کد خبر : 16232
تاریخ : 1398/10/22
گروه خبری : اقتصادی

یکی از گلخانه‌داران همدانی مطرح کرد:

خرید بذر و نهاده‌ها مهم‌ترین چالش گلخانه‌داران

هیچ شرکت بیمه‌ای، بیمه گلخانه‌ها را قبول نمی‌کند

سپهرغرب، گروه خبر: هانیه عسگری: یکی از گلخانه‌داران همدانی با بیان اینکه بذرها وارداتی هستند و با توجه به نوسان قیمت ارز، خرید آن مهم‌ترین دغدغه است، گفت: خرید تمام بذرها و نهاده‌ها به‌صورت آزاد و توسط خود گلخانه‌داران صورت می‌گیرد و جهاد کشاورزی تاکنون در این زمینه حمایتی نداشته‏‌است.

با تمام اقدامات مثبت صورت‌گرفته در بخش کشاورزی اما هنوز مشکلات بسیاری پیش پای گلخانه‌داران است و در‌حالی‌که هیچ بیمه‌ای برای گلخانه‌ها در نظر گرفته نشده‌است، خطراتی شغل آن‌ها را تهدید می‌کند.

کشت گلخانه‌ای سال‌هاست که در کشور مورد توجه قرارگرفته و طی سال‌های اخیر با توجه به تغییرات ناگهانی آب‌وهوا و کمبود منابع آب، بار دیگر محل توجه شده‌است.

از مهم‌ترین دلایل اقتصادی برای کشت گلخانه‌ای می‌توان به افزایش تعداد برداشت‌ها در سال، افزایش تولید محصول نسبت به سطح زیر کشت، تعیین زمان بهره‌برداری محصول و کاهش تعداد کارگران اشاره کرد. از دیگر مزایای کشت گلخانه‌ای، خطرپذیری پایین است چراکه محصولات، کمتر در معرض حوادث طبیعی قرار می‌گیرند. با همه این تفاسیر به نظر می‌رسد که محصولات گلخانه‌ای با استقبال زیادی رو به رو نشده و درحالی‌که موافقان کشت گلخانه‌ای، کشت محصول در فصلی غیر از فصل خودش را یک نقطه قوت می‌دانند، اما طب سنتی معتقد است که هر محصولی باید در فصل خودش کشت و مصرف شود و استفاده آن در فصلی غیر از فصل خودش می‌تواند مضر هم باشد.

با تمام این تفاسیر، در استان همدان با توجه به شرایط آب‌وهوایی و آمار بیکاری بالا، ناچار هستیم به سمت کشت گلخانه‌ای پیش برویم. سال گذشته 107 هکتار از اراضی استان به کشت گلخانه‌ای اختصاص یافت که حدود 34 هکتار آن در شهر همدان بود و بر اساس گفته‌های حجت‌الله شهبازی، مدیر امور باغبانی جهادکشاورزی استان، پیش‌بینی می‌شود طبق برنامه سال 98 این مساحت به 70 هکتار برسد.

همدان با دارا بودن شهرک گلخانه‌ای بوعلی به مساحت 25 هکتار در روستای امزاجرد، شهرک گلخانه‌ای دیگری هم دارد که در اختیار بخش خصوصی است.

با تمام اقدامات مثبت صورت‌گرفته، هنوز مشکلات بسیاری پیش پای گلخانه‌داران قرار دارد و درحالی‌که هیچ بیمه‌ای برای گلخانه‌ها در نظر گرفته نشده‌است، خطراتی شغل آن‌ها را تهدید می‌کند.

    خرید بذر و نهاده‌ها مهم‌ترین مشکل پیش روی گلخانه‌داران

صدرا صیروفی‌انور یکی از گلخانه‌داران شهر همدان که کارشناسی ارشد تولیدات محصولات گلخانه‌ای را دارد و با سعی در کاهش هزینه تولید، توانسته گلخانه‌ خود را مدیریت کند؛ معتقد است که طی دو سال گذشته وضعیت گلخانه‌ها کمی بهتر و پایدارتر شده، اما همچنان خرید بذر و نهاده‌ها مهم‌ترین مشکل پیش روی گلخانه‌داران است.

وی با بیان اینکه بذرها وارداتی هستند و با توجه به نوسان قیمت ارز، خرید آن مهم‌ترین دغدغه گلخانه‌داران است، اظهار کرد: خرید تمام بذرها و نهاده‌ها به‌صورت آزاد و توسط خود گلخانه‌داران صورت می‌گیرد و جهاد کشاورزی تاکنون در این زمینه حمایتی نداشته‏‌است.

     حمایت جهاد کشاورزی فقط در زمان تأسیس گلخانه‌ است

این گلخانه‌دار با بیان اینکه حمایت جهاد کشاورزی فقط در زمان تأسیس گلخانه‌ است، تصریح کرد: درحالی‌که مهم‌ترین مبنای تولید، نیروی انسانی متخصص است، در این زمینه هم اگر جهاد کشاورزی فارغ‌التحصیلان مرتبط را مورد حمایت قرار دهد، پیشرفت گلخانه‌ها بهتر صورت می‌گیرد.

