کد خبر : 40190 تاریخ : 1400/2/15 گروه خبری : سلامت |
|
ضرورت رعایت اصول تغذیه ای در ماه رمضان کرونایی |
|
سپهرغرب، گروه سلامت - عطیه صفیزاده: کارشناس تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه رعایت مراقبتهای غذایی در ماه مبارک رمضان در ایام پاندمی کرونا اهمیت دارد،اظهار کرد: گرسنگی میتواند در صورت عدم رعایت اصول تغذیه صحیح در وعده سحر و افطار و یا حذف یکی از وعدهها به ویژه وعده سحری، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به بیماری کووید- 19 را افزایش دهد مطالعات متعددی نقش موثر روزهداری را در سلامتی به خصوص بر روی سطح گلوکز خون، چربیهای خون و فشار خون، کنترل وزن و بهبود بیماریهای مختلف نشان دادهاند. در اغلب بیماریهائی که عادات غذایی غلط، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند روزهداری مفید است. روزهداری میتواند موجب کاهش پاسخهای التهابی و تنظیم سیستم ایمنی بدن شود. همچنین فعالیت سلولهای دفاعی بدن و ترشح ایمونوگلوبولینهای مخاطی که از عوامل ایمنی بدن هستند در طی روزهداری بیشتر شده و در مجموع، روزهداری صحیح و رعایت رژیم غذایی مناسب در وعدههای سحر و افطار در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است. از طرفی با توجه به شیوع بیماری کرونا در طی ماههای گذشته قطعا باید در عین انجام واجبات دینی توجه ویژهای نیز به تقویت سیستم ایمنی بدن داشته باشیم اگرچه روزهداری باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود به عبارتی در طول زمان روزهداری از میزان کالری که وارد بدن میشود کاسته شده و همین امر موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. البته این افزایش ایمنی بدن در شرایط روزهداری درصورتی است که اصول روزهداری بطور کامل رعایت شده و افراد از پُرخوری در وعدههای سحر و افطار اجتناب کنند و علاوه بر مقدار مناسب مصرف غذا در ایام روزهداری، افراد باید به خاطرداشته باشند که تعادل و تنوع را هم در غذاهای مصرفی رعایت کنند. در همین راستا با یکی از متخصصین تغذیه در استان همدان گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانیم: کارشناس تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه رعایت اصول صحیح تغذیه نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونتها به خصوص بیماری کووید 19 دارد؛ مطرح کرد: رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و با استفاده از گروههای غذایی و جایگزینهای آنها، انرژی، پروتئین و ریزمغذیهای مورد نیاز بدن برای بهبود عملکرد سیستم دفاعی را تامین میکند. آزاده آذر پیرا با بیان اینکه رعایت مراقبتهای غذایی در ماه مبارک رمضان در ایام پاندمی کرونادارای اهمیت است، اظهار کرد: گرسنگی میتواند در صورت عدم رعایت اصول تغذیه صحیح در وعده سحر و افطار و یا حذف یکی از وعدهها به ویژه وعده سحری، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به بیماری کووید- 19 را افزایش دهد. وی افزود: در این ماه میتوان هم عادات غذایی غلط را اصلاح کنیم و هم از برکات معنوی این ماه بهره ببریم. کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد: با رعایت تغذیه صحیح و مصرف منابع غذایی حاوی ویتامینهای A،D، E،C و همچنین منابع غذایی حاوی آهن، روی و سلنیم که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید 19 لازم هستند. میتوان از تضعیف احتمالی سیستم ایمنی بدن در ایام روزهداری جلوگیری کرد. کارشناس تغذیه ورژیم درمانی با اشاره به به نقش ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی بدن مطرح کرد: توصیه میشود در وعدههای سحر و افطار از منابع غذایی ویتامین A منابع گیاهی شامل انواع سبزیها و میوههای زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، موز و انواع مرکبات و منابع حیوانی مانند زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات استفاده شود. آذر پیرا گفت: توصیه میشود منابع غذایی ویتامین D مانند ماهیهای چرب، لبنیات و زره تخممرغ برای افزایش سطح ایمنی بدن مصرف شود. وی با اشاره به نقش ویتامین E به عنوان آنتی اکسیدان و کمککننده به عملکرد سیستم ایمنی بدن، اظهار کرد: میتوان از روغنهای مایع مانند کانولا، آفتابگردان و ذرت در طبخ غذا و سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیبزمینی در وعدههای غذایی سحر، افطار یا انواع آجیل مانند فندق، بادام، گردو در فاصله وعده افطار تا شام استفاده کرد. کارشناس تغذیه و رژیم درمانی خاطر نشان کرد: مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین C شامل انواع میوهها و سبزیها از جمله سبزیهای برگ سبز مانند سبزی خوردن و انواع کلم و گوجه فرنگی، جوانههای گندم، ماش و شبدر، انواع مرکبات مانند لیمو ترش، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی و نارنج و کیوی در هر سه وعده افطار، شام و سحر توصیه میشود. آذر پیرا با اشاره به مصرف منابع غذایی ویتامینهای گروه B در این ایام گفت: توصیه میشود در این ایام از مواد غذایی مانند انواع سبزیهای برگ سبز و میوهها، شیر و لبنیات، انواع گوشتها، زرده تخم مرغ، غلات سبوسدار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش، مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق) جهت ارتقای سیستم ایمنی بدن استفاده کنند. وی با بیان اینکه دریافت آهن کافی از منابع غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ایام روزهداری است،اظهار کرد: آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت میشود منابع حیوانی عبارتند از گوشت قرمز، مرغ و ماهی حاوی "آهن هم" است و منابع گیاهی شامل انواع سبزی ها، حبوبات، میوههای تازه و خشک شده و غلات کامل "آهن غیر هم" دارند. اگر چه تخم مرغ از منابع حیوانی آهن میباشد اما آهن آن غیر هم است. اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامینC مصرف شوند، جذب آهن افزایش مییابد. کارشناس تغذیه ورژیم درمانی با اشاره به مصرف غذاهای غنی از روی(Zn)،تصریح کرد: مصرف گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات و تخم مرغ برای تقویت سیستم ایمنی در هر سه وعده غذایی (سحر، افطار و شام) در این ایام توصیه میشود. آذر پیرا با اشاره به مصرف و استقبال مردم از زولبیا و بامیه که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسیدهای چرب اشباع و ترانس است،اظهار کرد: به طور کلی زیادهروی در مصرف مواد قندی و شیرینی از جمله حلوا، شلهزرد خیلی شیرین وغیره در وعده افطار منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی و نیز تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود وبهتر است مصرف این مواد کمتر شود. وی با بیان اینکه مصرف بیشتر از 8 لیوان آب آشامیدنی سالم و آب میوه، بدن را از کم آبی در شرایط روزهداری حفظ میکند،خاطر نشان کرد: بسیاری از افراد از ترس تشنگی در طول روز و بعد از صرف سحری به مقدار فراوان آب مینوشند که عادت درستی نیست و توصیه میشود در فاصله افطار تا سحر از صیفیجات و میوههای سرشار از آب مانند کاهو، خیار، هندوانه، خربزه، طالبی و مرکبات وغیره استفاده شود. کارشناس تغذیه و رژیم درمانی افزود: همچنین از نوشیدن زیاد چای به خصوص چای پر رنگ در وعده سحری اجتناب نمایید زیراکه چای سبب از دست رفتن مایعات از طریق ادرار و کم آبی در طول روز میشود. آذر پیرا با بیان اینکه غذاهای چرب و شور و تنقلات شور و سایر فست فودها سبب تضعیف سیستم ایمنی و ایجاد تشنگی میشود، اظهار کرد: توصیه میشود به جای نمک از سبزیهای خشک، معطر و محلی برای طعمدار کردن غذا استفاده شود وی خاطر نشان کرد: محدود کردن مصرف نمک در وعدههای افطار، شام و سحر در ایام ماه مبارک رمضان بسیار مهم است. دریافت اضافه نمک، بدن را مجبور به واکنش نموده و برای جبران آن لازم است آب بیشتری مصرف شود، لذا توصیه میشود از حداقل مقدار نمک تصفیه شده در تهیه غذاها استفاده شود. وی با اشاره به افرادی که در دوران نقاهت بیماری کرونا هستند، مطرح کرد: چون توانایی بدن این افراد در سطح مطلوبی نیست و حدود پنج تا 10 درصد وزن خود را از دست دادهاند، کم اشتها شده و احساس ضعف دارند و بدن آنها با کم آبی مواجه است، روزهداری توصیه نمیشود. کارشناس تغذیه و رژیم در مانی عنوان کرد: دریافت واکسن از طریق تزریق به عضله، روزه را باطل نمیکند ولی چنانچه فردی پس از دریافت واکسن دچار عوارض جانبی جدی شد میتواند روزه خود را بشکند؛ اما بسیاری از عوارض جانبی واکسن کرونا خفیف و چند ساعت بیشتر طول نمیکشد. |
لینک | |
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/40190 |