای لرستان (حداقل در یک فاز) انجام شده و 54 روستا نیز به دلایلی همچون قرار گرفتن در حریم سد و راه، از برنامه طرح خارج شده‌اند.

وی اعتبارات حوزه عمرانی روستایی را محدود و قطره‌چکانی خواند و عنوان کرد: با این اعتبارات کم تنها می‌توان سالانه برای حدود 50 روستا طرح هادی اجرا کرد.

     محدودیت‌های اعتباراتی، مانع اجرای طرح هادی در بیش از یک‌هزار روستا هستند

این مقام مسئول با بیان اینکه بنیاد مسکن برای اجرای طرح‌های عمرانی به بودجه دولتی متکی است، افزود: چنانچه اعتباری اختصاص نیابد، به‌تبع طرحی نیز عملیاتی نمی‌شود.

جعفری ادامه داد: علاوه بر بنیاد مسکن، بخشداری‌ها، دهیاری‌ها و امور روستایی استانداری در زمینه طرح‌های اجرایی روستایی نقش دارند.

وی از اولویت بیش از یک‌هزار روستای استان برای اجرای طرح هادی خبر و ادامه داد: متأسفانه با اعتبارات اندک، تحقق این مهم به طول خواهد انجامید؛ با این تفاسیر نیازمند تأمین اعتبار از سوی دیگر دستگاه‌های عمرانی هستیم.

     در تخصیص اعتبارات به دهیاری‌ها تجدیدنظر شود

مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری لرستان با بیان اینکه اعتبارات حوزه دهیاری‌ها صرفاً بر اساس شاخص جمعیتی منظور می‌شود، گفت: این در حالی است که بارها درخواست کرده‌ایم مؤلفه‌هایی دیگر ازجمله محرومیت، توسعه‌نیافتگی و پروژه‌محور بودن نیز برای تخصیص منابع مالی پیش‌بینی شود.

غلامرضا عبدالهی عنوان کرد: اعتبار عمرانی دهیاری‌ها از سوی امور مالیاتی کشور و بر اساس ارزش‌افزوده محاسبه می‌شود، اما لرستان به دلیل صنعتی نبودن، از ارزش‌افزوده کمتری برخوردار است.

وی ادامه داد: روستای «زرین‌چغا» به دلیل جمعیت پائین به‌تبع از سهم اعتباری کمتری بهره‌مند می‌شود و بنابراین پروژه‌های عمرانی در چنین روستاهایی با کندی انجام می‌گیرد.

این مقام مسئول بیان کرد: برای روستاها و شهرهای کمتر از 50 هزار نفر جمعیت، اعتبار استانی اختصاص داده نمی‌شود؛ بلکه از طریق ارزش‌افزوده منابع اعتباری برای آن‌ها پیش‌بینی می‌شود.

عبدالهی از توزیع ارزش‌افزوده توسط امور مالیاتی کشور تا پایان سال به حساب دفاتر روستایی خبر داد و گفت: سعی می‌شود روستاهایی همچون زرین‌چغا که محرومیت بالایی دارند را در اولویت تخصیص اعتبار قرار دهیم.

وی با اشاره به انجام برخی اقدامات همچون زیرسازی در روستای «زرین‌چغا» توسط دهیاری، تصریح کرد: بدون شک این اقدام در مقابل کمبودهای روستا چشم‌گیر و قابل توجه نیست.

     حل مشکل آب «زرین‌چغا» در گرو مصوبه شورای تأمین

مدیرعامل آبفار لرستان با اشاره به حفر یک حلقه چاه در روستای «زرین‌چغا» طی سال 91، گفت: متأسفانه سفره‌های آب زیرزمینی منطقه فقیر بوده و بنابراین چاه پس از مدتی خشک شد.

مجتبی دالوند بیان کرد: برای دستیابی به نقطه‌ای پرآب‌تر همه روستا مورد بررسی قرار گرفت، اما این کار نیز کارساز نشد و مشکل کم‌آبی در روستا همچنان ادامه دارد.

وی تصریح کرد: برای حل این مشکل از سوی شهرستان سلسله وارد کار شدیم و قرار بود آب‌رسانی به روستا را از طریق چاه‌های نزدیک به آن انجام دهیم که مردم روستاهای سلسله مانع از این اقدام شدند.

مدیرعامل آبفار لرستان با اشاره به برگزاری چندین جلسه در فرمانداری سلسله با هدف رضایت برای انتقال آب، بیان کرد: درنهایت مصوب شد این موضوع در شورای تأمین استان مطرح و برای آن چاره‌اندیشی شود.

دالوند درخصوص خرید امتیاز اشتراک آب توسط اهالی روستای زرین‌چغا، افزود: این اقدام بدون اطلاع مأموران آب و فاضلاب و تنها برای تحت فشار قرار دادن دولت جهت آب‌رسانی صورت گرفته و بنابراین آبفار هیچ تعهدی نسبت به این موضوع ندارد.

گفتنی است؛ بدون شک یکی از راه‌های توسعه‌یافتگی جوامع را می‌توان فراهم آوردن امکانات برای روستاها و جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهرها برشمرد؛ برای تحقق این مهم بایستی مسئولان حل مشکلات این گروه از جامعه را در اولویت قرار داده و نسبت به رفع آن‌ها اهتمام ویژه‌ای داشته باشند، چراکه ماندن اهالی در روستا نه‌تنها به اقتصاد استان کمک کرده، بلکه رضایتمندی آن‌ها را بالا برده و امید را در آنان دوچندان می‌کند.

شناسه خبر 4945