شناسه خبر:5785
1397/11/17 13:23:32
خدمات انقلاب اسلامی در کرمانشاه:

آرزوی باسواد شدن تا شکستن مرزهای علم

تا چهار دهه پیش، باسواد شدن آرزوی نیمی از ملت ایران بود؛ رویایی که در چهل سالگی انقلاب اسلامی آنقدر ارتقا یافته که اکنون در تکاپوی شکستن مرزهای فناوری‌های برتر دنیاست.  

 از سال 1286 شمسی که فعالیت‌های سوادآموزی با اولین کلاس‌های اکابر کلید خورد تا 71 سال بعد که انقلاب اسلامی رخ داد، همچنان بیش از نصف ملت ایران بی‌سواد بودند.
نرخ باسوادی در کشور تا پیش از انقلاب تنها 47 درصد بود و این در حالی بود که میزان باسوادی زنان، اسف‌بار و 23 درصد کمتر از مردان بود.
سواد بخش زیادی از باسوادها هم محدود به مقاطع تحصیلی پایین بود و کل دانشجویان کشور هرگز از 170 هزار نفر تجاور نکرد؛ در چنین وضعیتی تبعا کیفیت تحصیل و آموزش پایین بود و تولید علم و دانش فرسنگ‌ها از میانگین جهانی جامانده بود.
انقلاب اسلامی که آمد، روح تازه‌ای در مناطق محروم و دورافتاده کشور دمیده شد و نه تنها حق تحصیل و علم‌آموزی مورد توجه جدی قرار گرفت که از میان نوجوانان و جوانان فراموش‌شده کشور، صدها هزار استعداد و نخبه فرصت ابراز وجود یافتند و به تدریج خودنمایی کردند.
روز به روز از جمعیت بی‌سوادان کاسته شد و بر خیل باسوادها و کیفیت تحصیل آنان افزوده شد طوری که جوانان نخبه ایران از دهه دوم انقلاب به سمت مرزهای علم و فناوری یورش بردند و کوشیدند تا شکاف بزرگ تولید علم ایران با جهان را جبران کنند.
اکنون در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نرخ باسوادی در کشور به 93 درصد رسیده، مدارس ابتدایی از 39 به 64 هزار مدرسه و دانش آموزان ابتدایی از پنج به نزدیک هشت میلیون نفر افزایش یافته است؛ نکته قابل تامل اینکه جمعیت دانش‌آموز دختر دوره ابتدایی که امکان تحصیل کمتری داشت در دوران انقلاب 95 درصد رشد داشته ا‌ست.
رشد دانشگاه ها از 27 به 660 دانشگاه و افزایش 32 برابری ظرفیت دانشگاهی هم ساده‌ترین بخش تحولات در حوزه آموزش عالی است به طوری که اکنون نه تنها کمیت علم‌آموزی در کشور دگرگون شده که ایران با شکستن مرزهای تولید علم در بسیاری از فناوری‌های جدید دنیا در کنار کشورهای قدرتمند و پیشرفته دنیا ایستاده است.
برخی از شاخص ترین پیشرفت‌های علمی از این جمله‌اند: رسیدن به رتبه 16 علمی جهان، رتبه نخست در بین 25 کشور برتر دنیا در خصوص تولید مقاله با بیشترین ارجاع، قرار گرفتن در بین 10 کشور اول جهان در زمینه تحقیقات سلول های بنیادی، لیزر، فناوری هسته‌ای، علوم فضایی، نانو، موشک و چندین رشته پزشکی.

** تحولات علمی- آموزشی در کرمانشاه 
در استان کرمانشاه هم اتفاقات مشابهی افتاده؛ در سال 57 از جمعیت سن تحصیل این استان فقط 47 درصد امکان تحصیل داشت اما این آمار در سال 97 به بیش از 98 درصد ارتقاء یافته که نرخ باسوادی را از 47 به 88 درصد رسانده است.
طی این چهار دهه تعداد دانش آموزان از 94 به 310 هزار نفر رسیده و 158 مدرسه شهری استان بعد از انقلاب اسلامی به هزار و 323 مدرسه و 116 مدرسه روستایی به 2 هزار و 943 مدرسه افزایش است.
تا پیش از سال 57 به ازای هر 342 دانش آموز تنها یک مدرسه و 12 معلم وجود داشت اما اکنون هر 76 دانش آموز یک مدرسه و هر 6 دانش آموز یک معلم دارند.
در حالی که قبل از انقلاب هیچ مدرسه عشایری در استان وجود نداشت، اکنون هشت هزار و 659 دانش آموز عشایری استان مشغول به تحصیل هستند.
افزایش 89 و 76 درصدی تعداد معلمان مرد و زن و توسعه 30 برابری مساحت سالن های ورزشی از دیگر خدمات آموزش و پرورش در استان کرمانشاه است.
در حوزه تحصیلات دانشگاهی هم اتفاقات مثبتی در استان کرمانشاه رخ داده که کمترین آن رسیدن تعداد دانشجویان استان از هزار و 287 نفر به بیش از 82 هزار دانشجوست.
افزایش تعداد دانشکده‌ها، رشته‌های تحصیلی، مقاطع تحصیلات تکمیلی، تولیدات چشمگیر علمی و کسب افتخارات علمی متعدد از دیگر رویدادهای حوزه آموزش عالی استان کرمانشاه در دوران انقلاب است.
اکنون 200 دانشمند ایرانی در جمع یک درصد دانشمندان دنیا قرار دارند که چهار نفر آنها استاد دانشگاه رازی کرمانشاه هستند. رازی پیش از انقلاب تنها چهار رشته داشت اما اکنون 300 رشته دارد که 70 درصد آن ها مربوط به تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکتری) است.
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هم پیش از انقلاب تنها محدود به 2 دانشکده با 295 دانشجو بود اما اکنون با هشت دانشکده و بیش از پنج هزار دانشجو، سالانه صدها کارشناس، پزشک، متخصص و فوق تخصص تربیت می کند که تولید هزاران مقاله علمی کمترین خدمت آنها به جامعه است چنانچه بر مبنای جدیدترین ارزشیابی فعالیت‌های پژوهشی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، این دانشگاه بالاتر از تمام دانشگاه‌های تیپ 2 و بعد از دانشگاه‌هایی مانند تهران شهید بهشتی و اصفهان توانسته در جایگاه هشتم کشوری قرار بگیرد.
وجه افتخارآمیز این اعداد و ارقام و جهش آنها طی چهار دهه اخیر در شکاف سطح علمی ایران و میانگین جهانی است که اکنون برعکس شده و این ایران است که گوی سبقت را از میانگین علم جهان ربوده و در بین مدعیان دنیاست.
بی‌شک تداوم رشد علمی ایران به معنی افزایش قدرت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ملت است و خروجی آن رفاه و امنیت بیشتر برای کشور.


منبع: خبرگزاری ایرنا

شناسه خبر 5785