کد خبر : 11615
تاریخ : 1398/6/13
گروه خبری : گردشگری

مهمترین نکات برای عکاسی در سفر

سپهرغرب-گروه گردشگری: چطور در سفر به بهترین شکل عکس بگیریم؟عکاسی روشی برای ثبت خاطرات است. مقصد مسافرت هرجا که باشد، قطعاً مناظر و لحظات خاص خود را دارد که ثبت آن‌ها بخشی از خاطرات ارزشمند می‌شود. شاید اغراق نباشد که بگوییم عکاسی در مسافرت به‌اندازه خود مسافرت اهمیت دارد؛ اما عکاسی در مسافرت گاهی چالش‌برانگیز می‌شود و البته گرفتن تصاویر زیبا و انتقال احساسات از طریق عکس از آن‌هم چالش‌برانگیزتر. در ادامه نکات مختلفی از توصیه‌های ساعت خواب‌گرفته تا آموزش تنظیمات دوربین را به شما خواهیم گفت که به گرفتن عکس‌های بهتر در مسافرت کمکتان می‌کند.

      هدف از عکاسی در مسافرت را پیدا کنید

نخست باید به این فکر کنید که چه چیزی شما را برای سفر به این مقصد ترغیب کرده؟ شما قرار است با عکاسی آنچه را که حس می‌کنید و آنچه را که قصد دیدن یا تجربه کردنش را دارید، ثبت کنید. مثلاً اگر کنار دریای خزر می‌روید، احتمالاً منظره زیبای جنگل، امواج خروشان دریا، ساحل، غذاهای دریایی و کوه‌ها و ابرها را می‌خواهید ببینید. پس وقتی به آنجا می‌رسید، فراموش نکنید که در کنار لذت بردن از لحظات، از مناظر و لحظات خوش عکس بگیرید و نه از داشبورد ماشین و شیشه جلوی ماشین! به یاد داشته باشید سلفی گرفتن‌های متعدد هم کمک زیادی به ثبت لحظاتتان نمی‌کند و کارکرد کوتاه‌مدت دارد (احتمالاً در صفحات اجتماعی).

     سحرخیز باشید تا عکس‌های خوب بگیرید

اگر عکس‌های خاص از مسافرت می‌خواهید، باید کمی به سبک اجدادمان زندگی کنید و صبح‌ها زود بیدار شوید. زیرا اگر قرار باشد مثل بقیه گردشگران یا مردم آن منطقه از خواب بیدار شوید، مناظر زیبایی که می‌خواهید عکس بگیرید را از دست می‌دهید و تنها چیزی که در عکس‌هایتان به‌جا خواهد ماند، ازدحام شدید مردم و گردشگران خواهد بود. البته اگر قصد شما مشاهده فرهنگ و زندگی روزمره مردم آنجاست، نیازی نیست از خواب صبحگاهی بزنید، در اوج شلوغی شاید سوژه‌های بهتری پیدا کنید.

      شب‌زنده‌داری کنید

معمولاً دو وقت از شبانه‌روز است که عکس‌های ناب و خوبی نصیبتان می‌کند. صبح زود که همه‌جا خلوت است و آخر شب که علاوه بر خلوت بودن، روی متفاوت شهر، طبیعت و مردم را به شما نشان می‌دهد؛ درواقع عکاسی در مسافرت یعنی صبح‌های سنتی و شب‌های مدرن. اگر می‌خواهید از مسافرتتان عکس‌های حرفه‌ای داشته باشید، به‌طورکلی هروقت که می‌توانید باید بیرون بروید و آماده شکار تصاویر به‌یادماندنی باشید.

