کد خبر : 60308
تاریخ : 1401/6/29
گروه خبری : استان‌ها

«رازیانه» رزن چشم‌انتظار برندسازی و صنایع تبدیلی

بنا به گفته کشاورزان رازیانه‌کار رزن، رازیانه تولیدشده رزن علاوه‌بر نیاز استان و کشور، به سایر کشورهای مختلف چون ترکیه، دبی، هند و پاکستان نیز صادر می‌شود.

مشکل بسته‌بندی، عدم‌ تضمینی بودن خرید رازیانه، قیمت‌گذاری توسط دلالان و واسطه‌ها و نبود صنایع تبدیلی مرتبط با رازیانه در شهرستان، از مهم‌ترین مشکلات و دغدغه بهره‌برداران رازیانه در این شهرستان به‌شمار می‌رود.

متأسفانه با وجود تولید 95 درصد رازیانه کشور در رزن، هرساله با آغاز برداشت این محصول از مزارع شهرستان به‌علت نبود صنایع تبدیلی، بسته‌بندی مناسب و ثبت نبودن این‌ محصول مهم کشاورزی به‌نام رزن، بخش اعظمی از رازیانه توسط دلالان پس از خریداری فله‌ای به سایر شهرستان‌ها، استان‌ها و حتی دیگر کشورها صادر و با بسته‌بندی و فرآوری مناسب به نام آن استان‌ها و یا کشورها برای عرضه روانه بازار می‌شود و سهم اقتصادی کشاورزان رازیانه‌کار رزنی از این‌ محصول تولیدشده مهم منطقه، ناچیز بوده و جزء خستگی بر تن آن‌ها، ره‌آوردی برایشان ندارد.

فرماندار شهرستان رزن در این ارتباط اظهار کرد: تغییر سمت الگوی کشت در شهرستان به سوی محصولات کم‌آب‌بر ازجمله گیاهان دارویی به‌علت وجود خشک‌سالی‌های اخیر، یکی از نیازهای اساسی استان است.

علی‌اصغر غفاری‌آثار افزود: درحال حاضر 95 درصد تولید رازیانه کشور به رزن اختصاص دارد که این امر موجب شده تا این شهرستان به‌عنوان قطب تولید رازیانه کشور شناخته شود.

وی گفت: با توجه به این پتانسیل مهم شهرستان در بحث تولید رازیانه به‌عنوان یکی از گیاهان دارویی، تقویت و توسعه صنایع تبدیلی این حوزه از نقش مؤثری در اشتغال منطقه و ارزش‌افزوده دوچندان برای شهرستان، برخوردار خواهد بود.

این فرد مسئول ادامه داد: با وجود اینکه شهرستان رزن قطب تولید رازیانه در کشور به‌شمار می‌رود، اما متأسفانه فاقد صنایع تبدیلی و فرآوری در ارتباط با این محصول است که می‌طلبد با جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری لازم، نسبت به توسعه این حوزه اقدام کرد.

وی با اشاره به اینکه پیش از این در جلسات متعدد و مختلف پیگیر توسعه و تقویت صنایع تبدیلی مرتبط با رازیانه و گیاهان دارویی در شهرستان بوده‌ایم اما این برنامه‌ها عملیاتی نشده است، گفت: هفته گذشته در جلسه رسمی تودیع و معارفه مدیر جهاد کشاورزی شهرستان، وی را موظف کردیم به‌عنوان نخستین برنامه‌ اولویت‌دار خود، برندسازی رازیانه رزن به‌نام شهرستان را پیگیری کند.

   3 پروژه توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری رازیانه در دست پیگیری

این مقام مسئول با بیان اینکه برای تقویت و توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری رازیانه شهرستان سه پروژه مهم در دست پیگیری است، تصریح کرد: به‌عنوان نخستین پروژه از طریق تعاونی روستایی در روستای قایش (از روستاهای بخش سردرود رزن) مجموعه‌ای در این زمینه ایجاد شده که درحال حاضر بسته‌بندی آن طراحی، دستگاه‌های لازم خریداری و مکانش آماده شده است.

غفاری‌آثار خاطرنشان کرد: این پروژه یکی از پایه‌های اصلی بسته‌بندی رازیانه در شهرستان خواهد بود که درحال حاضر دارای 70 تا 80 درصد پیشرفت فیزیکی است و با تکمیل 20 تا 30 درصد باقی‌مانده، طرح این پروژه به مرحله راه‌اندازی می‌رسد.

