کد خبر : 39616
تاریخ : 1400/2/2
گروه خبری : جامعه

ترفندهایی برای مدیرت امور خانه همراه با روزه‌داری

سپهرغرب، گروه ریحانه‌آفرینش: از فرصت کم شدن ساعات اداری و یا فرصت‌های دیگری که در روز پیش می‌آید برای استراحت دادن بیشتر به مادران و خانم‌های خانه استفاده کنیم.

برخلاف این تصور که در ماه رمضان به علت حذف وعده صبحانه و ناهار، کار خانم‌های خانه کمتر می‌شود، اضافه شدن وعده افطار و تدارک آن و همچنین روزه گرفتن می‌تواند مدیریت امور خانه و رسیدگی به آن را از دیگر ماه‌های سال کاملاً متمایز کند.

اکثر خانم‌ها برای سپری کردن این ماه عزیز برنامه‌هایی برای خانه و خانواده دارند. اما چند ترفند ساده و مهارت لازم، باعث می‌شود در این ماه هم امور خانه به بهترین شکل مدیریت بشود، هم خانم خانه برای رسیدگی به امور معنوی خود فرصت داشته باشد و هم روزه‌داری را با رعایت حال جسمی و استراحت کافی لازم، پیش ببرد.

  لیست ماه رمضانی تهیه کنید

بهتر است این لیست را قبل از شروع ماه مبارک تهیه کنید. اما اگر هم تا الآن تهیه نکردید دیر نیست. منظور از این لیست اقلامی است که در ماه رمضان بیشتر در آشپزخانه به کار می‌آید. مثلاً در این ماه شربت و دسرهای شیرین بیشتر تهیه می‌شود. پس باید به‌اندازه کافی شکر در خانه باشد. و یا آش و سوپ از غذاهای افطاری است که خوردن آن‌ها برای روزه‌دار مفید هم هست.

پس به‌جای اینکه هر روز برای تهیه یک غذای ماه رمضانی تصمیم بگیرید و روز خود را با زبان روزه در شلوغی مغازه‌های به‌خصوص در ساعات منتهی به افطار سپری نکنید؛ یک لیست هفتگی یا ماهیانه تهیه کنید تا اقلام موردنیاز هر غذا را از قبل در خانه داشته باشید.

غذاهای متنوع و تحرک کافی در ماه رمضان

برخی اعضای خانه به خاطر روزه‌داری در مواقع سحر و افطار به خوردن یک غذای خاص تمایل نشان می‌دهند. برخی دیگر هم شیرینی‌ها و دسرهای شیرین ماه رمضان را ترجیح می‌دهند. اما واقعیت این است که کسی که غذاهای ماه رمضانی را تهیه می‌کند باید حواسش به تنوع غذاها و همچنین به هم نخوردن تعادل وزنی اعضای خانواده باشد.

تنوع غذا، ویتامین‌ و انرژی موردنیاز بدن برای روزه‌داری را تأمین می‌کند. همچنین مشکلات گوارشی که ممکن است بر اثر روزه گرفتن در بدن پیش بیاید را حل خواهد کرد. با جایگزین کردن اقلام خوراکی سفره‌های افطار و سحر با موادی که همیشه پرکالری و شیرین نباشند می‌شود از اضافه‌وزن در ماه رمضان هم جلوگیری کرد.

برخی تصور می‌کنند، لزوماً روزه‌داری باعث لاغری خواهد شد. اما خوردن همیشگی زولبیا و بامیه در وعده افطار و یا تأمین انرژی بدن با غذاهای پرکالری مثل برنج در هر وعده سحری، باعث چاقی و اضافه‌وزن هم خواهد شد.

  تنظیم خواب و توجه به زمان استراحت و بیداری

روزه‌داری به‌خودی‌خود می‌تواند تنظیمات عادی بدن را به هم بزند. ازجمله این تنظیمات، زمان خواب به‌خصوص برای سحری خوردن و استفاده از وقت سحر برای مناجات و دعاست.

برخی ترجیح می‌دهند در این ماه شب‌ها را تا سحر بیدار بمانند و در طول روز و با زبان روزه استراحت کنند. اگر موقعیت این کار در خانه فراهم است، یعنی کسی قصد سرکار رفتن ندارد و یا دانش‌آموزی در خانه نیست، می‌شود ساعت خواب اعضای خانه را به همین شیوه تنظیم کرد. اما اگر در خانه دانش‌آموز و شاغل حضور دارد بهتر است بیدار ماندن در تمام طول شب تا سحر را به بیدار شدن در ساعاتی از سحر و تقسیم ساعت‌های استراحت و بیداری در طول روز، تبدیل کنیم.

