مهدی اسلامپناه در مراسم افتتاح هشتمین کنگره بینالمللی دامپزشکی طیور که در محل هتل المپیک برگزار شد، افزود: سازمان استاندارد ایران تنها مرجع رسمی اعطای نشان حلال و اعتبار بخشی و تأیید صلاحیت همه نهادهای ارزیابی انطباق مانند بازرسی، آزمایشگاههای ممیزی، آزمونهای اعتبارسنجی نتایج رشد کیفیت خدمات و کالاهای کشور است. وی اظهار کرد: اهمیت صنعت غذا به قدری است که در اکثر اسناد بالادستی کشور ازجمله سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب در بخش سلامت، قانون برنامه ششم توسعه و قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مصوب شورای اسلامی مورد تأکید قرار گرفته است. رئیس سازمان ملی استاندارد ایران تصریح کرد: موضوع بعدی تولید غذای سالم، باکیفیت، ارزان با منشأ داخلی است که همیشه مورد تأکید رئیس جمهوری بوده و از جمله مهمترین مأموریت دستگاههای دست اندرکار در حوزه سلامت و کیفیت غذا از جمله سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی و سازمان دامپزشکی کشور است. اسلامپناه ادامه داد: ایمنی بهداشت و کیفیت مواد غذایی بهعنوان چالش جدی در کشورهای مختلف بهویژه در کشورهای در حال توسعه محسوب میشود که عدم توجه به آن میتواند موجبات بروز مشکلات زیادی ازجمله شیوع بیماریها و مرگ افراد شود. وی گفت: بنابراین با توجه به اهمیت موضوع توجه ایمنی مواد غذایی در همه مراحل از کاشت، تولید محصول در مزرعه گرفته تا مرحله مصرف الزامی است. این موضوع از دو مسیر دامداری، مرغداری و مزرعه آغاز میشود. در صورتی که محصول در شرایط نامناسب در سطح مزرعه تولید شود در نهایت محصول ناسالم و بیکیفیت تولید خواهد شد که این آلودگی و عدم کیفیت منشا بروز بیماری را در مصرفکنندگان را ایجاد میکند. وی افزود: همچنین کاهش آلودگی در مراحل بعدی در زنجیره تولید نیز دشوار و هزینه بر خواهد شد. به همین دلیل ایمنی غذا در سطح مزرعه و پیشگیری از ایجاد آلودگی در حین تولید محصول موضوع بسیار مهم و حیاتی است؛ به نحوی که بارزترین نقش در ایمنی غذا را میتوان به کشاورزان نسبت داد. همچنین بهکارگیری اقدامات و رفتارهای لازم در سطح مزرعه تأثیر غیرقابل انکاری در پیشگیری و از بین بردن آلودگی و افزایش کیفیت دارد. ایران جزو 10 کشور نخست جهان در تولید مرغ و تخم مرغ این مسئول گفت: با توجه به فعالیت بیش از 18 هزار واحد پرورش گوشتی و افزون بر یکهزار و 700 مرغ تخمگذار، دو میلیون و 700 هزارتن گوشت مرغ و یک میلیون و 500 هزار تن تخم مرغ در کشور تولید میشود که این آمارها کشور را بهترتیب در جایگاههای هشتم و نهم تولید این مواد غذایی در جهان قرار داده است. اسلامپناه اضافه کرد: تأمین و تضمین بهداشت و سلامت فراوردههای دامی و بازرسی و کنترل کیفیت بهداشتی فراوردههای خوراکی دام از مرحله تولید تا توزیع، به تعبیری از مزرعه تا سفره مصرفکننده و تولید غذای سالم در این زنجیره قراردارد که از عوامل تعیینکننده است و هیچ گروهی به تنهایی نمیتواند مسئولیت تولید غذای سالم را داشته باشد. وی افزود: نخستین هدف تولید محصول سالم حاصل از دام و طیور که جایگاه و اهمیت مهمی در ایمنی و بهداشت مواد غذایی دارد، تولید غذای سالم برای انسان است؛ بنابراین خوراک مصرفی دام و طیور در ابتدای زنجیره غذایی قراردارد. وی گفت: خوراک دام و طیور سالم میتواند موجب تولید غذای سالم برای انسان و در نهایت باعث کاهش هزینههای تولید و افزایش کیفیت غذا شود. رئیس سازمان ملی استاندارد ایران ادامه داد: خوراک مصرفی دام و طیور علاوه بر اینکه منبع انرژی حیوانات است از نظر آلایندههایی مانند فلزات سنگین، ماینوتکسینها، آفتکشها و