کد خبر : 15681
تاریخ : 1398/10/7
گروه خبری : هنری

خواننده آواز سنتی ایلام: برای پرداخت شهریه کارگری کردم/ از آغاز تاکنونِ هنرمند ایلامی

به گزارش گروه خبری سپهر، محمدجواد شوهانی هنرمند موسیقی و خواننده آواز سنتی ایلامی است، وی متولد اول مهر ۱۳۵۸ دارای مدرک کارشناسی ادبیات و زبان فارسی بوده و یکی از سرشناس‌ترین خواننده‌های موسیقی کردی ایلام و آوازهای سنتی است که طی سال‌های گذشته موسیقی‌های محلی فاخری از خود ثبت کرده است. 

 مسوول انجمن موسیقی ایلام، خواننده گروه موسیقی «آلامتو» (در سال ۸۳ به عنوان گروه برگزیده جشنواره دانشگاه‌های غرب و شمال‌غرب کشور)، گروه برتر شب‌های موسیقی ایران در تالار وحدت، عضو کمیته فنی چهارمین جشنواره موسیقی استانی ایلام از مهمترین فعالیت‌های این هنرمند برجسته ایلامی است.

در گفت‌وگویی صمیمی، نحوه ورود شوهانی به عرصه موسیقی پرداخته شده است.

علاقه شما به خوانندگی از چه سنی بود؟

از کودکی به خوانندگی علاقمند بودم، زمان جنگ که آن موقع حدود ۹ سال سن داشتم آهنگ‌های حماسی که از رادیو تلویزیون پخش می‌شد را می‌خواندم، پس از آنان برخی آوازهای حماسی را که اشعارشان را خواهرام برایم می‌سرود را می‌خواندم.

از چه سالی مورد تشویق اطرافیان قرار گرفتی؟

کلاس پنجم دبستان بودم که توسط یکی از معلمانم به نام آقای روغنی مورد تشویق قرار گرفتم، دهه فجر شعر «یوسف گم گشته باز آید به کنعان» را خواندم، برای اولین بار بود که در جمع دانش آموزان خوانندگی می‌کردم، آنقدر استرس داشتم  که در حین خوانندگی حالت تنگی نفس به من دست داد، چرا که نظر معلم و دانش آموزان برایم خیلی مهم بود، از آن روز به بعد اجرای تک خوانی در مدارس مختلف شهر بر عهده‌ی من بود.

از چه سالی خوانندگی را به جدیت دنبال کرد؟

سال اول دبیرستان پس از اینکه در بین مدارس سطح شهر به خوش صدایی معروف شدم، تصمیم گرفتم به طور جدی این عرصه و هنر را شروع کنم. قبل از دوره خدمت سربازی به اداره ارشاد استان ایلام معرفی شدم، سپس  برای گذراندن دوره به تهران رفتم، جو استان و جامعه در آن وقت طوری بود که موسیقی را قبول نداشتند، من هم برای پرداخت شهریه و به علت نبود حمایت از بنده بدون اطلاع خانواده به استخدام شهرداری درآمدم و اقداماتی از قبیل آبیاری فضاهای سبز و همچنین کارگری انجام می‌دادم! سختی‌های بسیاری کشیدم ولی تحمل می‌کردم، چون به راهم علاقه‌مند بودم.

از چه سالی وارد عرصه موسیقی شدی؟

از سال ۱۳۷۹ به طور جدی وارد عرصه اجرای موسیقی شدم و اولین کارها را با علاقه به آوازهای محلی شروع کردم. در محضر استاد «حمیدرضا نوربخش» دوره صداسازی و ردیف‌های موسیقی آوازی را آموختم و در محضر این استاد آواز حرفه‌ای را آغاز کردم. در اوایل کار خیلی سخت پیش رفتم و حتی هزینه کلاس‌های موسیقی خود را تامین کردم، برای انتشار آلبوم خودم، ماشین شخصی‌ام را فروختم. در گذشته برای اجرای کنسرت با مشکلات فراوانی مواجه بودم، دغدغه اجاره کردن سالن، سیستم صوتی و... را به طور جدی داشتم، اما هم اکنون اداره ارشاد اسلامی ایلام تا حدودی این مشکلات را حل کرده و خوشبختانه برخی ادارات دیگر نیز در کنار هنرمندان هستند و برخی از مشکلاتشان را برطرف می‌کنند.

توصیف شما از موسیقی و هنرمند چیست؟

موسیقی و هنر دریای بی کرانی است که نمی‌شود توصیف مشخصی از آن داشت، کار موسیقی بزرگ و پیچیده است، برای رسیدن به هدف باید راه طولانی طی شود. برخی هستند که یک قطعه آواز و موسیقی را در خانه، زیرزمین و یا هرجای دیگری می‌خوانند که اتفاقا هیچ اصلی از آواز و موسیقی اصیل و استاندارد در آن نیز رعایت نشده و گمان می‌برند که در موسیقی به اوج رسیده‌اند، اما واقعا اینگونه نیست، برای رسیدن به مراتب بالاتر موسیقی باید سختی‌ها کشید و تحمل کرد.

مهمترین اهداف پیش روی خواننده مطرح ایلامی چیست؟

هدف من به عنوان یک خواننده موسیقی سنتی این است که فرهنگ، سنت‌ها و موسیقی ایلام، در سطح کشور معرفی شود.

معروفیت و محبوبیت یک هنرمند در چیست؟

معروفیت یعنی فردی کاری اعم از خوب یا بد انجام داده و معروف شده است، اما محبوبیت تنها در راه مثبت و خوب این مفهوم است و نمی‌شود کسی با انجام کار کم، بی کیفیت و نامناسب محبوب شود، اگر هنرمندی بدون حاشیه اهداف خود را پیش ببرد به معروفیت و اتفاقا محبوبیت خواهد رسید.

در حال حاضر سه یا چهار نفر در استان ایلام در بخش موسیقی سنتی ایلامی فعال هستند.

علاقه مردم به موسیقی چگونه است؟

مشکل کنونی مردم استان، متفاوت بودن سطح سلیقه‌‌ها است، هر فردی به سبک خاصی علاقمند است، به نظرم  این موضوع باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد تا موضوع به صورت کارشناسی شده دریافت شود.

آیا موسیقی شغل اول محسوب می‌شود؟

بسیاری از افراد برای راهنمایی با من تماس می‌گیرند و به آنان اعلام می‌کنم که موسیقی را به عنوان شغل دوم حساب کنند و برای پیشرفت در کارشان به صورت علمی و آکادمی آموزش ببینند، چرا که واقعا باید به موسیقی با دید علاقه نگریست، شاید تعداد انگشت شماری در کشور از راه موسیقی پول  در‌می‌آورند و مابقی نیز برای دل کار می‌کنند.

اگر هنرمند نبودید، به چه کاری بیشتر علاقه داشتید و به آن سمت می‌رفتید؟

اگر هنرمند نبودم قطعا کار نجوم و این علم زیبا و در عین حال جذاب را ادامه می‌دادم، پس از موسیقی علاقه بسیار من به سمت نجوم و ستاره شناسی است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/15681