کد خبر : 71645
تاریخ : 1402/4/29
گروه خبری : فرهنگی

معبد «لائودیسه» نهاوند کاوش می‌شود

به گزارش روز چهارشنبه سپهرغرب، محسن جانجان ابراز کرد: اعتبار مورد نیاز برای کاوش‌های باستانی این معبد نیز تأمین شده است.
وی افزود: در سال 1322 کتیبه‌ای در منطقه دوخواهران کشف شد که با ترجمه آن از وجود و دلیل ساخت معبد لائودیسه آگاه شدیم، این کتیبه هم‌اکنون در موزه ملی ایران قرار دارد.
جانجان تصریح کرد: در محله دوخواهران کشف آثاری مانند پایه ستون، سرستون و تمثیل خدایان یونانی همچون زئوس، گمانه‌زنی‌ها را برای وجود این معبد در این منطقه تقویت کرد.
وی ادامه داد: طی سال‌های اخیر چند فصل کاوش در این منطقه انجام و آثار زیادی کشف شده که ثابت کرد بعد از سلوکیان، اشکانیان نیز در نهاوند حضور چشمگیری داشته‌اند و این گوشه‌ای از رازهای سر به‌ مهر این معبد یونانی در شهر تاریخی نهاوند است.
سرپرست هیئت کاوش باستان‌شناسی لائودیسه نهاوند اضافه کرد: سال 1384 کاوش‌هایمان را در منطقه دوخواهران به سرپرستی مهدی رهبر آغاز کرده‌ایم و تا امروز 6 فصل کاوش باستان‌شناسی برای کشف معبد لائودیسه در منطقه دوخواهران انجام شده است.
«آنتیوخوس سوم، پادشاه سلوکی به پاس نیکی‌های همسرش «لائودیسه»، معبدی باشکوه و جاودان هم‌نام او در نهاوند امروزی که جزء قلمرو حکومت تازه به دوران رسیده‌اش بود، بنا نهاد.
اما چه شد که پای باستان‌شناسان برای یافتن تنها معبد یونانی ایران به نهاوند باز شد؟ قصه از پیدا شدن کتیبه‌ای در یکی از محله‌های قدیمی نهاوند شروع شد، این سنگ‌نوشته حاوی فرمان پادشاه سلوکی آنتیوخوس سوم بود تا نیایش همسرش لائودیسه که به کاهنه بزرگ ارتقا یافته را همگانی کرده و روی سنگی بنویسد و در مهم‌ترین معبد شهر نصب شود.»
شاید این معبد، همان گمشده یونانی باشد! این حدس و گمان‌ها موجب شد محوطه تاریخی مذکور در سال 1327 برای حفظ و حراست در فهرست آثار ملی کشور ثبت شود.
نهاوند گذشته بسیار درخشانی داشته که کشف آثار باستانی زیادی از دوران مشهور به عصر حجر، از تپه گیان، قلعه نهاوندی، معبد لائودیسه و تپه باباقاسم گواه این مدعا است.
معبد لائودیسه (شهر سلوکی نهاوند) در زیر خروارها خاک پنهان مانده و با توجه به ارزشمند بودن این اثر تاریخی و فرهنگی، ضروری است با مطالعات و کاوش‌های گسترده باستان‌شناختی، زنده و احیا شود.
با حمایت‌های مسئولان استانی و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، می‌توان ضمن احیای این معبد، نقش بسیار مهمی را در توسعه گردشگری و اشتغال‌زایی ایفا و سابقه مدنیت سه‌هزارساله همدان را به جهانیان معرفی کرد.
شهرستان نهاوند با حدود 80 هزار نفر جمعیت در جنوب غربی استان همدان واقع شده است.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/71645