کد خبر : 72942
تاریخ : 1402/6/5
گروه خبری : فرهنگی

در فصل شیدایی 150 هزار نفر به تماشای زندگی مردان خدایی نشستند

مدیرعامل مؤسسه مهنا: نمایش فصل شیدایی مورد پسند عموم مردم همدان قرار گرفت

سپهرغرب، گروه فرهنگی - شهره کرمی : فصل شیدایی عنوان نمایش بزرگ میدانی بود که در راستای برگزاری دومین کنگره ملی هشت هزار شهید استان همدان از 20 مردادماه تا سوم شهریورماه 1402 هر شب از ساعت هشت در محل نمایشگاه بین‌المللی همدان اجرا شد.

این نمایش که محصولی از مؤسسه مهنا است، در همدان بسیار مورد استقبال قرار گرفت؛ به‌طوری که هر شب بیش‌ازپیش میزبان بازدیدکنندگان بود. در ابتدای برنامه محل برای حضور پنج تا 6 هزار نفر درنظر گرفته شده بود و شب‌های بعد ظرفیت برای حضور حدود هفت هزار نفر تعریف شد، اما شب‌های انتهایی حضور هرشب 11 تا 12 هزار نفر ثبت شد.

نمایش فصل شیدایی قصه «خلقت تا ظهور» را روایت می‌کرد و سه فصل انبیا، صدر اسلام و دوران معاصر را شامل می‌شد. در این نمایش قسمت دوران معاصر نسبت به هر شهر، بومی‌سازی شده و مختص همان شهر درنظر گرفته شده بود؛ این بخش در استان همدان شامل روایاتی از زمان انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مدافعان حرم می‌شد.

نورپردازی مطلوب، اجرای هماهنگ و نویسندگی هوشمند ازجمله مواردی بود که موجب شد این نمایش مردم مورد توجه قرار گیرد و برخی چند شب را به تماشای آن بنشینند.

این نمایش علاوه‌بر جلب توجه مردم، مورد توجه مسئولین استان همدان نیز قرار گرفت؛ به‌طوری که نماینده ولی فقیه در استان همدان علاوه‌بر دعوت مردم به تماشای این نمایش، آن را روایتی خوب از مقابله جریان حق و باطل برشمرد.

این نمایش قله‌های فراوانی دارد؛ اما یکی از قله‌های آن، اشاره به کشتی نجات بودن پنج تن است که همه انبیای الهی در مواقع سختی با ذکر «یا حَمیدُ بِحَقِّ مُحَمَد، یا عالیُ بِحَقِّ علی، یا فاطِرُ بِحَقِّ فاطمه، یا مُحْسِنُ بِحَقِّ الحسن، یا قدیمَ الاِحسان بِحَقِّ الحُسَیْن» از آن‌ها استمداد خواسته‌اند.

با توجه به اینکه نمایش فاخر مذکور در همدان سوم شهریورماه آخرین اجرای خود را با حضور گسترده مردم پشت سر گذاشت، خبرنگار سپهرغرب گفت‌وگویی را با تهیه‌کننده و مدیرعامل مؤسسه مهنا داشته است که در ادامه خواهید خواند:

علیرضا کوه‌فر با بیان اینکه سال گذشته مسئولین ستاد کنگره شهدای استان همدان برای برگزاری اجلاسیه و برنامه‌های فرهنگی پیرامون آن با ما صحبت کردند، اظهار کرد: فصل شیدایی در طول 15 سال گذشته در 22 شهر کشور اجرا داشته است و همدان بیست‌وسومین میزبان آن است که ضمن توافقات با دستگاه‌های مختلف به‌خصوص سپاه و شهرداری همدان، اتفاق افتاد تا در تابستان امسال و ایام محرم این نمایش در همدان اجرا شود.

وی با اشاره به اینکه کار حدود دو ماه پیش‌تولید داشت، افزود: کارگاه ما از اوایل خردادماه در محل مد نظر در همدان تشکیل شد و گروه حدود 80 نفره در پنج گروه تخصصی به مدت دو ماه فعالیت کردند تا صحنه‌ها آماده شد.

   استقبال بی‌نظیر از شب‌های شیدایی در همدان

تهیه‌کننده نمایش فصل شیدایی با یادآوری اینکه به مدت 15 شب در همدان اجرا داشته‌ایم، گفت: خوشبختانه استقبال بی‌نظیری از این نمایش در همدان شد و شب‌هایی میزبان بیش از 15 هزار نفر بوده‌ایم.

مدیرعامل مؤسسه مهنا تأکید کرد: می‌توان گفت به‌طور میانگین از 150 هزار نفر مردم همدان میزبانی کرده‌ایم که عدد قابلی در این نمایش و محصولات فرهنگی است.

وی با بیان اینکه وسعت اجرای صحنه‌های نمایشی و ابعاد بزرگ دکورها باعث رقم خوردن اتفاق جذابی برای مخاطب است، افزود: عموماً در این‌گونه نمایش‌ها تماشاچی در وسط میدان نمایش می‌نشیند و اطراف او اتفاقات به نمایش درمی‌آید. قرار گرفتن تماشاچی در وسط صحنه موجب می‌شود نمایش بر تماشاچی غالب شده و جذابیت‌های خاص خودش را داشته باشد که به لطف خدا مردم هم آن را پسندیدند.

