شناسه خبر:6062
1397/11/30 09:32:58
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان همدان در گفت‌وگو با سپهرغرب خبر داد:

مقاوم‌سازی کلیه مدارس استان تا پایان برنامه ششم

سپهرغرب، گروه خبر - سمیرا گمار: مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان همدان اظهار کرد: به لطف خدا تا پایان برنامه ششم توسعه، کلیه مدارس غیر ایمن استان بر اساس اولویت‌، تخریب، بازسازی و مقاوم‌سازی می‎شوند.

حوادث طبیعی بدون آنکه بشر قادر به تأثیرگذاری مستقیم بر آن باشد، اتفاق می‌افتد و زندگی اجتماعی مردم را به مخاطره می‌اندازد، به‌عنوان‌مثال زلزله ازجمله مخاطرات طبیعی است که پیوسته در سراسر کره زمین رخ می‌دهد و ایران به دلیل واقع‌شدن در کمربند آلپ- هیمالیا و قرارگیری روی یکی از کمربندهای لرزه‌خیز دنیا و داشتن گسل‌های فراوان، زلزله‌خیز بوده چنانکه هرازگاه شاهد زمین‌لرزه‌های کوچک و بزرگی است. در این میان برخی مکان‌ها به دلیل تراکم انسانی موجود، هنگام وقوع حوادث از اهمیت خاصی برخوردار هستند که مدارس در این زمره بوده و اولویت مقاوم‌سازی آن‌ها بر هیچ‌کس پوشیده نبوده و از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

علاوه بر حوادث طبیعی، گاهی اتفاقاتی نیز به دلیل سهل‌انگاری انسان‌ها روی می‌دهد که در نظر نگرفتن استحکام ساختمان‌ها، تأسیسات، بی‌توجهی به سیستم گرمایشی و سرمایشی و مواردی از این قبیل از این زمره است، مسائلی که به دلیل خسارت‌هایی که رقم می‌زند همواره اذهان عمومی و رسانه‌ها را به خود معطوف می‎کند.

«سوم بهمن‌ماه 97، رئیس سازمان خدمات ایمنی و آتش‌نشانی همدان در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه عوامل آتش‌نشانی از ابتدای سال تاکنون بازرسی‌های زیادی از مراکز عمومی انجام داده‌اند، از عدم ایمنی مدارس استان خبر داد و گفت: از ابتدای سال تاکنون 343 ساختمان مورد بازرسی قرارگرفته و از این تعداد 43 باب از اماکن آموزشی بازرسی شده‎است که متأسفانه بسیاری از مدارس همدان ازنظر سطح پایش ایمنی آتش‌نشانی از استاندارد و ایمنی کامل برخوردار نبودند و پس از بازرسی، گزارش کاملی از نواقص مدارس به مدیرکل آموزش‌وپرورش ارائه شد؛ کما اینکه برخی از مدارس همدان، قابلیت ورود و خروج ماشین آتش‌نشانی به داخل حیاط ساختمان را ندارند و این یکی از عوامل عدم ایمنی مدارس است.» 

حوادث مختلفی که به دلیل عدم ایمنی مدارس در مناطق مختلف کشور رخ می‌دهد، به‌علاوه اظهارات محمدرضا بیاناتی که پیش‎تر به آن اشاره شد به تلاش خبرنگار سپهرغرب برای ارزیابی ایمنی مدارس استان همدان دامن زد، متن زیر حاصل گفت‌وگو با مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان همدان است که در ادامه می‎خوانید:

فرزاد تیموری با بیان اینکه استانداردسازی سیستم‌های گرمایشی یکی از موارد اصلی در مقوله ایمنی مدارس است، اظهار کرد: متأسفانه بیشترین مشکلاتی که طی سال‌های اخیر در مدارس اتفاق افتاده مربوط به اشکالات موجود در سیستم‌های گرمایشی بوده‎است.

وی خاطرنشان کرد: از دو هزار و 500 مدرسه استان، 70 درصد با سیستم پکیج و موتورخانه و مابقی نیز با بخاری‌های گازی دارای دودکش استاندارد، بخاری‌های هرمتیک استاندارد و شوفاژهای برقی گرم می‎شوند.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان همدان با تأکید بر اینکه در ابتدای سال 96 گرمایش حدود 268 مدرسه با بخاری‌های نفتی کاربراتوری استاندارد بوده‎است، تصریح کرد: هدف‌گذاری ما این است که این بخاری‌ها را حذف کنیم؛ به‌طوری‌که طبق آمار، امسال 24 مدرسه در مناطق روستایی که شبکه گازی نداشتند باقی‌مانده بود که با شوفاژ برقی یا بخاری گازی جایگزین شدند.

