کد خبر : 55806
تاریخ : 1401/3/4
گروه خبری : گردشگری

کرفتو؛ غاری پر رمز و راز در دل کردستان

مطمئناً همه ما بارها و بارها نام هرکول، پهلوان و اسطوره نامدار یونانی را شنیده و داستان‌ها، افسانه‌ها و فیلم‌های بسیاری راجب به این شخصیت افسانه‌ای دیده و خوانده‌ایم.

غار کرفتو، به غار هرکول هم شهرت دارد و دلیل آن وجود کتیبه‌ای بر سر غار است که بر آن نوشته شده «این خانه هراکلس است، هرکس که در آن وارد شود در امان است»

اگر قصد سفر به استان کردستان را دارید دیدن زیبایی‌های این غار رازآلود و اسرارآمیز را از دست ندهید.

برای دیدن این غار زیبا و شگفت‌انگیز باید از سنندج به سمت دیواندره و سپس از دیواندره به سمت سقز حرکت کنید، این غار در 70 کیلومتری شمال غرب دیواندره در بین رشته‌کوهی آهکی واقع شده است.

بر سر در اتاقی در طبقه سوم غار کتیبهای به زبان یونانی دیده می‌شود که در این کتیبه آمده است «در اینجا هراکلس سکونت دارد، باشد که پلیدی در آن راه نیابد»

غار کرفتو یکی از زیباترین و مشهورترین جاذبه‌های گردشگری کردستان است که سالانه مسافران بسیاری از این مکان جذاب و دیدنی و حیرت‌انگیز دیدن می‌کنند.

با رسیدن به غار کرفتو جدای از زیبایی‌های خود غار طبیعت سرسبز منطقه نیز جالب توجه است.

با عبور از دو نردبان فلزی و اندکی سنگ نوردی در دهانه غار می‌توان وارد نخستین اتاق دست کنده غار شد و شاهد پنجره‌هایی مشرف به دره و منظره طبیعی دره بود. با رسیدن به آخرین اتاق حوضی شکل، ساروجی کم عمق و یک آتشدان خودنمایی می‌کند که گویا محلی برای انجام مراسم‌های دینی مردمی بوده که سالیانی بس دور در این غار سکونت داشته‌اند.

طبقه دوم غار بر روی شکافی ساخته شده که دهانه طبیعی غار محسوب می‌شود که دیوارهای دو طرف آن را افقی و به طور منظم سوراخ کرده‌اند.

از طریق یک راهرو ١٠ پله‌ای و یک تنوره سه متری در طبقه دوم و با عبور از آن می‌توان به طبقه سوم غار راه یافت.

طبقه سوم غار با ظرافت و دقت خاصی ساخته شده، تمامی درهای غار سنگی و چوبی هستند و ساکنان آن با کندن تنوره‌ و پله‌هایی به جریان آب زیر غار دسترسی داشته‌اند.

به دلیل وجود آب در برخی از قسمت‌های غار، باید سوار بر قایق به سمت قسمت‌های مختلف این غار پر رمز و راز رفت.

تصاویر و نقوش باستانی متعددی ازجمله تصویر انسان حیوانات و گیاهانی همانند گوزن، مارال، سوارکار سوار بر اسب و حیواناتی ناشناس بر در و دیوار غار آدمی را مدتی به تفکر وا می‌دارد.

بخش طبیعی این غار دارای دالان‌های متعدد و کم‌ارتفاع با گذرگاه‌های صعب‌العبوری است که در انتهای این دالان‌ها آب زیادی وجود دارد و به دلیل فرسایش و رسوبات این بخش به شکل‌های منحنی و کروی و چند بُعدی درآمده که فضا را به فضایی رازآلود تبدیل کرده است.

وجود آشپزخانه، دالان‌ها، اتاق‌های متعدد و در و پنجره‌های این غار نشان از سکونت انسان باستان در این غار دارد.