چیزی که مهم است اینکه نگذاریم ساعت خواب ما در این ماه به‌هم‌ریخته باشد. گاهی تا سحر بیدار بمانیم و گاهی هم بدون درک سحرهای ماه رمضان تا حوالی ظهر در خواب باشیم!

مدیریت ساعات خواب و داشتن خواب منظم و باکیفیت در کیفیت روزه‌داری و سلامت جسمی در ماه رمضان بسیار مؤثر است.

  ورزش تعطیل نیست

همه می‌دانیم که خوردن سحری یا افطاری پرحجم و همچنین خوردن چندین مدل غذا و دسر در این وعده‌ها چه بلایی سر معده و جسم ما خواهد آورد. اما حتی در صورت رعایت کم‌خوری و درهم نخوردن غذاها، لازم است که در این ماه هم به اندازه‌ای که جسم توانایی دارد، فعالیت فیزیکی داشته باشیم.

بهترین زمان برای این فعالیت‌های فیزیکی بعد از افطار است. در شرایط کرونایی که استخرها و باشگاه‌های ورزشی تعطیل هستند، یک پیاده‌روری ساده همراه با خانواده کیفیت روزه‌داری ما را به‌شدت بالا خواهد برد.

پیاده‌روی را می‌توان حتی در خانه هم انجام داد و آن را با برخی حرکات کششی و نرمش‌های ساده ترکیب کرد.

  خانه‌تکانی و تغییر فضای خانه

رمضان هم یک عید است. عیدی است که بهتر است شورونشاط شروع آن و قرار داشتن در ایام آن در خانه بپیچد و مخصوصاً بچه‌ها تفاوت آن را به‌جز در عدم خوردن و آشامیدن با باقی ایام سال درک کنند.

یک خانه‌تکانی جزئی و یا تغییر چیدمان خانه تأثیر بسیار خوبی در روحیه اعضای خانواده دارد. استفاده از تابلوها و دیوارنوشته‌های ادعیه و یا نمادهای ماه رمضان در خانه هم می‌تواند هر روز به اعضای خانه یادآوری کند که در چه ایام مبارک و دلپذیری قرار دارند و بهتر است قدر هر روز آن را بدانند.

  برنامه‌های معنوی دسته‌جمعی

در ایام ماه رمضان ساعت کاری بسیاری از ادارات کم می‌شود. به همین خاطر پدران و مادران شاغل زودتر از همیشه به خانه برمی‌گردند. این موضوع می‌تواند فرصتی باشد تا مراسم‌های هرچند کوتاه خواندن قرآن و ادعیه مخصوص ماه رمضان به‌صورت خانوادگی برگزار بشود.

یکی از بهترین ساعات انجام این کار، ساعات قبل از افطار است. درباره معانی آیات و ادعیه‌ای که می‌خوانیم با بچه‌ها گفت‌وگو کنیم و اجازه بدهیم روخوانی و روان‌خوانی آن‌ها هم به‌عنوان یک مهارت در این ماه تقویت بشود.

  هوای مادرها را بیشتر داشته باشیم

مادران و خانم‌ها چه شاغل باشند و چه نباشند در ماه رمضان، کارهای همیشگی مدیریت امور خانه را همراه با روزه‌داری انجام می‌دهند. در بسیاری از خانواده‌ها بچه‌ها در سن روزه‌داری نیستند و مادر با زبان روزه برای آن‌ها وعده‌های صبحانه و ناهار هم تهیه می‌کند.

از فرصت کم شدن ساعات اداری و یا فرصت‌های دیگری که در روز پیش می‌آید می‌آید برای استراحت دادن بیشتر به مادران و خانم‌های خانه استفاده کنیم. پدر می‌تواند ساعتی بچه‌ها را با بازی‌های آرام سرگرم کند و یا بچه‌ها توجیه بشوند که مادرشان در ماه رمضان در ساعتی از روز نیاز به استراحت دارد. یک خواب و یا استراحت کوتاه انرژی لازم هم برای روزه‌داری و هم برای مدیریت و رسیدگی به امور خانه برای زنان را بیشتر از گذشته فراهم خواهد کرد.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/39616