کد خبر : 22720
تاریخ : 1399/3/16
گروه خبری : کشاورزی

طلای سرخ کردستان، همچنان در صدر

دلالان، دسترنج بهره‌برداران را به تاراج می‌برند

سپهرغرب، گروه خبر: کردستان با تولید بیش از 50 هزار تن توت‌فرنگی در سال، رتبه نخست کشوری تولید این محصول قرار دارد اما به دلیل نبود صنایع تبدیلی، نبض این طلای سرخ در دست دلالان می‌تپد.

هرساله با آغاز فصل بهار، کردستان به دلیل شرایط توپوگرافی و آب‌وهوای معتدل به مینیاتوری از زیبایی‌ها‌ی آفریدگار و خالق اکوسیستم گیاهی و جانوری تبدیل می‌شود.

توت‌فرنگی را ملکه میوه‌ها عنوان می‌کنند، نشاء این میوه بیش از 60 سال پیش توسط شیخ عثمان برای نخستین بار وارد کشور و در کردستان کاشت شد.

تقویم بهار به اواسط فروردین که می‌رسد، شیپور آماده‌باش برای کشاورزان نواخته می‌شود، ساکنان برخی مناطق کردستان سال‌هاست که باغداری خود را با تقویم توت‌فرنگی هماهنگ ساخته‌اند.

به اواسط اردیبهشت‌ماه که می‌رسیم رنگین‌کمانی از مناظر باغ و بوستان به‌ویژه برگ‌های سبز بوته توت‌‌فرنگی، دامنه کوهستان‌ها، حاشیه رودخانه‌ها و مزارع کشاورزی حاشیه جاده‌ها در محورهای کامیاران، سنندج، سروآباد و مریوان را در برمی‌گیرد، وسعت چتر این زیبایی چشم‌نواز به رنگینی پرهای طاووس، ‌اوج پرواز سیمرغ افسانه‌ای، به پهنای آسمان نیلوفری و وسعت دریای نیلی دل ساکنان این سرزمین گسترده است و فراخی از مهربانی و مهمان‌نوازی در جای‌جای این سرزمین موج می‌زند.

طلای سرخ در بین مزارع سبز به چشمان نظاره‌گر لبخند می‌زند و نوید آغاز روز‌های برداشت را به 13 هزار بهره‌بردار کردستانی می‌دهد.

      فصل برداشت از اواسط اردیبهشت‌ماه آغاز می‌شود و تا اوایل تیرماه ادامه دارد...

همه اعضای خانواده بهره‌برداران، از بزرگ و کوچک پای کار آمده‌اند، هر کس گوشه‌ای از کار را گرفته و در حد توان خود تلاش می‌کند تا دسترنج یک‌ساله خویش را به درست‌ترین شیوه برداشت شود.

نخستین رقم توت‌فرنگی ایران، به رقم کردستان مشهور شد، رقمی که از خوشمزگی خاصی برخوردار است ولی متأسفانه ماندگاری حداکثر 2 روزه آن، چالش جدی در تولید این محصول را به دنبال داشت.

محققان طی سال‌های مختلف این چالش را بررسی کردند و تعداد ارقام کشت‌شده در این استان را به 14 مورد رسانده‌اند که برخی طعم خوبی نداشت و برخی نیز از عملکرد کمی برخوردار بوده و تعدادی از این ارقام هم با شرایط جغرافیایی استان سازگاری نداشت.

درنهایت، 6 رقم نهادینه‌شده بین کشاورزان برای کاشت، داشت و برداشت توت‌فرنگی توصیه شد که امروزه چهار رقم شامل کوئین الیزا، پاروس، سروا و کاماروسا بیشترین سطح کشت در استان کردستان را دارند.

     تولید سالانه 50 هزار تن توت‌فرنگی در کردستان

استان کردستان در حال حاضر با تولید 50 هزار تن توت‌فرنگی در سطح 3 هزار و 400 هکتار رتبه نخست را در تولید این محصول به خود اختصاص داده است و 80 درصد از توت‌فرنگی کشور در کردستان تولید می‌شود.