قندیل‌های موجود در این غار خود یکی از زیبایی‌های غار است که فضایی ترسناک اما زیبا را در غار به وجود آورده است.

دیدن منظره طبیعت بکر این منطقه بر فراز غار خود یکی از جذابیت‌های این سفر زیبا است و چشم‌ها را از دیدن این همه زیبایی به وجد می‌آورد.

معماری غار از هوش بالای ساکنان خود در زمانی بس دور حکایت می‌کند، معماری این غار به گونه‌ای طراحی شده که در فصل زمستان گرم و در فصل تابستان بسیار خنک است و همین شرایط مطلوب غار سبب سکونت انسان و استفاده از آن به‌عنوان دژ دفاعی و پناهگاه بوده‌ است.

این غار باستانی در تاریخ 20 بهمن‌ماه 131٨ با شماره 330 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

  غار باستانی کرفتو هدف بعدی کردستان برای ثبت‌جهانی خواهد بود

استاندار کردستان، در مراسم رونمایی از الواح ثبت جهانی هورامان، هدف دوم استان کردستان برای ثبت جهانی را غار باستانی کرفتو عنوان کرد.

اسماعیل زارعی‌کوشا در مراسم رونمایی از لوح ثبت جهانی هورامان که با حضور قائم‌مقام و معاون میراث‌فرهنگی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و جمعی از مسئولان کشوری و استانی در کاخ گلستان برگزار شد، با ابراز خشنودی از این رویداد اظهار کرد: غار باستانی کرفتو هدف بعدی کردستان برای ثبت‌جهانی خواهد بود.

وی، افزود: پرونده ثبت جهانی غار باستانی کرفتو نیز به‌عنوان یکی از آثار ارزشمند تاریخی کشور در کردستان در فهرست موقت آثار پیشنهادی ایران به وزارت میراث‌فرهنگی معرفی شده است.

وی یادآور شد: درخواست داریم پرونده این اثر که در 20 بهمن سال 131٨ به شماره ثبت 330 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است در فهرست آثار جهانی به‌عنوان دومین اثر از استان به ثبت برسد.

  کرفتو یکی از مقاصد گردشگری و تاریخی کردستان

معاون میراث‌فرهنگی استان کردستان، گفت: همزمان با هفته میراث‌فرهنگی، نشست تخصصی حفاظت و مرمت آیینی غار کرفتو، با حضور جمعی از اساتید و محققان در خانه کُرد سنندج برگزار شد.

محمد امینیان اظهار کرد: کرفتو یکی از مهم‌ترین مقاصد گردشگری و تاریخی استان است که علاوه بر وجود زیبایی‌های طبیعی و معماری، چندین دوره معابد مختلف همانند معبد میترا و هراکلس در دل آن قرار گرفته است.

وی افزود: هدف از نشست تخصصی معرفی این بنای تاریخی و تجمیع نظرات برای حفاظت و مرمت آن با همکاری و همفکری همه جانبه مسئولان و اساتید مرتبط بود.

معاون میراث‌فرهنگی استان کردستان، بیان کرد: در این هفته تلاش شده است ضمن نمایش‌ میراث ناملموس و ملموس منطقه، در راستای جلب توجه مخاطبان و هم‌فکری برای افزایش سواد میراثی و نشان دادن قدرت موزه‌ها، نشست‌ها و نمایشگاه‌های متعددی در سطح استان برگزار شود.

امینیان، گفت: نمایشگاه تخصصی کردستان ذخیره گاه فرهنگی ایران زمین، نشست حفاظت و مرمت آیینی کرفتو، نشست تخصصی گردشگری پایدار شهری به‌همراه تبیین بسته ضوابط و مقررات مترتب حفاظت بافت‌های تاریخی، ازجمله این برنامه‌ها می‌باشد که در هفته‌میراث‌فرهنگی در حال برگزاری‌ است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/55806