کد خبر : 33138
تاریخ : 1399/9/16
گروه خبری : سلامت

تغـذیه مناسب سپـر دفـاعی قـوی در جنگ با کرونا

 سپهرغرب، گروه سلامت - سمیرا گمار: در دوران شیوع ویروس کرونا بسیار مهم است که بیماران مبتلا به کرونا چه مواد غذایی را مصرف کنند تا روند بهبود تسریع شود و چه مواد غذایی مصرف نکنند تا علائم بیماری آنها شدت نگیرد.

تغذیه نقش مهمی در بهبود و یا تشدید بیماری‌ها دارد، کرونا نیز از این قاعده مستثناء نیست؛ چرا که با تغذیه مناسب می‌توان سیستم ایمنی بدن را تقویت کرد تا بتواند با عوامل بیمای‌زا بهتر مبارزه کند، اگر تغذیه فرد به گونه‌ای باشد که سیستم ایمنی بدن تضعیف شود، قطعاً کرونا ویروس به راحتی می‌تواند بر آن غلبه کند و با شدت بیشتری فرد را درگیر کند.

بنابراین مراقبت‌های تغذیه ای برای کاهش احتمال ابتلا به ویروس کرونا یا کاهش عوارض ناشی از آن، در جریان ابتلا به این ویروس و دوران نقاهت ضروری است.

با این وصف، برای آگاهی از نوع تغذیه بیماران مبتلا به کووید 19 در دوران کرونا، نحوه تقویت سیستم ایمنی بدن در این دوران، مصرف ویتامین‌ها و پروتئین‌ها برای بیماران مبتلا به کووید 19 با آرزو کاوه‌ای رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت‌وگویی داشته‌ایم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید: تقویت سیستمی ایمنی بدن راهکار پیشگری از ابتلا به کرونا

آرزو کاوه‌ای با اشاره به اهمیت پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا با استفاده از تغذیه مناسب، عنوان کرد: یکی از موارد قابل توجه، تقویت سیستم ایمنی بدن نظیر سایر بیماری‌های عفونی برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس خطرناک است؛ زیرا مادامی که با استفاده از تغذیه مناسب، سیستم ایمنی قوی داشته باشیم در کنار رعایت موارد بهداشتی تا حدودی می‌توانیم آسوده خاطر باشیم که این ویروس کاری به ما ندارد.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه رعایت دو اصل تعادل و تنوع در برنامه غذایی اصل مهمی است، تصریح کرد: تعادل به معنی مصرف کافی مقادیر غذایی و تنوع به معنی مصرف انواع مختلف غذا است.رعایت تعادل و تنوع غذایی

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در ادامه سخنان خود تاکید کرد: رعایت تعادل و تنوع غذایی ربطی به پول و وضعیت اقتصادی ندارد که بگوییم اگر از وضعیت اقتصادی بهتری برخوردار بودیم این اصل رعایت می‌شود؛ یا برخی که وضع اقتصادی خوبی دارند فکر می‌کنند هر چیزی که گران است می‌تواند ضامن سلامتی باشد؛ واقعا این طور نیست.

کاوه‌ای اظهار کرد: اگر بناست میوه بخوریم بهتر است انواع مختلف آن باشد اما مقدارش کم باشد همین طور همه حبوبات، مغزدانه‌ها و سبزیجاتی که به آن‌ها دسترسی داریم.

وی با بیان اینکه یکی از ویتامین‌های موثر بر سیستم ایمنی بدن، ویتامین c است، ابراز کرد: منایع این ویتامین در انواع کلم، جوانه‌ها و گوجه‌فرنگی یافت می‌شود؛ حتی مردم می‌توانند خودشان هم در خانه جوانه‌ها را آماده کنند نظیر همان چیزی که با ماش، عدس و گندم برای سبزه عید استفاده می‌کنند، این جوانه‌ها حاوی مقادیر زیادی ویتامین c و آهن است و می‌توان در منزل آن را تهیه کرد.

این کارشناس تغذیه در ادامه اذعان کرد: از دیگر منابع حاوی ویتامین c پیاز خام بوده که در دسترس همه است و از ابتلا به ویروس کرونا پیشگیری می‌کند، استفاده از شلغم در داخل سوپ و آش نیز بسیار مفید بوده و تامین کننده ویتامین c است میوه‌های زرد و نارنیج بخورید

کاوه‌ای با تاکید بر لزوم مصرف ویتامین D و A نیز یادآوری کرد: این ویتامین در سبزی‌ها و میوه جات زرد و نارنجی مثل هویج، کدو حلوایی و نظایر این‌ها وجود دارد که قیمت بالایی ندارد اما مردم کمتر استفاده می‌کنند، علاوه بر این اگر زرده تخم مرغ در دسترس باشد دارای ویتامین A است، ضمن اینکه در روغن‌های مایع مثل کانولا و آفتابگردان نیز منابعی از ویتامین D وجود دارد.شوریجات و شیرینی جات ممنوع

وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر لزوم پرهیز از شوری و شیرینی، اعلام کرد: یکی از مواردی که بدن ما را با خطر جدی مواجه می‌کند استفاده بیش از حد از شوری جات و شیرینی جات است؛ ویروس کرونا شیرینی را بسیار دوست دارد و به صورت کلی همه را به کاهش مصرف قندهای ساده مثل قند، عسل و مربا و شوریجاتی نظیر کنسروها، خیارشور سوسیس و کالباس توصیه می‌کنیم. چراکه این مواد غذایی سیستم ایمنی بدن را بسیار ضعیف می‌کند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: ویتامین D ویتامینی است که سیستم ایمنی را بالا می‌برد، در کمک به پیشگیری از کرونا بسیار موثر بوده و مشخص شده که حالت حفاظتی و پیشگیری دارد، با این اوصاف ممکن است ویتامین D خیلی استفاده نشود، ضمن اینکه ما از نور آفتاب هم خیلی استفاده نمی‌کنیم لذا مواد غذایی حاوی ویتامین D اهمیت دارد.

کاوه‌ای بر اهمیت استفاده از میوه‌های خشک و تازه و سبزی‌ها تاکید کرد و گفت: بدون تردید این منایع سیستم ایمنی را تقویت می‌کند و در فلفل دلمه‌ای، جعفری، پیازچه و میوه‌هایی مانند پرتقال، نارنگی، لیمو ترش وکیوی یافت می‌شود.

وی در ادامه سخنان خود اعلام کرد: با توجه به مواردی که عرض کردم بحث روی ساده خوردن و استفاده از میوه و سبزیجات است، در کنار این استفاده روزانه 6 تا 8 لیوان مایعات را نباید دست کم گرفت، اما به شدت باید از آبمیوه‌های صنعتی و نوشابه پرهیز کرد. دوغ هم اگر قرار است استفاده کنیم بهتر است در خانه درست کنیم. مصرف مایعات را جدی بگیرید

وی خاطرنشان کرد: حال اگر به کرونا ویروس مبتلا شدیم مهمترین نکته مصرف مایعات و غذاهای گرم و است؛ چای، انواع دمنوش‌ها به ویژه دمنوش آویشن و دارچین بسیار موثر است، آبمیوه تازه نظیر آب سیب و هویج، طعم‌دار کردن آب ساده مثلا با یک تکه دارچین، دوغ کم نمک دست‌ساز در کنار این دمنوش‌ها مناسب است.

این کارشناس تغذیه با بیان اینکه بهتر است دمنوش‌ها را به مقدار کمی شیرین کنیم، ابراز کرد: یکی از نکات مهم و قابل توجه این است که مردم فکر می‌کنند چون عسل برای سرماخوردگی و آنفولانزاز خوب است، برای این بیماری هم مفید استدر حالی که حتی آبلیمو عسل هم توصیه نمی‌شود، چند قطره آبلیمو برای طعم‌دار کردن آب خوب است.

کاوه ای خاطرنشان کرد: کسانی که تب دارند با بالا رفتن هر یک درجه تب (چون متابولیسم افزایش پیدا می‌کند) هم باید مصرف آب و مایعات را افزایش دهند هم اینکه مصرف غذا به دفعات باشد، به عبارتی در شبانه‌روز به جای سه وعده اصلی، 6 وعده غذا بخورند یعنی مقدار آن کمتر اما دفعاتش بیشتر باشد تا بتوانند با بی‌اشتهایی مقابله کنند.

این کارشناس تغذیه تشریح کرد: اگر سالمندان و افرادی که اضافه وزن ندارند غذا نخورند جان آنها با خطر مواجه می‌شود بنابراین باید از غذاهای آبکی و مقادیر زیاد مایعات، میوه و سبزی تازه استفاده کنند.

وی افزود: بیمار کرونایی باید رژیم پرپروتئین داشته باشد اگر بیماران به گوشت دسترسی نداشتند انواع لبنیات و حبوبات نظیر ماش و نخود می‌تواند پروتئین خوبی به بدن برساند. ضمن اینکه در دوران مریضی ویتامین D کاهش پیدا کرده در این دوران پزشکان به استفاده از منابع این ویتامین توصیه می‌کنند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در ادامه با اشاره به سپری کردن دوران نقاهت برای مهار کرونا به استفاده از پیاز تازه با همه غذاها و صبحانه تاکید کرد و گفت: غذاهای سنگین مثل ماکارونی، سوسیس، کالباس، اولویه، پنیر پیتزا، فست‌فودها، آش‌های سنگین، ترشی، سرکه و شوریجات از نبایدهای این دوره است و باید به آن توجه کرد.

کاوه ای تصریح کرد: در دوران نقاهت لبنیاتی مانند شیر، پنیر و ماست مفید بوده و مصرف رب گوجه، فلفل، نسکافه و سس باید محدود شود.

وی در خاتمه سخنان خود با بیان اینکه برخی‌ها ممکن است دچار اسهال شوند منذکر شد: عدم استفاده از سبوس، روغن و چربی‌ها را در این دوره باید جدی گرفت و این موارد در گروه‌های سنی مختلف تفاوتی ندارد همه باید مراقب تغذیه خود باشند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/33138