     بگردید و همه‌جا سرک بکشید

همان‌طور که گفتیم، برای گرفتن عکس باید از همه لحظات استفاده کرد. اگر فرصتی به‌دست آوردید، به این‌طرف و آن‌طرف بروید. به همه‌جا سرک بکشید؛ خودتان را در فضا گم کنید تا هم با آنجا کاملاً ارتباط برقرار کنید و هم مناظر و صحنه‌های جالب برای عکاسی کشف کنید. مثلاً به‌جای آنکه به مکان‌های پُرطرفدار بروید و یا در رستورانی که همه غذا می‌خورند غذا میل کنید، یک جای جدید را تجربه کنید و یا در کوچه‌پس‌کوچه‌های شهر گم شوید.

     برای عکاسی در مسافرت همیشه دوربین داشته باشید

همان‌طور که به این‌طرف و آن‌طرف می‌روید، حواستان به مناظر جالب توجه و ثبت لحظات هم باشد. عکاسی ذاتاً میانه خوبی با برنامه‌ریزی زیاد ندارد؛ همیشه آماده باشید و دوربین عکاسی همراهتان باشد، هیچ‌وقت نمی‌توانید پیش‌بینی کنید با چه چیزهایی قرار است مواجه شوید. معمولاً در مسافرت فرصت‌های عکاسی زیادی که روی آن حساب کرده بودید، از دست می‌دهید. یک دوربین به همراه داشته باشید تا از فرصت‌های فوق‌العاده که برای عکاسی پیش می‌آید، استفاده و موقعیت‌های ازدست‌رفته را جبران کنید.

     برای عکاسی در مسافرت وقت بگذارید

از آنجا که فرصت‌های عکاسی در مسافرت به‌طور کلی پیش‌بینی‌شده نیستند، بهتر است خودتان را آماده کنید. باید قبول کرد که گرفتن عکس در مسافرت وقت اختصاصی خودش را می‌خواهد، بنابراین باید آماده باشید که هرروز بخشی از زمانتان را صرف این کار کنید.

      موضوع عکاسی را محدود نکنید

یاد بگیرید که از همه‌چیز عکس بگیرید. درواقع یاد بگیرید که با همه‌چیز ارتباط برقرار کنید؛ مثلاً فقط به دنبال عکاسی از طبیعت نباشید. یاد بگیرید که چهره‌ها، رفتارها، شرایط، موقعیت‌ها، خانه‌ها، بافت شهر، آسمان و زمین همگی می‌توانند سوژه‌های خوبی برای عکاسی باشند. همگی می‌توانند بخشی از تجربه سفر شما و ارتباطی که با محیط برقرار می‌کنید، باشند.

     قبل درخواست عکس گرفتن از اشخاص، با آن‌ها صحبت کنید

عکاسی از مردم محلی در یک کشور غریبه مسئله اساسی حتی برای عکاسان حرفه‌ای محسوب می‌شود؛ زیرا اجازه عکس گرفتن از کسی که نمی‌شناسید، کار ساده‌ای نیست و بدون اجازه عکس گرفتن از برخی افراد می‌تواند منجر به مشکلاتی برایتان شود. پس بهترین راهکار چیست؟ آیا باید خطر کرد و بدون اجازه عکس گرفت؟ آیا باید مستقیماً و بدون باز کردن سر صحبت اجازه عکس گرفتن را از شخصی که به احتمال قوی زبان همدیگر را بلد نیستید، بگیرید؟

خیر. چون به احتمال قوی جواب منفی خواهید شنید و یک موقعیت عکاسی بسیار خوب را از دست خواهید داد. بهترین راه حل این است که به بهانه‌ای سر صبحت را باز کنید؛ مثلاً آدرس پرسیدن و بعد از آن با لبخندی زیبا می‌توانید صحبت را عوض کرده و درنهایت بعد ایجاد صمیمیت از شخص تقاضای عکس گرفتن کنید. برای این کار حتی بهتر است به زبان محلی چندکلمه‌ای حرف زده و یا نحوه درخواست عکس گرفتن را به زبان محلی بلد باشید.

