شناسه خبر:5395
1397/11/8 09:13:19

سپهرغرب، گروه خبر: معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان گفت: انتقال کل (پازن) از «خانگرمز» تویسرکان به منطقه حفاظت‎شده «لشگردر» ملایر بدون استفاده از روش بیهوشی و تلفات، با موفقیت برای نخستین بار در کشور صورت گرفت.

به گزارش سپهرغرب به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان، مهدی صفی‎خانی اظهار کرد: هدف‌گذاری محیط زیست انتقال 20 رأس کل از منطقه حفاظت‎شده خانگرمز تویسرکان به منطقه حفاظت‎شده لشگردر ملایر بود که این کار از ابتدای هفته گذشته آغاز شد و تاکنون جابه‎جایی 12 رأس طی چند روز غیرمتوالی صورت گرفته‎است.وی اضافه کرد: با توجه به قابل پیش‎بینی نبودن رفتار و عملکرد این‎ گونه جانوری و شرایط فیزیولوژی آن، انجام کار بسیار دشوار بود.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان ادامه داد: از تابستان امسال شرایط دو منطقه خانگرمز و لشگردر بررسی و از یک‌ماه پیش شرایط محیطی منطقه حفاظت‎شده لشگردر برای حضور گونه «کل» رصد شد.

صفی‎خانی بیان کرد: برای انتقال این گونه جانوری هیچ‌ داروی شیمیایی و بیهوشی استفاده نشد، بلکه با روش پهن کردن دام و زنده‎گیری این اقدام صورت گرفته‎است.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان افزود: هم‎اینک برای بازگرداندن آرامش به منطقه «خانگرمز» کار زنده‎گیری و انتقال کل به‎صورت موقتی متوقف شده‎است.

وی تصریح کرد: پس از زنده‎گیری گونه کل، کار بیومتری و محاسبه طول اعضای بدن، پلاک گذاری، خون‌گیری، نمونه بافت، معاینه و بررسی وضعیت جسمی حیوانان به لحاظ وجود انگل بررسی شد.

صفی‎خانی گفت: همچنین جعبه‌هایی برای قرارگیری و انتقال این گونه پیش‌بینی شده بود که از نظر ابعاد و احتمال درگیری گونه‎ها، شکستن شاخ و افتادن، هنگام حرکت کامیون خاور رصد شد.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان اظهار کرد: عملیات انتقال با خودرو از حساسیت بالایی برخوردار است و همان‎گونه که پیش از حرکت وضعیت جسمی حیوان توسط پزشکان بررسی شد در میانه راه نیز این معاینات در دو نوبت توسط دام‌پزشک و پزشک سازمان حفاظت محیط زیست کشور صورت گرفت.

صفی‎خانی بیان کرد: مسیری برای جابه‌جایی این گونه انتخاب شده بود که پر پیچ‎وخم و خسته‎کننده نباشد و محموله همانند بار ترافیکی تا مقصد منتقل شد.

وی ادامه داد: پس از رسیدن به مقصد یا همان منطقه حفاظت‎شده لشگردر، کار رهاسازی به خوبی انجام شد و طبق پایش‌های روزانه و مستمر صورت گرفته، این گونه با دیگر گله‌ها مختلط و همراه شده‎است.

گفتنی است؛ پازن (جنس نر آن در گفتار مردم، کل و ماده آن بز وحشی نامیده می‌شود) جانوری بسیار زیبا، تنومند، چابک و پرصلابت با عضلاتی پرتوان است.

این حیوان در بیشتر مناطق آسیایی، اروپا و شمال آفریقا و هر جایی که دارای آب، مرتع، جنگل، صخره و محیط زیستگاهی امن است به چشم می‌خورد.

مناطق تحت مدیریت محیط زیست در ملایر زیستگاه گونه ‎های مختلف جانوری است، ازجمله در منطقه «لشگردر» این شهرستان علاوه بر وحوش، شمار زیادی از پرندگان چه به‎صورت فصلی و چه بومی وجود دارند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به عقاب‌ طلایی، دلیجه، کبک نوک سرخ، تیهو، جغد، کمرکولی، سسک، فاخته، زرد پره، دارکوب و پری شاهرخ اشاره کرد.

وجود وحوشی همچون کل و بز، قوج و میش و گوشت خوارانی نظیر گرگ، روباه، شغال، کفتار، تشی و گورکن همچنین زیست پرندگان بومی و فصلی ازجمله عقاب‌ طلایی، جاذبه‌های جانوری منطقه لشگر را دو چندان کرده‎است.

این منطقه دارای گیاهان متنوعی از تیپ گیاهان کوهستانی است و گیاهان دارویی همچون کلاه ‌میرحسن، گون، گل‌گندم، بروموس، علف بادبزنی، نخود وحشی، پیچک صحرایی، خاکشیر، میخک، کنگر، علف چای، زنبق وحشی، کاکوتی، اسپند، چوبک یا گلکه، شکر تیغال، آلوچه وحشی، زالزالک وحشی و دیگر گونه‌های گیاهی از نوع گندمیان و تیره نعناعیان در آن فراوان دیده می‌شود.

همدان دارای 6 منطقه حفاظت‎شده و 11 منطقه شکار ممنوع است؛ همچنین طبق مطالعات صورت گرفته در سه دهه اخیر، 40 گونه پستاندار، 181 گونه پرنده، 43 گونه خزنده، 39 گونه ماهی و چهارگونه دوزیست در این استان شناسایی شده‎است.

شناسه خبر 5395