کد خبر : 23733
تاریخ : 1399/4/2
گروه خبری : جامعه

جولان معتادان متجاهر در سایه کرونا

استاندار همدان ورود کند

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: هم‌زمان با بروز کرونا و تعطیلی مراکز ماده 15، شاهد جولان معتادان متجاهر در سطح شهر همدان هستیم که آرامش اجتماعی را از سطح شهر سلب کرده‌اند.

با آغاز طرح جمع‌آوری معتادان متجاهر از اواخر سال 97، استان همدان به گفته مسئولان مرتبط با این فضا یکی از پیشتازان عرصه مذکور بود، به‌گونه‌ای که مدیران استانی و به‌ویژه استاندار همدان در بحث معرفی همدان این مهم را در هر جمع و محفلی عنوان و حتی همدان را شهری بدون معتاد متجاهر معرفی می‌کردند و تا مدت‌ها این موضوع به شعار اصلی بدل شده بود که از آن به‌عنوان یک موفقیت نام می‌بردند، اما گویی این موفقیت زودگذر بود.

به‌گونه‌ای که پس از لغو طرح جمع‌آوری معتادان متجاهر در سایه بیماری شوم کرونا، تصاویر و فیلم‌هایی که در فضای مجازی منتشر و برای ما از سوی شهروندان ارسال می‌شود، نشان از بازگشت معتادان به پاتوق‌هایی که توسط نیروی انتظامی پاک‌سازی شده بود، دارد. داد مردم در هر کوی و برزنی از شهر به‌خاطر این موضوع درآمده و حتی تعدادی از این بیماران در معابر اصلی همچون پیاده‌راه‌های بوعلی، اکباتان و میدان امام (ره) که درواقع محل تجمع مردم است نیز بدون هیچ واهمه حاضر و به تعبیری آرامش اجتماعی را از شهروندان ربوده‌اند؛ به‌طوری‌ که این نگرانی بارها و بارها از سوی شهروندان به دفتر تحریریه منعکس شده است. بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا دراین‌باره گفت‌وگویی را با شجاع احسانی، سرپرست معاونت توسعه پیشگیری اداره کل بهزیستی استان همدان و نیز محمدتقی حاجیلو، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان همدان ترتیب دهیم که در ادامه‌ می‌خوانید:

      بهزیستی تنها در حوزه نگهداری موظف است

سرپرست معاونت توسعه پیشگیری اداره کل بهزیستی استان همدان با بیان اینکه شورای مبارزه با مواد مخدر استان متشکل از چند دستگاه مختلف است، گفت: دراین‌بین بهزیستی به‌عنوان یکی از دستگاه‌ها تنها در حوزه نگهداری وظیفه‌مند است.

شجاع احسانی با تأکید بر اینکه درحال حاضر علت ظهور و بروز معتادان متجاهر در سطح شهر به این مسئله بازمی‌گردد که مراکز اقامتی خودمعرف میان‌مدت (ماده 15) به‌دلیل بروز بیماری کرونا تعطیل شده‌اند، اظهار کرد: طی 10 روز گذشته از آنجایی ‌که وضعیت استان همدان به‌لحاظ شیوع بیماری کرونا به حالت سفید و زرد نزدیک‌تر شده بود، پس از مرکز (بهزیستی کشور) خواهان تدوین پروتکل بهداشتی تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی و ستاد مبارزه با کرونا شدیم تا بتوانیم در برخی از شهرها کمپ‌هایی که استانداردهای لازم را دارند، بازگشایی کنیم.

وی با تأکید بر آنکه این مهم مورد موافقت مرکز قرار گرفت اما متأسفانه طی روزهای اخیر بروز کرونا در استان بازهم به شرایط قرمز نزدیک شد، اذعان کرد: از آنجایی ‌که ‌کمپ‌ها مراکز تجمعی پُرخطر محسوب می‌شوند، درصورتی ‌که شرایط همچنان به سمت قرمز بودن شیوع پیش برود، امکان بازگشایی مراکز وجود نخواهد داشت.

احسانی با بیان اینکه ظرفیت مرکز اقامت اجباری ماده 16 نیز تکمیل شده است، اظهار کرد: گرچه ظرفیت این مرکز 100 نفر است، اما ما 114 نفر را پذیرش کرده‌ایم.

وی با تأکید بر اینکه درحال حاضر در این مرکز 6 نفر مبتلا به کرونا نیز بستری هستند، خاطرنشان کرد: از آنجایی ‌که این مرکز دارای چهار ساختمان مجزا است، پس این بیماران پس از پذیرش مدتی را در قرنطینه و سپس درصورت عدم ابتلا، به مرکز اصلی نگهداری انتقال داده می‌شوند.

