کد خبر : 41750
تاریخ : 1400/3/19
گروه خبری : فرهنگی

چرا فرهنـــگ جایی در شعارهای انتخاباتی ندارد؟

سپهرغرب، گروه فرهنگی: محوریت تبلیغات انتخاباتی موضوعات اقتصادی است و هیچ نامزدی به حوزه فرهنگ توجه ندارد.

تبلیغات ریاست جمهوری پس از تایید صلاحیت نامزدها آغاز شده است. در این چند روز محوریت سخنان نامزدهای ریاست جمهوری مسائل اقتصادی کشور بوده و تاکنون سخنی از برنامه‌های فرهنگی به میان نیامده است. در این باره با اهالی قلم صحبت کردیم.

 تخریب؛ ماحصل مناظره اول نامزدهای ریاست جمهوری

سید محمود علوی نیا، شاعر درباره بی‌توجهی نامزد‌های انتخاباتی به فرهنگ گفت: نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری در مناظره اول خود به چه موضوعی توجه کردند. آن‌ها فقط سعی می‌کردند یکدیگر را تخریب کنند. فقط درباره این صحبت می‌کردند که فلان میزان یارانه به مردم می‌دهیم. مگر مشکل مردم فقط این موارد است. مناظره آن‌ها مصداق این بیت فردوسی بود: «نشستند و گفتند و برخاستند»

وی افزود: فرهنگ هیچگاه در الویت کار‌های دولت‌ها نبوده است. الان اداره ارشاد شهرمان که مستقیم متولی فرهنگ است به انجمن‌های ادبی، شاعران جوان و اهالی فرهنگ چه خدمتی ارائه دادند. اصلا هنر در کشور مطرح نیست.

این شاعر با اشاره به بی توجهی به فرهنگ اظهار کرد: تا زمانی که فرهنگ تا این حد فراموش شده، غریب و دورافتاده است، اتفاقی در کشور رخ نمی‌دهد. چون ریشه تمام مسائل فرهنگی باید ابتدا در فرهنگ ساخته شود. نامزد‌های ریاست جمهوری یک کلمه درباره برنامه‌های فرهنگی شان صحبت نکردند.

گرایش به اعتلای فرهنگی در سیاستگذاری‌ های کلان کشور جایگاهی ندارد

منیژه آرمین، نویسنده در‌این‌باره گفت: واقعا فرهنگ آخرین موضوعی است که در ارکان جامعه ما به آن توجه می‌شود. بنابراین جای تعجب ندارد که نامزدهای ریاست جمهوری به برنامه‌های فرهنگی شان نپرداختند. گرایش به اعتلای فرهنگ در سیاستگذاری‌های کلان در چند ساله اخیر دیده نمی‌شود.

وی افزود: فرهنگ زیربنای همه اتفاقاتی است که در مملکت رخ می‌دهد؛ حتی مسائل اقتصادی و سیاست بدون فرهنگ پیشرفت نمی‌کند. اگر هم پیشرفتی در این زمینه‌ها دیده شود، پیشرفتی مقطعی و موقت است.

 روی کار آمدن هریک از کاندیداها تغییری در جامعه ایجاد ‌نمی‌کند

کامران شرفشاهی، مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر با اشاره به اینکه دوره جدید انتخابات ریاست جمهوری مانند دوره‌های قبل با ارائه برنامه‌ها و مناظره‌ها آغاز شده است، بیان کرد: مسائل مطرح شده در برنامه‌ها و مناظره‌های تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری این نکته را بیان می‌کند که در دیدگاه‌های نامزدهای ریاست جمهوری تغییری به وجود نیامده است. کاندیداهای فعلی برنامه‌های تکراری و شعارهای کاندیداهای دوره‌های قبل را تکرار می‌کنند. این مسئله بیانگر این واقعیت است که برفرض روی کارآمدن هریک از آن‌ها تغییر چشمگیری در جامعه ایجاد ‌نمی‌شود. تبلیغات نشان می‌دهد که مسئولان ما از این حقیقت بزرگ غافلند که بسیاری از مشکلات ما ماهیت و ریشه‌ای فرهنگی دارند.

وی افزود: نداشتن نگرش فرهنگی بیانگیر نوعی سطحی‌نگری و نداشتن ژرف‌نگری درباره حل معضلات و مشکلات اساسی کشور است. نامزدها غالبا این نگاه را ندارند و همان تصور عامیانه را دارند که با شعار و وعده اقتصادی و ریشه‌کن کردن فساد که از نیازهای جامعه ماست می‌توانند بخش مهمی از آرای مردم را به سمت خود جلب کنند و افسار امور را در دست بگیرند. قطعا با مقایسه اوضاع جاری در کشورما با کشورهای پیشرفته دنیا متوجه ‌می‌شویم توجه به فرهنگ و آموزش هدفمند و هوشمند در توسعه کشورهای توسعه یافته موثر بود، اما در کشور ما در زمینه فرهنگ و آسیب شناسی فرهنگی کاری انجام نشده است.

مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر ادامه داد: اگر بخواهیم عمیق به هریک از مشکلات کشور نگاه کنیم و به دنبال رفع و جبران آن باشیم چاره‌ای نداریم جز اینکه روی فرهنگ سرمایه‌گذاری کنیم. مسائلی مانند اختلاس، رانت‌خواری و فساد در مسائل فرهنگی و نداشتن باورهای افراد ریشه دارد که چنین تخلف‌هایی در جامعه دیده می‌شود. قبل از اینکه سراغ وعده‌های سطحی برویم، تلاش کنیم جامعه را از نظر فرهنگی ارتقا دهیم. لازمه این امر ایجاد ارتباط با فرهیختگان و نخبگان جامعه است. وقوع پدیده‌های ناهنجار در جامعه را از طریق اجرایی و به کار بستن قوانین یا شدت در اجرای آن نمی‌توان حل کرد؛ بلکه باید به ریشه یابی آن‌ها پرداخت. نمی‌توان تمام مشکلات اقتصادی را برطرف کرد. باید انگیزه‌هایی که افراد را به سمت خلافکاری و رعایت نکردن حقوق و منافع جامعه سوق می‌دهد از بین برد.

 سیاست‌زدگی بزرگترین آفت جامعه ماست

شرفشاهی اظهارکرد: از آنجایی که نامزدهای ریاست جمهوری بیشتر به دنبال کارهای اجرایی بودند و در زمره چهره‌های فرهنگی نبودند. نامزدها معمولا بیشتر به دنبال این هستند که به قدرت برسند. افراد حامی این نامزدها هم چنین نگرشی دارند. آن‌ها بیش از آنکه درصدد ریشه‌یابی فقر فرهنگی جامعه باشند به سیاست‌زدگی دچار شدند. همین مسئله بزرگترین آفت جامعه ماست. مشکلات دیگر به دنبال این سیاست‌زدگی در جامعه ایجاد شده است.

امیدواریم نامزدهای ریاست جمهوری در برنامه‌های خود به مسائل فرهنگی توجه کنند. آن‌ها باید به این موضوع پی ببرند که توجه به فرهنگ می‌تواند تاحدی گره‌گشای مشکلات جامعه باشد. ادامه بی‌توجهی به فرهنگ می‌تواند مشکلات جامعه‌مان را افزایش دهد و مردم باز هم با آسیب‌هایی چون اختلاس دست و پنجه نرم کنند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/41750