     وجود مافیا در تولید بذر باعث عملی نشدن تحقیقات گسترده‌ای که در این زمینه انجام‌گرفته، شده‌است

صیروفی‌انور ضمن اشاره به اینکه با وجود تحقیقات گسترده‌‌ای که در کشور برای تولید بذر صورت گرفته، اما تولید بذر در کشور صورت نمی‌گیرد و قسمت عمده آن وارداتی است، ادامه داد: وجود مافیا در تولید بذر باعث عملی نشدن تحقیقات گسترده‌ای که در این زمینه انجام‌گرفته، شده‌است.

وی افزود: در خصوص نهاده‌هایی همچون کود و سم هم به‌راحتی می‌توانیم به کودهایی با کیفیت خارجی دست یابیم؛ برای مثال پیت‌ماس با ترکیب چند کمپوست ساده به دست می‌آید اما متأسفانه در این زمینه هم چشممان به خارج از کشور است.

این گلخانه‌دار ضمن اشاره به جانمایی اشتباه شهرک گلخانه‌ای همدان، عنوان کرد: شوری خاک گلخانه به دلیل کشاورزی کم در آن ناحیه رو به افزایش بوده و وزش باد نیز موجب خسارت‌های مالی برای گلخانه‌داران است.

صیرفی‌انور اضافه کرد: البته زمانی که شهرک احداث شده، این مشکلات به این شکل وجود نداشته، اما در حال حاضر این عوامل مشکلات بسیاری برای گلخانه‌داران شهرک به وجود آورده‌است.

     نوسان بازار، هم در خرید بذر و نهاده و هم در فروش محصولات، مهم‌ترین مشکل گلخا‌نه‌داران

مهرداد زمانی، یکی دیگر از گلخانه‌داران همدانی نیز که 10 نفر در گلخانه‌ وی مشغول به کار هستند، با تأکید بر اینکه خرید بذر و نهاده‌ها مهم‌ترین مشکل پیش روی گلخانه‌داران است، از نوسان بازار، هم در خرید بذر و نهاده و هم در فروش محصولات گفت و آن را مهم‌ترین مشکل گلخا‌نه‌داران عنوان می‌کند.

وی همچنین با اشاره به اینکه هیچ شرکت بیمه‌ای، بیمه گلخانه‌ها را قبول نمی‌کند، به خطرپذیری بالای این شغل در حال حاضر اشاره کرد.

خبرنگار سپهرغرب برای اطلاع از جزئیات بیشتر در خصوص گلخانه‌ها و گلخانه‌داران با حجت‌الله شهبازی، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت‌وگو کردیم که در ادامه می‌خوانید.

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی همدان گفت: تا سال گذشته مشکلی برای تهیه بذر در سطح کشور وجود نداشته اما طی یک‌سال گذشته عنوان شده که می‌بایست جهاد کشاورزی استان‌ها جهت تهیه بذر، سهمیه‌هایی متناسب با سطح زیر کشت گلخانه‌های خود از وزارتخانه دریافت کنند.

حجت‌الله شهبازی ابراز کرد: جدول زمان‌بندی در این راستا تنظیم و به وزارتخانه ارسال کرده‌ایم که امیدوار هستیم با دریافت تسهیلات ویژه بتوانیم مشکلات تأمین و توزیع گلخانه‌داران را مرتفع کنیم.

وی با بیان اینکه بخشی از شهرک گلخانه‌ای بوعلی با مساحت 25‌ هکتار به متقاضیان واگذار شده و بقیه آن هم تا پایان سال بعد واگذار خواهد شد، جانمایی اشتباه این شهرک گلخانه‌ای و تخریب بر اثر وزش باد را رد کرد و گفت: کنترل شوری خاک این شهرک از امور مربوط به گلخانه‌داران است.

درحالی‌که تغذیه از مهم‌ترین عوامل سلامت نسل‌ها محسوب می‌شود و شواهد نشان می‌دهد دشمن از توجه به این مسئله هم فروگذار نکرده، مسؤولان و محققان باید دست‌به‌دست هم دهند و با تولید بذر وطنی، در جهت افزایش سلامت محصولات کشاورزی و خروج ارز از کشور بکوشند. قوه قضائیه هم موظف است با شناسایی افرادی که واردات بذر برای آن‌ها منفعت دارد، شرایط را برای استفاده از بذر تولید کشور فراهم کنند که این‌ها مسئله‌ای ملی بوده و نیازمند کار جهادی همه مسؤولان کشوری است.

بی‌شک در همدان نیز با توجه و حمایت از گلخانه‌داران می‌توانیم شاهد تولید محصولات کشاورزی سالم برای تضمین سلامت نسل‌ها و ایجاد اشتغال برای جوانان باشیم که این‌ها همه نیازمند توجه دستگاه‌های مربوطه در سطح استان است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/16232