وی ادامه داد: به‌عنوان یکی دیگر از پروژه‌ها در زمینه رازیانه، از طریق دوستان دانشگاه آزاد کرج که اصالتاً اهل منطقه رزن بوده و جزء اساتید دانشگاه کرج هستند، پیگیر توسعه صنایع تبدیلی رازیانه در شهرستان هستیم.

غفاری‌آثار یادآور شد: این دوستان قصد اجرای پروژه‌ای در همین ارتباط در شهرستان رزن دارند و دنبال آن هستند کارخانه‌ای برای عرق‌گیری و اسانس‌گیری رازیانه در قطب تولید رازیانه کشور ایجاد کنند که از طریق مجموعه استانداری هم پیگیر این پروژه‌ایم.

   کارخانه راکد اسانس‌گیری رازیانه به چرخه تولید بازمی‌گردد

فرماندار شهرستان رزن در ادامه بیان کرد: سومین پروژه رزن در زمینه توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری رازیانه شهرستان تلاش برای بازگشت به چرخه تولید یک کارخانه قدیمی راکد و تعطیل در زمینه عرق‌گیری و اسانس‌گیری رازیانه است.

وی افزود: این مجموعه به‌عنوان کارخانه‌ عرق‌گیری و اسانس‌گیری رازیانه واقع در روستای قادر خلج حوزه بخش سردرود رزن از سال‌ها قبل به‌علت قدیمی بودن تعطیل بوده و قصد داریم آن را از طریق تعاونی روستایی استان با پیگیری لازم فعال کنیم، البته هنوز با پیگیری‌های انجام‌شده اتفاقی نیفتاده و فعلاً در رابطه با قیمت و ارزش کارخانه مشکلاتی وجود دارد و با مرتفع شدن بحث بها و ارزش کارخانه، قطعاً این پروژه‌ هم وارد چرخه تولید می‌شود.

فرماندار شهرستان رزن تصریح کرد: علاوه‌بر در دست اقدام بودن این‌ سه پروژه مهم هدف‌گذاری‌شده، برای تقویت و توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری رازیانه شهرستان از طریق شرکت شستا هم در این ارتباط پیگیری کردیم که به شهرستان رزن آمدند و پیگیری و رصد کردند و اطلاعات لازم را گرفتند، اما فعلاً در این ارتباط پاسخی نداده‌اند و منتظر جواب آن‌ها هستیم.

   فرش قرمز زیر پای سرمایه‌گذاران تقویت صنایع تبدیلی و فرآوری رازیانه رزن

وی خاطرنشان کرد: سرمایه‌گذارانی که قصد سرمایه‌گذاری در زمینه صنایع تبدیلی و فرآوری رازیانه در قطب تولید رازیانه کشور را داشته باشند، فرش قرمز زیر پای آن‌ها پهن خواهیم کرد و از حضورشان برای سرمایه‌گذاری در شهرستان حمایت و استقبال می‌کنیم؛ چراکه معتقدیم سرمایه‌گذاران از نقش مؤثری در رونق و توسعه صنایع تبدیلی رازیانه شهرستان برخوردار خواهند بود و با حضور آن‌ها در منطقه علاوه‌بر جلوگیری از خام‌فروشی تولید رازیانه شهرستان، فرصت‌های شغلی خوبی برای جوانان منطقه‌ ایجاد خواهد شد.

فرماندار شهرستان رزن در ارتباط با جشنواره رازیانه شهرستان رزن هم یادآور شد: به اداره میراث فرهنگی و گردشگری و نیز جهاد کشاورزی شهرستان تأکید بر پیگیری برگزاری این جشنواره برای امسال کرده‌ایم؛ چراکه برگزاری این نوع جشنواره‌ها از نقش مؤثری در جذب سرمایه‌گذار برای ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری و جلوگیری از خام‌فروشی و حذف واسطه‌ها و برندسازی برخوردار خواهد بود.

وی در ادامه با اشاره به این گیاه کم‌آب‌بر دارویی، مطرح کرد: کشت گیاه رازیانه با هدف کشت گیاهان کم‌آب‌بر و با نیاز آبی پایین موجب اصلاح ساختار خاک شده و در تناوب با غلات (گندم و جو) به‌عنوان گیاه دارویی و صنعتی استفاده می‌شود.

