کد خبر : 36753
تاریخ : 1399/11/27
گروه خبری : زیست بوم

ایرانی کوچک در تنوع زیستی لرستان

سپهرغرب، گروه زیست‌بوم: سازمان محیط زیست کشور و به تبع آن اداره محیط زیست استان همواره تلاش می‌کند تا با جلوگیری از تخریب و هدر رفت منابع طبیعی نمونه‌هایی از این مواهب الهی را به شکل طبیعی و بکر تحت حفاظت و حمایت خود قرار دهد؛ در صورت تصویب و ثبت پیشنهادات ارسالی سطح مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان به بیش از 16 درصد افزایش خواهد یافت.

امنیت محیط زیست یکی از مهم‌ترین ابعاد امنیت در جهان محسوب می‌شود چراکه طول عمر و رفاه کل جامعه بشری به آن وابسته است برای همین می‌بایست در راستای حفاظت از منابع و امنیت سیستم‌های حافظ حیات زمین کوشید.

متاسفانه در حال حاضر، ایران به لحاظ شاخص‌های پایداری محیط زیست جایگاه مناسبی را در جهان ندارد و آمارها گواه این موضوع است که بسیاری از منابع و پوشش‌های گیاهی در معرض تهدید و نابودی قرار دارند.

در این میان لرستان نیز از قاعده مستثنی نبوده و استانی که با داشتن آب‌وهوای چهار فصل از طبیعتی غنی برخوردار است؛ محیط زیست آن در معرض انواع تهدید قرار دارد که باید در راستای حفاظت و صیانت هر چه بیشتر از آن کوشید.

در همین خصوص نبی‌الله قائدرحمتی، معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان بیان کرد: لرستان با مساحتی معادل 28 هزار و 306 کیلومترمربع در غرب ایران واقع شده و برخی از محققین آن را " ایران کوچک " نامیده‌اند.

وی علت این نام‌گذاری را وجود تقریبی تمام تیپ‌های آب و هوایی ایران در این استان عنوان کرد و افزود: نتیجه این تنوع آب وهوایی، غنای گیاهی و جانوری بوده و اکثر گونه‌های کشور در این استان موجود هستند.

قائدرحمتی با بیان اینکه 2.2 درصد جمعیت و 1.7 درصد مساحت کشور مربوط به لرستان است، اضافه کرد: همچنین بلندترین نقطه آن اشترانکوه با ارتفاع 4080 متر از سطح دریا در شرق و پست‌ترین نقطه با ارتفاع حدود 300 متر از سطح دریا در محدوده پلدختر واقع شده است.

معاون اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان با اشاره به اینکه بارندگی‌های متناوب به همراه توپوگرافی کوهستانی و آب و هوای مناسب باعث شده که یکی از متنوع ترین زیست‌بوم‌های گیاهی در استان شکل بگیرد، ادامه داد: این موضوع باعث شده که از لحاظ اقتصادی در خور اهمیت باشد و همین عوامل دست به دست هم داده تا شبکه رودخانه‌ای استان را با 130 رودخانه دائمی و فصلی جمعاً به طول 9000 کیلومتر در سه حوضه دز، کرخه و مرکزی بوجود آورند.

وی با بیان اینکه حدود 30 رودخانه دائمی به طول 2450 کیلومتر و صد رودخانه فصلی به طول 6550 کیلومتر در لرستان جریان دارد، گفت: شبکه رودخانه‌های استان یکی از غنی‌ترین شبکه آب‌های روان کشور است که با احتساب ورودی‌ از استان‌های مجاور پس از کسر مصارف بالغ بر 12.5 میلیارد مترمکعب آب را به دریاچه پشت سدهای دز و کرخه تخلیه می‌کند.

به گفته قائدرحمتی این حجم آب حدود 11 درصد کل آب‌های جاری کشور است.

این مسئول خاطرنشان کرد: همچنین تشکیلات سخت زمین شناسی و 6500 کیلومتر مربع سفره‌های آبرفتی بالغ بر 5 میلیارد مترمکعب آب‌های زیرزمینی را در خود ذخیره کرده‌اند.

وی با یادآوری اینکه در استان لرستان تاکنون بیش از 1750 گونه گیاهی و 362 گونه جانوری شناسایی شده است، افزود: این آمار شامل 240 گونه پرنده، 43 گونه پستاندار، 55 گونه خزنده، 5 گونه دوزیست و 19 گونه ماهی است که ثبت شده و تعداد بسیاری از آنها بومی، آندمیک و خاص استان هستند.

قائدرحمتی یادآور شد: می‌توان گفت تجمع چنین فون و فلوری اگر در کشور بی‌نظیر نباشد کم نظیر و منحصر به فرد است.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان ادامه داد: سازمان محیط زیست کشور و به تبع آن اداره محیط زیست استان همواره تلاش می‌کند تا با جلوگیری از تخریب و هدر رفت منابع طبیعی و حیات وحش، نمونه‌هایی از این مواهب الهی را به شکل طبیعی و بکر جهت استفاده‌های مختلف و نسل‌های آتی تحت حفاظت و حمایت خود قرار دهد.

وی بیان کرد: در همین راستا تاکنون توانسته 11.37 درصد از کل مساحت استان را به عنوان مناطق چهارگانه ثبت و با توجه به ضوابط قانونی به صورت مستقیم مدیریت کند، همچنین برنامه‌ریزی لازم به منظور احیای زیستگاه‌ها و زیست‌بوم‌های خشکی و تالابی استان را در اولویت کاری خود قرار داده که با ارسال طرح‌ها و پیشنهادهای تخصصی جهت ارتقا و افزایش سطح حفاظتی مناطق شکار ممنوع به سازمان متبوع جهت سیر مراحل قانونی اقدامات لازم را بعمل آورده است.

به گفته قائدرحمتی در صورت تصویب و ثبت پیشنهادات ارسالی سطح مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان به بیش از 16 درصد افزایش خواهد یافت.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/36753