کد خبر : 27560
تاریخ : 1399/6/10
گروه خبری : فرهنگی

سردار میرزایی در گفت وگو با سپهرغرب مطرح کرد:

رزمندگان همدان در والفجر 8 تحسین فرمانده کل سپاه را برانگیختند

مرصاد یک حماسه بی‌نظیردر تاریخ جنگ استان همدان رقم زد/ مروارید؛ نخستین عملیات برون‌مرزی همدانی‌ها در دیالی عراق بود

سپهرغرب، گروه فرهنگی - سمیرا گمار: سردار میرزایی گفت: در عملیات والفجر هشت، تیپ انصارالحسین (ع) حماسه‌های ماندگاری را از خود به یادگار گذاشت و موفق به حفظ جاده فاو-ام‌القصر شد. این رشادت‌ها به‌حدی بود که موردتحسین فرمانده کل سپاه؛ محسن رضایی قرار گرفت.

در شماره قبل به بررسی تعدادی از عملیات‌ها از ابتدای پیروزی انقلاب تا آزادسازی خرمشهر پرداختیم، در ادامه مابقی عملیات‌ها و رشادت‌های رزمندگان استان همدان را در آن‌ها، ازنظر می‌گذرانید.

*شرکت در عملیات رمضان به فرماندهی حاج‌قاسم سلیمانی

عملیات رمضان در 22 تیرماه 61 در منطقه زید و در شرق بصره بوده و هدف از این عملیات، پیشروی به‌سوی بصره بود؛ نیروهای استان همدان در قالب سه گردان نصر، فتح و خندق تحت‌امر تیپ 41 ثارالله کرمان به فرماندهی حاج‌قاسم سلیمانی در مورخ 23 تیرماه 61 در عملیات رمضان در محور کوشک شرکت کردند.

این عملیات بسیار سخت بود و منجر به شهادت 157 نفر از رزمندگان استان همدان و سرداران؛ علیرضا حاجی‌بابایی، حبیب‌الله مظاهری، حاج‌محمود نیکومنظری، محمد دلاوری و پرویز اسلامیان شد و 240 نفر هم مجروح شدند.

*کورکردن دید دشمن نسبت‌به جاده سرپل‌ذهاب در عملیات ثارالله

عملیات ثارالله در تاریخ 15/5/61 در ارتفاعات شمال قصرشیرین به‌منظور کورکردن دید دشمن نسبت‌به جاده سر‌پل‌ذهاب – قصرشیرین توسط دو گردان از نیروهای استان همدان به‌وقوع پیوست. قرار بود 6 ارتفاع را بگیریم که دو ارتفاع توسط 540 نفر نیرو در قالب دو گردان ثارالله و فتح انجام شد، 85 نفر به شهادت رسیدند و 115 نفر در این عملیات مجروح شده و 18 نفر هم به اسارت دشمن درآمدند.

*شرکت گردان‌های کمیل و یاسر در عملیات مسلم‌بن‌عقیل

عملیات مسلم‌بن‌‌عقیل در 9 مهرماه 1361 و در غرب سومار انجام شد. در این عملیات رزمندگان استان همدان در قالب دو گردان به‌نام‌های کمیل و یاسر در پوشش تیپ محمدرسول‌الله(ص) در منطقه عمومی سومار وارد عمل شدند.

در این عملیات تعداد 109 نفر از رزمندگان استان همدان به شهادت رسیدند؛ ازجمله سردار رضا نوروزی؛ فرمانده گردان کمیل به شهادت رسید و حدود 240 نفر هم مجروح شدند.

*نخستین مأموریت تیپ انصار در مهران و نخستین عملیات این تیپ در غرب پیرانشهر

عملیات والفجر دو در تاریخ 29 تیرماه 1362 در شمال غرب و در غرب پیرانشهر، نخستین عملیات تیپ انصارالحسین(ع) بود. در این عملیات تعدادی از رزمندگان استان همدان، شهید و مجروح شدند.

گفتنی است؛ ابتدا در یکم فروردین‌ماه 62 به مهران رفتیم و درواقع نخستین ماموریت تیپ به مهران بود که عملیات والفجر سه در هفتم مرداد 62 و در جبهه مهران انجام شد، رزمندگان استان همدان در شناسایی‌های این عملیات نقش کلیدی داشتند.