کردستان در حال حاضر با تولید 50 هزار تن توت‌فرنگی در سطح 3 هزار و 400 هکتار رتبه نخست را در تولید این محصول به خود اختصاص داده است

به گفته محمدصالح احمدی، معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، توت‌فرنگی کردستان محصولی 100 درصد ارگانیک است و هیچ سمی در فرایند تولید آن استفاده نمی‌شود.

وی اذعان داشت: عمده توت‌فرنگی کردستان مربوط به شهرستان سنندج با 63 درصد سطح زیر کشت و 55 درصد از کل تولید استان است و شهرستان‌های کامیاران، مریوان و سروآباد هم به ترتیب در جایگاه‌های بعدی تولید این محصول قرار دارند.

احمدی تصریح کرد: در حال حاضر 13 هزار خانوار با 17 هزار نفر بهره‌بردار در زمینه تولید طلای سرخ در این استان فعالیت می‌کنند و به‌صورت خانوادگی با تولید این محصول برای خود و دیگران اشتغال ایجاد می‌کنند.

     صادرات 70 درصد توت‌فرنگی کردستان

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان ادامه داد: بیش از 70 درصد از توت‌فرنگی تولیدشده استان کردستان به سایر استان‌های کشور و عمدتاً به بازار عمده تهران صادر می‌شود.

وی اذعان داشت: توت‌فرنگی استان کردستان به‌واسطه توپوگرافی و وضعیت آب‌وهوایی از طعم، بو و مزه بسیار خوبی برخوردار است، پیش‌بینی‌ها بیانگر تولید 50 هزار تن توت‌فرنگی در سال زراعی جاری در استان است که درآمدی بالغ‌بر 250 میلیارد تومان را نصیب کشاورزان خواهد کرد.

     دست دلالان در جیب کشاورزان

جاده سنندج به کامیاران را برای نشستن پای صحبت‌های توت‌فرنگی‌کاران کردستانی در پیش می‌گیریم، یک سایت چندهکتاری مربوط به آقای انور کریمی و برادرانش کار را خانواد‌گی جلو می‌برند، سه خانواده در کنار هم کار می‌کنند همین مسئله موجب شده که در طول 12 سال فعالیت در تولید محصولات کشاورزی، بهترین بهره‌وری داشته باشند.

توت‌فرنگی تنها محصول تولیدی آقای کریمی نیست، اما عمده درآمدشان بر پایه تولید طلای سرخ کردستان تعریف شده و خداوند را به خاطر برکتی که بر آن‌ها ارزانی داشته، شاکر هستند.

هم کارگر و هم کارفرما راضی هستند و می‌گویند، ظرفیت تولید این محصول در منطقه چندین برابر وضعیت فعلی است، اما نبود صنایع تبدیلی از یک‌سو و سودجویانی که حاصل زحمت کشاورزان را با کمترین قیمت خریداری می‌کنند انگیزه توسعه را از بهره‌برداران گرفته است.

کا انور از تلخی و شیرینی‌هایی فرآیند کار می‌گوید، اینکه الآن با گذشت 10 سال تقریباً در زمینه تولید توت‌فرنگی در استان حرف برای گفتن دارد و در فصل برداشت تقریباً روزانه برای 20 نفر به‌صورت مستقیم شغل ایجاد کرده است و در 8 هکتار سطح زیر کشت 15 تا 16 هزار تن توت‌فرنگی برداشت می‌کند.

وی معتقد است، سود اصلی محصولشان به جیب افراد واسطه و دلال می‌رود، بهره‌برداران محصولات کشاورزی در استان بیشترین ضربه را از همین ناحیه می‌خورند، نبود زیرساخت‌های لازم در زمینه فرآوری محصولات کشاورزی موجب شده که دلالان به‌راحتی دسترنج کشاورزان را به تاراج ببرند.