تیموری اضافه کرد: هزینه استاندارد‌سازی سیستم گرمایشی از محل اعتبارات ملی بوده و می‌توان اذعان کرد در حال حاضر ایمنی گرمایشی مدارس استان قابل‌قبول است، ضمن اینکه سال آینده به لطف خدا با تعمیر موتورخانه‌ها و تغییر سیستم‌های گازی به سیستم کم‌مصرف، مشکلات را به پایین‌ترین حد ممکن خواهیم رساند.

وی با اشاره به بخش دوم ایمنی مدارس، از تخریب، بازسازی و مقاوم‌سازی مدارس خبر داد و افزود: این مقوله از سال 1386 در برنامه پنجم توسعه مصوب شده که از محل صندوق ذخیره ارزی مبلغی بالغ‌بر چهار میلیارد دلار برای بازسازی و مقاوم‌سازی، تأمین اعتبار شده‎است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان همدان اضافه کرد: انجام مصوبه مذکور از سال 86 آغاز شده‎است؛ بخش عمده‌ای از مدارس که مشکل ایمنی آن‌ها حاد بوده تخریب و بازسازی‌شده که 60 درصد را در برمی‌گیرد و 40 درصد دیگر نیز باید تخریب، مقاوم‌سازی و یا بازسازی شوند.

تیموری با بیان اینکه خوشبختانه برای بار دوم در برنامه ششم توسعه مصوب شد که مبلغ سه میلیارد دلار از محل صندوق ذخیره ارزی برای تخریب، بازسازی و مقاوم‌سازی مدارس هزینه شود، اظهار کرد: ان‌شاءالله تا پایان برنامه ششم توسعه بر اساس اولویت‌ها، تخریب، بازسازی و مقاوم‌سازی کلیه مدارس صورت خواهد کرد.

وی یادآوری کرد: زمین‌شناسی، جمعیت دانش‌آموزی و ساختمان و مشخصات فنی مدارس از مؤلفه‌های تعیین اولویت برای انجام کار در مدارس است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان همدان با اشاره به مدرسه شهید فراهانی همدان، ابراز کرد: این مدرسه، دونوبته و مشکلات عدم ایمنی آن جدی بود که در حال حاضر ساخت یک مدرسه 27 کلاسه جایگزین با سه هزار و 400 مترمربع مساحت را آغاز کرده‎ایم که فاز نخست آن با 12 کلاس تا پایان اسفندماه امسال تکمیل و تحویل اداره کل آموزش‌وپرورش می‎شود تا مدرسه فعلی شهید فراهانی تخریب شود.

تیموری در ادامه به مدرسه سیراب شهرستان رزن نیز اشاره‌ کرد و از افتتاح مدرسه جدید خبر داد.

وی گفت: خوشبختانه یک مدرسه جدید با بودجه بنیاد برکت برای دانش‌آموزان سیرابی ساخته و در دهه فجر افتتاح شد؛ مدرسه قبلی نیز باید تخریب شود.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان همدان در پایان خاطرنشان کرد: روستای علی‌آباد نیز سه مدرسه دارد که یکی از آن‎ها متروکه بوده و می‌توان با استفاده از مقاوم‌سازی از آن استفاده کرد، تأمین اعتبار مدرسه غیر ایمن این روستا نیز در نظر گرفته‌شده و پس از تعطیلات نوروز 98 با گرفتن پیمانکار، کار خود را آغاز خواهد کرد.

در خاتمه باید گفت؛ ازآنجایی‎که کلاس‌های درس، خانه دوم دانش‌آموزان محسوب می‎شود پس باید سرپناهی ایمن برای آن‌ها باشد. مدرسه نیز به‌عنوان کانون ارتقای ایمن و مدیریت بحران می‌تواند نقش بسیار مهمی در هنگام وقوع سوانح طبیعی ایفا ‌کند؛ اما پیش‌ازاین باید دید آیا مدارس از ایمنی لازم و کافی برخوردار هستند تا علاوه بر اطمینان خاطر دانش‌آموزان و والدین از حضور در مدرسه، بتوان با آموزش‌های لازم و برنامه عملیاتی، انتخاب مدارس به‌عنوان مکان‌های دارای استحکام بنای کافی، در مواقع زلزله به‌عنوان مهم‌ترین مکان رجوع مردم از آن‎ها استفاده کرد.

بدون تردید هزینه‌ای که صرف تأمین تأسیسات مناسب و تخریب، بازسازی و مقاوم‌سازی مدارس می‌شود بسیار ناچیزتر از هزینه‌ای خواهد بود که خدای‌ناکرده پس از وقوع حادثه باید صرف کرد، مهم‌ترین هزینه جان دانش‌آموزان است، پس باید این اطمینان را به آنان داد که محل تحصیل آنان ایمن بوده و جای نگرانی نیست.

شناسه خبر 6062