احسانی با تأکید بر اینکه یقیناً درصورت عدم بروز بیماری کرونا پذیرش از معتادان همچون سال گذشته که دو هزار نفر پذیرش داشتیم چه‌بسا با شدت بیشتری انجام می‌شد، افزود: این مراکز آمادگی پذیرش دارند، اما خطر شیوع بیماری کرونا در مراکز تجمعی مانع و درواقع سد راه ما به‌لحاظ رعایت موازین بهداشتی و پروتکل‌های ستاد مبارزه با کرونا است.

      تعطیلی مراکز 15 و 16 و ممنوعیت دستگیری

رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان همدان نیز با اشاره به اینکه با بروز بیماری کرونا از اسفندماه بحث ممنوعیت دستگیری معتادان متجاهر و تعطیلی کمپ‌های ماده 16 و 15 مطرح و به دستور ستاد مبارزه با کرونا اجرا شد، گفت: این مهم در بروز و ظهور معتادان متجاهر در سطح شهر تأثیرگذار بود.

محمد‌تقی حاجیلو با تأکید بر اینکه طی دو هفته گذشته بنا به ضرورت‌ها بازهم فرآیند دستگیری معتادان متجاهر به‌صورت کنترل‌شده در دستور کار قرار گرفته است، تشریح کرد: از آنجایی که همچنان مراکز ماده 15 از پذیرش معتادان به‌دلیل مرکز تجمعی بودن منع شده‌اند، همچنان در سطح شهر این معضل نمود دارد.

وی با بیان اینکه طی دو هفته گذشته بیش از 100 معتاد دستگیر شده‌اند، اذعان کرد: هنوز مرکز نگهداری معتادان در شهرستان نهاوند تکمیل نشده و در اختیار ما نیست، اما پیگیر مسئله هستیم.

مع‌الوصف؛ آن‌گونه که پیداست، گرچه کرونا کلیه معادلات و برنامه‌ریز‌ها را در بخش‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی انتظامی برهم زد و تاحدی می‌توان این نابه‌سامانی‌ها را بر گردن این ویروس منحوس انداخت، اما در مواردی همچون چالش جامعه در مواجه با معضل اعتیاد و در پی آن حضور معتادان متجاهر در سطح شهر، می‌بایست شرایط به شکل متفاوت‌تری دنبال شود و در پی آن مدیران استانی به دنبال چاره کار باشند. زیرا این‌روزها تنگنای اقتصادی به اندازه کافی عرصه را بر مردم تنگ کرده و خود بذر ناامیدی را دل آن‌ها کاشته، پس رهایی این قبیل افراد در شهر طی شرایط فعلی علاوه‌بر نازیبا جلوه دادن شهر، به‌نوعی ناامنی اجتماعی و در پس آن دوچندان کردن نا‌امیدی را نیز به دنبال داشته که این امر خود در ایجاد التهاب در شرایط فعلی تأثیرگذار است. بنابراین چاره کار معضل اعتیاد را نمی‌توان بخشنامه‌ای (برخوردی که بخش اعظمی از مدیران مرتبط با این فضا دنبال می‌کنند) قلمداد کرد و مطابق آن پای کار آمد، زیرا بروز بحرانی همچون کرونا نشان داد کارهای انجام‌شده در حوزه مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر استان همدان سطحی بوده و با کوچک‌ترین چالشی کم‌کاری دستگاه‌هایی همچون بهزیستی و علوم پزشکی نمود پیدا می‌کند. آنچه مسلم است اینکه درمان معتادان در همدان یا ناقص انجام می‌شود و یا اینکه این مهم در حد رفع تکلیف بوده، زیرا با تعطیلی چندماهه کمپ‌های ماده 15 و 16 در شهری همچون همدان شاهد حضور معتادان متجاهر در کوچه‌پس‌کوچه‌ها و حتی معابر عمومی هستیم که گاهی این افراد به‌لحاظ روانی در حالت نرمال نیستند و هر آن ممکن است خسارت جبران‌ناپذیری را بر پیکر جامعه وارد کنند، بنابراین انتظار می‌رود در مواجه با این کم‌کاری استاندار همدان به‌عنوان مدیریت ارشد استان ورود کند، زیرا گسترش این معضل اجتماعی در سایه کرونا به‌هیچ‌عنوان قابل قبول نیست.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/23733