می‌گوید: حذف واسطه‌ها یکی از نیازهای لازم و ضروری است چراکه حذف واسطه‌ها موجب ارتقای سطح رضایتمندی تولیدکننده و مصرف‌کننده خواهد شد موضوعی که در حال حاضر مغفول مانده است.

کریمی اذعان داشت: دلال محصول را با قیمت پایین از بهره‌بردار خریداری می‌کند و با قیمتی چندین برابر به دست مصرف‌کننده می‌رساند این روند عدم رضایتمندی تولیدکننده و مصرف‌کننده را به دنبال دارد که اگر دست این واسطه‌ها قطع شود قطعاً شاهد ارتقای رضایتمندی تولیدکننده و هم مصرف‌کننده خواهیم بود.

دلال محصول را با قیمت پایین از بهره‌بردار خریداری و با قیمتی چندین برابری به دست مصرف‌کننده می‌رساند

توت‌فرنگی تولیدشده هرچه درشت‌تر باشد بازارپسندتر است، محصول ریز باید فراوری شود، اما متأسفانه امکانات و زیرساخت‌های لازم این کار در استان ما وجود ندارد، چندین روز است به دنبال پیدا کردن کارخانه برای تحویل محصول هستم ولی متأسفانه خروجی مطلوبی به دست نیاوردم، امیدواریم مسئولان و متولیان امر برای رفع این مشکل در زمینه ایجاد کارخانه و صادرات این محصول تدبیری جدی بیندیشند.

کاک انور ضمن قدردانی از حمایت سازمان جهاد کشاورزی استان، می‌گوید: هر زمان که نیاز به کود، تسهیلات و یا مشاوره داشته‌ایم متولیان جهاد کشاورزی کمک‌حالمان بوده‌اند.

این بهره‌بردار و کشاورز موفق کردستانی از برخی بی‌مهری‌ها هم سخت گله‌مند است و می‌گوید: بخشی از اراضی که در حال حاضر روی آن کار می‌کنیم سال‌ها پیش از اهالی همین روستا خریداری کرده‌ام اما اکنون منابع طبیعی به‌عنوان اراضی ملی گیر داده و پرونده قضایی برایمان تشکیل داده‌اند.

کریمی می‌گوید: مسئله اختلاف مردم با منابع طبیعی بر سرزمین‌های زراعی و منابع طبیعی به یک مشکل جدی تبدیل شده و تنها مربوط به خانواده ما نیست بلکه برای تعداد زیادی از کشاورزان پرونده تشکیل شده است.

اختلافات بهره‌برداران و منابع طبیعی از آنجا شروع شد که در محدوده اختلافی، مالکیت مد نظر قرار گرفت درحالی‌که اگر به دنبال افزایش تولید و اشتغال در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و رونق و جهش تولید باشیم نباید اختلافی وجود داشته باشد امروز ایجاد اشتغال به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مسائل کشور باید مورد توجه همه مردم و مسئولان باشد نه لطمه زدن به اشتغال ایجاد شده.

*تلاش خانوادگی که به بار می‌نشیند

هانیه‌خانم یکی دیگر از بهره‌برداران توت‌فرنگی روستای علی‌آباد که در بین بانوان کارگر روزمزد کار می‌کند، از کارش رضایت دارد و می‌گوید کار وقتی خانوادگی پیش می‌رود نقاط مثبت زیادی دارد چون همه در کنار هم هدف واحدی را دنبال می‌کنیم نتایج بهتری به دست آورده‌ایم.

وی افزود: کار برداشت توت‌فرنگی هرساله از اواسط اردیبهشت‌ماه تا پایان خردادماه و گاهی کمی بیشتر در منطقه ما ادامه دارد، هرروز قبل از طلوع آفتاب کار برداشت شروع می‌شود و تا ساعت 15 بعد از ظهر کار ادامه پیدا می‌کند.

افرادی که در زمینه برداشت توت‌فرنگی فعالیت می‌کنند معمولاً خانواده هستند و همین کار به‌صورت خانوادگی سختی‌ها را هموار می‌سازد.

