کد خبر : 74717
تاریخ : 1402/7/24
گروه خبری : جامعه

گردوتکانی در همدان با یک فوتی و 71 مصدوم

 
«محمدرضا شکوهی» روز یکشنبه اظهار کرد: 41 نفر از مصدومان دچار تروما و آسیب ستون فقرات، 16 نفر آسیب و تروما قفسه سینه و گردن، 12 نفر تروما و آسیب دست و پا و دو نفر نیز دچار ضایعه نخاعی شدند.

وی یادآوری کرد: سال گذشته نیز یک نفر بر اثر سقوط از درخت گردو فوت شد و 84 نفر دیگر هم مجروح و مصدوم شدند.

رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی ابن‌سینا همدان گفت: هرساله افرادی که به شکل سنتی و بدون استفاده از تجهیزات محافظتی به گردو‌چینی اقدام می‌کنند، دچار چنین مصدومیت‌هایی می‌شوند و سقوط از درخت گردو یکی از حوادث پُرتکرار در ماه‌های شهریور و مهر است.

شکوهی درباره علت فراوانی مصدومان در شهرستان تویسرکان افزود: این شهرستان پایتخت گردوی ایران محسوب می‌شود که این طلای سبز علاوه‌بر تأمین معیشت و درآمدزایی اقتصادی برای مردم این شهرستان، در بخش برداشت گردو، حوادث تلخ و ناگوار نیز به همراه دارد.

وی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین دلایلی که موجب وقوع اتفاقات تلخی مانند سقوط برداشت‌کنندگان گردو از درختان این محصول باغی می‌شود، ارتفاع بسیار بالا و عمودی درختان گردو است که فرآیند بالا رفتن از آن‌ها، حفظ تعادل و درعین‌حال تکاندن گردوها را به یک کار بسیار مشکل تبدیل کرده است.

رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی ابن‌سینا همدان اظهار کرد: بخش عمده و قابل توجهی از درختان گردو از ارتفاعی نامتناسب با استانداردهای امروز جهانی در باغداری نوین برخوردار هستند که مردم را مجبور به بالا رفتن از درخت و به دنبال آن بروز برخی حوادث ناگوار می‌کند.

شکوهی افزود: عموم باغداران برای به حداقل رساندن آسیب‌های ناشی از سقوط از درختان گردو باید از به‌کارگیری افراد مسن در فرآیند برداشت گردو اجتناب کنند؛ همچنین باید از افراد دارای بیماری زمینه‌ای مانند دیابت و تشنج یا معتادان برای گردو‌تکانی استفاده نشود.

وی با بیان اینکه گاهی ابتدایی‌ترین نکات ایمنی مانند خودداری از بالا رفتن از درختان گردو هنگام وزش بادهای شدید نیز رعایت نمی‌شود، گفت: راهکارهای کوتاه و بلندمدتی برای به حداقل رساندن خسارات ناشی از حوادث مربوط به برداشت گردو وجود دارد که اجرا و اثرگذاری آن‌ها به تعامل و همکاری همگانی نیاز دارد.

رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی ابن‌سینا همدان افزود: طرح سرشاخه‌کاری موجب می‌شود درختان گردو رشد عمودی نداشته باشند و در این شرایط گردوتکان‌ها نیازی به صعود به ارتفاعات بالا برای برداشت گردو ندارند.

شکوهی اضافه کرد: همچنین فرآیند سرشاخه‌کاری درختان گردو باعث می‌شود تاج این درختان به‌گونه‌ای شکل بگیرد که هم امکان چیدن گردو از پایین درخت فراهم شود و هم بتوان با استفاده از دستگاه‌های نوین برداشت گردو مانند «شیکر»، اقدام به برداشت گردو کرد.

وی بیان کرد: باغداران از کمربندهای خاصی که به قسمت‌های مختلف بدن گردوتکان‌ها وصل می‌شود و توسط مهارهایی که برای آن تعبیه شده به‌صورت شاخه به شاخه روی نقاط مورد نظر قفل می‌شود و امکان تکاندن گردوها را فراهم می‌کند، استفاده کنند.

رئیس مرکز اورژانس استان همدان با اشاره به اینکه باید از افراد برخوردار از سلامت جسمی و روحی در عملیات برداشت گردو به روش سنتی بالا رفتن از درخت استفاده کرد، تأکید کرد: غربالگری گردوتکانان با همکاری شبکه بهداشت و درمان، رعایت بهداشت و ایمنی محیط کار و اجتناب از به‌کارگیری افرادی که مشکلات جسمی و وابستگی به مواد مخدر دارند، می‌تواند موجب کاهش حوادث ناگوار در این زمینه شود.

 

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/74717