*آزادسازی 150 کیلومتر از خاک عراق در عملیات تحریرالقدس

عملیات تحریرالقدس به‌وسیله لشکر حضرت حجت(عج) استان همدان در منطقه مهم دربندیخان عراق و در ارتفاعات شاخ شمیران در 21 بهمن‌ماه 1362 انجام شد، در این عملیات رزمندگان استان همدان 150 کیلومترمربع از خاک عراق را آزاد کردند.

* تصرف ارتفاعات مرزی در والفجر 5

والفجر پنج در 27 بهمن سال 62 در منطقه چنگوله در جنوب شرقی مهران به‌اجرا گذاشته شد. در این عملیات رزمندگان تیپ انصارالحسین(ع) موفق به تصرف ارتفاعات مرزی شدند و در این بین 122 نفر از رزمندگان استان همدان به شهادت رسیدند، ازجمله سرداران میرزارضا بیگلری، حسین رفیعی و رضا محرمی از فرماندهان این عملیات بودند. حدود 360 نفر هم مجروح شدند.

*رزمندگان استان همدان پشتیبان کل منطقه در عملیات عاشورا

عملیات عاشورا در 26 مهرماه 1363 و در منطقه میمک به‌اجرا گذاشته شد. در این عملیات رزمندگان تیپ انصارالحسین(ع) به‌عنوان پشتیبان کل منطقه عملیاتی بودند و در حفظ دستاوردها، نقش کلیدی داشتند. در این عملیات 52 نفر از رزمندگان استان همدان به شهادت رسیدند و حدود 140 نفر هم مجروح شدند.

*شهادت سردار حسن صوفی در عملیات بدر

عملیات بدر در 19 اسفندماه 63 در هورالهویزه و در غرب جزایر مجنون، به اجرا گذاشته شد. در این عملیات گروهی از رزمندگان استان همدان شرکت کردند و سردار حسن صوفی؛ مسئول معاونت نیرو و فرمانده بسیج استان همدان به شهادت رسید.

*رزمندگان همدان در والفجر 8 تحسین فرمانده کل سپاه را برانگیختند

عملیات والفجر هشت در تاریخ 20 بهمن 1364 در اروند‌کنار و در شهر بندری فاو عراق به اجرا گذاشته شد. در این عملیات تیپ انصارالحسین(ع) حماسه‌های ماندگاری را از خود به یادگار گذاشت و موفق به حفظ جاده فاو- ام‌القصر شد. به‌طوری که موردتحسین فرمانده کل سپاه؛ محسن رضایی قرار گرفت.

* بعد از والفجر 8 تیپ انصارالحسین(ع) تبدیل به لشکر شد

در این عملیات تعداد 417 نفر به شهادت رسیدند؛ ازجمله سرداران حسن ترک؛ جانشین طرح و عملیات، مصیب مجیدی؛ جانشین اطلاعات عملیات، ناصر عبداللهی؛ فرمانده توپخانه، بختیار جمور؛ جانشین لشکر 43 امام علی(ع)، علی عبدی؛ فرمانده اطلاعات‌عملیات لشکر 43 امام علی(ع) و عباس الجی؛ مسئول تعاون سپاه همدان به شهادت رسیدند و حدود 500 نفر هم مجروح شدند. ضمناً بعد از عملیات والفجر هشت، تیپ انصارالحسین(ع) تبدیل به لشکر شد.

*بازپس‌گیری یک کیلومتر از سنگرهای تصرف‌شده در عملیات انصار

عملیات انصار مخصوص لشکر انصارالحسین(ع) بوده و در 20 شهریور 65 در جزایر جنوبی مجنون برای بازپس‌گیری یک کیلومتر از سنگرهایی که در دست دشمن بود، انجام شد. (این سنگرها قبل از این عملیات، به‌دست دشمن تصرف شده بود) در این عملیات گردان غواصی به فرماندهی حاج‌کریم مطهری، گردان سیدالشهدا(ع)؛ به فرماندهی رضا میرزایی و گردان علی‌اکبر(ع)؛ به فرماندهی محسن امیدی وارد عمل شدند و سنگرهای ازدست‌رفته را از دشمن بازپس گرفتند.

