شناسه خبر:5828
1397/11/23 09:52:35
سپهرغرب با نگاهی به شجره طیبه صالحین بسیج، زاییده انقلاب 40 ساله مطرح کرد:

شجره طیبه صالحین، ضامن تعالی و رشد ایمان آگاهانه

سپهرغرب، گروه خبر - سمیرا گمار: شجره طیبه صالحین یک طرح تربیتی انسان‌مدار و مربی محور است که با هدف تغییر رویکرد فعالان فرهنگی جبهه انقلاب از انجام برنامه‌های صرفاً تبلیغی و فرهنگی، به تربیتی اثرگذار سوق یافته و هدف اصلی آن به تعبیر رهبر انقلاب (دامت برکاته) ساختن انسان برجسته در میدان رزم، دارای بنیه قوی فرهنگی، خودجوش در عرصه سیاست و توانا در تبلیغ دین است.

نشست‌های گروه صالحین که عمدتاً شامل جمع‌های 15 تا 20 نفره می‌شود، محدودیتی نداشته و در تمام پایگاه‌های بسیج از محلات، مدارس و دانشگاه‌ها گرفته تا اقشار و اصناف قابل ‌اجرا است، البته با این ویژگی که این افراد هم‌سطح، هم سن و هم دل باشند.

از نکات تربیتی فنی مرتبط با تشکیل گروه‌های تربیتی صالحین، مربی محور بودن آن است به این معنا که مربی کارش با مدرس، مبلغ و سخنران متفاوت است؛ چراکه مربی به دنبال پرورش است نه تعلیم و هرچند در این نشست‌ها از معارف دینی، احکام، اخلاق و عقاید نیز سخن گفته می‌شود، اما این مطالب تنها با هدف افزایش «دانش دینی» افراد بیان نمی‌شود بلکه مربی در حلقه‌های صالحین «آگاهی دینی» افراد را بالا می‌برد تا «گرایش دینی» در او شکل‌گرفته و بر این اساس رفتارش تغییر کند. بر این اساس می‌توان گفت برقراری ارتباط عاطفی در گروه‌های صالحین بسیج، اولویت اصلی کار مربی است.

نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که مباحث مطرح‌شده در گروه به‌صورت مباحثه طرفینی پیش می‌رود و افراد هر سؤالی داشته باشند از مربی خود می‌پرسند و پاسخ سؤالات خود را در یک فضای دوستانه و صمیمی دریافت می‌کنند.

با این مقدمه و با نگاهی به ماهیت گروه‌های صالحین بیراه نیست اگر بگویم گروه‌های صالحین درواقع همان حلقه‌های تربیتی مساجد صدر اسلام است؛ تقریباً چیزی شبیه به گروه‌های دوستی و اخوت مؤمنین در صدر اسلام که دل‌های جوانان و نوجوانان انقلابی را به هم نزدیک می‌کند. حسن ختام طلیعه این بخش را نیز به جمله‌ای از حضرت امام راحل منتهی می‌کنم که فرمودند: آن‌قدر که انسان تربیت‌شده برای جوامع مفید است، هیچ ملائکه و هیچ موجودی مفید نیست.

آنچه در ادامه می‌خوانید گفت‌وگو با عباس ابراهیمی جانشین معاونت تربیت و آموزش سپاه انصارالحسین (ع) در تبیین گروه‌های صالحین در همدان است.

مدیر قرآن و عترت معاونت تعلیم و تربیت بسیج سپاه انصارالحسین (ع) با بیان اینکه شجره طیبه صالحین، برنامه‌ای است با هدف تربیت انسان‌های انقلابی، شجاع و بابصیرت که از سال 87 در واحد تربیت و آموزش بسیج شکل‌گرفته، عنوان کرد: هدف اصلی و مأموریت مهم این بخش، کادرسازی از انسان‌های مؤمن و متعهد برای انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی است.

عباس ابراهیمی خاطرنشان کرد: با این وصف، عمده کار تعلیم و تربیت بسیج سپاه پاسداران، سازماندهی و تقویت گروه‌های صالحین بوده و کلیه فعالیت‌های این معاونت در راستای این مأموریت است که راهبرد ارکان تربیتی شجره طیبه صالحین نیز تحقق فرمایش امیرالمؤمنین (ع) در حکمت 73 نهج‌البلاغه است که فرمود: هر که خود را پیشوای مردم قرار دهد باید قبل از تعلیم و تأدیب دیگران خود را تعلیم و تأدیب کند.

