کد خبر : 37793
تاریخ : 1399/12/19
گروه خبری : استان‌ها

وضعیت معیشت و اشتغال مردم سرپل‌ذهاب درگرو بازگشایی مرز«تیله‌کو»

سپهرغرب، گروه خبر: وضعیت معیشت و اشتغال مردم آسیب‌دیده از زلزله سرپل‌ذهاب در سال 96 در گرو بازگشایی مجدد مرز «تیله‌کو» در این شهرستان است که در صورت تأیید طرف عراقی بازگشایی خواهد شد.

توسعه کشور با برنامه‌ریزی مناسب سبب توسعه متوازن بخش‌های اقتصادی، اجتماعی، اکولوژیکی و تعادل منطقه‌ای و درنتیجه تقویت وحدت ملی می‌شود.

ایجاد بازارچه‌های مرزی یکی از شناخته‌شده‌ترین روش‌های توسعه اقتصادی نواحی مرزی به شمار می‌رود که در مواجهه با مسائل متنوع ناشی از عقب‌افتادگی در نواحی مذکور می‌توانند اثرگذار باشند.

مرزها در دوران جنگ تحمیلی یک تهدید بزرگ برای کشور و استان کرمانشاه محسوب می‌شد، اما با پایان یافتن جنگ این تهدید به یک فرصت بی‌نظیر برای استان کرمانشاه تبدیل شده که امروزه اثرات آن بر اقتصاد منطقه و کشور مشهود است.

بازارچه مرزی تیله‌کوه که در گذشته تعطیل شده یک فرصت بسیار مهم برای رشد و پیشرفت منطقه است که با رایزنی‌های صورت گرفته در طول سه سال گذشته اقدامات زیرساختی و دیپلماسی برای بازگشایی مجدد آن انجام شده است.

نقش بازارچه مرزی تیله‌کوه بر توسعه و پیشرفت اقتصادی پایدار شهرستان سرپل ذهاب بسیار اثرگذار است، بنابراین بازگشایی و راه‌اندازی این بازارچه می‌تواند سبب افزایش اشتغال، کاهش قاچاق کالا و مهاجرت و رسمیت یافتن دادوستدهای این منطقه شود.

     امضای تفاهم‌نامه بازگشایی تیله‌کوه توسط ایران و عراق

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه اظهار کرد: بازارچه مرزی تیله‌کو در شهرستان سرپل‌ذهاب طی چندسال گذشته به‌دلیل اختلاف‌نظر در کشور عراق بسته شد که شهریورماه سال جاری با پیگیری‌ها از اداره گرمیان اقلیم کردستان عراق در جلسه‌ای برای تدوین تفاهم‌نامه در کرمانشاه حضور یافتند.

بهزاد باباخانی با بیان اینکه اقدامات لازم و زمان‌بندی مناسب برای بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو در تفاهم‌نامه مذکور در اواخر شهریورماه سال جاری تدوین شد، افزود: تفاهم‌نامه بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو به امضای استاندار کرمانشاه رسیده و برای اخذ امضا از رئیس اداره گرمیان به نمایندگان اقلیم کردستان تحویل داده شد.

وی تصریح کرد: پس از فوت رئیس اداره گرمیان بر اثر کرونا با روی کار آمدن رئیس جدید این اداره پیگیری‌های تفاهم‌نامه برای بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو از سر گرفته شد.

وی از امضای تفاهم‌نامه بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو توسط طرف عراقی خبر داد و گفت: این تفاهم‌نامه توسط طرف عراقی امضا شده و برای ایران ارسال شد، بنابراین باید منتظر اجرای تعهدات در بندهای تفاهم‌نامه مذکور بود.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه به بندهای قرارداد بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو اشاره و تصریح کرد: با توجه به بند اول این تفاهم‌نامه، طرف عراقی باید تمامی مجوزهای مربوط به بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو را از اقلیم کردستان گرفته و از طریق کنسولگری برای ایران ارسال کند.

باباخانی ادامه داد: تفاهم‌نامه بازگشایی تیله‌کو از طرف استانداری کرمانشاه به نمایندگی وزارت خارجه ابلاغ شده و از این وزارت خانه درخواست شد تا نسبت به پیگیری دریافت مجوزها از عراق اقدام کند.