لازم به‌ذکر است؛ درمجموع در این عملیات 176 نفر به شهادت رسیدند، ازجمله قبل از این عملیات سرداران حاج‌محسن عینعلی؛ فرمانده گردان 153 حضرت قاسم‌بن‌الحسن(ع) تویسرکان، حاج‌رضا شکری‌پور؛ فرمانده گردان 154 حضرت علی‌اکبر(ع) و در عملیات بازپس‌گیری، سرداران حاج‌محسن امیدی؛ فرمانده گردان 154 حضرت علی‌اکبر(ع) و حاج‌محمد تکلوبیغشی؛ جانشین این گردان و حاج‌ناصر ذیغمی؛ مسئول تبلیغات لشکر انصار نیز به شهادت رسیدند و حدود 300 نفر هم مجروح شدند.

*اسارت 35 رزمنده استان همدان در کربلای 4

رزمندگان استان همدان روز 3/10/65 پس از دو ماه شناسایی و گذر از رودخانه خروشان اروندرود توسط غواصان واحد اطلاعات‌عملیات لشگر 32 در قالب سه گردان (دو گردان پیاده و یک گردان غواصی) در عملیات کربلای چهار، از محور اروندرود به مواضع دشمن حمله کردند که در نتیجه 145 نفر از رزمندگان استان همدان به شهادت رسیدند، 450 نفر مجروح شدند و 35 نفر هم به اسارت دشمن درآمدند. دو هفته بعد عملیات کربلای پنج اتفاق افتاد.

*تقدیم بیشترین شهید در کربلای پنج؛ 743 نفر

عملیات کربلای پنج در تاریخ 19 دی‌ماه 1365 و در منطقه شلمچه به اجرا گذاشته شد، در این عملیات رزمندگان استان همدان طی چندین مرحله در نقاط مختلف شلمچه، عملیات حماسی و پیروزمندانه‌ای را به‌ نمایش گذاشتند که در نتیجه از رزمندگان استان همدان، 743 نفر به شهادت رسیدند، ازجمله سرداران حاج‌ستار ابراهیمی؛ فرمانده گردان 155 حضرت علی‌اصغر(ع)، مطلب قیصری؛ فرمانده گردان 157 حبیب‌بن‌مظاهر، مجید رضیعی؛ فرمانده گردان 158، حسن‌مراد ابروزن؛ فرمانده گردان 159، حیدر سهرابی؛ معاون گردان 159، نبی‌الله احدی‌قلیچ؛ جانشین گردان 154 علی‌اکبر(ع)، یونس گنجی؛ جانشین گردان 155 علی‌اصغر(ع)، حسینعلی نوری؛ فرمانده اطلاعات عملیات لشکر ویژه شهدا، احمد هدایت‌پناه؛ فرمانده گردان توپخانه، ناصر قاسمی؛ فرمانده بسیج همدان، حسین کیانی؛ جانشین گردان 152 حضرت ابالفضل(ع)، محمدحسین محجوب؛ معاون گردان 152 حضرت ابالفضل(ع)، علی اسماعیل‌بیگی؛ معاون گردان 153 حضرت قاسم‌بن‌الحسن(ع)، محمدعلی رفیعی؛ فرمانده گردان پدافند هوایی و قدرت‌الله دارابی؛ معاون گردان تعاون به شهادت رسیدند و حدود دو هزار و 500 نفر هم مجروح شدند.

*عملیات نصر4 در ماووت عراق

عملیات نصرچهار در تاریخ 31 خردادماه 66 در منطقه ماووت عراق به اجرا گذاشته شد؛ پس از آن رزمندگان استان همدان به‌مدت 14 ماه در آن منطقه حضور داشتند که در طی این مدت تعداد 297 نفر از رزمندگان استان همدان به شهادت رسیدند، ازجمله سرداران؛ علی چیت‌سازیان؛ فرمانده اطلاعات‌عملیات لشکر انصارالحسین(ع) و برادرش محمدامیر؛ جهادگر و همچنین حاج‌حسن تاجوک؛ فرمانده تیپ کربلا و فرمانده محور عملیاتی منطقه گرده رش ماووت عراق، نوذر سلگی؛ معاون محور عملیاتی ماووت عراق به شهادت رسیدند و حدود 700 نفر هم مجروح شدند که بنده هم در این عملیات از ناحیه سر، جانباز 70 درصد شدم.

