کد خبر : 33647
تاریخ : 1399/9/25
گروه خبری : استان‌ها

پیش‏‌بینی 50 میلیارد تومان اعتبار برای تأمین آب همدان در سال 1400

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان از پیش‌بینی 50 میلیارد تومان اعتبار برای تأمین آب همدان در لایحه بودجه سال 1400 خبر داد.

همدان از استان‌هایی است که طی چندسال اخیر با کمبود آب روبه‌رو بوده و در این میان افت شدید سطح آب‌های زیرزمینی، خشکی دشت‌ها و خشک شدن چاه‌های آب در برخی مناطق مختلف استان همدان ازجمله مواردی بوده که در اثر بحران آب به‌وجود آمده است.

عواملی چون برداشت بی‌اندازه از منابع آب زیرزمینی، کشت محصولات پُرآب‌بر در کشاورزی استان همدان، کشاورزی به روش سنتی، افزایش جمعیت و توسعه استان و کاهش بارندگی‌ها و نزولات جوی در سال‌های اخیر موجب تشدید این وضعیت در استان همدان شده؛ به‌طوری که پروژه آب‌رسانی به همدان به‌عنوان یکی از مصوبات سفر مقام معظم رهبری به این استان در سال 83 در دست پیگیری است.

البته طی سال‌های اخیر با اقدامات انجام‌شده ازجمله سدسازی و نیز برخورد با چاه‌های غیر مجاز در راستای تأمین منابع آبی قدم‌هایی برداشته شده، اما آنچه مسلم است اینکه استان و به‌ویژه شهرستان همدان نیازمند منابع آبی پایدار برای جلوگیری از بروز بحران در سال‌های آتی بوده؛ بنابراین با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا درخصوص چگونگی پیشرفت این پروژه گفت‌وگویی را با منصور ستوده، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان با بیان اینکه پروژه آب‌رسانی به همدان فعال بوده، گفت: در بودجه سال جاری برای این پروژه 30 میلیارد تومان اعتبار درنظر گرفته شده است.

منصور ستوده با تأکید بر اینکه در لایحه بودجه سال 1400 نیز با کمک نماینده شهرستان همدان بودجه 50 میلیارد تومانی پیش‌بینی شده، اذعان کرد: درحال حاضر این پروژه طبق مطالعات از پیش انجام‌شده درحال پیشرفت است.

وی با اشاره به وضعیت سدهای استان، گفت: امسال موفق به افتتاح سد نعمت‌آباد شهرستان اسدآباد با هزینه‌کردی بالغ‌بر 60 میلیارد تومان شدیم که 10 میلیارد تومان آن سال جاری به پروژه تزریق شده است.

ستوده با بیان اینکه درخصوص سد خرم‌رود تویسرکان نیز باید بگویم این پروژه توسط بخش خصوصی درحال انجام است، عنوان کرد: در این پروژه دولت موظف به تخصیص اعتبار نیست، بلکه طبق مدل مالی ارائه‌شده براساس قرارداد، دولت تضمین خواهد کرد که پس از بهره‌برداری پول هزینه‌شده را به‌نحوی به سرمایه‌گذار برگرداند.

وی با اشاره به اینکه پروژه احداث سد گرین نهاوند نیز به‌تازگی آغاز شده است، گفت: برای پیشرفت کار به دنبال استفاده از ظرفیت بخش خصوصی جهت سرمایه‌گذاری هستیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان افزود: بر این اساس مذاکره با بانک‌ها جهت سرمایه‌گذاری در قالب ماده 56 در دستور کار قرار گرفته است که خوشبختانه بانک کشاورزی در قالب کنسرسیوم با بانک‌های صادرات و یکی دیگر از بانک‌ها در این بحث ابراز تمایل کرده‌اند؛ بنابراین همان‌طور که عنوان شد، به دنبال آن هستیم که مجوز این کار را از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور دریافت کنیم که در قالب ماده 56 بانک‌های عنوان‌شده بتوانند در حوزه سرمایه‌گذاری ورود کنند.

