کد خبر : 73086
تاریخ : 1402/6/7
گروه خبری : اقتصادی

اجرای «پروژه‌های پیشران» با هدف نفوذ فناوری در اقتصاد

میثم فرج‌الهی با اشاره به اجرای طرح‌های پیشران با همکاری معاونت علمی و سایر نهادهای حاکمیتی، تعریفی از این نوع طرح‌ها ارائه داد و گفت: پروژه‌های پیشران، پروژه‌هایی هستند که از لحاظ اقتصادی اثرگذاری زیادی دارند؛ یعنی هم مورد نیاز اساسی کشورند و هم به لحاظ اقتصادی حائز اهمیت هستند اما لزومی ندارد در حین اجرا، حتماً فناوری هم توسعه یابد؛ یعنی ما نمی‌خواهیم اقتصاد را معطل توسعه فناوری کنیم.

رئیس مرکز مدیریت طرح‌های کلان و پیشران معاونت علمی افزود: ممکن است در مرحله اول با خرید فناوری و همکاری خارجی کار و پروژه را جلو ببریم، در مرحله دوم توسعه فناوری رخ دهد و در مرحله بعد از فناوری داخلی استفاده کنیم. اگر توسعه فناوری توانست در مهلت مد نظر ما اتفاق بیافتد، از توسعه داخلی استفاده خواهیم کرد اما در غیر این صورت از تیم خارجی، واردات فناوری و یا خرید فناوری استفاده می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه هدف پروژه‌های پیشران اقتصاد دانش بنیان نفوذ فناوری در اقتصاد کشور است، خاطرنشان کرد: شاید ممکن است فناوری مورد نظر در داخل کشور موجود نباشد و دستیابی به آن زمانبر باشد، ما این پروژه‌ها را معطل توسعه فناوری نمی‌کنیم و در واقع به طور موازی فناوری توسعه می‌یابد ولی ممکن است آن فناوری را از جای دیگر کسب و یا خرید کنیم.

فرج الهی مبلغ حدودی پروژه‌های پیشران را 10 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: اغلب این پروژه‌ها با مشارکت نهادهای حاکمیتی انجام می‌شود و یک مبلغی را معاونت علمی و مبلغی را سایر نهادهای حاکمیتی تقبل خواهند کرد.

رئیس مرکز مدیریت طرح‌های کلان و پیشران معاونت علمی ادامه داد: به طور مثال یکی از طرح‌های پیشران، طراحی، ساخت و بهره‌برداری دستگاه مایع سازی گاز طبیعی در مقیاس کوچک (Mini LNG) نام دارد که در همین راستا معاونت علمی و شرکت ملی نفت ایران به منظور ارتقا تاب‌آوری ملی، رقابت‌پذیری بین‌المللی، کاهش ارزبری و همچنین بهره‌مندی از ظرفیت زیست‌بوم فناوری و نوآوری، از طرح‌های فناورانه و نوآورانه در این زمینه حمایت می‌کنند.

وی افزود: واکسن سازی انسانی و دامی از دیگر پروژه‌های پیشران معاونت علمی به شمار می‌رود که در این رابطه 7-8 مورد واکسنی که ارزبری زیادی دارند، شناسایی شده و داخلی سازی شوند.

فرج الهی پروژه «ساخت و راه اندازی زباله سوز حرارتی» را از دیگر پروژه‌های پیشران و در دستور کار عنوان کرد و گفت: با توجه به محدودیت‌های دفن زباله در استان‌های ساحلی کشور، استفاده از فناوری‌های جدید برای دفن زباله اهمیت دارد که در همین راستا پروژه ساخت و راه‌اندازی زباله‌سوز حرارتی 500 تن در روز به همت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و با همکاری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق، سازمان برنامه و بودجه کشور و دیگر سازمان‌های ذی‌ربط برنامه‌ریزی شده است.

رئیس مرکز مدیریت طرح‌های کلان و پیشران معاونت علمی ادامه داد: در اجرای این پروژه علاوه بر تأمین زیرساخت لازم از سوی بهره‌بردار، تا سقف 1,500 میلیارد ریال حمایت از تحقیق و توسعه و تسهیلات به فناور منتخب اعطا خواهد شد و انتظار می‌رود اجرای این پروژه منجر به ایجاد 70 شغل مستقیم و 300 شغل غیرمستقیم شود.

وی همچنین ساخت باتری‌های لیتیومی، حفاری و توسعه چاه‌های آب ژرف، پرورش میگو، چند طرح نرم افزاری در حوزه حمل و نقل هوشمند شهری را از دیگر پروژه‌های پیشران برشمرد و گفت: به دلیل بزرگ بودن پروژه‌ها و اینکه تنوع فناوری دارند، ممکن است از کنسرسیوم شرکت‌های دانش بنیان و توان چند شرکت در کنار یکدیگر بهره مند شویم.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/73086