1397/11/29 08:47:43
سپهرغرب با نگاهی به سیر صعودی قیمت اقلام مورد نیاز مردم مطرح کرد:

چنگ «گرانی» بر گلوی مردم

سپهرغرب، گروه خبر - سمیرا گمار: در ماه‌های اخیر و با توجه به مشکلات موجود اقتصادی کشور شاهد افزایش قیمت بسیاری از کالاهای اساسی مورد نیاز مردم بوده و هستیم که این امر، فشار زیادی به اقشار مختلف جامعه به‌ویژه قشر کم‌درآمد و متوسط وارد کرده؛ کافی است سری به بازار بزنید تا ببینید که قیمت اقلام هرروز گران‌تر از روز قبل شده و برای اینکه جنسی را ارزان‌تر تهیه کنید باید امروز بخرید که فردا دیر است!

ادامه روند گرانی‌ها سؤالات متعددی را در ذهن مردم ایجاد کرده، چنانکه اغلب می‌پرسند چه اتفاق عجیبی رخ‌داده که قیمت‌ها این‌گونه افزایش‌یافته و اصلاً نظارت بر قیمت‌ها چگونه انجام می‌شود؟ مردم می‌پرسند چگونه ظرف کمتر از یک سال، قیمت کالاهای اساسی‌ مانند گوشت و مرغ به حدی افزایش می‌یابد که عده کثیری دیگر توان تهیه آن را ندارند؟ در شرایطی که دستمزدها و درآمدهای مردم طی ماه‌های اخیر تغییر چندانی نکرده (و ای‌بسا کمتر شده باشد) می‌بینیم قیمت کالاهای اساسی در حال افزایش نجومی است! مردم از خود می‌پرسند آیا مسؤولان نسبت به این مشکلات آگاهی ندارند؟ آیا آن‎ها برای خرید مایحتاج خود به بازار و مغازه نمی‌روند؟! آیا برای آنان طعام‌ و میوه‌های بهشتی نازل می‌شود؟!

در این مقال نه قصد سیاه نمایی دارم و نه انگیزه اعتراض؛ آنچه این روزها در بازار خودنمایی می‎کند فزونی لجام‌گسیخته قیمت‌ها است که امان قشر ضعیف و متوسط را بریده، مردمی که اگر روزگاری می‌توانستند به‌جای گوشت قرمز، مرغ بخرند یا به‌جای مرغ، قارچ، یا به‌جای میوه از تره‌بار استفاده کنند اکنون از 6 جهت راه بر آن‎ها بسته‌شده و در این میان مسؤولان طوری وانمود می‌کنند که سیر صعودی قیمت‌ها طبیعی است! گرانی برخی اقلام اساسی مانند گوشت و مرغ موجی از نارضایتی نسبت به بالا بودن قیمت این کالاها را ایجاد کرده؛ چراکه قیمت‌هایی نظیر 100 هزار تومان برای هر کیلو گوشت قرمز یا 14 هزار تومان برای هر کیلو مرغ، قدرت خرید این اقلام را در قشر قابل‌توجهی از جامعه از بین برده‎است.

مشکلات که همه ریشه فضایی دارند! مثلاً گرانی گوشت یا تقصیر گوسفندان است یا باران! قیمت گوشت مرغ هم که نسبت به استان‌های هم‌جوار خوب است و آیا این برای شما کافی نیست؟ میوه و تره‌بار هم به خاطر سیل و باران این‌طور شده و آب‌ها از آسیاب بیفتد ارزان می‌شود. حال سؤال جدی این است که این تفاسیر توان خرید مردم را افزایش می‌دهد؟ یعنی صرف تشریح علت گرانی، قدرت خرید مردم افزایش می‌یابد یا بایستی برای حل معضل چاره‌اندیشی کرد تا مردم آثار این تلاش‌ها را دیده و بدانند مدیران از حال‌وروز آن‌ها خبر دارند؟ علی‌الظاهر یکی از مشکلات اصلی اینجاست که حقوق دریافتی مدیران با آنچه که توده‌های مردم دریافت کرده و با آن زندگی خود را می‌گذرانند، متفاوت بوده و ازاین‌رو مشکلات را درک نمی‌کنند!

خبرنگار سپهرغرب در ادامه بررسی‌های خود از وضعیت بازار، این بار به سراغ علیرضا شجاعی رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان رفته تا ببیند ارزیابی وی از این وضعیت چگونه است و چه راهکارهایی برای کنترل این وضعیت دارند؟ آنچه پیش روی شما قرار دارد متن مصاحبه با وی است:

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان با بیان اینکه وضعیت عمومی بازار مناسب بوده، مشکلی وجود ندارد و تأمین و توزیع خوب است، عنوان کرد: خوشبختانه سطح عمومی قیمت‌ها تثبیت‌شده و بحران را پشت سر گذاشته‌ایم، مرغ با روند کاهشی مواجه بوده و در حال حاضر کمی در تأمین گوشت قرمز مشکل وجود دارد که سعی ما در مهار آن است؛ افزایش قیمت شکر را نیز به‌زودی با شبکه توزیع دولتی خنثی خواهیم کرد.

علیرضا شجاعی با اشاره به ممنوعیت خروج دام از استان‌های مرزی، گفت: نمی‌توان خروج دام به همه استان‌ها را ممنوع کرد، چراکه سیستم به هم می‌ریزد، پس با نظام کنترلی و از طریق مجوز اداره کل دامپزشکی صادرات دام صورت می‌گیرد؛ علاوه بر این، پلاک‎گذاری و شناسنامه‌دار کردن کلیه دام‌های استان آغازشده و با مشخص شدن مبدأ و مقصد دام می‌توان از وقوع بسیاری از مشکلات جلوگیری کرد.