کوه‌فر با اشاره به اینکه تفاوت‌هایی که فصل شیدایی همدان با سایر استان‌ها داشت مربوط به بخش معاصر آن بود، خاطرنشان کرد: فصل شیدایی سه قسمت است؛ در بخش نخست تاریخ انبیا را مرور می‌کند، در بخش دوم مروری بر دوره صدر اسلام است که با توجه به ایام محرم و صفر، بخش روضه امام حسین (ع) را در آن مفصل‌تر درنظر گرفتیم و بخش آخر مربوط به دوره معاصر است که به دوران انقلاب، دفاع مقدس و مدافعان حرم می‌پردازد. این بخش در همدان بومی‌سازی شد و با شخصیت‌های شهیدی که در همدان هستند، قصه‌ها پیش رفت.

مدیرعامل مؤسسه مهنا افزود: محور قصه این بخش شهیدسلگی و شهیدهمدانی درنظر گرفته شدند و عملیات مرصاد بازسازی شد؛ نمایش در انتها به ظهور ختم می‌شود.

کوه‌فر با اشاره به اینکه تماشای فصل شیدایی یک گذران اوقات فراغت خوب در کنار محتوای مطلوب دینی است، تأکید کرد: فصل شیدایی هم یک تفریح شبانه با دیدن نمایش و لذت بردن از آن است و هم محتوای خوب از مفاهیم دینی و اخلاقی دارد.

   امیدوارم این نمایش یک خاطره خوب برای مردم همدان باشد

وی با بیان اینکه افکارسنجی‌ها نشان می‌دهد که در هر دو مقوله این نمایش موفقیت‌هایی را کسب کرده است، افزود: امیدوارم این نمایش یک خاطره خوب برای مردم همدان باشد.

   فصل شیدایی موجب آشتی دادن مردم با تئاتر شده

مدیرعامل مؤسسه مهنا یکی از ویژگی‌های فصل شیدایی را این‌گونه برشمرد و گفت: این نمایش علاوه‌بر قشر هنرمند و تئاتربین، توانسته است عموم مردم را جذب کند و به تعبیر برخی از دوستان تئاتری فصل شیدایی موجب آشتی دادن مردم با تئاتر شده است.

وی با عنوان اینکه عموماً تئاترهای صحنه‌ای مخاطب خاص خود را دارند و قشر هنرمند و هنردوستی که تئاتربین هستند در سالن‌های تئاتر حضور می‌یابند، ابراز کرد: اینکه عموم مردم از سن کم تا زیاد با عقیده‌ها و سلیقه‌های مختلف بتوانند از کار لذت ببرند و درگیر نمایش شود، یکی از ویژگی‌های فصل شیدایی بوده است.

این هنرمند در ادامه با بیان اینکه این مهم جرقه‌ای برای هنرمندان استانی است، افزود: اگر هنرمندان و تئاتری‌های استان بخواهند کارهای این‌چنینی تولید کنند، ما در کنارشان خواهیم بود و به آن‌ها مشورت می‌دهیم و حتی می‌توانیم باهم کار مشترک نیز داشته باشیم و انتقال تجربه کنیم.

کوه‌فر یادآور شد: این پروژه در شهرهای مختلف اجرا شده و در برخی از شهرها بعد از ما اتفاقات خوبی رخ داده و کارهای مشابهی اجرا شده است.

وی با اشاره به پیشینه اجرای این نمایش، افزود: نخستین‌بار چنین نمایشی با نام شب آفتابی از سال 83 اجرا شد؛ سپس از سال 87 در راهیان نور ستاره صبح به اجرا درآمد و از سال 93، فصل شیدایی از شهر کرد آغاز شد.

کوه‌فر در ادامه ابراز کرد: هریک از این نمایش‌ها تفاوت‌هایی باهم دارند؛ به‌طوری که شب آفتابی داخل سوله و با مخاطب محدود دو هزار نفره اجرا شد، اما در فصل شیدایی زیر آسمان و با وسعت اجرا شد و حدود 10 تا 15 هزار نفر را میزبانی کرد.

تهیه‌کننده نمایش فصل شیدایی در ادامه افزود: ما سعی داریم هرساله به‌روز شده و سپس روی صحنه برویم؛ به همین منظور در فصل شیدایی بُعد تصویر نیز به اجرا اضافه شده است.

وی در پایان از میزبانی خوب همدان، مسئولین و ارگان‌هایی همچون سپاه، استانداری، شهرداری و ستاد کنگره هشت هزار شهید استان همدان تشکر کرد و افزود: از پشیبانی خوب مسئولین در کنار میهمان‌نوازی همدانی‌ها کمال تشکر را دارم.

با توجه به آنچه بیان شد، تئاتر یکی از ظرفیت‌هایی است که می‌تواند با مردم ارتباط مؤثر ایجاد کرده و علاوه‌بر تأثیر فرهنگی، باعث گذران اوقات فراغت مطلوب نیز در جامعه بشود. توجه مسئولین همدانی به این‌گونه ظرفیت‌ها آن‌هم در روزگاری که فضای مجازی عمده اوقات فراغت مردم را به خود اختصاص داده، یکی از لازمه‌های شهر است تا در کنار تغییر سبک زندگی نوجوانان و جوانان، تعاملات اجتماعی آن‌ها با حضور در چنین فضاهایی بعد از شرایط کرونا، تقویت شود.

همچنین با توجه به استقبال مردم همدان از این تئاتر، آیا بهتر نیست تا فرصت جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان برای استان همدان حفظ شود تا مردم بیشتر با این هنر آشنا شوند و بتوانند میهمان نمایش‌های آن هم باشند و آثاری که در این جشنواره به اجرا درمی‌آید را به تماشا بنشینند؟

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/72942