کد خبر : 33445
تاریخ : 1399/9/22
گروه خبری : استان‌ها

رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان مطرح کرد:

تشکیل انجمن‌های علمی بین‌المللی و میان‌رشته‌ای

15 عنوان اختراع در باشگاه پژوهشگران جوان همدان ثبت شد

سپهرغرب، گروه کاردانش: رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان مطرح کرد: برنامه‌هایی‌ برای پیشرفت انجمن‌های علمی اتخاذ شده است که از آن جمله می‌توان تشکیل انجمن‌های علمی میان‌رشته‌ای و بین‌المللی را نام برد.

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سیاست‌های جمهوری اسلامی و منویات مقام معظم رهبری در زمینه برنامه‌ریزی برای جذب نخبگان و پرورش و هدایت دانشجویان و دانش‌آموزان مستعد به‌عنوان نخستین مرکز شناسایی، جذب، پرورش، هدایت و حمایت پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاهی سال 1377 راه‌اندازی شد.

اکنون دفاتر باشگاه در بیش از 300 واحد دانشگاهی و 100 آموزشکده سما در سراسر کشور در حال انجام مأموریت شناسایی، هدایت و فعال‌سازی فعالیت‌های خودجوش دانش‌آموزی و دانشجویی و ایجاد روحیه مسئولیت‌پذیری پژوهشی و پرورش دانشجویان و دانش‌آموزان مستعد دانشگاه آزاد اسلامی هستند.

این باشگاه از سال 1377 تاکنون با جذب بیش از 95 هزار عضو از میان دانش‌آموزان و دانشجویان که 23 هزار و 883 نفر آنان فعال هستند از اعضای خود حمایت‌های معنوی و مادی انجام داده و در برنامه جدید باشگاه، رویکرد فعالیت‌محوری جایگزین تسهیلات‌محوری شده است.

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی قصد دارد با ایجاد رقابت علمی و سایر فعالیت‌های پژوهشی، زمینه رشد و پرورش بهتر اعضای مستعد خود را ایجاد کند.به‌منظور آشنایی با فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان با مریم اورنگ رئیس این باشگاه گفتگو شده است که در ادامه می­خوانید:

به عنوان اولین سؤال خلاصه‌ای از روند راه‌اندازی، موفقیت‌ها و دستاوردهای شاخص باشگاه پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان را بیان کنید.

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان به‌طور رسمی فعالیت خود را از سال 1386 و پس از واگذارکردن ریاست باشگاه به دکتر سهیل سبحان‌اردکانی (عضو هیئت‌ علمی دانشگاه آزاد اسلامی) آغاز کرد و به جرأت می‌توان گفت دوره وی از دوران طلایی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد همدان است به‌طوری که چند مورد اختراع، انتشار کتاب و... به ثبت رسید که از آن جمله می‌توان یک مورد اختراع (طراحی و ساخت سه‌چرخه برای معلولان) که بسیار نیز مورد توجه قرار گرفت را نام برد.

از جمله آمارهای عملکردی در دوره سبحان‌اردکانی را می‌‌توان عضویت حدود 550 نفر در باشگاه که 23 نفر از آنان موفق به عضویت در استعدادهای درخشان باشگاه شدند، انتشار 450 عنوان مقاله در نشریه‌های معتبر ISI, ISC، علمی-پژوهشی، علمی-ترویجی، ارائه 360 عنوان مقاله در همایش‌های بین‌المللی، ملی و منطقه‌ای، عقد قرارداد برای اجرای 50 عنوان طرح پژوهشی، انتشار 6 عنوان کتاب، برگزاری دو مورد همایش ملی، برگزاری 35 کارگاه آموزشی، برگزاری پنج مورد اردوی علمی، ثبت 15 عنوان اختراع، کسب سه دوره عنوان عضو برتر باشگاه در سطح کشور و چهار دوره رئیس برتر باشگاه در سطح کشور و به‌ویژه تأسیس آزمایشگاه تحقیقاتی نانوساختارها و نانوشیمی و برگزاری بسیار موفق پانزدهمین اجلاس سالانه رؤسای باشگاه در سال 90 را ذکر کرد.

سهیل سبحان اردکانی تا سال 1395 مسولیت باشگاه را به عهده داشته اند، پس از وی «دکتر فرزان براتی» (عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان) حدود 18 ماه عهده‌دار مسئولیت ریاست باشگاه بود، سپس سکان باشگاه را «دکتر نسرین کرمی‌کبیر» (عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان) حدوداً از بهمن سال 96 به دست گرفت و سال 1399 به مدت حدوداً سه ماه نیز «دکتر مسعود معینی» (عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان) که اکنون مدیرکل پژوهش و تولید علم این واحد دانشگاهی است، این مسئولیت را به عهده داشت. از 10 شهریور 99 نیز این‌جانب مریم اورنگ با مدرک دکتری آموزش زبان انگلیسی(گرایش روانشناسی زبان) با حکم داخلی واحد، مسئولیت این بخش را با حفظ سمت قبلی بر عهده دارم و منتظر حکم سازمانی هستم.

برگزاری و شرکت در مسابقات معتبر علمی که البته از سال 98 انجمن‌های علمی نیز به مجموعه باشگاه اضافه شده‌اند از دیگر فعالیت‌ها و موفقیت‌های باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان بوده است.