برنامه‌ریزی و تقسیم کار به‌گونه‌ای است که هیچ کاری زمین نمی‌ماند، اول برداشت انجام می‌شود بعد هم‌زمان با ادامه کار، بسته‌بندی محصول برداشت شده براساس کیفیت و درجه انجام گیرد.

     مسئولان برای قطع دست دلالان چاره‌اندیشی کنند

ایران خانم هم از دیگر بهره‌برداران توت‌فرنگی است، می‌گوید: سطح زیر کشت ما نسبت به دیگران کم است به همین خاطر نیازی به کارگر در هنگام برداشت نداریم.

امسال وضعیت تولید توت‌فرنگی به دلیل شرایط خوب آب‌وهوا و بارندگی بسیار مطلوب بود و در کنار برداشت محصول خودمان، به‌عنوان کارگر روزمزد برای دیگر بهره‌برداران هم کار می‌کنیم.

کار برداشت توت‌فرنگی واقعاً سخت است زحمت زیاد و سود کم برای کشاورزان دارد، سود واقعی را دلالان می‌برند، اگر واحد تولیدی داشتیم ورق به نفع کشاورز و مصرف‌کننده برمی‌گشت.

متأسفانه تولید محصولات کشاورزی درآمد آن‌چنانی برای کشاورزان ندارد، مسئولان برای قطع دست دلالان چاره‌ای بیندیشند چراکه این کار جدای از رونق اقتصادی، مانع مهاجرت روستائیان به سمت شهرها خواهد شد.

     چینش براساس کیفیت

سری هم به قسمت بسته‌بندی می‌زنیم شهین خانم همسر کا انور سخت مشغول کار است اگرچه داغ مرگ فرزند او را مقدار زیادی گوشه‌گیر کرده اما در این روزها که زمان کار و تلاش است پشت همسرش را خالی نکرده است.

با دقت خاص توت‌فرنگی را براساس رنگ و درشتی در جعبه‌ها می‌گذارد، هر جعبه با توجه به کیفیت و نوع بسته‌بندی با قیمتی خاص در بازار عرضه می‌شود، البته برای بهره‌بردار این تفاوت قیمت زیاد نیست چراکه ارزان‌تر از قیمتی که در بازار عرضه می‌شود از دست بهره‌بردار خریداری می‌شود.

     صنایع تبدیلی آینده کشاورزی کردستان را تضمین می‌کند

دانشجوی رشته حسابداری است، علاقه‌ای به کار کشاورزی ندارد، اما هر وقت فرصتی دست بدهد برای اینکه کمک‌حال خانواده باشد روی زمین کار می‌کند، می‌گوید: کار کشاورزی در استان ما به دلیل نبود واحدهای صنایع تبدیلی آینده‌ای ندارد.

بهره‌برداران محصولات کشاورزی وقتی بازار مشخص برای فروش محصولاتشان ندارند به اجبار توت‌فرنگی‌هایشان را به دلالان می‌دهند، دلال‌ها هم از این شرایط بیشترین سوء استفاده را برده و محصول را که کشاورز برای تولیدش خون دل می‌خورد با پایین‌ترین قیمتی که حتی اغلب هزینه‌های تولید را هم به کشاورز برنمی‌گرداند می‌خرند و در بازار با قیمتی بالا به فروش می‌رسانند.

درآمد حاصل از فروش توت‌فرنگی یک‌سوم از زحمات بهره‌برداران را هم جبران نمی‌کند و همین مسئله رغبت به ادامه این کار را کاملاً از بین می‌برد.

بهره‌برداران محصولات کشاورزی وقتی بازار مشخص برای فروش محصولاتشان ندارند به اجبار توت‌فرنگی‌هایشان را به دلالان می‌دهند

بر اساس آمارهای اعلام‌شده از سوی سازمان جهاد کشاورزی کردستان بیش از 80 درصد از محصول توت‌فرنگی تولیدی این استان به‌صورت تازه‌خوری وارد بازار مصرف می‌شود و براساس آنچه کشاورزان می‌گویند: این بازار مصرف به‌صورت کامل از سوی دلالان هدایت و مدیریت می‌شود و همین امر موجب شده که زحمتکشان واقعی تولید این محصول کمترین بهره را ببرند.