وی خاطرنشان کرد: بازرسی‌های اداره کل تعزیرات، اتاق اصناف و گشت‌های مشترک با نهادهای مختلف در سطح بازار به‌طور مرتب با توجه به توان و نیرویی که در اختیار داریم در حال انجام است، کما اینکه ستاد خبری سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز فعال بوده و رسیدگی به شکایت مردمی در اولویت اقدامات ما است.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان با تأکید بر اینکه افزایش قیمت‌های ناشی از بحران را پشت سر گذاشته‌ایم، تصریح کرد: زمانی قیمت‌ها بالا بود اما در حال حاضر مشکلی نداریم و کالاهای مورد نیاز تأمین می‌شود، البته مردم حق دارند که خواهان ارزانی باشند اما در نظر گرفتن جمیع شرایط در اقتصاد کلان و خرد این را نشان می‌دهد که هم‌اکنون اوضاع رو به بهبود است.

شجاعی اظهار کرد: در سطح کلان، دولت در حال کنترل قیمت‌ها بوده و تثبیت و کاهش نرخ ارز نشان‌ از موفقیت نسبی دولت دارد، در سطح اقتصاد خرد نیز که مربوط به کف بازار است با رصد قیمت‌ها در گروه‌های مختلف درمی‌یابیم قیمت سبد کالایی خانوار در همدان از معدل کشوری بالاتر نیست؛ به‌طوری‌که قیمت گوشت قرمز با متوسط کشور یکی بوده و از استان‌های بزرگ کمتر است، قیمت مرغ نیز در مقایسه با استان‌های هم‌جوار پایین‌تر بوده و برنج خارجی نیز رشد منفی چهار درصدی داشته و پنج هزار تن برنج توزیع کرده‌ایم، در تأمین و توزیع گوشت دولتی نیز استان همدان جزء پنج استان برتر کشور بوده‌است.

وی در ادامه افزود: سازمان صنعت، معدن و تجارت متولی تعیین سطح عمومی قیمت‌ها در حوزه‌های توزیع، تأمین، قیمت‌گذاری و نظارت است، اما در تعیین قیمت برخی گروه‌های کالایی نظیر روغن، پتروشیمی و فولاد، خودرو و غیره نقشی نداشته و قیمت‎ها کشوری تعیین می‎شود.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان با اشاره به گرانی اخیر برخی میوه‌‎ها و تره‌بار، ابراز کرد: مشکل افزایش قیمت در تره‌بار به دلیل بارندگی‌های شدید اخیر بود که تعادل بازار را به‌هم‌ زده و حجم عرضه و تقاضا منجر به بالا رفتن قیمت شده، البته در برخی زمین‌های کشاورزی تره‌بار موجود بوده و با شدت رطوبت، امکان برداشت برخی محصولات وجود ندارد که به‌محض تغییر شرایط جغرافیایی این مشکل برطرف خواهد شد؛ در مورد میوه نیز قیمت‌ها ثبات دارد حال اینکه مورد رضایت است یا خیر بحث دیگری است.

شجاعی در پایان با تأکید بر اینکه سامانه 124 آماده پاسخگویی به شکایات مردمی است، خاطرنشان کرد: همکاران ما از طریق این شبکه اطلاع‌رسانی عمومی، آمادگی خود را برای رسیدگی به همه تخلفات به‌ویژه تخلفات حوزه اقتصادی اعلام می‎کنند.

در خاتمه بایستی اذعان کرد؛ به نظر می‌رسد یکی از دلایل تعلل و دیده نشدن جوش‌وخروش کافی میان مسؤولان برای سامان دادن به وضعیت اقتصادی مردم، عدم تجربه مستقیم و شخصی آنان از فشار سنگین مشکلات معیشتی است. مردم می‌گویند ما در مشکلات فراوان زندگی می‌کنیم و مسؤولان خبری از این مشکلات ندارند، اگر مدیر دولتی یک ماه با حقوق کارمندی و کارگری زندگی کند بی‌شک به فکر حل این مشکلات خواهد افتاد و چون‌که صد آمد نود هم پیش ما است، پس زمانی‎ که مشکل این مدیر حل شود گرفتاری مردمی که سال‌ها است با حقوق یک‌ماهه این مدیر زندگی کرده‌ و دم برنیاورده‌اند نیز حل خواهد شد! پس چاره کار روشن و واضح است، برخی مسؤولین دولتی اگر یک ماه «فقط یک ماه» با حقوق کارگری زندگی کنند و از اندوخته‌ای که من حیث یحتسب و لایحتسب به دستشان می‌رسد و خواهد رسید برخوردار نباشند بی‌شک مشکل را درک کرده و برای حل آن جدی و شبانه‌روزی خواهند کوشید، چون زندگی شیرین است و حداقل برای نجات خود، فکرشان را به کار خواهند انداخت تا بدانند که چه باید کرد؟!

در حال حاضر، نظارت جدی بر بازار، مطالبه مردم از مسؤولان است؛ اینکه در کمال ناباوری می‌بینیم کسانی که ارز ارزان گرفته‌اند، کالاهای خود را با قیمت‌هایی بالاتر می‌فروشند و جوابی هم پس نمی‌دهند! مرهون ضعف چه نهادها و دستگاه‌هایی است؟ بی‌شک نبود نظارت کافی دولت در زمینه کالاهای اساسی، زمینه افزایش قیمت‌ها را فراهم کرده‎است.

و سؤال جدی پایانی اینکه نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی چه می‌کنند؟ آیا از اهرم نظارتی خود برای کنترل‌ گرانی بهره می‌گیرند؟!