کد خبر : 23758
تاریخ : 1399/4/2
گروه خبری : سلامت

راهکارهای پیشگیری از گرمازدگی

سپهرغرب، گروه سلامت: با توجه به شروع فصل گرم و مشکلات گرما زدگی گفتگویی با متخصص طب اورژانس و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفته است.

دکتر بابک مهشیدفر متخصص طب اورژانس و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران عنوان کرد: گرما در جاهایی که تغییرات دما محسوس است تاثیرات متفاوتی را روی افراد می‌گذارد و نواحی جنوبی کشور، کویرها و حتی نواحی شمالی کشور به علت نزدیکی به دریا دارای گرمای قابل توجهی هستند؛ همچنین در شهرهای کوهستانی به علت عادت نداشتن به گرما، افراد در فصل تابستان با مشکلاتی مواجه می‌شوند.

مهشیدفر بیان کرد: گاهی اوقات مشکلات گرمازدگی جزئی است مثل اتفاقی که در اندام تحتانی رخ می‌دهد و یا ایجاد عرق سوز در اثر فعالیت زیاد در هوای گرم که بسیار شایع است و به راحتی درمان می‌شود.

وی افزود: اگر دما از حدی بالاتر رود سبب از دست رفتن آب و الکترولیت قابل توجهی از بدن می‌شود و در مراحل اولیه گرمازدگی به صورت خفیف و اگر از آن پیشگیری نشود گرمازدگی شدید رخ می‌دهد.

متخصص طب اورژانس دانشگاه گفت: در فصل گرما و با افزایش دما، شاهد سوختگی‌های درجه یک هستیم که بر اثر اشعه ماورای بنفش ایجاد می‌شود؛ به خصوص افرادی که چندین ساعت در معرض نور خورشید حتی غیر مستقیم قرار داشته باشند دچار این عارضه می‌شوند.

وی اشاره کرد: گرمازدگی از درجات ضعیف شروع می‌شود نظیر فعالیت و ورزش در فضای باز که عوارضی همچون گرفتگی‌عضلات، کوفتگی بدن، تعریق و از دست رفتن آب و نمک را به دنبال دارد و به علت افزایش دمای بدن، فرد دچار ضعف و بی حالی می‌شود؛ البته در این مرحله عارضه چندان جدی، افراد را تهدید نمی کند.

مهشیدفر افزود: ما باید سعی کنیم در این مرحله فرد را از محیط گرم دور نگه داریم و به ایشان مایعات خنک، آب و نمک بدهیم تا بهبودی حاصل شود، همچنین این افراد باید کم‌کم با با محیط گرم مواجه شوند تا بدن بتواند خود را با افزایش دما تطبیق دهد.

وی خاطرنشان کرد: گرمازدگی شدید دو نوع است؛ گرمازدگی فعالیتی و کلاسیک که نوع اول شامل افراد جوان و ورزشکاران است و گرمازدگی کلاسیک در افراد ناتوان، پیر و کسانی که داروهای خاص و یا مواد اعتیاد آور استفاده می‌کنند، دیده می‌شود که این دسته هوشیاری خود را از دست می‌دهند، آب و نمک بدن کم و فرآیند تعدیل دما در بدن مختل می‌شود.

وی افزود: گرمازدگی فعالیتی اصولاً پیش آگهی بهتری دارد، چراکه در افراد جوان و سالم رخ می‌دهد و سرعت بهبودی آن بیشتر است. البته برخورد در هر دو نوع گرمازدگی شدید و پیشگیری از آنها یکسان است. در مرحله پیشگیری باید عادت سازی انجام شود، فرد یکدفعه و به شدت در معرض گرما قرار نگیرد و مصرف مایعات مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: کرم‌های ضدآفتاب اثری در جلوگیری از گرمازدگی ندارند و فقط برای پیشگیری از سوختگی‌های پوستی مناسب هستند.

مهشیدفر در خصوص علائم گرمازدگی گفت: در گرمازدگی خفیف فرد هوشیار است ولی در گرمازدگی شدید هوشیاری افراد پایین است؛ حتی ممکن است یکدفعه غش کنند و بیهوش شوند، اختلالات در تعریق به وجود آید و دما به بالای 40 درجه رسد و به علت کاهش خونرسانی پوست حتی با دستگاه‌های تشخیص دهنده افزایش دما مشخص نشود.

وی تاکید کرد: هر چه اقدامات سریعتر انجام شود؛ احتمال عوارض گرمازدگی پایین می‌آید. باید توجه داشت عوارض گرمازدگی شدید و خطرناک است و می‌تواند باعث افزایش سموم و آزاد شدن آنزیم‌های عضلانی در بدن و اسیب به کلیه‌ها و کبد شود.

مهشیدفر تصریح کرد: بعد از بهبودی، فرد بلافاصله به فعالیت نباید برگردد، حتی در نوع کلاسیک آن ممکن است نیاز به بستری باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه بیان کرد: علت سرماخوردگی، کاهش دما نیست، چرا که سرماخوردگی در فصول گرم هم اتفاق می‌افتد و دلیل آن تهویه نامناسب است، به عبارتی دیگر، بازدم آلوده افراد در فضای بسته سبب بیماری شود.

وی گفت: در خصوص بیماری کووید 19 تحقیقات انجام شده، نشان می‌دهد که افزایش دما تاثیری در کاهش این بیماری ندارد، در واقع افزایش دما سبب می‌شود تا افراد در و پنجره را باز کنند و تهویه صورت گیرد. 

آنچه باعث جلوگیری از ابتلا به بیماری کووید 19 و انتقال ویروس کرونا می‌شود، رعایت فاصله اجتماعی و تهویه مناسب است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/23758