نبود صنایع تبدیلی در کردستان برای ایجاد رقابت در بازار و کسب سود بیشتر از تولید توت‌فرنگی برای کشاورزان از یک‌سو و فقدان سردخانه برای انبار این محصول و عرضه آن به بازار از سوی دیگر از دغدغه‌های جدی بهره‌برداران در سطح استان است مسئولان عدم رغبت سرمایه‌گذار به سرمایه‌گذاری در این بخش با توجه به نبود توجیه اقتصادی را یکی از مهم‌ترین دلایل عدم ایجاد زیرساخت‌های لازم می‌دانند.

     8 هزار تن از توت‌فرنگی تولیدشده کردستان فرآوری می‌شود

سالانه 50 هزار تن توت‌فرنگی در کردستان تولید می‌‌شود که 8 هزار تن آن در واحد تولید کنسانتره مریوان فرآوری می‌شود و مابقی به‌صورت تازه‌خوری در استان و خارج از استان مصرف می‌شود.

حال که سرمایه‌گذار علاقه‌ای به ورود و سرمایه‌گذاری در این حوزه ندارد اگر دولت هم گامی برندارد میدان برای تاخت‌وتاز سودجویان و دلالان باز و بازتر و درنتیجه انگیزه ادامه در بین کشاورزان کم خواهد شد موضوعی که از سلیمی مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی کردستان پیگیر شدیم.

امید سلیمی می‌گوید: تنها رقم بومی کشت‌شده در این استان که از قدرت انبارداری پایین برخوردار بود موجب سوءاستفاده دلالان از این وضعیت شده چراکه کشاورز مجبور است برای جلوگیری از کاهش ضرر خود محصول خود را سریع بفروشد و به دلالان بدهد.

تقریباً سال 91 و 92 اعتباراتی از طرف ریاست جمهوری برای یک سری از محصولات خاص در استان‌های مختلف کشور در نظر گرفته شد که در کردستان این منابع برای تقویت تولید توت‌فرنگی تخصیص یافت.

این اعتبارات برای ایجاد زیرساخت‌های صنایع تبدیلی استان هزینه شده به‌طوری که در اولین گام خرید دستگاه‌های پری کولینگ بود و 9 میلیارد ریال برای خرید 22 دستگاه در کل کشور در نظر گرفته شد و 19 دستگاه از این تعداد در کردستان توزیع شد.

دو طرح فرآوری تهیه کنستانتره، پوره و مارمالت انواع میوه‌جات ازجمله توت‌فرنگی در استان در حال احداث است که براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته تا پایان امسال به بهره‌بردار خواهد رسید.

     جواز تأسیس برای 5 طرح فرآوری جدید در کردستان صادر شد

جواز تأسیس برای 5 طرح دیگر هم صادر شده و در حال طی مراحل بانکی برای دریافت تسهیلات هستند با بهره‌برداری از این واحدها به جرأت می‌توان گفت که محصولات درجه 3 و 4 که به درد تازه‌خوری نمی‌خورد از بین نخواهد رفت و در قالب فراوری به بازار عرضه می‌شود.

طرح خشک‌کن میوه هم از دیگر طرح‌هایی است که در استان اجرا شده و میوه‌های خشک‌شده در قالب و بسته‌های شکیل به بازار عرضه می‌شود.

در گذشته بهره‌برداران پس از برداشت، توت‌فرنگی را در جعبه‌های بزرگ 11 کیلویی حمل می‌کردند که این مسئله موجب له ‌شدن و کاهش قیمت محصول در بازار می‌شد که برای حل این مشکل اتحادیه مربوطه استان پت‌های 700 و 800 گرمی طراحی و تولید کرد که در هر کارتن 6 عدد از این پت‌ها قرار می‌گیرد و اکنون محصول با کمترین تلفات به بازار مصرف عرضه می‌شود.

