کد خبر : 48071
تاریخ : 1400/8/17
گروه خبری : استان‌ها

یاقوت‌هایی که به زندگی معنا می‌بخشند

مهاجرت‌های معکوس بعد از 25 سال به «روار»

مسیر خاکی روستای دگاگا را به سمت انارستان آقای فرهاد کریمی در پیش می‌گیریم، جوان است ولی با تجربه، زمین دیم موروثی را به باغی زیبا و پرثمر تبدیل کرده است.

تا همین چند سال پیش کارگری ساده در تهران بود همراه خانواده در اتاقی کوچک روزگار می‌گذارند، تا اینکه تصمیم به بازگشت گرفت و به سراغ متولیان جهاد کشاورزی سروآباد رفت.

زمین‌های دیم مورثی پدرش به او رسیده بود، زمین‌هایی که در آن وضعیت درآمد چندانی نداشت این بود که تصمیم گرفت آن را به باغ تبدیل کند و با حمایت و راهنمایی‌ صاحب نظران و جهاد کشاورزی توانست پایه‌های این باغ زیبا را که هر گوشه‌ای از آن را به محصولی اختصاص داده بگذارد.

بخش زیادی از باغ را انارستان زیبا و پرثمر تشکیل می‌دهد، تا چشم کار می‌کند درختانی است که شاخ برگ‌هایشان پر از انارهای بزرگ و شیرینی است که برخی‌ها از شیرینی خود شکفته‌اند.400 درخت اصله انار، 200 اصله درخت انجیر و نزدیک به 100 اصله درخت سایر محصولات در این باغستان وجود دارد، سطح زیرکشت انارستان یک هکتار و عمر آن حدود 10 سال است.سال گذشته 1.5 تن انار برداشت کردیم، برآورد امسال برداشت حداقل 3 تن انار است. برنامه زیادی دارم، فراوری محصول تولید شده و عرضه آن هدف بعدی من خواهد بود البته اگر حمایت وجود داشته باشد چرا که بدون حمایت و آسان کاری متولیان امر این مهم عملیاتی نخواهد شد.

یکی از مهم‌ترین موانع ما در توسعه باغات، محدودیت‌هایی است که در زمینه برداشت آب وجود دارد، اگر ملاحظه بفرمایید روان‌آب بسیار خوبی در پایین‌دست باغات داریم که در صورت حمایت متولیان امر و آسان کاری در این حوزه می‌توانیم مابقی اراضی را هم احیا کنیم.جوانان زیادی در این روستا به ایجاد چنین باغات تمایل دارند، اما برخی موانع و محدودیت‌ها در صدور مجوز و غیره موجب شده برای کارگری به شهرهای دور و نزدیک مهاجرت کنند.

  سایت 138 هکتاری باغات انار در روستای «روار»

1.5 ساعت مسیر آسفالته و خاکی ـ سنگی صعب‌العبور ـ از دگاگا به سمت روستای «روار» را در پیش می‌گیریم، این روستا در منتهی‌الیه سمت شرقی دریاچه سد داریان قرار دارد. این دریاچه در دره طویلی در بستر رود سیروان شکل گرفته است.زمین‌های دیم و بلااستفاده روستا الان به انارستان‌های زیبایی تبدیل شده که زیبایی آنها چشم هر بیننده‌ای را به تحسین خالق هستی و تقدیر از دستان زحمت‌کش مردمان این روستا وا می‌دارد. اجرای طرح توسعه باغات انار در روستای روار اتفاق بسیار خوبی بود که موجب احیای این روستا و مهاجرت قابل توجه روستائیان به روستا شد، انارستان‌های این روستا داستان دیگری دارد، داستان زیبای تولید و مهاجرت معکوس، که بسیاری از اهالی مهاجر این روستا بعد از اجرای طرح توسعه باغات انار به روستا بازگشته‌اند و اکنون همه امروز در عرصه تولید نقش‌آفرینی می‌کنند.

