کد خبر : 33531
تاریخ : 1399/9/23
گروه خبری : کاردانش

ایـران اثرگذارترین کشور منطقه در علم نانـو

سپهرغرب، گروه کار و دانش: تجزیه و تحلیل آمار و ارقام نظام رتبه‌بندی سایمگو حکایت از صدرنشینی ایران در علم نانوفناوری منطقه و تلاش مداوم دانشمندان برای یکه‌تازی در این عرصه دارد.

رتبه‌بندی «سایمگو» هر سال کشورهای مختلف جهان را به لحاظ تحقیقات علمی و ارائه مقالات رتبه‌بندی و جایگاه جهانی آنها را در وب‌سایت خود منتشر می‌کند. آمار و ارقام این جدول نشان‌دهنده تلاش و زحمت دانشمندان ایرانی برای صدرنشینی در آسیای غربی و حفظ جایگاه علمی خود دارد.

در این گزارش به روند پیشرفت ایران و دانشمندان ایرانی در ارائه اسناد علمی در نانوفناوری اشاره می‌کنیم که سال‌های 2017 و 2018، 2019 را شامل می‌شود؛ این گزارش به جایگاه کشورهای منطقه و جهان نیز اشاره دارد.

بر اساس رتبه‌بندی سایمگو، ایران در سال 2019 به مقام نخست تولیدات علمی در زمینه فناوری نانو در سطح کشورهای آسیای غربی دست یافته و دانشمندان با مقالات علمی خود دانش نانوفناوری منطقه را در دست گرفته‌اند؛ گرچه شمار مقالات دانشمندان ما در سال 2019 کمتر از سال‌های 2017 و 2018 است، اما تلاش شده تا مقاله‌های علمی عملیاتی شوند و این علم به زندگی روزمره مردم ورود کند.

 تسخیر علم نانوی منطقه توسط دانشمندان ایرانی در سال 2019

بررسی‌های منتشر شده در مجله «SCImago Journal & Country Rank» نشان می‌دهد ایران با تعداد 702 مقاله در زمینه فناوری نانو در رتبه نخست و عربستان سعودی با 441 مقاله در مقام دوم قرار دارد.

 جایگاه کشورهای منطقه در علم نانو

بر اساس آنچه که در جدول سایمگو دیده می‌شود، رژیم صهیونیستی،‌کشورهای مصر، ترکیه، عراق، امارات متحده عربی، کویت، قطر، اردن، عمان، لبنان، سرزمین‌های اشغالی، سوریه، بحرین و یمن به ترتیب در رتبه‌های بعد از ایران و عربستان سعودی قرار دارند.

از میان 702 مقاله منتشر شده توسط محققان ایرانی در علم نانو 691 مقاله قابل استناد بوده است. در حالی که عربستان سعودی به عنوان کشور حائز مقام دوم، تنها 441 مقاله ارائه کرده که از این تعداد نیز تنها 430 مقاله قابل استناد بوده است.

یمن به عنوان آخرین کشور در سطح آسیای غربی در سال 2019 تنها سه مقاله در زمینه فناوری نانو ارائه کرده که هر سه مقاله نیز قابل استناد بوده است.

 ایران شانزدهمین رده از جدول جهانی در علم نانوفناوری

محققان چینی در سال 2019، 15 هزار و 790 مقاله در زمینه علم فناوری نانو منتشر و ارائه کرده‌اند که از این تعداد 15 هزار و 601 مقاله قابل استناد بوده است.

کشورهای ایالات متحده آمریکا، کره جنوبی،‌آلمان، هند، ژاپن، انگلیس، فرانسه، استرالیا، روسیه، اسپانیا، ایتالیا، کانادا، سنگاپور و تایوان به ترتیب بعد از صدرنشین جهان و قبل از ایران در نظام رتبه‌بندی سایمگو جای گرفته‌اند.

کشورهای هنگ‌کنگ، سوئیس، هلند، سوئد، عربستان سعودی، لهستان، بلژیک، رژیم صهیونیستی، برزیل، جمهوری چک،مصر، دانمارک، مالزی، ترکیه، مکزیک، اتریش، فنلاند، پرتغال، عراق، ویتنام، ایرلند، تایلند، یونان، نروژ، اوکراین، بلاروس، رومانی،‌ آرژانتین، آفریقای جنوبی،‌امارات متحده عربی، اندونزی، شیلی،مجارستان و نیوزلند به ترتیب بعد از ایران قرار دارند و جایگاه هفدهم تا پنجاه و یکم جدول را به خود اختصاص داده‌اند.