     احداث 19 سردخانه در محورهای اصلی تولید توت‌فرنگی

19 سردخانه و پیش‌سردکن از محل اعتبارات دولتی در محورهای مختلف تولید توت‌فرنگی احداث کرده‌ایم که کشاورزان پیشرو بتوانند از این ظرفیت استفاده کنند و با سرد کردن محصول برداشت شده مانع از خراب شدن محصول در زمان حمل‌ونقل و غیره شوند.

با توجه به اینکه استان کردستان در زمینه صنایع تبدیلی، استانی نوپا است هر میزان به لحاظ تسهیلات بانکی در این زمینه به استان توجه شود کشاورزی ما بیشتر رونق می‌گیرد.

کردستان در زمینه صنایع تبدیلی استانی نوپا است هر میزان به لحاظ تسهیلات بانکی در این زمینه به استان توجه شود شاهد رونق بیشتر بخش کشاورزی خواهیم بود

با توجه به ظرفیت بالایی که در زمینه تولید محصولات کشاورزی داریم کارهای خوبی به لحاظ صدور جواز برای اجرای طرح‌های فراوری انجام گرفته که امیدواریم با تخصیص به‌موقع تسهیلات زمینه اجرای این طرح‌ها در استان در کوتاه‌ترین زمان فراهم شود.

وقتی کشاورزی مطمئن باشد که محصول آن کاملاً به فروش می‌رسد تمایل بیشتری به رونق و توسعه کار پیدا می‌کند و درنتیجه افزایش تولید محصولات کشاورزی در استان را به‌عنوان یکی از قطب‌های اصلی کشاورزی خواهیم داشت.

     مجوز زنجیره تولید توت‌فرنگی کردستان صادر شد

امسال مجوز ایجاد زنجیره توت‌فرنگی کردستان صادر شده است، این زنجیره شامل پنج بخش سردخانه، پوره و کنستانتره، صادرات به خارج از کشور، عقد قرارداد با کشاورز از شاخه‌های این زنجیره است که می‌تواند اطمینان خاطر بالایی برای بهره‌برداران در این زمینه را به همراه داشته باشد.

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های کشاورزان ما در استان ضربه‌ای است که از دلالان می‌خورند، زنجیره تولید باعث می‌شود دست دلالان از چرخه تولید محصولات کشاورزی کاملاً قطع شود و سود واقعی به بهره‌برداران و زحمت‌کشان واقعی این حوزه برسد.

توسعه صنایع تبدیلی و واحدهای فرآوری بهترین و مهم‌ترین پشتیبان برای تولید است در هر مقطع و بنا به هر دلیلی مشکلی برای تازه خوری به وجود بیاید فرآوری مانع از زیان تولیدکننده خواهد شد.

     کج‌سلیقگی بانک‌ها مانع اصلی سرمایه‌گذاری

بهرام حمه‌گلانی مجری طرح فراوری محصولات کشاورزی روستای نشور سنندج می‌گوید: بهمن‌ماه سال 95 طرح فراوری محصولات کشاورزی با اولویت توت‌فرنگی برای بنده تصویب شد چراکه توت‌فرنگی دارای ظرفیت بالایی در استان است.

وی افزود: الآن حدود 4 تا 5 سال از تصویب این طرح می‌گذرد، اما متأسفانه با وجود هزینه‌هایی که از محل سرمایه شخصی انجام داده‌ام و کار را تا این مرحله جلو آورده‌ام اما به دلیل عدم پرداخت تسهیلات از سوی بانک متولی هیچ توفیقی در اجرای این طرح نداشته‌ام.

حمه‌گلانی تصریح کرد: کارهای اداری، جواز تأسیس همه و همه طی این چند سال با صرف هزینه شخصی انجام شده است، پارسال قرار بود برای اجرای طرح از سوی بانک کشاورزی 12 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شود که به محض شروع کار، مانع‌تراشی‌های بانک عملاً مانع ادامه روند کار شد.