  پیش‌بینی برداشت 30 تن انار

انارستان کاک بهاءالدین 73 ساله و دایه طوبی اولین مقصدمان در این روستا است، اگرچه طرح توسعه باغات سال 90 شروع شده ولی انارستان این پیرمرد سختکوش چندین سال بعد یعنی سال 93 کلید خورده است، باغستان بسیار زیبا در دل کوه‌های سر به فلک‌ کشیده روستای تاریخی روار.

کاک بهاءالدین همچون جوانی تازه نفس در بین درختان انار در حرکت است در حالی که انارهای ترک خورده را از درخت جدا می‌کند، می‌گوید: زمینی که الان به این انارستان تبدیل شده به خاطر فاصله‌ای که از آب داشت زمانی دیم بود، بیشتر گندم می‌کاشتیم کار سخت بود بچه‌ها که تشکیل زندگی دادند دیگر توان و انگیزه‌ای برای ماندن در روستا را نداشتیم این بود ما هم به مریوان مهاجرت کردیم، اجرای طرح توسعه باغات در سروآباد انگیزه‌ای بود که ما را بعد از 15 سال مهاجرت و شهرنشینی دوباره به روستا بازگرداند، البته ما جزء آخرین کسانی بودیم که از این طرح متنعم شدیم.

اوایل کار قبول نمی‌کردند فاصله ما از آب زیاد بود اما با همراهی و تلاشی که دهیار انجام داد خوشبختانه طرح در اراضی دیم ما هم اجرا شد و زمینی که تقریبا بیش از 15 تا 20 سال بلااستفاده مانده بود به این انارستان زیبا و پربرکت تبدیل شده است.

550 اصله درخت انار در این انارستان وجود دارد، سال گذشته 25 تن محصول کاملا ارگانیک برداشت کردیم و پیش‌بینی امسال حدود 30 تن است، ظرفیت توسعه باغ وجود دارد که در صورت حمایت دولت زمینه توسعه آن و اشتغالزایی و درآمدزایی بیشتر برای مردم روستا فراهم خواهد شد.عمر انارستان من 5 سال است، سایر باغات تقریبا عمری 10 ساله دارند و الان کاملا به ثمر نشسته‌اند، اما انارستان ما هنوز در اول راه است تا رسیدن به بهره فعلا راه داریم هر روز به همراه همسرم تلاش می‌کنیم کار سخت است اما زندگی در این طبیعت و میان این همه زیبایی خستگی را از یاد انسان می‌برد.

فصل برداشت است و تا چند روز دیگر انارها را برای عرضه به بازار می‌چینیم و براساس درجه‌بندی بسته‌بندی و راهی بازار می‌کنیم، بچه‌ها در فصل برداشت به کمک می‌آیند.

امسال دومین سال است که درخت‌ها به بار نشسته است. اگرچه امسال با خشکسالی مواجه بودیم اما به شکرانه خدا وضع تولید بد نیست اما مقداری از محصول به خاطر گرمای شدید آفتاب سوختگی دارد و در مجموع راضی هستیم.

یکی از مشکلات جدی تولیدکنندگان در روستای روار موضوع جاده دسترسی نامناسب است که مسیر رسیدن محصول را به بازار با مشکل و کندی مواجه کرده است، این طرح ارزشمند در این روستا اجرا شده است محصول با کیفیت تولید می‌شود دوست داریم این محصول بدون واسطه با قیمت بسیار منصفانه از دست تولیدکننده به مصرف کننده برسد و دست دلالان کوتاه شود.

  بازگشت بعد از 25 سال شهرنشینی به روستا

کاک محمد دل‌آرام هم یکی دیگر از باغداران روستای روار است، وی سال 90 و پس از 25 سال زندگی شهرنشینی به روستا بازگشت و اولین قدم برای ایجاد این باغ برداشت، 800 درخت انار تنها بخشی از این باغ بزرگ است که پیش‌بینی می‌کند امسال 50 تن انار از آن برداشت کند.

