کد خبر : 27447
تاریخ : 1399/6/5
گروه خبری : استان‌ها

پروژه‌های فراموش‌شده «بام خرم‌آباد» و نگرانی از قطعه‌قطعه شدن اراضی

حدود یک‌دهه است که در مورد اجرای طرح‌هایی در «بام خرم‌آباد» به‌منظور ایجاد جاذبه‌های گردشگری سخن به میان می‌آید، اما با گذشت سال‌ها این تاکنون اتفاق خاصی رخ نداده و این در حالی است که به‌دلیل توپوگرافی مطلوب درصورت ایجاد زیرساخت‌های گردشگری، بدون‌شک شاهد ورود مسافران و گردشگران زیادی به این مکان خواهیم بود.

یکی از مواردی که اجرای طرح در بام شهر را با مشکل مواجه کرده، نبود سرمایه‌گذار قوی است که بتواند کارها را به‌نحو احسن و در راستای حفظ عرصه بام پیش ببرد.

بام لرستان در شرق شهر خرم‌آباد و در بالای کوه مدبه واقع شده است، موقعیت مطلوب، ارتفاع قابل‌توجه، داشتن دید و منظر مناسب به شهر سبب ایجاد مجتمع گردشگری به‌نام بام شد، بام خرم‌آباد در ابتدا چهارده‌معصوم نام‌گذاری شد، اما بعد به پارک جنگلی بام تغییرنام پیدا کرد.

درگذشته بام شهر، عاری از هرگونه گل‌وگیاه و درخت بود، اما اکنون سرسبزی آن از داخل شهر هم قابل‌دیدن است و فضای بسیار جذابی را ایجاد کرده که این مکان در شب‌ها به‌ویژه شب‌های تابستان دیدنی است.

از بالای بام می‌شود دورترین نقطه شهر و چراغ‌های روشن را دید، درصورت ورود سرمایه‌گذار قوی بام خرم‌آباد به‌عنوان ظرفیتی کم‌نظیر، می‌تواند در جذب گردشگر و بالتبع در رونق اقتصادی شهر، نقش بسزایی داشته باشد.

* اجرای طرح‌های بام نیازمند ورود یک سرمایه‌گذار قوی

مدیرعامل انجمن بام خرم‌آباد نیز با بیان اینکه 34 طرح در مطالعات بام مشخص شده است، می‌گوید: برای اجرایی شدن طرح‌ها نیازمند ورود سرمایه‌گذار قوی هستیم که توان کار داشته باشد، زیرا منابع طبیعی نمی‌تواند عملیات اجرایی را انجام دهد.

مجید سپهوند می‌افزاید: سرمایه‌گذار باید از توان مالی برخوردار باشد، زیرا طبق قانون باید سالانه 500 میلیون تومان به منابع طبیعی پرداخت کند که از طرفی هزینه نگهداری بام حدود دو میلیارد تومان است.

وی خاطرنشان می‌کند: ما نگران این هستیم که سرمایه‌گذاری ورود کند که توانایی لازم را نداشته باشد و پس از به‌جیب‌زدن سود، طرح را نیمه‌کاره رها کند.

مدیرعامل بام خرم‌آباد معتقد است: جذب گردشگر، رونق اقتصادی و اشتغال‌زایی از پیامدهای سامان‌دهی بام خرم‌آباد است، نکته‌ای که باید موردتوجه قرار بگیرد.

سپهوند می‌گوید: شاید اگر این ظرفیت در استانی مانند اصفهان بود، نهایت استفاده و بهره‌وری را در راستای رونق اقتصادی از آن می‌کردند.

* ظرفیتی که بدون استفاده باقی مانده

مدیرعامل انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست که سال‌هاست در بام خرم‌آباد اقدام به کاشت نهال می‌کند، می‌گوید: بام خر‌م‌آباد دوهزارهکتار است که در حال حاضر حدود 700 هکتار درخت کاشته‌شده در آن وجود دارد.

مظفر افشار با اشاره به اینکه بام یک ظرفیت است که موردتوجه قرار نگرفته است، می‌افزاید: نکته‌ای که باید موردتوجه قرار بگیرد، این است که درصورت سامان‌دهی و ایجاد زیرساخت‌های گردشگری شاهد رونق اقتصادی در خرم‌آباد خواهیم بود، زیرا سود به‌دست‌ آمده به همه شهروندان می‌رسد.

وی عنوان می‌کند: طبق آمار ورودی بام 25 اسفند 96، تا پایان فروردین 97،1600 خودرود بود که تنها یک‌سوم متعلق به خرم‌آباد بود و این نشان می‌دهد که این عرصه، جذابیت زیادی برای مسافران دارد.

* نگرانی از قطعه‌قطعه شدن اراضی بام

این فعال محیط زیست معتقد است: عرصه بام باید دست‌نخورده باقی بماند و این‌طور نباشد که هر قطعه‌‌ای از آن به شخص یا دستگاهی واگذار شود، نکته دیگر اینکه استفاده از سازه بتنی در پارک‌های جنگلی شهری ممنوع است.

افشار در پایان تأکید می‌کند: انجمن‌های زیست‌محیطی استان به‌ویژه خرم‌آباد، درصورت حفظ یکپارچگی بام با سرمایه‌گذاری که توان کار داشته باشد، بیشترین تعامل را خواهد داشت.