*قتل‌عام مردم حلبچه به دستور صدام

والفجر 10 در تاریخ 23 اسفند ماه 66 در حلبچه عراق به اجرا گذاشته شد. در این عملیات واحدهایی از لشکر انصارالحسین(ع) شرکت کردند. همان زمانی که حلبچه به دستور صدام، بمباران شیمیایی شده و از جمعیت 20 هزار نفره در حلبچه، 10 هزار نفر مجروح شیمیایی و پنج هزار نفر شهید و پنج هزار نفر هم به ایران پناهنده شدند.

* دشمن آرزوی ساقط کردن نظام را در مرصاد به گور برد

عملیات مرصاد در تاریخ سوم مرداد 67 در تنگه چهارزبر تا مرز قصرشیرین به اجرا گذاشته شد. در این عملیات تعداد 172 نفر از رزمندگان استان همدان به شهادت رسیدند. ازجمله سرداران مهدی ملکی؛ فرمانده گردان 153 حضرت قاسم‌بن‌الحسن(ع) تویسرکان، بهرام مبارکی؛ فرمانده گردان 154 حضرت علی‌اکبر(ع) همدان، هادی فضلی؛ فرمانده اطلاعات‌عملیات تیپ دو کربلا از لشکر انصارالحسین(ع)، حبیب‌الله لطیفی؛ رئیس ستاد تیپ نصرت(اهل اسدآباد)، محمد شیخ‌بابایی‌؛ معاون‌ اول و رمضان‌علی مصباحی؛ معاون دوم گردان 157 حبیب‌بن‌مظاهر به شهادت رسیدند و حدود 350 نفر نیز مجروح شدند.

درواقع در این عملیات منافقان با هدف تصرف استان‌های کرمانشاه، همدان، قزوین و تهران قصد ساقط کردن نظام مقدس جمهوری اسلامی را داشتند که رزمندگان اسلام به‌ویژه رزمندگان استان همدان، با عملیات‌های پی‌درپی رشادت‌های بی‌نظیری را رقم‌زدند.

*حماسه‌آفرینی 300 رزمنده داوطلب همدانی در عملیات برون‌مرزی مروارید

عملیات برون‌مرزی مروارید در 12 فروردین 1370 و در استان دیاله عراق و در منطقه الخالص بعد از شهر کلار که شهرک منافقان و پادگان اشرف در آن واقع شده بود، انجام شد. در این پادگان بیش از پنج هزار نفر از منافقان مستقر بودند که توانستیم با 300 نفر از رزمندگان داوطلب استان همدان خود را به آن منطقه برسانیم. در این عملیات به میزان 50 درصد از پادگان منافقین تخریب شد و در نتیجه حدود 30 نفر از رزمندگان استان به شهادت رسیدند، ازجمله حاج‌محمد طالبیان (از اعضای گروه ابوذر نهاوند) و علی‌اصغر سماواتی؛ جوان 19 ساله‌ای که هنر خطاطی و نقاشی داشت و از مداحان اهل‌بیت علیهم‌السلام بود، به شهادت رسیدند و حدود 50 نفر هم مجروح شدند.

* اطلاعات دقیقی از عملیات‌های خودجوش در دست نیست

لازم به‌ذکر است؛ آنچه تا اینجا گفته شد، عمده عملیات‌های رزمندگان استان همدان در طول هشت سال دفاع مقدس بود، در برخی از عملیات‌ها همچون شکست حصر سوسنگرد و عملیات ثامن‌الائمه(ع) رزمندگان اسلام به‌صورت گروهی و خودجوش شرکت کرده‌اند که اطلاعات دقیقی از عملکرد آن عزیزان در دست نیست.

*تعداد دقیق شهدای استان همدان در انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس 7255 نفر است

درمجموع تعداد شهدای استان همدان در انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس که اسم و مشخصات کامل آن‌ها موجود است، 7255 نفر بوده و به هشت هزار نفر نمی‌رسد. از آنجایی که رهبر انقلاب(دامت‌برکاته) روی این موضوع حساسیت ویژه دارند و فرموده‌اند؛ ارائه گزارش غیرواقعی به مردم حرام است، بنا بر این فرموده، باید در ارائه آمار دقت کرد.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/27560