شناسه خبر:5635
1397/11/14 10:19:30

سپهرغرب، گروه خبر: زریبار مریوان بعد از تلاش‌ها و اقدامات انجام‌شده یک دهه‌ای، در چهل‌وهشتمین سالگرد امضای معاهده بین‌المللی رامسر به‌عنوان بیست‌وپنجمین تالاب ایران در این کنوانسیون به ثبت رسید.

دوم فوریه سال 1971 مصادف با 13 بهمن‌ماه سال 1349 در شهر رامسر ایران پیمان بین‌المللی رامسر برای حفاظت از طبیعت بین کشورهای مختلف دنیا به امضا رسید و طی چهل‌وهشت سال گذشته کشورهای زیادی به عضویت این کنوانسیون درآمدند.

تعریف‌های متفاوتی در منابع مختلف از تالاب شده که رایج‌ترین آن توضیح کنوانسیون جهانی حفاظت از تالاب‌ها است: «مناطقی پوشیده از مرداب، باتلاق، لجن‌زار یا آبگیرهای طبیعی و مصنوعی اعم از دائمی یا موقت که در آن آب‌های شور یا شیرین به‌صورت راکد یا جاری یافت می‌شوند، ازجمله آبگیرهای دریایی که عمق آن‌ها در پایین‌ترین حد جزر از شش متر تجاوز نکند.»

تالاب‌ها بر اساس تعریف عنوان‌شده در کنوانسیون رامسر به تالاب‌های دریایی و ساحلی، داخل خشکی و تالاب‌های مصنوعی تقسیم‌بندی شده‌اند؛ بر مبنای این تقسیم‌بندی تالاب زریبار در شهرستان مریوان جزء تالاب‌های داخل خشکی بوده که از 10 سال گذشته ثبت آن در کنوانسیون جهانی رامسر مطرح و پیگیری شده است.

درنهایت 13 بهمن‌ماه امسال هم‌زمان با روز جهانی تالاب‌ها (بعد از گذشت یک دهه از آغاز فرآیند ثبت تالاب زریبار در کنوانسیون رامسر) این تالاب به‌عنوان بیست‌وپنجمین تالاب ایران در کنوانسیون به ثبت رسید.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست کردستان با اشاره به اینکه ثبت تالاب زریبار مریوان در کنوانسیون بین‌المللی رامسر بعد از یک دهه تلاش و پیگیری دستاورد بزرگی برای استان است، اظهار کرد: با این اقدام می‌توان شاهد تخصیص اعتبارات چشمگیری برای صیانت و حفاظت از این تالاب بود.

فریبا رضائی افزود: علاوه بر اختصاص اعتبار ویژه استانی به این تالاب، شاهد کمک‌های بین‌المللی (ازجمله آژانس کمک‌های بین‌المللی ژاپن موسوم به ‌جایکا) نیز خواهیم بود که در این رابطه مذاکراتی انجام شده است.

وی از دیگر مزیت‌های این اقدام ارزشمند را جذب محققان و گردشگران خارجی اعلام و اضافه کرد: اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان کردستان آمادگی دارد از توان تمامی محققان برای توسعه فعالیت‌های این سازمان در حفاظت از تالاب مذکور بهره‌مند شود.

دوم فوریه مصادف با 13 بهمن‌ماه روز جهانی تالاب بوده که موضوع و شعار آن در سال 2019 «تالاب‌ها و تغییرات اقلیمی» (Wetlands and climate change) انتخاب شده است.

قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران 18 تالاب کشور در فهرست کنوانسیون بین‌المللی رامسر ثبت شده بود و بعد از انقلاب هفت تالاب دیگر کشورمان به این تعداد اضافه شد.

پناهگاه حیات‌وحش و تالاب زریبار دارای حجم تقریبی آب بیش از 30 میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج می‌شود. 

طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر، عرض آن حدود 1.6 کیلومتر و وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب 2 و 6 متر است. 

زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از دو طرف غرب و شرق با کوه‌های پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشه‌زارهای نیمه‌انبوه تشکیل می‌دهد؛ گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است. 

تاکنون 97 نوع پرنده، 31 گونه پستاندار، 13 گونه خزنده، 11 نوع ماهی و یک گونه مارماهی، پنج گونه فیتوپلانکتون و 17 گونه زئوپلانکتون در تالاب بین‌المللی زریبار شناسایی شده است. 

گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه‌هایی از گیاهان خاردار و گونه‌های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت‌بند، پیچک‌ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع، پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل می‌دهند. 

سیاه‌ماهی خالدار، سیاه‌ماهی معمولی، عروس‌ماهی و ماهی گامبوزیا ازجمله گونه‌های بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه‌ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ‌هد) و فیتوفاک، ازجمله گونه‌های غیر بومی این دریاچه هستند. 

شهرستان مرزی مریوان در فاصله 130 کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.

شناسه خبر 5635