     کمی وسواس اشکالی ندارد

عکس گرفتن در سفر فقط محدود به پیدا کردن سوژه خوب نمی‌شود. نور، موقعیت، زاویه، قاب و هزار نکته دیگر هم هست که می‌تواند عکس را جذاب و یا کاملاً معمولی کند؛ بنابراین اگر سوژه خوبی برای عکاسی در مسافرت پیدا کردید، با یک عکس ساده از کنار آن نگذرید و کمی وقت بگذارید. اگر لازم است از سوژه دور و یا به آن نزدیک شوید، زاویه‌تان را تغییر دهید، به نور و روشنایی توجه کنید و غیره؛ خلاصه مطمئن شوید عکس قابل قبولی ازآنچه می‌بینید و حس می‌کنید، ثبت کرده‌اید.

     عکاسی از طبیعت را براساس حس درونی‌ خود انجام دهید

وقتی صحبت از عکاسی می‌شود، همه یاد عکس‌های طبیعت می‌افتیم؛ اما این تمام ماجرا نیست. در عکاسی از طبیعت صرفاً خود سوژه یا منظره جذابیتی ندارد، بلکه به تصویر کشیدن حس شما نسبت به آن است که عکس را جذاب می‌کند. اگر در یک روز طوفانی کنار دریا بایستید، امواج خروشان دریا، مردمی که در ساحل ایستاده‌اند، خورشید و ابر و عناصر دیگر را نیز می‌بینید، یک عکس از ساحل، ابرها، دریا و آسمان شاید زیبا باشد، اما به‌یادماندنی و اثرگذار نخواهد بود. عکسی که از برخورد امواج خروشان بگیرید، قطعاً وضعیت و حس و حال لحظات طوفانی در کنار دریا را به‌خوبی منتقل می‌کند.

     عکاسی از مناظر را با عکاسی از افراد ترکیب کنید

بخشی از هدف ما از عکاسی در مسافرت، ثبت لحظاتی از حضور خودمان، اطرافیانمان و خاطرات مشترکمان است. پس حتماً عکاسی از چهره‌ها و افراد بخشی از عکس‌های مسافرت را تشکیل خواهد داد و این اصلاً بد نیست. اما حتی همین عکس‌ها هم لازم نیست ساده، معمولی و یا تکراری باشند. سعی کنید همیشه اعتدال میان افراد حاضر در عکس و مناظر و زیبایی‌های محیط آن‌ها را رعایت کنید. مثلاً برای عکس گرفتن از یک فرد، پس‌زمینه و زاویه خوب انتخاب کنید؛ عکاسی از چهره، ثبت لحظات خاص و حالات چهره در نوع خود جذاب است، اما نباید موضوع تمام عکس‌ها باشد. بهتر است پس‌زمینه، بافت تصویر و عناصر دیگر مثل نور و غیره هم در کنار ثبت خاطرات افراد رعایت شود تا عکس جالب‌تر و جذاب‌تر شود.

      الگوها را بشناسید و آن‌ها را پیدا کنید

مغز ما به‌طور ناخودآگاه به الگوهایی گرافیکی و هندسی که در یک تصویر پیدا می‌کند، واکنش نشان می‌دهد. بهتر است این الگوها (خطوط موازی، تلاقی‌ها و غیره) را بشناسید و در عکاسی استفاده کنید تا عکس‌ها جذاب‌تر شوند. مهم‌ترین الگوی ذهنی ما، رعایت خط افق است! عکس‌هایی که افقی نیست، تاحدی آزاردهنده هستند. به‌علاوه برای گرفتن عکس بهتر دوربین را با دو دست بگیرید تا حداقل میزان لرزش را داشته باشد.

     عکاسی در مسافرت را با قانون یک‌سوم بی‌نقص کنید

یک قانون مشهور در عکاسی وجود دارد که به آن قانون یک‌سوم می‌گویند؛ قاب تصویر را با دو خط افقی به سه قسمت مساوی و بعد با دو خط عمودی دیگر به 9 قسمت مساوی تقسیم کنید. طبق قانون یک‌سوم، اگر سوژه عکس شما در طول این خطوط یا محل برخورد آن‌ها قرار بگیرد، تصویر جذاب‌تر می‌شود. تقریباً تمام دوربین‌ها (حتی دوربین‌های تلفن همراه) قابلیت فعال کردن grid یا شبکه‌بندی تصویر را دارند. پس خیلی ساده می‌توانید با استفاده از این ویژگی عکس‌ها را باکیفیت‌تر و جذاب‌تر کنید.