ستوده با اشاره به اینکه عملیات اجرایی در سدهای سرابی تویسرکان و کلان ملایر به اتمام رسیده است، خاطرنشان کرد: درخصوص سد شنجور نیز شاهد نهایی شدن مراحل عملیات اجرایی هستیم.

وی با اشاره به آنکه رویکرد این شرکت در بحث محافظت از آب و منابع زیرزمینی در دو بخش برداشت‌های مجاز و برداشت‌های غیر مجاز احصا می‌شود، اظهار کرد: درخصوص بخشی از برداشت‌های غیر مجاز قانون‌گذار در سال 89 مصوب کرد چاه‌هایی که قبل از سال 85 حفاری شده‌اند، سامان‌دهی شوند و دیگر نمی‌توان به این نوع برداشت‌ها عنوان غیر مجاز را اطلاق کرد.

ستوده افزود: درواقع به این قبیل چاه‌ها، چاه‌های فاقد پروانه گفته می‌شود که نسبت به بررسی‌ها آن‌ها اقدام می‌شود و در کمیسیون‌های مرتبط مطرح شده و مورد رسیدگی قرار می‌گیرند تا برای آن‌ها میزان برداست مجاز مشخص شود؛ به‌طوری که طی یک شبانه‌روز 25 متر مکعب یعنی حداکثر یک لیتر جهت مصارف صنعتی و حفظ باغات، امکان برداشت خواهد بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان با بیان اینکه درخصوص چاه‌های غیر مجازی که بعد از سال 85 حفر شده‌اند نیز رسیدگی از طریق مراجع قضائی در دستور کار قرار گرفت، اذعان کرد: برای تعداد کثیری از این قبیل چاه‌ها حکم قضائی دریافت کردیم تا بتوانیم نسبت به مسدود کردن آن‌ها اقدام کنیم.

ستوده با اشاره به آنکه برای این قبیل چاه‌ها برنامه عملیاتی خاصی پیش‌بینی ‌شده است، عنوان کرد: از ابتدای سال تاکنون توانستیم 430 حلقه چاه غیر مجاز را با همکاری سیستم قضائی پُر و مسلوب‌المنفعه کنیم.

وی به حدود 13.6 میلیون متر مکعب ممانعت از اضافه‌برداشت به‌عمل‌آمده اشاره و تأکید کرد: به‌طور کلی از سال 93 تا به امروز حدود چهار هزار و 450 حلقه چاه غیر مجاز مسدود شده است.

این مقام مسئول با تأکید بر آنکه این مهم منجر شد 280 میلیون متر مکعب از اضافه‌برداشت منابع زیرزمینی جلوگیری کنیم، ابراز کرد: در بخش چاه‌های غیر مجاز از 450 حلقه چاه مسدودشده، بیشترین تعداد در شهرستان کبودراهنگ با 127 حلقه بوده است.

ستوده ادامه داد: درخصوص چاه‌های مجاز نیز سیاست کاری شرکت بر این اصل استوار است که روی همه این چاه‌ها کنتور هوشمند نصب کنیم.

وی افزود: در این چاه‌ها نیز می‌بایست براساس پروانه بهینه‌ای که طبق الگوی کشت ارائه می‌شود، میزان برداشت مشخص شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان افزود: بر این اساس طی سال جاری 383 کنتور هوشمند بر روی چاه‌های مجاز در استان نصب شده که با احتساب دیگر کنتورهای نصب‌شده در سال‌های گذشته، تاکنون پنج هزار و 130 کنتور روی چاه‌های استان کنتور هوشمند نصب شده است.

مع‌الوصف؛ با توجه به آنچه گفته شد، امید است راهکار ارائه‌شده در حوزه حفاظت از آب مثمر ثمر واقع شده و بتوانیم بخشی از بحران کم‌آبی را کنترل کنیم و درعین‌حال اعتبارات درنظر گرفته‎شده در حوزه تأمین آب نیز به‌صورت واقعی محقق شود و در حد پیش‌بینی باقی نماند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/33647