کد خبر : 34690
تاریخ : 1399/10/14
گروه خبری : استان‌ها

تصویب برفنامه سازگاری با کم‌آبی استان همدان

سپهرغرب، گروه خبر: برنامه سازگاری با کم‌آبی استان همدان در جلسه کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی کشور که به‌صورت ویدئوکنفرانس و با حضور وزیر نیرو برگزار شد، به تصویب رسید.

به گزارش سپهرغرب و به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای همدان، منصور ستوده گفت: برنامه فاز نخست سازگاری با کم‌آبی استان بعد از بحث و بررسی در چندین جلسه و کارگروه تخصصی کشوری و استانی، در کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی با حضور استاندار همدان و وزیر نیرو تصویب شد.

وی افزود: استان همدان با متوسط بارندگی سالیانه 343 میلی‌متر دارای 12 محدوده مطالعاتی مستقل و مشترک با استان‌های هم‌جوار بوده که همگی این دشت‌ها ممنوعه و یا ممنوعه بحرانی است.

ستوده یادآور شد: متوسط حجم کسری منابع آب زیرزمینی استان در حدود 165 میلیون متر مکعب در سال و حجم کسری تجمعی منابع آب زیر زمینی تا پایان سال آبی 96-97 حدود پنج هزار و 504 میلیون متر مکعب است.

وی افزود: طبق آماربرداری دور دوم منابع آب در سال 1388 در بخش‌های مختلف مجموعاً حدود دو هزار و 411 میلیون متر مکعب برداشت از منابع زیرزمینی و سطحی از طریق چاه‌ها، قنوات، چشمه‌ها، آب‌بندها برای مصارف مختلف برداشت می‌شود که سهم مصرف شرب 137 میلیون متر مکعب، سهم مصرف صنعت 35 میلیون و 700 هزار متر مکعب، سهم فضای سبز چهار میلیون و 500 هزار متر مکعب و سهم کشاورزی دو هزار و 234 میلیون متر مکعب است.

مدیرعامل آب‌ منطقه‌ای استان همدان تصریح کرد: به‌منظور ایجاد تعادل بین منابع و مصارف و همچنین جلوگیری از افت مستمر سطح آب زیرزمینی و در راستای اجرای قوانین و مقررات و اسناد بالادستی و طبق انسجام آب قابل برنامه‌ریزی مقرر شد در فاز نخست هدف‌گذاری با کاهش برداشت از منابع سطحی و زیرزمینی حدود 310 میلیون متر مکعب صرفه‌جویی شود.

ستوده اظهار کرد: از زمان ابلاغ این تصویب‌نامه به استان در سال 96 تاکنون بالغ‌بر 24 جلسه کارگروه سازگاری با کم‌آبی تشکیل و در پنج نشست تخصصی وزارت نیرو و کارگروه تخصصی استان همدان گزارش‌های مربوطه ر ارائه کردند و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

وی برنامه‌محوری استان همدان را استفاده صحیح از منابع آب و خاک دانست و تأکید کرد: با توجه به محدودیت منابع آبی استان و استفاده درصد بالایی از منابع زیرزمینی در بخش کشاورزی باید جهت حفظ و ذخیره این منبع حیاتی برای آیندگان برنامه‌ریزی و تلاش کنیم.

مدیرعامل آب‌ منطقه‌ای استان همدان گفت: به‌منظور کنترل میزان اُفت سطح آب زیرزمینی در دشت‌های همدان، بالا آمدن سطح آب‌ها و ایجاد اشتغال پایدار، مقرر شد در مرحله نخست 310 میلیون متر مکعب صرفه‌جویی در مصرف آب زیرزمینی و سطحی داشته باشیم که سهم آب‌های زیرزمینی در بخش کشاورزی 269 میلیون متر مکعب و آب‌های سطحی در بخش کشاورزی حدود 30 میلیون متر مکعب شرب و بهداشت یک میلیون و 900 هزار متر مکعب و جایگزینی پساب با آب زیرزمینی 9 میلیون و 700 هزار متر مکعب است.

ستوده افزود: سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه‌ای مهم‌ترین دستگاه‌های اجرایی در زمینه فراهم کردن بستر صرفه‌جویی هستند که سهم جهاد کشاورزی در فاز نخست در صرفهجویی 72 میلیون متر مکعب تا پایان برنامه هفتم توسعه (1404) است.

وی اضافه کرد: همچنین سهم شرکت آب منطقه‌ای حدود 196 میلیون متر مکعب صرفه‌جویی در مصرف آب‌های زیر زمینی است که باید با تعیین تکلیف چاه‌های بدون پروانه و انسداد چاه‌های غیر مجاز و نصب کنتور بر روی چاه‌های مجاز و جلوگیری از اضافه‌برداشت آن‌ها، این رقم محقق شود.

مدیرعامل آب ‌منطقه‌ای استان همدان ادامه داد: در بخش آب شرب شهری و روستایی با توجه به پنج برنامه شرکت آبفا قرار شد یک میلیون و 900 هزار متر مکعب آب صرفه‌جویی شود.

ستوده اظهار کرد: محیط‌زیست هم چهار برنامه مهم هدف‌گذاری کرده که مهم‌ترین آن‌ها مقابله با پدیده خشک‌سالی، احیای تالاب آق‌گل ملایر، شناسایی کانون‌های گرد و غبار و مدیریت مصرف آب و کنترل و نظارت بر بازچرخانی آب در صنایع و تصفیه‌خانه‌های شرکت‌های صنعتی است.

تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی به پیشنهاد مشترک وزارتخانه‌های نیرو، جهاد کشاورزی، کشور و صمت و سازمان‌های حفاظت محیط‌زیست و برنامه و بودجه و به استناد اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اسفندماه سال 96 به تصویب هیئت وزیران رسید.

هدف از تشکیل این کارگروه که متعاقباً سازمان هواشناسی کشور نیز به آن اضافه شد، هماهنگی و انسجام در برنامه‌های سازگاری با کم‌آبی در سطح کشور و متعادل‌سازی منابع و مصارف آب بوده است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/34690