وی با تأکید بر اینکه گروه صالحین متشکل از سرگروه و تعدادی از اعضا به‌عنوان متربی است، تصریح کرد: حضور در این گروه‌ها محدودیتی نداشته و مخاطبان از همه گروه‎های سنی اعم از نونهال، نوجوان، جوان، میان‌سال و پیشکسوت در دو بخش خواهران و برادران و از همه اقشار حضورداشته و ارتباط‌های این گروه و خارج از آن در راستای ارتقای سطح تربیتی اعضا است.

مدیر قرآن و عترت معاونت تعلیم و تربیت بسیج سپاه انصارالحسین (ع) با اشاره به نقش مهم سرگروه در هدایت گروه و متربی، تصریح کرد: فعالیت مربیان توسط سرمربیان، فعالیت سرمربیان توسط استادیاران و درنهایت فعالیت استادیاران در صالحین توسط استاد شجره سیاست‌گذاری و رصد می‌شود؛ سرگروه درروند فعالیت تربیتی خود علاوه بر راهنمایی مربی، از کتاب سال صالحین نیز بهره‌مند می‌شود.

ابراهیمی تأکید کرد: سرگروه با فردی آگاه‌تر از خود به نام مربی در ارتباط است که وی راهنمای سرگروه بوده و اگر خود با مسائل تربیتی دست‌وپنجه نرم نکرده باشد، نمی‌تواند در هدایت سرگروه توفیق داشته باشد، پس از وی نیز سرمربی، استادیار و استاد قرار دارند که در هر مرحله، سرگروه می‌تواند مسائل و مشکلات موجود درروند اداره گروه را با کمک آن‎ها حل کرده و علاوه بر دریافت اطلاعات از طریق مطالعه کتاب سال صالحین از حضور این افراد نیز در جهت ارتقای توانمندی خود استفاده کند.

وی ضمن اشاره به‌دقت نظر در انتخاب افراد به‌عنوان سرگروه، ابراز کرد: بیان مطالب در گروه‌های صالحین مطابق با نیازهای هر گروه بوده و محتوای یکسان ارائه نمی‌شود، چراکه نیازهای هر منطقه و قشر متفاوت است.

مدیر قرآن و عترت معاونت تعلیم و تربیت بسیج سپاه انصارالحسین (ع) در ادامه با بیان اینکه چهار رویکرد تربیتی، معرفتی، مهارتی و بصیرتی محور نشست‌های گروه صالحین است، ادامه داد: توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی به‌ویژه در بخش مفاهیم، حفظ، روخوانی و روان‌خوانی از دیگر اهدافی است که در گروه‌های صالحین دنبال می‌شود و به این واسطه هزاران نفر در این زمینه‌ها تحت تعلیم قرارگرفته‌اند.

ابراهیمی با اشاره به اینکه قریب به پنج هزار گروه صالحین از اقشار مختلف بسیج در سطح استان فعال هستند، اذعان کرد: ارزیابی، رتبه‌بندی و تعیین وضعیت این گروه‌ها با توانمندی علمی و عقیدتی سرگروه با نظارت و ارزیابی میدانی و یا غیرحضوری ناظران با توجه به شاخص‌هایی مثل دستاوردهای گروه‌ها و میزان ارتباط ارکان صالحین با یکدیگر تعیین می‌شود که خوشبختانه گروه‌های صالحین استان همدان جزء 10 رتبه نخست کشور قرار دارند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه در فصل تابستان «جوانه‌های صالحین» به‌طور ویژه فعالیت خود را آغاز می‌کند، گفت: برگزاری برنامه‌های مهارتی در بخش‌های مختلف در تعامل با نهادهایی نظیر حوزه علمیه و ائمه جمعه و جماعت از رویکردهای مهم جوانه‌های صالحین بوده و ارتباط با والدین متربیان مورد توجه ویژه ما است.

مدیر قرآن و عترت معاونت تعلیم و تربیت بسیج سپاه انصارالحسین (ع) در خاتمه با تأکید بر اینکه گروه‌های صالحین با ماهیتی که دارند جایگاهی امن برای خانواده‌ها و فرزندان آن‌ها است، خاطرنشان کرد: خروجی و دستاورد مهم این گروه‌ها که تربیت انسان‌های متدین است تنها به نفع بسیج و اعضای گروه صالحین نبوده و آحاد مردم را در برمی‌گیرد، چراکه جامعه مانند یک خانواده به‌هم‌پیوسته بوده و امیدواریم خانواده‌ها از این مأمن برای حضور فرزندان خود بهره گیرند.

شناسه خبر 5828