* ایجاد پارک جنگلی شهری برای تفرج مردم

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با بیان اینکه پارک جنگلی بام سال 89، 90 احداث شد، عنوان می‌کند: هدف از ایجاد این پارک‌های جنگلی شهری، به‌وجود آوردن عرصه‌های مجهز و امکانات برای تفرج مردم است.

زمانی‌بهاروند می‌گوید: این پارک از نوع پارک‌های جنگلی دست‌کاشت است که با استقرار یک‌سری تسهیلات رفاهی هماهنگ با محیط طبیعی و با نظارت در راستای جذب گردشگرایجاد می‌شود.

وی می‌افزاید: این طرح اکنون با مقیاس ملی طراحی شده است؛ یعنی تفرجگاه گسترده و متمرکز که بازدهی اقتصادی برای سرمایه‌گذاری هم داشته باشد.

* تصویب مطالعه طرح‌های بام

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان عنوان می‌کند: این پروژه تا قبل از ورود خادمی فاقد مطالعه بود، اما با ورود وی با توجه به توپوگرافی مناسب، به‌عنوان یکی از ظرفیت‌های مطرح گردشگری موردتوجه قرار گرفت و مطالعه آن در دستور کار قرار گرفت.

بهاروند ادامه می‌دهد: سال 97 اعتباری برای مطالعه طرح به‌منظور امکان‌سنجی ظرفیت‌های بام، تعیین و مشاوری برای تهیه شرح خدمات با عنوان مدیریت بهره‌وری پارک‌های جنگلی انتخاب شد.

وی با اشاره به مساحت پارک جنگلی بام می‌گوید: در حال حاضر مساحت بام 626 هکتار است، البته مساحت بام از این میزان بیشتر بود که با احداث ساختمان استانداری و چند ساختمان دیگر از مساحت آن کاسته شد.

معاون فنی اداره کل حفاظت منابع طبیعی می‌گوید: مشاورطرح پیشنهادی مبنی‌بر اضافه کردن منطقه کوی فلسطین، قاضی‌آباد، سراب‌یاس و جاده کمربندی در فاز بعدی مطرح کرد تا کمربند سبز چشم‌انداز وسیع‌تری داشته باشد، اما در شرایط فعلی تمرکز روی همین 626 هکتار است که به تصویب رسیده است.

به‌گفته این مقام مسئول سند مالکیت اراضی بام خرم‌آباد به‌نام جمهوری اسلامی و سازمان جنگل‌ها است.

* برخی پروژه‌های پیش‌بینی شده بام

بهاروند احداث پنج کمپ‌ گردشگری شبانه، 15 محوطه‌ پیکنیکی، احداث تله‌کابین، شهربازی و مجتمع فروشگاهی، مجموعه باغ گیاه‌شناسی، احداث پروژه سورتمه ریلی، احداث موزه روستایی و عشایری و برگزاری جشنواره اقوام و احداث پارک حیات وحش را ازجمله پروژه‌های بام عنوان کرد.

ایجاد پیست اسب‌سواری و کارتینگ، مرکز تفریحات خانوادگی، سایت پروازهای هوایی پارا گلایدر، مسیر دوچرخه‌سواری کوهستانی و سالن اجتماعات، از دیگر مواردی است که وی به آن اشاره کرد.

معاون فنی منابع طبیعی لرستان ادامه داد: برآورد مشاور برای اجرای پروژه‌ها در بام سه‌هزار و 400 میلیارد تومان است که نیازمند پای کارآمدن سرمایه‌گذار توانمند است.

بهاروند عنوان کرد: سازمان اقتصاد و دارایی استان در حال رایزنی است تا درصورت امکان و با کمک وزارت خارجه یک سرمایه‌گذار خارجی را مجاب کند، اما درصورت عدم موفقیت، فراخوانی برای سرمایه‌گذار داخلی انجام می‌شود.

* تأکید بر حفظ یکپارچگی بام

وی تأکید ‌کرد: سیاست دولت و سازمان جنگل‌ها در پارک‌های جنگلی واگذاری آن‌ها به بخش خصوصی است، البه بخش خصوصی که توان کار داشته باشد و مهم‌تر از همه حفظ یکپارگی و عرصه بام است.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در پاسخ به برخی اظهارنظرها مبنی‌بر قطعه‌قطعه کردن بام گفت: مرتب تقاضا از مسئولان بالادست و نمایندگان در مورد واگذاری قطعه‌ای از بام مطرح بوده، ولی ما تاکنون در برابر درخواست‌ها مقاومت کرده‌ایم، زیرا این عرضه جزء سرمایه‌های ملی است.

این مسئول اظار کرد: متأسفانه واگذاری بخشی از بام که درگذشته انجام شده، مانند هتل هاشم‌زاده و مکانی که قرار بود نیروی انتظامی پاسگاه احداث کند، اما تبدیل به رستوران شد، ازجمله مشکلات پیش‌روی بام است که مشاور نیز به آن اشاره کرده است.

در پایان تأکید کرد: حفظ فضای سبز موجود بام و توسعه آن نیز در قالب چند پروژه از سوی مشاور مطرح شده و کشت گونه‌های زینتی و غیرزینتی به‌منظور افزایش تراکم و پوشش جنگلی در راستای جذب گردشگر در دستور کار مشاور قرار دارد.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/27447