کد خبر : 61249
تاریخ : 1401/7/23
گروه خبری : سلامت

خطر بازگشت وبا به کردستان، سوغاتی که ماندگار شد

خیلی‌ها فکر می‌کنند وبا به فصل گرم سال اختصاص دارد و مصرف میوه و سبزی تابستانی عامل شیوع آن است که البته زیاد هم بیراه نیست ولی در روزهای اخیر چهار بیمار دیگر مبتلا به این بیماری در کردستان شناسایی شده است.
وبا یک بیماری همه‌گیر عفونی است که هدف اصلی آن تنها انسان‌ها هستند و عامل این بیماری نوعی باکتری به نام ویبریو کلرا است؛ سمی که این میکروب در روده باریک انسان ترشح می‌کند، موجب ایجاد بیماری در انسان می‌شود.
عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده می‌ماند و در مناطقی که سطح آب‌های زیرزمینی آن بالا است، بسیار رواج دارد و از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است بنابراین زندگی در مناطق بدون بهداشت مناسب خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.
این بیماری با ارتقای بهداشت و سلامت، در سال‌های بعد از انقلاب ریشه کن شد و تنها هر از گاهی در فصول گرم در سطح چند مورد انگشت شمار مشاهده می‌شد.
امسال این بیماری در کردستان برای نخستین‌بار در مریوان مشاهده شد که البته منشأ آن بخاطر آلودگی آب نبود، مسافرانی که به اقلیم کردستان عراق تردد داشتند این سوغاتی عفونی را با خود به کردستان آوردند.
با تقویت روند غربالگری خانواده بیماران مشکوک، کم‌کم تعداد بیماران افزایش یافت و بیماری که منشأ خارجی داشت کم‌کم به درون جمع‌های خانوادگی راه پیدا کرد.
افرادی که علائم مشکوک داشتند رعایت نکردند و در خانه باغ‌های روستایی، دورهمی‌های خانوادگی گرفتند طوری‌که دیگر تعداد افراد آلوده به عفونت با منشأ داخلی از مسافرانی که به عراق تردد داشتند، پیشی گرفت.
این‌ها را معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اعلام کرد و افزود: تعدادی از بیماران هم اهل اقلیم کردستان عراق بودند.
دکتر فرزام بیدارپور سرعت عمل بالای سیستم بهداشتی استان در شناسایی بیماران مشکوک و نیز کنترل و غربالگری مسافران در مرزهای باشماق و سیرانبند را در جلوگیری از شیوع سریع بیماری مؤثر قلمداد کرد.
  ابتلای چهار کردستانی دیگر به وبا
وی گفت: با اضافه شدن چهار مورد ابتلای قطعی دیگر به بیماری وبا در استان (سه نفر سقز و یک نفر در بانه)، تعداد مبتلایان به 54 نفر رسید.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اظهار کرد: در پی تشدید غربالگری افراد دارای علائم بیماری‌های روده ای و اسهال، چهار مورد ابتلای قطعی دیگر به بیماری وبا شناسایی شد.
دکتر بهرام کندایی با بیان اینکه بیشتر موارد شناسایی شده به‌صورت سرپایی درمان شدند، افزود: تاکنون در مریوان 35 بیمار، سقز هفت، سنندج چهار، بانه چهار، کامیاران دو و سروآباد دو بیمار شناسایی شده است.
وی رعایت دستورات بهداشتی و مصرف آب و غذای سالم را از مهم‌ترین راهکارهای پیشگیری و کنترل بیماری وبا برشمرد و گفت: به شهروندان توصیه می‌شود ضمن رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و پرهیز از ترددهای غیر ضروری به نقاط آلوده، مواد غذایی را از مراکز معتبر تهیه و از فروشندگان دوره‌گرد و دستفروش خریداری نکرده و از استفاده از منابع آبی نامطمئن خودداری کنند.
وی با اشاره به برخی علائم این بیماری از قبیل اسهال شدید و بدبو تأکید کرد: افرادی که این علایم را داشته باشند باید هرچه سریعتر به مراکز درمانی مراجعه کنند.
  بیماری بدون علامت
یک متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری درباره وبا اظهار کرد: مهم‌ترین و اصلی‌ترین علامت وبا اسهال آبکی شدید است و اکثر افراد آلوده بدون علامت هستند.
دکتر محمد براری افزود: 80 درصد بیماران مبتلا به وبا هیچ علامتی ندارند، 18 درصد اسهال خفیف محدود شونده دارند و تنها پنج تا هشت درصد علائم شدید اسهال با حجم زیاد و به تناوب زیاد برایشان اتفاق می‌افتد.
  وبا بدون تلفات
این بیماری تاکنون در کردستان قربانی نداشته ولی تعدادی در همان زمان اوجگیری، به علت شدت بیماری بستری و تحت نظر بودند و بقیه به دلیل مراجعه زودهنگام، بصورت سرپایی درمان شدند.
وبا یک بیماری اسهالی واگیردار و خاص انسان است که توسط نوعی باکتری بنام ویبریوکلرا ایجاد می‌شود این بیماری در صورت عدم پیشگیری و درمان به موقع و مناسب، بسیار کشنده است.
از علائم بالینی و خصوصیات بالینی بیمار مبتلا به وبا می‌توان به اسهال آبکی حجیم و سریع‌السیر و جهنده با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش و بسیار زیاد، اسهال بدون تب و بدون دل درد و پیچ شکم، استفراغ بدون حالت تهوع قبلی، گرفتگی (اسپاسم) و درد عضلات پشت ساق پا، عطش و تشنگی فراوان و کم شدن یا قطع ادرار اشاره کرد.
در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترولیت‌های بدن (سدیم، کلر، ‌پتاسیم و …) 25 تا 50 درصد از موارد مبتلا به بیماری وبا منجر به مرگ می‌شوند. نخستین شکایت بیمار، احساس پری و غرغر شکم است سپس اسهال آبکی شبیه آب برنج و اکثراً بدون بو ایجاد می‌شود.
وی اضافه کرد: بیماری که دیر مراجعه کند بعد از دست دادن مایعات و الکترولیت‌های بدن، دچار گرفتگی عضلانی، تهوع و استفراغ، کاهش حجم ادرار و در نهایت نارسایی کلیوی می‌شود که مرحله خطرناکی از بیماری است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/61249