غیره میتواند برکیفیت غذای انسان اثر بگذارد. اسلامپناه بیان کرد: از آنجایی که تولید غذای سالم و بهداشتی موجب امنیت غذایی میشود، بنابراین تنها راه سلامت مردم تولید غذای سالم برای دام و طیور منطبق با استانداردهای ملی و بینالمللی است، در همین راستا با توجه به وظیفه حاکمیتی دیگر سازمانهای مربوطه و سازمان ملی استاندارد ایران که مرجع اصلی تدوین، بازنگری و نشر استانداردهای ملی است. به گفته وی، افزون بر سه هزار و 300 فقره استاندارد ملی خوراک دام، طیور و آبزیان تدوین شده است. وی در خصوص کالاها و خدماتی که بهواسطه شورای عالی استاندارد و سایر قوانین اجرایی است، افزود: این سازمان با کمک سازمان دامپزشکی کشور بهطور ویژه بر تولید، توزیع و فروش آنها نظارت با متخلفان برخورد قانونی میکند. رئیس سازمان ملی استاندارد ایران گفت: در بخش محصولات دام و طیور میتوان با افزایش توجه استانداردهای ملی در حوزه کیفیت محصولات مذکور، زمینه افزایش رتبه بندی با کیفیت را در زمینه صادرات برای رقابت پذیری با سایر کشورها ایجاد کرد. به گفته اسلامپناه، در این حوزه سازمان ملی استاندارد ایران با رویکرد تحولی و کنترل کیفیت محصولات صادراتی که مشمول مقررات استاندارد اجباری هستند امکان رقابت با کالاهای مشابه در بازار بینالمللی خارجی ایفا کند. وی درباره استاندارد واحدهای تولیدی گفت: اعتباردهی و رتبهبندی نشان ملی استاندارد، رکود و رخوت موجود در کیفیت محصولات و خدمات را برهم خواهد زد و صنایع را به سمت رقابتی شدن و گشایش بازار پیش میبرد. وی افزود: در این راستا مبتنی بر قانون و مطابق با ردیف 21 ماده هفت قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد ایران درجهبندی کیفیت کالاهای با نشان ملی استاندارد ایران در راستای تحول در ساختار و مراحل صدور مجوز قراردارند را در دستور کار قراردادهایم. این مسئول گفت: صدور هرگونه گواهی نشان حلال و نظارت در کشور با سازمان ملی استاندارد ایران است. در این راستا سازمان در خصوص فراوردههای گوشت، طیور، مرغ منجمد، گوشت شترمرغ و گوشت قرمز نشانهای حلال فراوانی را صادر کرده است. دریافت نشان حلال برای گوشت و فراوردههای آن فرایندی است که ذبح و صید کلیه حیوانات، پرندگان و آبزیان حلال گوشت فراوری، انباری، عرضه حلال در مراکز کشتار صیادی و تولیدی توسط ناظران شرعی با موازین شرعی حاصل شود. اسلامپناه اضافه کرد: در حوزه فراوردههای خام دامی، سوسیس، کالباس، مرغ و عسل طبق مصوبات شورای عالی استاندارد قانونی مشمول استاندارد اجباری هستند. وی گفت: ظرفیت تولید کارخانجات خوراک دام بالای 20 میلیون تن در سال است درحالی که هفت میلیون تن تولید میشود و سازمان در راستای تکالیف تعیین شده 36 استاندارد خوراک دام، طیور وآبزیان را اجباری کرده است. به گفته وی، براساس اعلام نظام سازمان دامپزشکی کشور در سال گذشته، ماده 21 قانون جامع دامپروری کشور همه محصولات خوراکی مشمول مقررات استاندارد اجباری است. رئیس سازمان ملی استاندارد ایران تصریح کرد: بر اساس گزارش ارزیابی انطباق فراوردههای غذایی در ماه مبارک رمضان سال 1401 گوشت چرخکرده، حاکی از 90 درصد انطباق و 10 درصد عدم انطباق با الزامات استاندارد بوده است. اسلامپناه اضافه کرد: بنابراین نظارت جدی در حوزه کمیتههای حلال برابر استانداردهای ملی و بینالمللی اجباری است. وی افزود: با وجود بیش از دهها استاندارد ملی و بینالمللی و کمیته حلال و کمیته کشاورزی صنعت دام و طیور کشور، خوراک دام و طیور، سیستمهای کنترل ایمنی در کشتارگاهها تا عرضه با همکاری سه سازمان ملی استاندارد، دامپزشکی و نظام دامپزشکی الزامی و راهگشا است.
|