     زیرساخت‌های ایران برای بازگشایی تیله‌کو فراهم است

وی به تعهدات بند دوم تفاهم‌نامه بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو اشاره و عنوان کرد: طرف ایرانی تمامی اقدامات زیرساختی موردنیاز برای بازگشایی بازارچه تیله‌کو ازجمله آب، برق، محوطه‌سازی و آسفالت آن، فلس‌کشی، دیوارکشی اطراف بازارچه و فراهم شدن سیستم مخابراتی برای انجام اقدامات گمرکی را انجام داده و هم‌اکنون طرف عراقی باید زیرساخت‌های خود را آماده کند.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه با بیان اینکه ایران آمادگی لازم برای بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو را دارد، خاطرنشان کرد: توسعه زیرساخت‌های بازارچه مرزی تیله‌کو در فازهای جداگانه انجام می‌شود، اما هم‌اکنون در فاز کوتاه‌مدت آن امکانات لازم برای بازگشایی وجود دارد و پس‌ازآن می‌توان اقدامات تکمیلی را انجام داد.

باباخانی با اشاره به تعهدات موجود در بند سوم تفاهم‌نامه بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو، افزود: با توجه به بند مذکور، دستگاه‌های اجرایی طرف ایرانی و عراقی باید در محل بازارچه تیله‌کو مستقر شوند که پیش‌بینی و آمادگی‌های لازم برای استقرار دستگاه‌های دولتی ازجمله گمرک و مرزبانی از طرف ایران انجام شده و آمادگی آن وجود دارد.

وی با اشاره به تأخیر امضای تفاهم‌نامه بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو در شهرستان سرپل‌ذهاب توسط طرف عراقی گفت: با توجه به رایزنی‌های انجام شده و امضای تفاهم‌نامه، احتمال بازگشایی این بازارچه مرزی و انجام تعهدات تفاهم‌نامه توسط طرف عراقی وجود دارد.

وی با بیان اینکه شهرستان سرپل‌ذهاب تنها شهرستان مرزی فاقد مرز فعال است، ادامه داد: شهرستان‌های پاوه، ثلاث باباجانی، قصرشیرین و گیلانغرب دارای مرز فعال هستند که با فعال شدن بازارچه تیله‌کو قطعاً رونق اقتصادی در شهرستان زلزله‌زده سرپل‌ذهاب ایجاد می‌شود.

     فعالیت تیله‌کوه سبب کاهش خواب کامیون در پرویزخان می‌شود

مدیر دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه بازگشایی و فعالیت بازارچه مرزی تیله‌کو را عامل کمکی برای کاهش بار ترافیکی و خواب کامیون‌ها در پیک‌های شلوغی مرز پرویزخان دانست و گفت: با توجه به اینکه بازارچه مرزی تیله‌کو نزدیک‌ترین بازارچه به پرویزخان است می‌توان از این ظرفیت استفاده کرد، در این صورت در امور صادرات و واردات تسهیل به‌عمل می‌آید.

باباخانی تصریح کرد: در صورت استفاده از ظرفیت بازارچه مرزی تیله‌کو در کنار مرز پرویزخان فساد میوه و مواد غذایی خام به‌دلیل شلوغی گمرک برطرف می‌شود.

وی با بیان اینکه مبادلات تجاری با کشور عراق تقریباً یک‌طرفه است، افزود: یکی از گله‌مندی‌های طرف عراقی کمبود واردات از این کشور به داخل ایران است، می‌توان برخی کالاها را که از کشورهای دیگر از طریق بنادر وارد می‌شوند را از کشور عراق تهیه و وارد کرد که موجب نیازمندی و افزایش تمایل برای واردات و صادرات از طرف کشور عراق می‌شود.

     تراز مبادلات تجاری با عراق باید به سمت تعادل برود

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه با بیان اینکه تراز مبادلات تجاری با عراق باید به سمت تعادل برود، تصریح کرد: می‌توان از کشور عراق به‌عنوان بارانداز برای وارد کردن کالاهای خریداری شده از کشورهای دوردست همچون برزیل استفاده کرد که در این صورت تمایل برای خرید کالا توسط طرف عراقی از ایران افزایش می‌یابد.

باباخانی ادامه داد: برخی کالاهای موردنیاز که از کشورهایی همچون امارات متحده عربی خریداری می‌شوند را می‌توان از عراق که ازنظر سیاسی شباهت‌های بیشتری به ایران دارد خریداری کرد.

وی با بیان اینکه دو مرز خسروی و سومار کمتر از پتانسیل‌های خود در حال فعالیت هستند، گفت: در صورت افزایش تبادلات اقتصادی با عراق می‌توان از نهایت ظرفیت‌های مرزهای مشترک با کشور عراق استفاده کرد، این اقدام سبب افزایش صادرات از ایران و رونق تجاری در منطقه می‌شود.

