کد خبر : 57640
تاریخ : 1401/4/22
گروه خبری : اندیشه

زدودن زنگار قلوب به واسطه انس با قرآن

حضرت علی (ع) می‌فرمایند: جزء وظایف پدر و مادر است که قرآن را به فرزندانشان آموزش دهند

انس یعنی خو گرفتن و آرام یافتن به چیزی و بیانگر ارتباطی فراتر از یک رابطه معمولی است. این ارتباط مستحکم باید تأثیرپذیری و تأثیرگذاری را به دنبال داشته باشد؛ انس با قرآن یعنی آموختن و قرائت و استمرار بر آن، انس با قرآن همچنین فهم و تدبر در آیات قرآن و عمل به آن است.

انس با قرآن و بهره‌مندی از آن در زندگی موجب تعالی افراد خواهد شد؛ حال آنکه افراد می‌توانند حتی با نگاه کردن به قرآن از این معجزه الهی بهره‌مند شوند. یادگیری قرآن، تدبر در آن، سرلوحه قرار دادنش و عمل به فرامین آن موجب آرامش و تعالی در زندگی همه افراد می‌شود.

با توجه به اینکه انس با قرآن یکی از ضرورت‌های زندگی افراد بوده و راه‌های انس با آن نیاز به معرفی بیشتر دارد، با حجت‌الاسلام سجاد جمشیدی استاد مرکز تخصصی مذاهب اسلامی در این خصوص گفت‌وگویی را ترتیب دادیم که در ادامه می‌خوانیم:

استاد مرکز تخصصی مذاهب اسلامی با بیان اینکه انس با قرآن یعنی یادگیری آن و در مرحله بعد یعنی با آیاتش زندگی کنیم، گفت: با آیات اخلاق آن زندگی خود را درست کنیم، با آیات احکام قوانین زندگی خود را تنظیم کنیم و با آیات اعتقاد آن باورها و اعتقادات خود را اصلاح کنیم؛ انس با قرآن اول یادگیری بوده و بعد عمل کردن به آن است.

حجت‌الاسلام سجاد جمشیدی با اشاره به نورانیت قرآن، افزود: انس با قرآن هم زندگی را نورانی می‌کند و هم آدمی را در مسیر هدایت و سعادت قرار می‌دهد. پیامبر (ص) می‌فرمایند من دو چیز گران‌بها در میان شما باقی گذاشتم؛ یکی کتاب خدا و دیگری اهل بیتم که اگر به هر دو این‌ها چنگ بزنید، هیچ‌وقت گمراه نمی‌شوید، یعنی نتیجه بودن با قرآن و ولایت، خوشبختی و سعادت است.

وی با بیان اینکه در روایات به ضرورت خواندن قرآن اشاره می‌شود، تصریح کرد: طبق روایات هر مسلمان موظف است روزی 50 آیه قرآن بخواند؛ همچنین در روایت داریم که بهترین شما کسی است که قرآن را بیاموزد و به دیگران هم یاد دهد.

حجت‌الاسلام جمشیدی ادامه داد: امام صادق (ع) می‌فرمایند سزاوار است که مؤمن قبل از مرگش قرآن را یاد گرفته باشد و یا درحال یادگیری آن باشد که همه این‌ها ضرورت انس با قرآن را می‌رساند.

امام جماعت مسجد نظربیگ با اشاره به سایر روایات در این خصوص، اذعان کرد: در روایت دیگر پیامبر (ص) در این خصوص می‌فرمایند «فرزندانتان را با سه ویژگی ادب کنید؛ دوست داشتن پیغمبر (ص)، دوست داشتن اهل بیت پیامبر (ص) و قرائت قرآن. این به معنی آن است که فرزندانتان را با یادگیری قرآن بزرگ کنید که ضرورت انس با قرآن را بیان می‌کند.

وی با بیان اینکه همچنین در نهج‌البلاغه نیز حضرت علی (ع) به ضرورت انس با قرآن می‌پردازد، گفت: در نهج‌البلاغه حضرت علی (ع) می‌فرمایند «جزء وظایف پدر و مادر است که قرآن را به فرزندانشان آموزش دهند، جزء حقوق فرزند است که پدر و مادر نام نیکو برای او انتخاب و او را نیکو ادب کنند و به او قرآن بیاموزند».