   مهم‌ترین فعالیت‌های حال حاضر باشگاه چیست و چه سیاست‌گذاری‌هایی را در پیش گرفته‌اید؟

از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که اکنون در راستای تحقق سند چشم‌انداز باشگاه و اجرای برنامه‌های مصوب با توجه به شرایط فعلی و نیز وضعیت بودجه می‌توان از آن­ها نام برد، برگزاری وبینارهای تخصصی عمدتاً در راستای مشکلات فعلی جامعه و بعضاً برگزاری وبینارهای آموزشی است و نیز برگزاری همایش‌های ملی و یا بین‌المللی.

امید است در آینده با توجه به اینکه خانواده باشگاه با حضور انجمن‌ها وسیع‌تر شده است، بتوان در راستای ارتقای سطح مهارتی اعضا و نیز جذب نخبگان و اشتغال‌زایی گام‌های بزرگی برداشت، یکی از برنامه‌های باشگاه تشکیل انجمن‌های بین‌المللی و انجمن‌های علمی استادان است که البته با توجه به شرایط فعلی نمی‌توان دقیق پیش‌بینی کرد که تا چه اندازه تحقق پیدا می‌کند، حمایت از دانشجویان و اعضای مخترع باشگاه برای رفع پاره‌ای از مشکلات جامعه است، درباره کارآفرینی و ایجاد بانک اطلاعاتی در زمینه نقاط قوت و ضعف شهرستان همدان و استان همدان به‌منظور ارائه راهکارها و طرح‌های کاربردی توسط اعضا نیز گام‌هایی برداشته‌ می‌شود.

چه پیشنهادها و خواسته‌هایی برای ارتقا و توانمندسازی باشگاه از همکاران ستادی دارید تا باشگاه بتواند بهتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهد؟

افزایش ظرفیت بودجه اختصاص یافته شده به باشگاه و انجمن‌های علمی برای ترغیب نخبگان و جذب آنان و سرمایه‌گذاری روی اختراعات ثبت نشده، برگزاری نشست‌های منظم و تبادل اندیشه برای‌ ارائه برنامه‌های راهبردی از جمله پیشنهادهاست.

آیا باشگاه متبوع شما دستاورد و محصول   شاخصی دارد؟ و برنامه و دستور­کاری جدیدی دارید که منجر­به تولید محصول شود.؟

اکنون خیر؛ اما برنامه‌ریزی لازم با سیاست‌های جدید برای جذب نخبگان و افراد مستعد در انجمن‌های علمی تنظیم شده است که با وجود شرایط کرونا در حال اجرای آن هستیم.

   در دوره کرونا چه عملکردی داشته و آیا موفق به تولید محصولات ضدکرونا هم شده‌اید؟

در دوره کرونا بیشتر انجمن‌ها‌ به‌ویژه انجمن پرستاری فعال بوده‌اند، در حوزه باشگاه موفق به تولید محصولات ضد کرونایی نشده‌ایم؛ اما در حوزه پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان این کار انجام شده است.

 در راستای آخرین سیاست‌ها و برنامه‌های ابلاغی از ستاد مرکزی چه برنامه‌هایی پیش‌رو دارید و دستورکارها چیست؟

پیگیری و به‌ثمر رساندن طرح‌های ارائه شده از سوی ستاد مرکزی و نیز برنامه‌های راهبردی باشگاه به‌ویژه با هدف اشتغال‌زایی اعضای باشگاه و انجمن‌های علمی دانشجویی از برنامه‌های پیش روی باشگاه است.

 با توجه به قرارگرفتن انجمن‌های علمی زیر نظر باشگاه، بفرمایید از چه تعداد انجمن علمی و در چه زمینه و گروه‌هایی برخوردارید. ارزیابی شما از کارکردهایشان چیست و آیا برنامه‌ای برای پیشرفت آنها دارید؟

اکنون 11 انجمن علمی فعال داریم ازجمله انجمن علمی روباتیک، کامپیوتر، پرستاری، مدیریت، تربیت بدنی، معماری، میکروبیولوژی و... که البته در شرایط کرونا پنج انجمن علمی به‌ویژه انجمن‌های علمی پرستاری و کامپیوتر فعالیت داشته‌اند. در شرایط کرونا انجمن‌ها به فعالیت خود به شکل برگزاری وبینارهای تخصصی، برنامه‌های آموزشی، برگزاری و شرکت در مسابقات علمی ادامه داده‌اند.

برنامه‌هایی‌ برای پیشرفت انجمن‌ها اتخاذ شده است که از آن جمله می‌توان تشکیل انجمن‌های علمی میان‌رشته‌ای و تشکیل انجمن‌های علمی بین‌المللی را نام برد. با توجه به اینکه در آینده بیشتر مشکلات جامعه در رابطه با خود انسان‌ها و روابط میان آنها و نیز اعتیاد به شکل‌های گوناگون خواهد بود، یکی از برنامه‌ها ترغیب انجمن‌های علمی گروه علوم انسانی است‌ که در کشور ما توجه خاصی به علوم انسانی که جایگاه ویژه‌ای در جامعه دارد، نمی‌شود.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/33445