اطلاعات منتشر شده از این نظام رتبه‌بندی بیانگر آن است که آمریکا به عنوان دومین کشور در سطح جهان با یک اختلاف قابل توجه نسبت به دانشمندان چینی تنها 7 هزار و 482 مقاله در زمینه علم نانو منتشر کرده‌اند که از این تعداد نیز تنها 7306 مقاله قابل استناد بوده است.

 تسخیر علم نانوی منطقه توسط دانشمندان ایرانی در سال 2018

بر اساس آمار منتشر شده دانشمندان ایرانی در سال 2018، 760 مقاله در زمینه نانوفناوری ارائه کرده‌اند که از این تعداد 719 مقاله قابل استناد بوده است.

 جایگاه کشورهای منطقه در علم نانو

داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد عربستان سعودی به عنوان دومین کشور در منطقه با یک اختلاف قابل توجه نسبت به ایران تنها 467 مقاله ارائه و منتشر کرده که از این تعداد نیز 456 مقاله قابل استناد بوده است.

رژیم صهیونیستی، کشورهای مصر، ترکیه، عراق، امارات متحده عربی، قطر، اردن، کویت، لبنان، عمان، بحرین، سرزمین‌های اشغالی و سوریه به ترتیب بعد از ایران و عربستان سعودی جایگاه سوم تا پانزدهم جدول را به خود اختصاص داده‌اند. اما رژیم صهیونیستی با وجود آنکه سومین رده از جدول در علم نانو را به خود اختصاص داده و با وجود حمایت‌های گسترده آمریکا از این رژیم، تنها 342 مقاله در این زمینه ارائه کرده است.

 از 246 مقاله مصر تا 3 مقاله سوریه

داده‌های سایمگو نشان می‌دهد دانشمندان مصری در سال 2018 در علم نانو 246 مقاله، دانشمندان ترکیه‌ای 243 مقاله‌، دانشمندان عراقی 87 مقاله، دانشمندان امارات متحده عربی 50 مقاله، دانشمندان قطر 46 مقاله، دانشمندان اردن 18 مقاله، دانشمندان کویت 14 مقاله، دانشمندان لبنان 12 مقاله، دانشمندان عمان 10 مقاله، دانشمندان بحرین 9 مقاله، دانشمندان سرزمین‌های اشغالی 8 مقاله و دانشمندان‌ سوریه تنها 3 مقاله ارائه و منتشر کرده‌اند.

 ایران شانزدهمین رده از جدول جهانی در علم نانوفناوری

جدول جهانی سایمگو نشان می‌دهد دانشمندان چینی با ارائه و نشر 14 هزار و 573 مقاله صدرنشین جایگاه جهانی هستند؛ از تمام مقالاتی که دانشمندان چینی در علم نانو ارائه کرده‌اند 14 هزار و 183 مقاله قابل استناد بوده است.

بعد از کشور چین ایالات متحده آمریکا، کره جنوبی، آلمان، هند، ژاپن، انگلیس، فرانسه، استرالیا، ایتالیا، اسپانیا، روسیه، سنگاپور، تایوان و کانادا قرار دارند؛ پس از کانادا، ایران شانزدهمین جایگاه جدول را به خود اختصاص داده است.

 کسب رتبه نخست تولید علم نانوفناوری توسط دانشمندان ایرانی در سال 2017

براساس داده‌های موجود در سایمگو دانشمندان ایرانی در سال 2017، 720 مقاله در زمینه نانوفناوری ارائه و منتشر کرده‌اند و توانسته‌اند خود را به عنوان کشور صدرنشین در علم نانوی آسیا غربی به منطقه معرفی کنند.

از 720 مقاله‌ای که توسط دانشمندان ایرانی نوشته شده است 711 مقاله مورد استناد قرار گرفته است؛ عربستان سعودی به عنوان دومین کشور در منطقه تنها 634 مقاله در علم نانو ارائه و منتشر کرده که از این تعداد 626 مقاله قابل استناد بوده است.