این استاد مرکز تخصصی مذاهب اسلامی افزود: هر فرد در زندگی‌اش یا باید درحال یادگیری قرآن بوده و یا قرآن را آموخته باشد. افراد مختلف به میزان بینش خود از قرآن می‌آموزند؛ مثلاً کسی که سواد ندارد و نمی‌تواند بیاموزد، با خواندن و یادگیری سوره‌های کوچک قرآن شروع کند.

وی با اشاره به اینکه اگر افراد نمی‌توانند از اشخاص آشنا به قرآن کمک بگیرند به سخنرانی‌ها گوش کنند، تصریح کرد: گوش کردن سخنرانی‌ها برای افرادی که دسترسی به افراد آگاه به قرآن ندارند، بسیار مناسب است؛ به‌طور مثال سخنرانی‌های حاج آقای قرائتی با توجه به اینکه موضوعات قرآنی را بسیار روان بیان می‌کند، بسیار مناسب در این خصوص است.

حجت‌الاسلام جمشیدی با اشاره به اینکه نگاه کردن به قرآن عبادت است، افزود: افراد می‌توانند با نگاه کردن به قرآن از آن بهره ببرند؛ آیت‌الله بهجت (ره) در این خصوص گفته‌اند اگر می‌خواهید امام زمان (عج) را ببینید و نمی‌توانید، قرآن را نگاه کنید، چون این‌ها عدل هم هستند.

وی درخصوص ضرورت یادگیری قرآن یا تأثیر آن روی زندگی افراد به برخی احادیث پرداخت و گفت: پیامبر (ص) می‌فرمایند «مبادا غافل باشید از یاد قرآن که قرآن قلب‌های شما را زنده می‌کند»؛ یکی از اثرات قرآن زنده کردن قلب‌های ما است.

حجت‌الاسلام جمشیدی با اشاره به سایر روایات، افزود: در روایت دیگر می‌فرمایند قلب‌های ما همان‌طور که آهن زنگار می‌گیرد، زنگ می‌زند و وقتی پرسیده شد چگونه این زنگارها را از قلب‌ها دور کنیم، پیامبر (ص) فرمودند یادآوری مرگ و تلاوت قرآن این زنگار‌ها و کدورت‌ها را از قلب جدا می‌کند.

امام جماعت مسجد نظربیگ با بیان اینکه قلبی که درون آن چیزی از قرآن و معارف آن نباشد همانند خانه‌ای خراب است، ابراز کرد: قرآن آخرین کتاب آسمانی است که بعد از آن کتاب آسمانی دیگری نخواهد آمد و همچنین قرآن معجزه‌ای بوده که در دسترس همه ابنای بشر تا قیامت است.

حجت‌الاسلام جمشیدی با بیان اینکه قرآن معجزه است، گفت: معجزه پیامبران مختص زمان خودشان بوده، اما قرآن معجزه همیشگی خود را از جهت فصاحت و بلاغت، جامعیت و جذابیت و اثرگذاری در نفوس دارد؛ به حدی که به تحقیق دیده شده بعضی از افرادی که در اروپا زندگی می‌کردند، آیات قرآن را شنیده بودند، همین شنیدن باعث مسلمان شدن آن‌ها شده که بیانگر اثرگذاری در نفوس است.

وی معجزه بودن قرآن را این‌گونه بیان و اظهار کرد: قرآن آیات تحدی دارد؛ یعنی اینکه مبارز می‌طلبد و می‌فرماید اگر شک دارید به آنچه که ما بر بنده خود نازل کردیم، یک سوره مثل آن را بیاورید و تاکنون هیچ‌کس نتوانسته چیزی مثل آن را بیاورد.

با اینکه امروزه انسان در معرض آماج حملات روحی و روانی قرار دارد و نگرانی‌های فراوانی او را احاطه کرده، قرآن کریم مونسی است که در شرایط عادی و نیز در بحران‌ها و سختی‌های زندگی می‌تواند بهترین همدم انسان باشد.

همچنین که رسول خدا (ص) در این خصوص می‌فرمایند «هرگاه کارها چون شب ظلمانی برایتان مشتبه و تاریک شد، به قرآن پناه ببرید؛ چون او شفیعی است که شفاعتش پذیرفته و شاهدی بوده که تصدیق شده است، هرکس او را رهبر خویش گرداند، وی را به بهشت رهنمون می‌کند و هرکس بدان پشت پا زند، به جهنم سوقش می‌دهد؛ قرآن روشن‌ترین راهنما به سوی بهترین راه‌ها است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/57640