وی افزود: در 6 ماهه آخر سال گذشته، زمان اوج تورم بانک به من فشار آورد که قرارداد 12 میلیارد تومان منعقد کنیم اما قبول نکردم، درنهایت به سال 99 موکول شد، طرحی که 2 سال پیش با 10 تا 12 میلیارد تومان برای من سرمایه‌گذار و مجری اجرا می‌شد در شرایط تورم امروز با 25 میلیارد تومان هم اتمام نمی‌شود.

حمه‌گلانی عنوان کرد: اگرچه جهاد کشاورزی استان کردستان و شهرستان کامیاران و مدیریت صنایع تبدیلی استان همکاری لازم برای اجرا و به نتیجه رساندن این طرح داشته‌اند، اما متأسفانه در بانک کشاورزی به‌عنوان بانک عامل پرداخت تسهیلات، کار در لایه‌های کارشناسی به دلیل کج‌سلیقه برخی افراد به مانع می‌خورد.

     لزوم شناسایی تهدیدات تولید توت‌فرنگی

عضو هیئت‌علمی و مدیر گروه کشاورزی دانشگاه کردستان هم گفت: محصول توت‌فرنگی به‌عنوان یکی از منابع تأمین درآمد و اشتغال بخش قابل توجهی از کشاورزان شهرستان‌های سنندج، کامیاران و مریوان و هم‌چنین برخی دیگر از مناطق استان که به‌طور محدود فعالیت دارند، شده است.

حامد قادرزاده افزود: زمانی تولید این محصول در استان کردستان که از برتری خاصی برخوردار بود و بر اساس قانون مشابهت و مجاورت، در ذهن مصرف‌کنندگان هر جایی از کشور که این محصول را کشت می‌کردند، هنگام فروش از نام کردستان استفاده می‌کردند این در حالی است که طی یک دهه اخیر هم سهم تولید و هم سهم بازار این محصول از کل تقاضای بازار کشور برای کردستان روندی کاهشی را تجربه می‌کند به‌ویژه که برخی استان‌ها مانند گلستان و البرز به تولید گلخانه‌ای این محصول روی آوردند.

وی گفت: توت‌فرنگی علیرغم داشتن ظرفیت بالای فروش به شیوه‌های مختلف در صنایع مختلف به‌صورت عرضه کالاهای مختلف از قبیل مربا، مارمالاد، پودر، شربت، چیپس و غیره دارد و امکان افزایش ارزش‌افزوده آن را در استان دارد، در صورت طراحی استراتژی مناسب امکان از بین بردن تهدید کاهش شدید سطح زیر کشت و تولید را میسر خواهد ساخت.

قادرزاده اذعان داشت: اگرچه زمان برداشت توت‌فرنگی حداکثر 45 تا 50 روز است، اما در همین حالت هم با برنامه‌ریزی مناسب امکان ایجاد واحدهای تبدیل محصولات باغی با طول عمر و خاصیت نگهداری بیشتر و در کنار آن محصول توت‌فرنگی ممکن است.

وی اضافه کرد: بخش دولتی با تعریف طرحی مطالعاتی و تکیه بر دانش اقتصاد کشاورزی و بازاریابی محصولات کشاورزی تهدیدهای مقابل این محصول را شناسایی و با یافتن راه‌حل‌های مناسب موجبات حفظ این محصول و تبدیل آن به یک برند دائمی را فراهم کند.

بخش دولتی باید با تعریف طرحی مطالعاتی و تکیه بر دانش اقتصاد کشاورزی و بازاریابی محصولات کشاورزی تهدیدهای مقابل توت‌فرنگی را شناسایی کند

این کارشناس کشاورزی اذعان داشت: روند فعلی عرضه بازار به‌شدت آسیب‌رسان و امکان وارد نمودن زیان شدیدی به واحدهای کوچک خواهد شد و این نه‌فقط پیامدی اقتصادی، بلکه مشکلات جدی جابجایی جمعیتی و رها کردن مناطق تولید را به همراه دارد.

