کد خبر : 30930
تاریخ : 1399/8/8
گروه خبری : جامعه

راه‌هایی برای مخالفت کردن مودبانه

موافقت کردن خیلی راحت‌تر از مخالفت کردن است. اما از مکالماتی که در آن موافقت چندانی وجود ندارد هم می‌توان چیزهای زیادی یاد گرفت. البته اگر بتوانیم خوب گوش دهیم و منطقی حرف بزنیم.

متاسفانه، خیلی از ما آنقدر خجالتی هستیم که نمی‌توانیم مخالفت خود را اعلام کنیم و وقتی مسائل بر وفق مراد ما نباشد، خود را می‌بازیم.

کلمه «نه» یکی از کوتاهترین و ساده ترین کلمات برای تلفظ در فارسی است. اما گاهی دقیقاً همین کلمه، به زبان آوردنش بسیار سخت می شود.

وقتی میخواهیم به دیگران «نه» بگوییم، می‌ترسیم که احساساتشان را جریحه دار کرده یا ناامیدشان کنیم یا حتی بدتر، دیگر دوستمان نداشته باشند.

اما نه گفتن هم مهارت هایی نیاز دارد مثل هر کار دیگری و قرار نیست با یک نه گفتن دنیا تمام شود. اگر مایلید به راز چند مهارت ساده از این نوع پی ببرید این مطلب را از دست ندهید:

1-به خودِ شخص نگیرید. اگر ناراحت شوید، بد نیست یادتان بیاورید که نسبت به ایده والدین، دوستان، معلم یا هر کس دیگر است که عصبانی شده‌اید، نه خودِ او.

2- از تحقیر کردن ایده‌ها و عقاید دیگری خودداری کنید. اگر کسی تابحال این کار را با شما کرده باشد خوب می‌دانید که چقدر استفاده از زبان و رفتاری مودبانه ارزشمند است. پس اگر در نظر داشتید که بگویید، “چه فکر احمقانه‌ای”‌، بگویید، “من موافق نیستم و برای آن دلیل دارم.”‌ با وسوسه داد کشیدن، مسخره کردن یا دادن نظرات موهن مقابله کنید و مطمئن باشید با این روش مقصودتان را بهتر خواهید رساند.

3- برای بیان احساس، افکار و خواسته‌ها و نیازهایتان، عباراتی استفاده کنید که ابتدای آن با “من”‌ شروع می‌شود. استفاده از عباراتی که با “تو”‌ شروع می‌شود کمی جدال‌برانگیز است. مثلاً می‌توانید به جای اینکه به پدر یا مادرتان بگویید، “تو همیشه کارهام رو چهارشنبه‌ها گوشزد می‌کنی که می‌دانی کلی درس دارم”‌، بگویید، “من احساس می‌کنم تحت فشار هستم چون امشب تکالیف مدرسه‌ام زیاد است. می‌توانم این کارها را فردا انجام دهم؟”‌

4-به نظرات طرف‌مقابل گوش دهید. شنونده‌ای خوب بودن یک راه برای نشان دادن احترام و درک نظرات طرف‌مقابل است. این باعث می‌شود احتمال اینکه طرف‌مقابلتان هم چنین رویکردی نسبت به شما داشته باشد بیشتر شود. وقتی طرف‌مقابل با شما صحبت می‌کند، سعی نکنید به این فکر کنید که چرا با او مخالف هستید یا اینکه بعد از او چه می‌خواهید بگویید. درعوض، به حرفی که می‌زند توجه کنید. وقتی نوبت حرف زدن شما شد، همه نکات مهمی که در حرف‌های او بود را بیان کنید تا نشان بدهید به حرف‌هایش گوش داده‌اید. بعد با آرامش نظر خودتان را مطرح کرده و بگویید که چرا با او مخالف هستید.

5-آرامشتان را حفظ کنید. این یکی از مهمترین نکاتی است که برای کنترل مکالمه باید رعایت کنید. البته، حفظ آرامش و منطقی برخورد کردن وقتی از چیزی عصبانی هستید بسیار سخت است، مخصوصاً اگر فرد مقابل حسابی شلوغش کند. این شمایید که باید نشان دهید فردی بالغ هستید و می‌توانید مکالمه را کنترل و هدایت کنید، حتی اگر فردمقابل والدین یا کسی باشد که باید بیشتر از شما بداند.

6-  بعد از نه گفتن تشکر کنید. اگر بعد از اینکه خواسته دیگران را رد می کنید، یک کلمه تشکرآمیز مثل "ممنون" یا "مرسی" هم بگویید تاثیر سریع و مثبتی روی درخواست کننده خواهید گذاشت.

7-  محکم باشید. اگر مطمئن هستید که باید نه بگویید بدون معطلی یک نه محکم بگویید. محکم نه گفتن البته به مفهوم عصبانیت، پرخاش یا پریدن به طرف مقابل نیست. فقط شک و تردید در صدایتان راه ندهید.

8-  زمان بخرید. اگر حس می کنید طرف مقابلتان از اینکه رک و صریح دست رد به سینه اش بزنید ناراحت می شود و بهش برمی خورد، از تکنیک زمان خریدن استفاده کنید و به او بگویید که برای پاسخ فرصت می خواهید. به این ترتیب زمینه راحت نه گفتن پدید می آید.

9- پیشنهاد دیگری بدهید. می توانید با یک پیشنهاد دیگر مسیر صحبت و درخواست را عوض کنید و در واقع با یک پیشنهاد بهتر هم خودتان سود ببرید و هم منافع طرف مقابل را در نظر بگیرید.

فرآوری:نعیمه درویشی

 

 

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/30930