سودی که دلالان از دسترنج کشاورزان این منطقه به جیب می‌زنند چند برابر خود تولیدکنندگان است.

می‌گوید: 10 سال است به همراه همسرم در این باغ تلاش می‌کنیم مشکل اصلی ما راه دسترسی است، نامناسب بودن راه روستا موجب شده محصولات خوب این روستا با کمترین قیمت از ما خریداری کنند، به تعبیری دیگر، سودی که دلالان از دسترنج کشاورزان این منطقه به جیب می‌زنند چند برابر خود تولیدکنندگان است و این ظلم بزرگی است که تنها به خاطر نبوده مسیر دسترسی مناسب به ما روا می‌رود.

وی از مسئولان انتظار دارد در سالی که از سوی رهبر انقلاب به عنوان سال «تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» نام‌گذاری شده موانع را از سر مسیر تولیدکنندگان بردارند، اولویت در بهسازی جاده‌های روستایی باید با مناطقی باشد که ظرفیت اشتغال و تولید در آنها وجود دارد ما به امید به روستا برگشته و الان مشغول کار و تلاش هستیم این انتظار زیادی نیست که بازار مناسب برای محصول با کیفیتی که تولید می‌کنیم فراهم شود.

  برداشت 7200 تن انار در سروآباد

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سروآباد می‌گوید: در این شهرستان 440 هکتار باغات انار با متوسط عملکرد 18 تن در سال حدود 7 هزار و 200 تن انار روانه بازار می‌کنیم.

اسماعیل منوچهری افزود: بیشترین باغات و انارستان‌ها در روستاهای منطقه اورامان و ژاوه‌رود قرار دارد، اما دو سایت باغی شامل سایت 30 هکتاری «دله‌مرز» و سایت 130 هکتاری «روار» داریم که مجتمع «روار»در سال 90 توسط جهاد کشاورزی احداث شده است.

به گفته وی، ایستگاه پمپاژ آب و سیستم فیلتراسیون آبیاری قطره‌ای کل این مجتمع را تحت شبکه خود قرار داده که ضمن کاهش میزان مصرف آب، مدیریت آن هم تسهیل شده است.

منوچهری خاطرنشان کرد: در این مجتمع‌ها یک‌هزار و 100 نفر مشغول کار هستند و سالانه 2 هزار تن انار در روستای روار تولید می‌شود.

انار به همت مردمان هورامان به فرهنگی در حوزه کشاورزی تبدیل شده است و در کنار خود یادآور گردو، انجیر، انگور، بادام و بسیاری نعمات دیگر است که شاید تنها مختص هورامان نباشد اما آنچه در اورامان بدست می‌آید گل سرسبد تمام هم گونه‌های خود و تماما ارگانیک است.

نبود صنایع تبدیلی و عدم سرمایه‌گذاری در این خصوص باعث شده که حق نعمت به صورت مطلوب ادا نشود و زمینه برای بهره‌وری خلاقانه فراهم نباشد و خام‌فروشی این محصولات راه را بر فراهم آورندگان این نعمت‌های ناب مسدود کرده است.

اگرچه طی تقریبا یک دهه اخیر اتفاقات خوبی در حوزه توسعه باغات در این منطقه بسیار مستعد انجام شده است، اما ظرفیت برای توسعه این بستر فراهم است، گسترش باغات در این شهرستان مستلزم آب کافی است، هورامان محل احداث یکی از سدهای بزرگ کشور است و تخصیص درصد بیشتر از این آب به این منطقه که امروز به ثبت جهانی هم رسیده است، می‌تواند ظرفیت‌های بالقوه هورامان را هرچه بیشتر شکوفا کند و زمینه توسعه و رونق همه جانبه آن را بیش از پیش فراهم سازد.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/48071