کد خبر : 59540
تاریخ : 1401/6/12
گروه خبری : استان‌ها

انجام 180 طرح تحقیقاتی توسط مرکز تحقیقات کشاورزی همدان

محمد یزداندوست چهارشنبه 9 شهریورماه در نشست خبری به‌مناسبت هفته دولت اظهار کرد: برای استفاده بهتر از منابع آب در کشاورزی با توجه به شرایط اقلیمی کشور، باید گیاهانی داشته باشیم که آب کمتری مصرف کنند و گیاهان جدیدی وارد تناوب زراعی ما شود و یا اقداماتی انجام گیرد که همین محصولات موجود، آب کمتری مصرف کنند و زودرس‌تر باشند.

وی با اشاره به اینکه محصولاتی مانند کلزا کشت پاییزه دارند بنابراین نیاز آبی آن‌ها کمتر است، تصریح کرد: باید به دیم‌زارها توجه داشته باشیم؛ 90 درصد دیم‌زارهای استان فقط برای غلات است، اما باید از محصولات دیگر نیز استفاده کنیم، چون غلات دو سال یک‌بار کاشت می‌شود.

این مقام مسئول با بیان اینکه باید بی‌آبی و کم‌آبی را بپذیریم، مطرح کرد: در 6 سال اخیر نسل ارقام غلات ما کاملاً متفاوت شده، بذور ما نیاز آبی کمتری دارند و مقاوم‌تر هستند.

سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان خاطرنشان کرد: بعد از گندم، بیشترین سطح زیر کشت استان یونجه است؛ درصد زیادی از آبیاری تبخیر می‌شود، بنابراین تحقیقاتی انجام دادیم که از طریق آبیاری زیرسطحی، آب به ریشه برسد و تبخیر نشود که این روش برای محصولات دیگر هم قابل اجرا است.

یزداندوست با اشاره به شرایط اقلیمی ایران، توضیح داد: با توجه به شرایط اقلیمی جهان و ایران، شرایط تغییر کرده و چیزی که اهمیت زیادی دارد، امنیت غذایی کشور است؛ بنابراین باید بتوانیم تولید پایداری داشته باشیم و حداکثر استفاده از منابع را ببریم، چون روش‌های قبلی نیاز ما را برطرف نمی‌کند و نیازمند روش‌های جدیدی در کشاورزی هستیم.

   اگر نتوانیم بهره‌وری را افزایش دهیم، نمی‌توانیم الگوی کشت را تغییر دهیم

وی با بیان اینکه اصلاح الگوی کشت یعنی محصولات کم‌آب‌بر در دستور کاشت قرار بگیرد، تصریح کرد: باید بهره‌وری را بالا ببریم و با توجه به شرایط اقلیمی و خشک‌سالی، ناچاریم فکر اساسی برای اصلاح الگوی کشت داشته باشیم؛ چون اگر نتوانیم بهره‌وری را افزایش دهیم، نمی‌توانیم الگوی کشت را تغییر دهیم.

سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان در رابطه با وضعیت تکثیر بذور در استان مطرح کرد: در زمینه بذر سیب زمینی، کلزا و سایر محصولات به‌جز غلات، مشکلی وجود ندارد؛ اما برای تکثیر بذر داخلی غلات، بخش خصوصی باید وارد شود.

یزداندوست با بیان اینکه در زمینه تولید سیر و یونجه درحال تحقیق هستیم، گفت: سیر و یونجه همدان در کشور شناخته شده و چندسال است که یک پروژه تحقیقاتی آغاز شده و خالص‌سازی درحال انجام است تا وارد فاز سالم‌سازی و تکثیر شویم.

وی با اشاره به اینکه مرکز تحقیقات بازوی علمی وزارت جهاد کشاورزی است، اظهار کرد: ما بخش‌های مختلفی داریم و ایستگاه‌های تحقیقاتی در زمینه مختلف کشاورزی و منابع طبیعی در این مرکز، فعالیت دارند.

یزداندوست ادامه داد: محققین در فعالیت ترویجی همراه کشاورزان هستند و بخش دیگر وظایف ما را واحد آموزش مرکز برعهده دارد و همکاری‌هایی در این زمینه با نیروهای مسلح و آموزش‌وپرورش داریم.

وی در رابطه با وضعیت موجودی بذور غلات در استان، خاطرنشان کرد: در زمینه غلات آبی مشکلی نداریم، اما با توجه به شرایط خشک‌سالی، نگرانی‌هایی در رابطه با بذر گندم و جو دیم وجود دارد که البته حاد نیست.

سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان ادامه داد: بذر رسمی گواهی‌شده از مزارعی تهیه می‌شود که چهار نوبت در سال بازدید و با استاندارد ملی کشور تطبیق داده شده و برای آن گواهی صادر می‌شود.

یزداندوست با بیان اینکه بذر گواهی‌شده هر سال توزیع نمی‌شود، یادآور شد: بذر گواهی‌شده آخرین کلاس بذری است و کشاورزان تا سه سال می‌توانند از آن استفاده کنند. به‌دلیل کمبود بذر، برنامه‌ریزی شده بذوری که گواهی نشدند، مجوز دریافت کنند تا بذور را تهیه، بوجاری و ضد عفونی کنند و به‌عنوان بذر مرغوب در اختیار کشاورزان قرار دهند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/59540