 جایگاه کشورهای منطقه در علم نانو در سال 2017

بعد از ایران و عربستان کشور مصر، رژیم صهیونیستی، کشورهای ترکیه، عراق، امارات متحده عربی، قطر، اردن، عمان، لبنان، کویت، سرزمین‌های اشغالی، یمن، بحرین و سوریه قرار گرفته‌ و جایگاه سوم تا پانزدهم جدول سایمگو را به خود اختصاص داده‌اند.

 از 299 مقاله دانشمندان مصری تا یک مقاله دانشمندان سوری

آنچه که جدول سایمگو در اختیار کاربران قرار می‌دهد بیانگر آن است که دانشمندان مصری 299 مقاله در علم نانو، دانشمندان رژیم صهیونیستی 270 مقاله، دانشمندان ترکیه‌ای 266 مقاله، دانشمندان عراقی 84 مقاله، دانشمندان امارات متحده عربی 72 مقاله، دانشمندان قطر 46 مقاله، دانشمندان اردن 29 مقاله، دانشمندان عمان 12 مقاله، دانشمندان لبنان 11 مقاله، دانشمندان کویت 9 مقاله، دانشمندان سرزمین‌های اشغالی 7 مقاله، دانشمندان یمنی 7 مقاله، دانشمندان بحرینی 5 مقاله و دانشمندان سوری تنها یک مقاله ارائه و منتشر کرده‌اند.

بررسی تولیدات دانشمندان ایرانی در نانوفناوری در سال 2017 و 2018 و تجزیه و تحلیل آمارهای آن به خوبی نشان می‌دهد که دانشمندان ایرانی در سال 2018 به نسبت سال گذشته آن در تولیدات این علم پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند.

 جایگاه شانزدهمین جدول جهانی برای دانشمندان ایرانی در سال 2017

براساس آنچه که سایمگو منتشر کرده است دانشمندان چینی با ارائه و نشر 13 هزار و 547 مقاله در علم نانو در سال 2017 صدرنشین کشورهای جهان بوده‌اند؛ از تمام مقالات دانشمندان این کشور 13 هزار و 423 مقاله قابل استناد بوده است.

کشورهای آمریکا، کره جنوبی، هند، آلمان، ژاپن، انگلیس، فرانسه، ایتالیا، استرالیا، اسپانیا، روسیه، کانادا، سنگاپور و تایوان به ترتیب بعد از چین و قبل از ایران قرار گرفته‌اند.

 جایگاه دوم جدول برای آمریکایی‌ها تنها با 7800 مقاله

دانشمندان آمریکایی تنها 7800 مقاله برای علم نانو در سال 2017 منتشر کرده‌اند که تنها 7653 مقاله قابل استناد بوده است؛ با وجود آنکه شمار مقالات آمریکایی‌ها دست کم 40 درصد از دانشمندان کشور چین کمتر بوده اما دانشمندان این کشور جایگاه دوم جدول را به خود اختصاص داده‌اند.

همین روال درباره دانشمندان کره جنوبی نیز صدق می‌کند؛ آنها با ارائه و نشر 3234 مقاله در زمینه نانوفناوری جایگاه سوم جدول را به خود اختصاص داده‌اند. مقایسه آماری شمار مقالات به خوبی نشان می‌دهد دانشمندان کره جنوبی حتی کمتر از نیمی از مقالات آمریکایی‌ها را در زمینه این علم ارائه کرده‌اند. 

سایمگو که هند را به عنوان چهارمین کشور در علم نانو معرفی می‌کند ارقامی منتشر کرده که بر اساس آن دانشمندان این کشور 2177 مقاله در زمینه علم نانو ارائه و منتشر کرده‌اند.

  کشورهای بعد از ایران در جدول جهانی علم نانو

کشورهای عربستان سعودی، سوئیس، هنگ‌کنگ، هلند، سوئد، لهستان، برزیل، بلژیک، مصر، مالزی، رژیم صهیونیستی، کشورهای ترکیه، اتریش، دانمارک، اوکراین، پاکستان، جمهوری چک، فنلاند، مکزیک، پرتغال، ایرلند، تایلند، رومانی، یونان، نروژ، آفریقای جنوبی، آرژانتین، مجارستان، عراق، نیوزلند، امارات متحده عربی، ویتنام، شیلی و تونس به ترتیب در رتبه‌های بعد از ایران قرار گرفته‌اند؛ شیلی به عنوان چهل و نهمین کشور در جایگاه جهانی تنها 54 مقاله در علم نانو ارائه و منتشر کرده است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/33531