غفاری‌آثار ادامه داد: ازجمله اقدامات جهاد کشاورزی این شهرستان در زمینه مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی، تغییر الگوی کشت است که به همین منظور سطح زیر کشت محصولات پُرآب‌بر کاهش و سطح زیر کشت محصولات کم‌آب‌بر افزایش پیدا می‌کند.

   احتمال برگزاری سومین جشنواره رازیانه رزن در هفته گردشگری

مدیر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان رزن هم اظهار کرد: سومین جشنواره رازیانه رزن در دست پیگیری بوده و به احتمال زیاد در هفته گردشگری این جشنواره برگزار شود.

شهروز کهیایی افزود: ثبت جشن برداشت رازیانه رزن در فهرست آثار ناملموس میراث‌ فرهنگی در دستور کار قرار دارد و پرونده میراث ناملموس رازیانه برای ثبت به تهران ارسال شده است.

وی با بیان اینکه تاکنون جشنواره رازیانه رزن طی دو سال برگزار شده است، تصریح کرد: هدف از برگزاری این جشن شکرگزاری رازیانه معرفی محصول رازیانه به‌عنوان برند گردشگری شهرستان رزن خواهد بود.

کهیایی با اشاره به اینکه با برگزاری چنین جشنواره‌هایی به‌عنوان یک پتانسیل و فرصت طلایی چراغ صنعت سبز گردشگری شهرستان بعد سه سال از شیوع کرونا دوباره جان می‌گیرد، یادآور شد: گردشگری از حوزه‌های بسیار اثرگذار و مهم در اشتغال‌زایی و درآمدزایی بوده که می‌تواند با حداقل سرمایه‌گذاری، اشتغال دائم و پایدار ایجاد کند.

   پیش‌بینی برداشت 7000 تُن رازیانه از مزارع شهرستان رزن

مدیر جهاد کشاورزی رزن هم از سطح زیر کشت سه هزار هکتاری امسال رازیانه در مزارع و اراضی کشاورزی این شهرستان خبر داد و گفت: پیش‌بینی می‌شود در سال جاری از سطح مزارع شهرستان به‌طور میانگین هفت هزار تُن رازیانه توسط رازیانه‌کاران و بهره‌برداران کشاورزی شهرستان برداشت شود.

رضا مهدوی‌رجا میانگین تولید هر هکتار کشت رازیانه را دو تُن برشمرد و اظهار کرد: کشت رازیانه به نسبت سایر گیاهان دارویی کم‌آب‌بر یکی از بهترین کشت‌ها با توجیه اقتصادی بالا به‌شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه 50 درصد اراضی زیر کشت رازیانه رزن مربوط به روستای سلطان‌آباد و قایش بخش سردرود شهرستان است، تصریح کرد: درحال حاضر رازیانه شهرستان‌ علاوه‌بر تأمین نیاز داخل، به سایر کشورها نیز صادر می‌شود.

   پیگیری ثبت رازیانه به‌نام رزن اولویت کاری جهاد کشاورزی

مهدوی‌رجا که به‌تازگی سکان مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان رزن را به دست گرفته، یکی از اولویت‌های کاری خود را با تأکیدات فرماندار شهرستان پیگیری ثبت رازیانه به‌نام رزن دانست و تصریح کرد: این گیاه دارویی دارای طبع گرم و خشک، حاوی آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و ویتامین K است و به حفظ استخوان‌ها کمک می‌کند و از عرقیجات آن هم استفاده می‌کنند؛ ضمن اینکه زمان برداشت این محصول با توجه به شرایط آب‌وهوایی و رسیدگی آن، از اواخر شهریورماه آغاز شده و تا اوایل مهرماه ادامه دارد.

به گزارش ایسنا، در پایان امیدواریم با دورخیز مسئولان شهرستان برای توسعه و تقویت صنایع تبدیلی و فرآوری رازیانه رزن و پیگیری برندسازی آن به‌نام شهرستان، دست دلالان از بازار تعیین قیمت رازیانه کوتاه شده و ضمن ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار دوچندان در رزن، صنعت سبز گردشگری کشاورزی شهرستان به‌واسطه این پتانسیل ارزنده رونق و شتاب بیشتری به خود گیرد.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/60308