مرزهای کرمانشاه در انتظار 20 درصد تخفیف سود بازرگانی هستند

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه بیان کرد: پیشنهادی مبنی بر تخفیف 20 درصدی سود بازرگانی برای واردات از مرزهای استان کرمانشاه در کمیسیون تخصصی وزارت صنعت، معدن و تجارت تصویب شده و برای تدوین مصوبه نهایی راهی هیئت دولت شده است.

باباخانی افزود: این اقدام سبب افزایش تمایل تجار برای واردات کالا از طریق مرزهای استان کرمانشاه می‌شود.

وی به مجوز رسمی برای فعالیت کولبران اشاره کرد و گفت: مجوز کولبری یا تجارت مرزنشینان برای سه مرز شیخ صله، شوشمی و تیله‌کو وجود دارد که در صورت بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو درآمدی برای کولبران این شهرستان ایجاد می‌شود.

وی به وضعیت پنج مرز فعال استان کرمانشاه اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به شیوع ویروس کرونا، مبادلات تجاری در جهان و حتی ایران نسبت به سال گذشته منفی شده و این در صورتی است که مبادلات تجاری از طریق مرزهای استان کرمانشاه در 10 ماهه ابتدایی سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 10 درصد افزایش یافته است.

     بازگشایی تیله‌کو سبب بهبود معیشت و اشتغال سرپل‌ذهاب می‌شود

فرماندار شهرستان سرپل‌ذهاب نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بازارچه مرزی تیله‌کو بیان کرد: یکی از فرصت‌های مناسب اقتصادی برای فعالیت شهرستان‌های مرزی، مرز مشترک و بازارچه‌های مرزی است.

نورالدین فرزادی‌پور وی با بیان اینکه بازارچه مرزی تیله‌کو در شهرستان سرپل‌ذهاب در گذشته فعال بوده و هم‌اکنون تعطیل است، افزود: از ماه‌ها پیش که شرایط مناسب فراهم شده، بازگشایی مجدد این بازارچه توسط استانداری کرمانشاه پیگیری شد.

وی با تأکید بر اینکه بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو نیازمند پیگیری دوجانبه توسط طرف عراقی و ایران است، تصریح کرد: زیرساخت‌های اولیه لازم در شهرستان سرپل‌ذهاب توسط ایران تأمین شده و در صورت بازگشایی بازارچه تیله‌کو وضعیت معیشتی و اشتغال این شهرستان بهبود خواهد یافت‌.

فرماندار شهرستان سرپل‌ذهاب وی ادامه داد: مقداری از زیرساخت‌های بازارچه مرزی تیله‌کو باقی‌مانده که این موضوع مانع از بازگشایی و فعالیت آن نمی‌شود، بسیاری از اقدامات موردنیاز و زیرساخت‌های لازم برای بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کو انجام شده است.

فرزادی‌پور با بیان اینکه زیرساخت‌های بازارچه مرزی تیله‌کو در شهرستان سرپل‌ذهاب در حد متعارف آماده شده است، گفت: پس از بازگشایی این مرز زیرساخت‌های تکمیلی برای بهبود و توسعه خدمات ارتقا خواهد یافت، اما خدمات ارائه‌شده فعلی نیازهای بازارچه مرزی تیله‌کو و تبادلات تجاری در آن را فراهم می‌کند.

     گمرکات کرمانشاه آمادگی لازم برای استقرار در تیله‌کو را دارد

مدیرکل گمرکات استان کرمانشاه با اعلام آمادگی برای استقرار در بازارچه مرزی تیله‌کو بیان کرد: در صورت فراهم شدن زیرساخت‌های مربوطه توسط طرف عراقی آمادگی لازم برای استقرار گمرکات استان کرمانشاه در تیله‌کو وجود دارد.

خلیل حیدری افزود: علیرغم کمبود نیرو در گمرکات استان کرمانشاه امکان استقرار در بازارچه مرزی تیله‌کو به‌منظور ایجاد رونق اقتصادی در منطقه وجود دارد.

وی کرد: طرف عراقی منتظر تأمین بودجه برای آماده‌سازی زیرساخت‌های موقت به‌منظور استقرار در بازارچه مرزی تیله‌کو هستند تا پس از استقرار زیرساخت‌های تکمیلی را پیاده‌سازی کنند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/37793