قادرزاده افزود: توسعه تولید گلخانه‌ای با برنامه و شناسایی بازارهای مختلف داخل و خارج و همچنین بهره‌گیری از ظرفیت استاندارد و صدور پروانه بهداشتی تولید کمک شایانی به جلوگیری از سوءاستفاده سایرین از نام توت‌فرنگی کردستان می‌کند.

توت‌فرنگی کردستان برند شناخته‌شده در کشور است

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان هم دراین‌باره می‌گوید: بیشترین میزان تولید و سطح زیر کشت توت‌فرنگی کشور مربوط به کردستان است که به یک برند خوب تبدیل شده است.

زاهد حاجی‌میرزایی افزود: توت‌فرنگی یکی از محصولات شاخص و برند استان کردستان است که از دیرباز با اقلیم کردستان سازگاری پیدا کرده و به همین دلیل توت‌فرنگی را در کشور با نام کردستان می‌شناسند به همین دلیل بسیاری از استان‌هایی که طی سال‌های اخیر به کشت توت‌فرنگی ورود کرده‌اند محصول خود را با برند این استان عرضه می‌کنند.

وی تصریح کرد: شرایط اقلیم کردستان طعم و مزه توت‌فرنگی این استان را متمایز کرده و درنتیجه استقبال از توت‌فرنگی کردستان در کل کشور قابل توجه است.

این مقام مسئول در مورد رقم غالب و برداشت پاییزه توت‌فرنگی هم گفت: رقم غالب توت‌فرنگی کردستان در حال حاضر رقم کوئین الیزا است که به دلیل شیرین بودن تشابه زیادی با رقم بومی کردستان دارد، هرسال علاوه بر فصل بهار، در فصل پاییز هم برداشت محدودی از توت‌فرنگی را در استان داریم که البته رقم قابل توجه نیست.

حاجی‌میرزایی اذعان داشت: در حال حاضر قریب به چهار هکتار توت‌فرنگی گلخانه‌ای نیز در سطح استان وجود دارد که در خارج از فصل برداشت هم قابلیت تولید و عرضه توت‌فرنگی را دارند.

طرح تونل‌های پلاستیکی به‌صورت پایلوت در سطح 300 مترمربع از مزارع توت‌فرنگی روستای گزنه سنندج انجام شده که اجرای آن در کاهش آسیب‌های بارندگی، تگرگ، سرمای هوا و آفت و پوسیدگی بسیار مؤثر است.

و اما...

توت‌فرنگی کردستان بهترین شرایط برای صادرات به دیگر نقاط کشور و حتی دنیا را دارد از آنجا که توت‌فرنگی تولیدی در این استان دارای کیفیت بسیار بالایی است، به فرآوری آن کمتر فکر شده و بیشتر مصرف تازه‌خوری دارد.

اگرچه حمایت‌های مسئولان استان و مدیران مرتبط در شهرت یافتن کردستان به‌عنوان پایتخت توت‌فرنگی ایران بی‌تأثیر نبوده است، اما بار اصلی رسیدن به این جایگاه به خاطر تلاش‌های شبانه‌روزی بهره‌برداران این حوزه بوده است دستان پینه‌بسته و عرق جبین کشاورزان این اعتبار را برای استان کسب کرده است.

به گزارش فارس، ایجاد و راه‌اندازی صنایع تبدیلی برای اکثر میوه‌هایی که نیازمند فراوری و تبدیل‌شدن هستند نیاز اصلی استان برای توسعه و رونق این بخش است موضوعی که سازمان جهاد کشاورزی استان با جدیت به دنبال تحقق آن است و طرح‌های مختلفی را در این راستا تعریف کرده و روند اجرای آن را دنبال می‌کند که نقش مهمی در کاهش بیکاری و رونق اقتصادی مردم خواهد داشت.

اجرای زنجیره تولید توت‌فرنگی گام بلندی برای رونق طلای سرخ کردستان و قطع دست دلالان و سودجویان خواهد بود حال باید نشست و دید این وعده مسئولان چه زمانی تحقق پیدا می‌کند...

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/22720