     تصاویر چندلایه بگیرید

یکی از مشکلات رایج هنگام عکس‌برداری از مناظر طبیعی آن است که نمی‌توانیم شکوه و عظمت آنچه مشاهده می‌کنیم را در تصویر بیاوریم. در بیشتر مواقع مشکل تخت شدن عکس ماست! بله عکس دوبُعدی است، اما می‌تواند چندلایه باشد. به‌طور کلی در عکاسی از مناظر و طبیعت بهتر است سه لایه داشته باشیم؛ پیش‌زمینه (foreground)، میان‌زمینه (midground) و پس‌زمینه (background). پیش‌زمینه از همه به دوربین نزدیک‌تر است، میان‌زمینه در فاصله بیشتر و پس‌زمینه از همه دورتر بوده، به این شکل فواصل و اندازه‌ها به‌خوبی در تصویر مشخص می‌شوند.

     قاب‌ها را پیدا کنید

یکی از بهترین و مؤثرترین فن‌های عکاسی، استفاده از قاب‌هاست. هر چیزی که به‌نوعی توجه ما را به خود جلب کند و سوژه اصلی در داخل آن قرار بگیرد، می‌تواند نقش یک قاب را بازی کند. مثلاً عکاسی از فردی که جلوی در ساختمان است و یا ساختمانی که در بین ستون‌های یک پُل یا شکافی در دیوار دیده می‌شود، همگی مثال‌هایی برای استفاده از قاب‌بندی در عکس هستند.

      از اثرگذاری رنگ‌ها در عکاسی غافل نشوید

اگر بتوانید رنگ‌های مختلف را در عکس بگنجانید، به ساده‌ترین شکل عکستان را جذاب و حرفه‌ای کرده‌اید. هنگام عکاسی در مسافرت با صحنه‌ها و مناظر مختلف و رنگارنگ روبه‌رو می‌شوید؛ باید حواستان به این مناظر باشد. شاید حتی خود منظره اهمیت چندانی نداشته باشد مثل چند خانه قدیمی، یا درخت‌هایی پیر با شاخه‌های شکسته، اما تنوع رنگ و زیبایی بصری آن‌ها می‌تواند تصویری جذاب و دیدنی خلق کند. همان‌طور که گفتیم باید سعی کنید طی عکاسی با موضوعات مختلف ارتباط بهتری برقرار کنید.

مسافرت یکی از بهترین فرصت‌ها برای گرفتن عکس‌های جالب و خاطره‌انگیز است. چه هدف از عکاسی ثبت لحظات باشد و چه قرار باشد عکس‌ها به‌صورت حرفه‌ای گرفته شده و نمایش داده شوند. عکاسی در مسافرت اگرچه چالش‌های زیادی دارد، اما به ما امکان می‌دهد لحظاتمان، احساساتمان و تجربیاتمان را برای همیشه ثبت کنیم و با دیگران به اشتراک بگذاریم.

      از فتوشاپ استفاده کنید

متأسفانه عقیده اشتباهی جاافتاده که ویرایش کردن عکس تقلب محسوب می‌شود، اما حقیقت چیز دیگری است. ویرایش عکس یکی از مراحل عکاسی محسوب می‌شود، همانند آماده‌سازی پیرینت عکس در تاریکخانه؛ بنابراین بهترین است این را بدانید که حتی عکاس‌های حرفه‌ای نیز از فتوشاپ و یا لایت‌روم و دیگر نرم‌افزارهای ویرایش عکس برای ویرایش عکس‌های خود استفاده می‌کنند

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/11615